możecie zrobić kiełbasę słoikową lub łopatka ze słoika A teraz poniżej znajdziecie odpowiedź na pytanie Jak zrobić białą kiełbasę? Składniki: 2,5 kg karkówki wieprzowej 2 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1,5 łyżki stołowe soli peklowej, 1,5 łyżki stołowe soli 18 g przetartego majeranku, 1 łyżka ziaren pieprzu zielonego i czarnego (pół na pół) 1 łyżeczka białego pieprzu(...)ziarna ziela angielskiego 1 główka czosnku, 500 ml wody przegotowanej, jelita wieprzowe solone PRZYGOTOWANIE: Mięso z łopatki, oraz karkówki kroimy w kostkę, mielimy w maszynce elektrycznej do mięsa o średnich oczkach, dodajemy sól zwykłą i peklową (nadaje kiełbasie lekko różowego koloru, jak ktoś ma obawy to zamiast soli peklowej niech weźmie tylko zwykła sól), ziarna pieprzu i ziela angielskiego roztarte
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLazania z mielonym mięsem, serem i beszamelem to dla mnie absolutny nr 1 ulubionych dań. Nie przygotowuję jej zbyt często (ale około 2-3 razy w
Smaki Na TalerzuSkładniki: FARSZ: 600 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki); 300 g białego ryżu; 1 duża cebula; 1 duże jajo (klasy L) 1/2 łyżki majeranku; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. DODATKOWO: 1 duża główka białej kapusty; 3 - 4 szklanki bulionu drobiowego (u mnie 3 szklanki); 2 łyżki octu spirytusowego; 1 łyżka soli; 1 łyżka oleju do wysmarowania blachy. Blacha
Gospodyni MiejskaTeraz niestety muszę przejść przez traumę "nie ruszaj, to na święta"... i chyba zaopatrzyć się w pancerną zamrażarkę. 1 mała główka białej kapusty 800g kapusty kiszonej 500g szynki wieprzowej 300g łopatki wołowej 200g kiełbasy jałowcowej 100g suszonych śliwek garść suszonych grzybów 1 spora cebula 3 duże ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)liście laurowe masło klarowane do smażenia sól, pieprz Białą kapustę szatkujemy dość drobno lub ścieramy na tarce do kapusty. Kapustę kiszoną przepłukujemy na sicie i kroimy. Łopatkę wołową oraz szynkę wieprzową umieszczamy w dużym garnku i zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso z nadwyżką. Doprowadzamy ją do wrzenia, zbieramy szumowinę, po czym dorzucamy do garnka ziele angielskie, pieprz
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 10 kg łopatki/szynki wieprzowej 1,5 kg łopatki/ szynki wołowej 3 kg boczku ( jeżeli boczek jest bardzo chudy dodać ok 1 kg słoniny) 15 g pieprzu czarnego w ziarenkach 5 g kolendry 5 g gorczycy 8 g ziela angielskiego 5 liści laurowych kilka listków suszonej mięty ok 400 g soli peklującej/ do smaku dodatkowo
Niezły Młynekzrobić coś naprawdę mięsno-męskiego! Tym razem coś prostego ale robiącego niesamowity wrażenie i efekt:D Wieprzowo- wołowy Burger podany z krążkami cebulowymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 kajzerka 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz, 1 papryczka chilli 6 bułek burgerowych 2 pomidory sałata lodowa cebula
MarciochaKucharzyPoprosiłam ją o przepis, i jak się okazało - to przepis rodzinny, który otrzymała od swojej teściowej. Może i ja się pokuszę któregoś dnia... :) Składniki: 3 kg mięsa wieprzowego (karczek, łopatka) lub dziczyzny 200 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 200 g słoniny (świeżej lub wędzonej) 3 duże marchewki 3 pietruszki 1 seler 1 por 3 łyżki domowej kostki
bistro mamanajlepszy robi mama. Teraz i ja znam recepturę na najlepszy bigos. SKŁADNIKI: kapusta kiszona 4 kg. kiełbasa np. śląska ok. 1 kg. mięso mieszane (drobiowe, wieprzowe) np. łopatka, szynka, ćwiartki z kurczaka)800 g. wieprzowe, 3 szt. średnie ćwiartek z kurczaka boczek surowy wędzony 300 g. liście laurowe 5 szt. ziele angielskie 5 szt. suszone
Kuchnia Paulettesrecepturą. Składniki (3 - 4 blachy w zależności od wielkości): 2 spore, ale nie gigantyczne skrzydła indycze ok 60 dag wołowiny (np. pręga, udziec) do 1/2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) ok. 40 dag chudego podgardla ok. 40 dag wątroby wieprzowej 4 suche kajzerki 4-5 jajek sól, pieprz ziarnisty 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego
Kuchnia po mojemuDziś do kolekcji dołącza trzeci przepis na kabanosy Smoka - wg Adama z grupy na FB, Wędzenie bez Tajemnic. Polecam serdecznie :) Składniki: 50 % mięsa wieprzowego klasy I (użyłam łopatki) 50% mięsa wieprzowego klasy II (użyłam boczku) 18 g/kg peklosoli cukier 2 g/kg Przyprawy na kg mięsa: 1 g gałki muszkatołowej 2,5 g pieprzu czarnego 2 g kminku mielonego
Kocham..lubię..gotuję..razie polecam. :) Spaghetti alla bolognese PRZEPIS /na 2 porcje/ Składniki 200 g ulubionego makaronu (np. spaghetti, wstążki) 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki, łopatki lub wołowo-wieprzowego) 350 ml przecieru pomidorowego (użyłam przecieru pomidorowego własnej roboty) 100 ml wina czerwonego, wytrawnego 0,5 szkl. bulionu warzywnego (można połowę kostki rosołowej rozpuścić
coolinarnastrefa.blogspot.comKotlety mielone Przygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania kotletów, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, olej lub smalec do smażenia, ewentualnie mleko. Mięso umyj, osusz i ewentualnie usuń
blog.moje-pasje.infoPrzygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, głęboką patelnię, miskę, miseczkę, łopatki do obracania kotletów, ewentualnie płaski talerz. Przygotuj składniki: Klopsy: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, mąkę do obtoczenia, ewentualnie mleko, Sos: 4-5 łyżki ketchupu, 3-4-centymetrowy
blog.moje-pasje.infoprzyprawami...[tym razem do mięsa dodałam peklosól] ..ilość mięsa zależy od pojemności szynkowara , a przyprawy oczywiście według własnego gustu.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe drobiowe mięso wieprzowe np.z łopatki 2 łyżeczki soli peklującej przyprawa Rozkoszna 2-3 łyżeczki żelatyny Mięso drobiowe i wieprzowe pokroić w kostkę, dodać przyprawy [ja najpierw pokroiłam w kostkę
Moje domowe kucharzenie