naszymi pierogami ruskimi czy rybą po grecku:-) Składniki dla 8 osób:4 paczki ryżu długoziarnistegopół cebuli białej lub czerwonej, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkęolej1 łyżka koncentratu pomidorowego2 kostki bulionowe (bulion warzywny lub drobiowy2 marchewkipół czerwonej paprykimała puszka zielonego groszkurodzynki (w takiej samej ilości jak groszek)Przygotowanie: Bierzemy wok lub głęboki garnek. Wlewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzany
Smaki Brazyliiłyżki kukurydzy konserwowej (ok. 30 g), - 1/4 szklanki wody, - łyżeczka masła (ok. 5 g), - łyżka koperku (ok. 8 g), - przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, domowa kostka bulionowa. Sposób przygotowania 1. Gotujemy ziemniaki. 2. Mielimy mięso z piersi kurczaka. 3. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju. 4. Do cebuli dodajemy mielone mięso, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprzu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachduże lub 4 małe porcje) 1 kg dojrzałych pomidorów 700ml bulionu – np. wg naszego przepisu na bulion , natomiast nie wchodzi w grę żadnego rodzaju kostka bulionowa 50g prażonych mielonych migdałów 100ml słodkiej śmietany 18% 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru garść posiekanej świeżej bazylii do podania Instrukcje Pomidory
Kulinarna Pokusacebula 2 łyżki mrożonego groszku 1 papryka czerwona 1 puszka pomidorów krojonych 3 ząbki czosnku 6 – 7 pręcików szafranu 3 szklanki bulionu cielęcego ( może być z kostki bulionowej ) 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 szklanka białego wina , słodkiego 1 cytryna natka pietruszki do dekoracji oliwa do smażenia sól , ostra papryka do smaku Na dużej patelni do paelli ( może
Ogrodnik w podróżymłodych ziemniaków 30 dag zielonych szparagów masło klarowane przyprawy, ilość wg gustu: pieprz bałkański zioła prowansalskie pieprz cytrynowy imbir papryka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią kostka bulionowa z liściem laurowym i zielem angielskim łyżka posiekanego koperku 3-4 gałązki świeżego oregano sól Wszystkie warzywa myję, obieram ( oprócz szparagów) i kroję na małe kawałki(...)garnku rozpuszczam masło klarowane, najpierw podsmażam cebulę i czosnek. Dodaję marchew, pietruszkę i seler. Następnie dokładam ziemniaki i szparagi, na koniec pokrojoną cukinię. Wsypuje przyprawy, dodaję kostkę rosołową, duszę chwilkę i zalewam wrzątkiem, ilość zależy od tego jaką chcemy gęstą zupę. Ja nalewam ciut ponad warzywa. Gotuję zupę do momentu aż warzywa będą dały się zmiksować. Dodaję
Takie tam pichceniedlatego sięgajmy po nie od czasu do czasu. Składniki: ½ szkl. cieciorki (moczona wcześniej w wodzie przez kilka godzin) dwie duże garście rukoli 1 łyżeczka nasion kuminu 4 mrożone kostki bulionowe lub 2 łyżki oliwy 200 g mrożonego groszku 200 g mrożonych mini marchewek 2 łyżki soku z cytryny pęczek świeżego koperku (lub jedna łyżka koperku suszonego) sól, pieprz
Roślinna - blog wegańskiniż pierwszego dnia. Składniki 1,2-1,5 kg cebuli 3 ząbki czosnku 0,5 litra wina białego (najlepiej wytrawnego ja dałam po szklance wytrawnego i półsłodkiego) 1 kostka bulionowa 4 ziela angielskie 2 liście laurowe u mnie kości ze schaba - opcjonalnie (z racji tego ze sama je odcinałam więc pozostało na nich trochę mięsa(...)masła klarowanego lub zwykłe masła pieprz świeżo mielony ser cheddar lub inny grzanki najlepiej z bagietki Na początku zabrałam się za bulion na kościach, mięso pogotowałam w wodzie z kostką rosołową i zielem angielskim i liściem laurowym(Jeśli nie mamy na czym ugotować bulionu po porstu do 1 lita wody dorzucamy kostkę rosołową). Ja mam dość zbierania szumowin z rosołu
Piekielna Kuchnia Patiudziec z indyka sól pieprz szczypta mięty oregano majeranek pieprz ziołowy szczypta papryki słodkiej 2 łyżki konfitury z jarzębiny kostka bulionowa wolowa wlasnej produkcji 500 mi bulionu wołowego 3 łyżki śmietany tłuszcz do smażenia polenta; 1 szkl kaszy kukurydzianej 3 szkl wody 1 łyżka masła 1 kulka mozzarelli sól do smaku Udziec umyć, usunąć kość, posypać przyprawami i zwinąć(...)rlon skórką do zewnątrz. Obwiązać sznureczkiem. W rondlu do duszenia podlać odrobinę tłuszczu przysmażyć ze wszystkich stron. Następnie podlać bulionem, dodać kostkę wołową i jarzębinę. Dusić do miękkości. Na koniec roladę pokroić w plastry . Kaszę wymieszać z wodą, dodać masło i sól. Ugotować aż kasza wchłonie cały płyn. Zestawić z ognia, dodać pokrojoną mozzarellę i energicznie mieszać aż sały
