tego co w lodówce. Składniki: 2 małe marchewki 1 mała pietruszka nieduży kawałek selera 1/2 młodej cebuli 40 dag młodych (niestety importowanych) ziemniaków łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne - można dać drobiowe 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy duża szczypta curry sól 35 dag mrożonego kalafiora 4 kopiaste łyżki groszku konserwowego 1/2 szklanki śmietany(...)pokroiłam w kostkę. W rondlu rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę, następnie dodałam starte warzywa i smażyłam przez chwilę aż zmiękły. Zalałam dwoma litrami wrzątku, dodałam pokrojone ziemniaki, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy i curry, posoliłam do smaku. Kiedy ziemniaki były prawie miękkie, wyjęłam z zamrażarki kalafiora i po dwóch, trzech minutach pokroiłam go nożem na desce
Kuchenne zapiski Edytyjeśli ma być łagodna 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka wędzonej mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry sól do smaku 2 kostki bulionowe wołowe 3,5 l wody ( gęsta , jeśli ma być rzadka to więcej ) Cebulę , seler naciowy i czosnek wyciśnięty praską podsmażamy na patelni , na oleju lub smalcu ( jak kto woli(...)zrumienią dodajemy mięso mielone , kumin ,kolendrę , chilli , cukier i sól do smaku . Smażymy do momentu aż mięso się zrumieni . Troszkę to trwa Przekładamy do garnka , zalewamy woda , dodajemy kostki bulionowe , fasolę , marchew pokrojoną w dowolne kawałki i gotujemy około 20 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie dodajemy pomidory z puszki , koncentrat i podsmażoną czerwona paprykę . A także kukurydzę z puszki
Ogrodnik w podróżyTagliatelle z kurczakiem i sosem śmietanowym Składniki : makaron tagliatelle -400 g kostka bulionowa - 1 szt filet z kurczaka - 1 szt podwójna śmietana - 18 % - 150 ml mąka - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek woda - 2 szkl sól i pieprz natka pietruszki tłuszcz Przygotowanie : Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu(...)osolonej wodzie, odcedzić. Filet umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kawałki. Przełożyć mięso na patelnię z tłuszczem, przesmażyć, oprószyć solą i pieprzem. W garnku zagotować wodę, dodać kostkę bulionową i mięso. Następnie wlać śmietanę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować na wolnym ogniu. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, wlać do gotującego się mięsa, mieszając doprowadzić do zagotowania
Kuchnia Danusiłyżka koncentratu pomidorowego przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek, czosnek granulowany, szczypta ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki 0,5 litra ulubionego soku pomidorowego, kostka bulionowa 10-12 sztuk papryki mały pęczek świeżego koperku Olej do smażenia Ryż ugotować, wystudzić. Cebulę drobno posiekać podsmażyć na łyżce oleju, wystudzić. Mięso wyłożyć do miski dodać ryż, cebulkę , koncentrat(...)umyć odciąć górną część, wyciąć gniazda nasienne. Tak przygotowane papryki nadziać mięsnym farszem i ciasno ułożyć w garnku. Sok pomidorowy wymieszać z gorącą wodą 1:1 wraz z kostką bulionową, zalać papryki do max ¾ wysokości papryki. Tak przygotowane papryki gotować ok 40 minut. Po tym czasie wyjąć papryki i zagęścić sos wzbogacając go drobno posiekanym koperkiem
W garach u Gosikażdym razem pilaw jest nieco inny, ale zawsze smakuje wspaniale. A więc podaję przepis. Składniki: 2 szklanki ryżu (kaszy bądź kuskusu) 3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 kostka bulionowa 30g margaryny Jarzyny – ilość oraz rodzaj wg uznania + około 30g margaryny ja dodałam: 1 dużą marchewkę połówkę korzenia pietruszki korzenia selera garść zamrożonych pieczarek Na koniec, przed podaniem(...)świeżych jarzyn może być gotowy zestaw na patelnię. Margarynę rozpuszczamy w garnku, następnie wsypujemy ryż i podsmażamy mieszając przez około 3 minuty. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy kostkę bulionową i sól. Całość zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10-15 minut na bardzo wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Z czasem woda wyparuje, ale nie dodajemy
