CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 200 g makaronu tagliatelle, 100 g serka topionego śmietankowego lub kremowego, około 150-200 g piersi z kurczaka, 1/2 kostki bulionowej, 5 łyżeczek śmietany, około 100-125 ml wody, curry, papryka słodka, pieprz (najlepiej świeżo mielony), sól, bazylia, ząbek czosnku, łyżka oleju z dodatkiem ostrej papryki, bazylii i pomidorów (może(...)czosnek siekam. Podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw: soli, curry, papryki i bazylii. Kiedy kurczak lekko się zarumieni wlewam wodę i dodaję kostkę. Gotuję do momentu rozpuszczenia się kostki bulionowej. Co jakiś czas mieszam. Śmietanę hartuję gorącym bulionem, dodaję do mięsa, mieszam. Następnie dodaję pokrojony w kosteczkę serek topiony, gotuję na średnim ogniu (często mieszam) do całkowitego rozpuszczenia się
JejKuchniadać wiecej:)) 1 łyżka siekanej natki pietruszki (opcjonalnie) Sól, pieprz, czosnek granulowany, można też wsypac mieszanke do mielonego, jak kto woli:) Pół kostki bulionowej Cebulę drobno siekamy ( ja użyłam do tego robota), płatki owsiane mielimy ( jeśli używamy płatków blyskawicznych nie trzeba tego robić) Mięso, cebulę, płatki mieszamy(...)czosnkiem i łyżeczką koperku. Jeżeli masa nadal nie nadaje sie do formowania można dodac łyżkę bulki tartej. W garnku gotujemy wodę z kostką bulionową, ilość potrzebna do przykrycia pulpetów. Z mięsa formujemy kulki i wrzucamy do bulionu, dusimy pod przykryciem. Po 15 minutach wyciagamy pulpety, jogurt mieszamy
Mamuśka wraca do formylubię z dużą ilością koperku, z lekko maślanym posmakiem. Co najważniejsze jest zakwaszona sokiem z cytryny i dzięki temu wspaniale smakuje. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 kostka bulionowa warzywna bio 2 płaskie łyżki masła 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego sok z 1/2 dużej cytryny 1/2 pęczka koperku(...)sól, mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smaku ewentualnie 1 płaska łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i dolać wody tylko tyle, aby zakryła kapustę. Dodać kostkę bulionową i gotować kapustę do miękkości. Odcedzić kapustę na sicie, pozostawiając 1 szklankę wywaru z kapusty. Rozpuścić w garnku masło i jeśli kapusta ma być nieco bardziej gęsta, dodać mąkę
Codziennik Kuchennyzasmakuje nawet zagorzałym mięsożercom.Polecam!Składniki:1 kg selera;2 duże cebule;250 g masła;3 ząbki czosnku;1 szklanka wody;1 szklanka bułki tartej;6 jaj;2 kostki bulionowe, grzybowe;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebule obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę(...)garnka/ lub dużej patelni włożyć starty seler i cebulę. Zalać 250 ml zimnej wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki bulionowe, szczyptę soli i pieprzu oraz masło. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.Do zimnej masy dodać bułkę tartą, jaja i dobrze wyrobić.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Keks
Gospodyni Miejskaświeży kurczak 50 ml słodkiej śmietanki mąka rozrobiona z woda , do zagęszczania sosu ( około ,łyżka od zupy na 1/2 szklanki ) 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 kostka bulionowa drobiowa lub szklanka rosołu łyżka masła do podsmażenia mięsa – to właśnie masło, nadaje smak sosu Kurczaka dzielimy na małe kawałki(...)płukamy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Podsmażamy na złoty kolor na maśle , musi się porządnie przypiec . Solimy , dodajemy, pokrojony w cienkie plasterki czosnek , zalewamy 2 szklankami wody i dokładamy rozkruszoną kostkę bulionową ( zamiast wody można wlać 2 szklanki rosołu ) . Dusimy na małym ogniu około 40 – 45 minut , pilnując żeby bulion zbytnio nie odparował w razie potrzeby można dolać szklankę wody