Gotowanie jest łatwepatelnię na odrobinę oleju i na malutkim ogniu smażymy. Bierzemy się za pieczarki. Kroimy je na ćwiartki i dorzucamy na patelnię do cebuli. Gotujemy wodę i zalewamy w szklance kostkę bulionową. Wlewamy bulion na patelnię. Siekamy bardzo drobno czosnek i też dodajemy na patelnię. Dusimy aż pieczarki zmiękną. Potem dodajemy szpinak i dusimy dalej. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem(...)się trochę poddusi to dorzucamy oliwki. W całości, nie kroimy. Jak się jeszcze trochę poddusi to dolewamy śmietanę. Ile kto lubi, ale tak pewnie około szklanki. Fetę kroimy w kostkę, dorzucamy do reszty, dusimy/smażymy jeszcze ze 2-3 minuty i gotowe :) Oczywiście gotujemy jeszcze makaron. U mnie to był trzykolorowy makaron ze szpinakiem i pomidorami formy Goliard. Okazało się
Marder&Marder Manufacturebrokuły 1 szt papryka 1 szt kostka bulionowa do smaku tymianek do smaku pieprz(...)marchewka oznacza gotowy wywar, który przecedzamy, odkładając marchewkę do dalszego wykorzystania. Przygotowujemy warzywa: brukselkę, fasolę szparagową (np.żółtą)bez końcówek, podzielony na różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Kroimy w kostkę paprykę (np. dwie połówki w różnych kolorach) i przygotowujemy filet z kurczaka. Mięso z kurczaka mielemy, dodajemy przyprawy wg uznania
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDzięki uprzejmości marki Knorr i portalowi Uroda i zdrowie dostałam do przetestowania: - bulion Rosół z kury 6 l (12 kostek) - kostka bulionowa z Czosnkiem i Pietruszką - oliwa Bertolli extra vergine 250 ml - książeczka z inspirującymi przepisami na dania z kurczaka - materiały z poradami szefów kuchni W książeczce były przepisy na przyrządzenie soczystego i aromatycznego kurczaka z patelni(...)wybrałam przepis na Soczystego kurczaka z patelni z pomidorami i mozzarellą. Kurczaka według tego przepisu przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Pierś z kurczaka po przyprawieniu kostką Knorra jest bardzo soczysta a suszone pomidory i mozzarella dodają wspaniałego smaku. Każdy ko spróbuje tak przygotowanej potrawy zachwyci się jej aromatem i niezapomnianym smakiem. Soczysty kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Składniki
Kulinarne życieprzynosi nam sezon. Wystarczy przygotować bazę, którą stanowi dobry warzywny bulion (nie ukrywam faktu, że czasami ułatwiam sobie życie i korzystam z szybszej wersji w postaci dobrych ekologicznych kostek bulionowych). Konsystencja zupy jest delikatna i aksamitna, i prosi się o nieco bardziej chrupkie towarzystwo. Grzanki czosnkowe będą więc idealne. Składniki: 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)około 350g) 500ml warzywnego bulionu sól i pieprz do smaku 1 bagietka 1 łyżeczka oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny 1 ząbek czosnku Cebulę, czosnek oraz cukinię pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmażaj do momentu, aż lekko się zarumieni. Następnie dodaj czosnek, a po chwili cukinię. Podsmaż całość jeszcze 3 minuty i zalej ciepłym bulionem
Roślinna - blog wegańskiprzesiadywania w kuchni. Składniki na 2 porcje: 2 średnie cebule 1 kostka (ok.200g) zwartego wędzonego tofu 1 łyżka oliwy 1 opakowanie (ok. 400g) mrożonego groszku 1 warzywna kostka bulionowa/ 1 ½ łyżeczki sproszkowanych warzyw 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Tofu pokrój w wąskie paseczki, cebulę obierz i drobno posiekaj(...)odcedź. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż tofu przez około 2 minuty, aż się zezłoci. Dorzuć cebulę i smaż kolejne 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowany groszek, warzywną kostkę oraz ½ szklanki wody dodaj do tofu i cebuli. Podgotuj całość jeszcze około 2 minuty, po czym zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę. Zamieszaj
Roślinna - blog wegańskiłyżeczki imbiru - 2 łyżki czerwonej soczewicy - ½ kostki bulionowej wegańskiej - kawałek kalafiora - ¼ łyżeczki płatków chili - kawałek brokuła(...)oliwy podsmażyć posiekany czosnek, cebulę i imbir - Dodać wodę i pozostałe przyprawy, zagotować - Soczewicę opłukać na sitku, dodać do bulionu, gotować przez 5 minut - Ziemniaki i kalarepę pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, brokuła i kalafiora podzielić na małe różyczki, kotlety sojowe pokroić w paski - Do garnka dodać wszystkie pozostałe warzywa, zagotować - Zmniejszyć gaz i dusić przez 8- 10 minut
Wegańska kuchnia orientalnakaszy kukurydzianej 20 dag kukurydzy z puszki 3 jaja 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz olej Wykonanie: Kaszę wymieszać ze szklanką zimnej wody. Zagotować 2 ½ szklanki wody z kostką bulionową i łyżką oleju. Wlać namoczoną kaszę, gotować mieszając około 10 minut, aż kasza będzie miękka i odstawić. Następnie wymieszać z jajami i kukurydzą i doprawić. Smażyć na gorącym(...)pomidory 1 cebula 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki sok z cytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie salsy: Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać posiekać. Chilli umyć, przekroić, oczyścić z pestek, posiekać. Do warzyw dodać natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę, zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Salsę wymieszać, odstawić
Tradycyjna Kuchnia