Smakowy RajSkładniki: (4 porcje) 400 g. świeżo łuskanej fasoli "Jaś" 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionowa warzywna 1/2 szkl. marchewki (pokrojonej w drobniutką kosteczkę) 1/2 szkl. pietruszki (pokrojonej w drobniutką kosteczkę) 1/3 szkl. korzenia selera (pokrojonego w drobniutką kosteczkę) 1 i 1/4 szkl. ziemniaków (pokrojonych w nieco większą kosteczkę)1 łyżeczka(...)suszonego majeranku mała garść listków świeżego majeranku 3/4 szkl. słodkiej śmietanki 18% sól świeżo mielony pieprz 4 szkl. wody Do garnka wlej 4 szkl. wody. Wsyp wyłuskaną fasolę, dodaj kostkę bulionową, listki laurowe i ziela angielskie. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż fasola będzie miękka (skórki z fasoli mają być jeszcze trochę twarde, a środek miękki). Do fasoli dodaj pokrojoną
Delicious Placemięsa wieprzowego ½ czerstwej bułki 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 1 jajko sól pieprz kasza manna 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 500 ml wody 1 kostka bulionowa 300 ml zbledowanych pomidorów 1 - ½ łyżki mąki PRZYGOTOWANIE: Mięso mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, wyciśniętą namoczoną bułkę czerstwą, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem(...)luźna. Następnie formujemy większe kotleciki, które spłaszczamy odrobinę, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju. W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową, dodajemy pomidory i roztrzepujemy mąkę by zagęścić. Zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem. Do sosu wkładamy podsmażone kotlety i gotujemy je w sosie przez 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikurczaka 4 łyżki sosu kebab-gyros od Folwark 200 g pieczarek 1 cebula 1 por (biała część) 1 łyżka masła 1 marchew 500 g ziemniaków 2 łyżki domowej kostki bulionowej 1 cukinia 100 g groszku cukrowego 125 ml śmietany kremówki 1 łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz Przygotowanie Udka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem obtaczamy w sosie. Pieczemy(...)kroimy na ćwiartki i razem z posiekaną cebulą, pokrojonym w piórka porem, pokrojonymi na duże kawałki ziemniakami, pokrojoną marchewką, smażymy na maśle. Około 10 minut. Następnie dodajemy szklankę wody, kostkę bulionową, mięso ( dodajemy sos powstały podczas pieczenia ) i dusimy pod przykryciem przez 20 min. Pokrojoną cukinię i groszek dodajemy kilka minut przed końcem. Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką
R'n'G Kitchenłyżeczka tymianku 2 łyżki majeranku 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki whiskey (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 szklanki gorącej wody 1 kostka bulionowa Vegeta Natur - bulion warzywny (więcej produktów tu ) Przygotowanie: Mięso kroimy na kawałki po 2 żeberka. Każdy kawałek nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz posypujemy majerankiem, odstawiamy(...)zapiekania na dno wkładamy cebulę pokrojoną w ósemki, liście laurowe, ziele angielskie, namoczone suszone grzyby oraz żeberka w przyprawach. Posypujemy tymiankiem (posiekanym świeżym lub suszonym) W gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę bulionową - bulion warzywny Vegeta Natur i przelewamy do naczynia z żeberkami. Dodajemy sos sojowy, miód oraz whiskey. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Bon appetit mon amiedługie przesiadywanie w kuchni.Makaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym - Składniki:ok. 400 g dowolnego makaronu500 g mięsa mielonegocebula2 duże ząbki czosnkupomidory w puszcze (najlepiej krojone)1 kostka bulionowa warzywna + 250 ml wrzątku2 łyżki koncentratu pomidorowegoopakowanie mrożonych warzyw na patelnie (ok. 500 g)przyprawy: bazylia, tymianek, czosnek w proszku, lubczyk, oregano, słodka papryka, sól, pieprzok. 40 g żółtego(...)zeszklić, dodać czosnek, podsmażyć po czym wrzucić mięso mielone. Za pomocą widelca "rozgnieść" je na patelni i smażyć do zbrązowienia. Następnie wlać pomidory puszki, chwilę gotować i połączyć z kostką bulionową rozpuszczoną we wrzątku wraz z koncentratem pomidorowym. Wrzucić warzywa na patelnie (wcześniej nie trzeba ich rozmrażać). Całość gotować minimum 40 minut pod przykryciem. Pod koniec dodać przyprawy (po szczypcie