Ogrodnik w podróżypomidorowego-opcjonalnie Szczypta tymianku Odrobinę papryczki chili jalapeno wg upodobań smakowych, jeśli lubimy pikantne dania sól, słodka papryka pieprz czarny do smaku kostka bulionowa opcjonalnie 1 łyżka mąki 1 łyżka masła Składniki: Fasolę zalać zimną wodą , pozostawić na co najmniej 12 godzin. Są różne(...)praktyki jeśli chodzi o gotowanie fasolki w wodzie w której się moczyła lub świeżej. Ja gotuję w tej wodzie, w której się moczyła, do miękkości na wolnym ogniu z kostką bulionową , jeśli używacie, ale może być sól . Dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie . Kiedy fasola się gotuje, wędlinę pokroić i podsmażyć dodać pokrojoną cebulę. Dodać zblendowane pomidory
W garach u Gosipomarańczy. Jest pyszny, aromatyczny i oczywiście mocno marchewkowy, a dodatek pomarańczy sprawia, że zupa jest słodka, a jednocześnie ma nieco goryczki. Zdecydowanie polecam! Składniki : 1kg marchewki 1 kostka bulionowa warzywna 1 listek laurowy kilka ziarenek pieprzu sok z połowy pomarańczy duża szczypta mielonego imbiru sól, pieprz Przygotowanie : Marchewkę obrać i pokroić(...)mniejsze kawałki, zalać wodą (tylko tyle, aby zakryła marchew), dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Do gotującej się marchewki dodać kostkę bulionową. Po ugotowaniu marchewki wyłowić listek laurowy i ziarenka pieprzu po czym zupę dokładnie zmiksować, wlać sok z pomarańczy i doprawić do smaku solą i pieprzem i imbirem. W razie potrzeby
Codzienne Gotowanieszczypta płatków chilli, do smaku 2-3 łyżki oleju szczypta mielonego kminu 1 x 400g puszka brzoskwiń 1 x 400g puszka siekanych pomidorów garść posiekanej, świeżej kolendry (opcjonalnie) kostka bulionowa warzywna Obierz i drobno posiekaj cebulę. Wlej olej do sporego garnka. Dodaj cebulę, chilli i kumin i smaż delikatnie, na małym ogniu(...)będzie przeźroczysta, ale nie zbrazowiona i na pewno nie spalona. Odcedź brzoskwinie, zachowujac sok. Pokrój na kawałki i dodaj do cebuli. Wlej zachowany sok i siekane pomidory. Wkrusz kostkę bulionowa, posiekana kolendrę (jeśli używasz) i dobrze wymieszaj. Jeśli ciecierzyca jest twardawa i nie do końca nadaje się do jedzenia od razu, wsyp ja do garnka i gotuj całość przez
Lejdi of the houseśredniej wielkości 1 średnia cebula biała część średniej wielkości pora ½ selera 2 marchewki 2 liście laurowe 1 lub 2 kostki bulionowe (wołowa, warzywna lub grzybowa) 1 łyżka mąki pszennej 150 ml śmietany 18% (jeśli ktoś lubi) Przygotowanie Grzyby namoczyć na całą noc w przegotowanej(...)chłodnej wodzie, a następnie gotować ok. 30 minut na małym ogniu (jeśli zrobią się burzyny, trzeba je zdjąć) Obrane i umyte warzywa dodać do gotujących się grzybów. Wrzuć kostkę bulionową, dodć liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie przecedzić wywar. Suszone grzyby pokroić w malutkie kawałki lub lekko zmiksować zupę blenderem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżek oleju;3/4 szklanki letniego mleka;3/4 szklanki letniej wody;100 g świeżych drożdży;1 czubata łyżeczka soli.Farsz:1,5 kg kiszonej kapusty;100 g suszonych grzybów;1 kostka bulionowa o smaku grzybowym;3 średnie cebule;1 liść laurowy;Sól;Pieprz;2 łyżki oleju.Dodatkowo:1 roztrzepane widelcem jajo;Kminek do oprószenia po wierzchu.Sposób przygotowania:Grzyby umyć pod bieżącą wodą, zalać(...)drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojone grzyby i jeszcze przez krótką chwilę razem podsmażać. Zestawić z ognia. Dodać do garnka z kapustą.Do garnka z kapustą, cebulą i grzybami dodać kostkę bulionową, liść laurowy, szczyptę pieprzu, wodę z moczenia grzybów ( w razie potrzeby dodać zimnej wody - woda powinna zakrywać kapustę z dodatkami, ja dodałam około 1 l wody
Gospodyni Miejskapanierowanym kurczakiem Kurczak w piwie z warzywami: Składniki: ćwiartki kurczaka (2 sztuki) 1 kg ziemniaków 2 marchewki 200 g małych pieczarek 500 ml bulionu warzywnego lub 2 kostki bulionowe 4 gałązki tymianku garść kolorowej papryki pokrojonej w słupki piwo karmelowe (250 ml) Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy, marchewkę kroimy w grube plastry, a ziemniaki kroimy na ćwiartki(...)Pieczarki płuczemy na durszlaku. Ćwiartki kurczaka dzielimy na 2 części. Do garnka z wrzącym bulionem warzywnym (lub zagotowujemy 500 ml wody z 2 kostkami bulionowymi), wkładamy części kurczaka, ziemniaki, pieczarki i warzywa, gotujemy 10 minut. Następnie przekładamy całość do żaroodpornego naczynia, bulion z garnka mieszamy z karmelowym piwem i zalewamy tym płynem wszystko co znajduje się w żaroodpornym naczyniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępęczek, dość spory ) około 10 liści rukoli 1 cebula , dość duża 1 duży ziemniak 4 ząbki czosnku 2 L wody 100 ml kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru 3 kostki bulionowe warzywne 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku mały pęczek trybuli Cebulę , czosnek ,siekamy i podsmażamy na maśle , jak się już zrumienią, dodajemy oczyszczone z gospodarzy ( ślimaki i inne(...)stwory ), pokrojone , liście sałat , rukoli i większą część trybuli , smażymy na maśle do chwili, aż zielenina zrobi się miękka ( trwa to około minuty ) . Zalewamy całość wodą , wrzucamy kostki bulionowe , obranego ziemniaka ( przekrojonego na kawałki ) , cukier , sól do smaku i gotujemy do momentu ,aż ziemniak będzie się rozpadać . Następnie całość , miksujemy blenderem . Doprawiamy śmietanką kremówką , pieprzem i posypujemy resztą trybuli
Ogrodnik w podróżylubi bardziej wyrazisty smak pomidorów doda jej więcej sól, pieprz olej do smażenia majeranek, zioła prowansalskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, pieprz ziołowy świeży lubczyk, koper ewentualnie kawałek kostki bulionowej wołowej bezglutenowej Przygotowanie : Warzywa obrać - umyć, kukurydzę osączyć- jeśli z puszki, kapustę poszatkować Na wrzątek wrzucić pokrojone ziemniaki, pietruszkę, selera, cebulę i pora Marchew zetrzeć na tarce i przesmażyć(...)oleju- dodać do zupy, wsypać kukurydzę, pokrojona kapustę i świeże liście lubczyku, wszystko gotować Wlać passatę, doprawić zupę solą, pieprzem i ziołami Po ugotowaniu wrzucić mały kawałek kostki bulionowej, wymieszać. Kukurydzę z puszki można zastąpić np. mrożoną. Wtedy trzeba dodać ją do zupy wcześniej niż tą z puszki A dodanie (już do zupy na talerzu) jednej lub dwóch
Proste Potrawybulionową rozpuszczamy we wrzącej wodzie i studzimy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Do zeszklonej cebuli, na sam koniec smażenia, wrzucamy surowy czosnek i od razu ściągamy całość z ognia. Dokładnie studzimy. Mięso do nadzienia – wołowinę i wieprzowinę, pozbawiamy błonek i ścięgien, a następnie kroimy razem ze słoniną w dosyć drobną kostkę- mniej(...)230g łopatki lub szynki wieprzowej 230g wołowiny (polędwica, antrykot, rostbef) 100g surowej słoniny, bez skóry 200g cebuli 50g masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 0,5 kostki bulionowej wołowej + 8 łyżek wrzącej wody świeżo mielony pieprz rosół drobiowy do gotowania i podania natka pietruszki do posypania
Karo in the Kitchenzaskoczyła swoim smakiem, ale smakowała nawet tym, którzy o daniach z dyni słyszeć nie chcą :) Składniki: 70 dag dyni 700 ml wywaru rosołowym (lub 700ml wody i 2 kostki bulionowe) 3 łyżki soku z cytryny 1 cebula 3 duże łyżki śmietany 1 duży ziemniak (lub dwa mniejsze) ½ łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz Dodatkowo(...)Grzanki* (2 kromki chleba + 30gr margaryny) lub groszek ptysiowy Dynię, cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w drobne kosteczki. Całość zalewamy ciepłym wywarem (lub ciepłą wodą i dodajemy kostki bulionowe), następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy, do czasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy
Smakowy Raj