Słodka Stronagotowało. A ten sos z piersią z kurczaka robi się naprawdę ekspresowo.Składniki:2 duże piersi z kurczaka (ok 0,5 kg)1 duża marchewka1 cebula1 ząbek czosnku1 kostka bulionowa drobiowa2 szklanki wody olej do smażenia2-3 łyżki śmietany 18%2-3 łyżki mąkipieprz,pieprzkilka ziarenek ziela angielskiegoliść laurowySposób przygotowania:1. Filety myjemy, suszymy i kroimy na dowolne kawałki(...)międzyczasie siekamy obraną cebulę i czosnek, rumienimy na oleju w rondelku, w którym będziemy przygotowywać sos. Następnie dodajemy przysmażone z obu stron mięso, wlewamy wodę i dodajemy przyprawy - kostkę bulionową, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy. Dusimy.3. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy do sosu startą na tarce jarzynowej marchewkę.4. W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę, dodajemy trochę zimnej
Kuchnia domowa Anischabowego. Spróbujcie koniecznie i napiszcie czy smakowało! Roladki schabowe z nadzieniem ogórkowym Składniki: 1/2 kg schabu, 4 ogórki korniszony, 2 papryki konserwowe, sól, pieprz, papryka ostra, olej, woda, kostka bulionowa, łyżka mąki pszennej, łyżka śmietany 18%, musztarda stołowa. Wykonanie: Schab dokładnie umyć i osuszyć za pomocą papierowych ręczniczków. Schab podzielić ma porcje (5-6 kotletów) i rozbić. Kotlety delikatnie(...)musztardy stołowej. Na musztardę kładziemy pokrojone w cienkie plasterki ogórki oraz paprykę i zawijamy roladki. Roladki podsmażamy z obu stron i przekładamy do garnka z gorącym wywarem z kostki bulionowej (wywaru powinno być tyle, aby przykrył roladki). Gotujemy około 40 minut (do miękkości). Po tym czasie wyciągamy roladki a do wywaru dodajemy mąkę ze śmietaną i mieszamy do uzyskania
paapilotkaacebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka Vegeta Natur do gyrosa ( kilk ) szczypta soli i pieprzu mąka do obtoczenia mięsa tłuszcz do obsmażenia sos: 2 szklanki gorącej wody 1 kostka bulionowa Vegeta Natur bulion warzywny 4 łyżki koncentratu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano do zapiekania: 200 g makaronu pełnoziarnistego penne 1 mała cukinia 1 garść szpinaku baby(...)gyrosa Vegeta Natur , odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy do połączenia składników. Z mięsa robimy małe kulki, które następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na głębokiej patelni. Kostkę bulionową Vegeta Natur bulion warzywny rozpuszczamy w gorącej wodzie. Kiedy pulpeciki będą ładnie zarumienione dolewamy na patelnię bulion warzywny. Gotujemy 3-4 minuty i dodajemy koncentrat pomidorowy z przeciśniętym przez praskę
Bon appetit mon amietoffu.Aby to zmienić należy nadać soji krzty wyrafinowanych przypraw i dużo miłości:) a one odwdzięczą się Wam wybornym smakiem i małą ilością kalorii.... 1 op.kotletów sojowych 2 kostki bulionowe drobiowe 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy *************************************** 1 jajko bułka tarta 1 cm.starego imbiru 1 łyżeczka curry suszona kolendra szczypta kozieradki szczypta cynamonu odrobina sosu rybnego i sosu chili(...)spróbować .Jak potrzeba Doprawić jeszcze.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.Smacznego. Podawać z salatkami. Kotlety sojowe zalać wrzątkiem ugotowanym z kostkami bulionowymi,listkiem laurowym i zmiażdżonym czosnkiem na 7 minut.Kotlety odcisnąć,zmielić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki