Domowych ulepszaczy ciąg dalszy. Co powiecie na własnoręcznie zrobioną kostkę rosołową? Taka kostka to naprawdę fajna sprawa, prosta w przygotowaniu, tania, długoterminowa i przede wszystkim
Bernika - moj kulinarny pamietnikOlivera, kupiłam paczuszkę nasion i zużywam ją już od bardzo dawna. Jamie karze zagotować kostkę bulionową w elektrycznym czajniku, co wydaje mi się pomysłem przedziwnym (i kto będzie ten czajnik mył?). Ja więc przelałam wrzątek do dzbanka i w nim rozpuściłam kostkę. Używam ekologicznych kostek bulionowych, bez dodatku glutaminianu sodu. Zamiast kostki bulionowej możecie wykorzystać(...)parmezanu + do posypania na talerzu sól, pieprz Przygotowanie penne z dynią w 15 minut: Zagotuj wodę w czajniku. Przelej 500 ml do dzbanka i rozpuść w niej kostkę bulionową. Możesz zamienić na domowy bulion warzywny (czasem trzymam zamrożony). Odetnij szypułkę z dyni i pokrój ją w kostkę (dyni piżmowej nie trzeba obierać). Przełóż dynię do malaksera (robota z ostrzami
Chilli Czosnek i Oliwadrożdżowy. I teraz pytanie czy my to wszystko musimy jeść ? Nie, ja osobiście jestem temu przeciwna. Zachęcam Was do zrobienia własnej kostki rosołowej. Jej przygotowanie nie jest pracochłonne, jedynie trochę czasochłonne. Ale za jednym razem możemy przygotować większa ilość pasty i albo ją zamrozić, albo zawekować(...)słoiczkach. Do przyrządzenia zupy dla czterech będziecie potem potrzebować około jednej płaskiej łyżki pasty.Na blogu znajdziecie również domową warzywną pastę bulionową.Bulionowa pasta mięsna, czyli kostka rosołowaProporcje na 9 słoiczków 180 gCzas przygotowania: 4 godzinySkładniki:800 g filetów z udźca kurczaka2000 ml wody lub białego wina350 g marchewki200 pietruszki200 g selera200 g cebuli100
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka mąki ziemniaczanej;1 łyżka masła.Sposób przygotowania:Do rondelka lub małego garnka wlać 1,5 szklanki wody (tj. 375 ml) i zagotować.Do gotującej się wody dodać kostkę bulionową i rozpuścić.Po około 2 - 3 minutach gotowania się wody z kostką bulionową dodać koncentrat pomidorowy.Do pozostałej 0,5 szklanki zimnej wody (tj. 125 ml) wsypać obie mąki i dokładnie(...)rozpuszczenia. Zdjąć z ognia.Ciepłym sosem polewać gołąbki czy klopski.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Sos można doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem czy innymi, ulubionymi przyprawami np. oregano czy bazylią.Kostkę bulionową można zastąpić 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej np. vegety, ale wówczas w sosie mogą być widoczne kawałeczki suszonych warzyw (tak jak u mnie).Szklanka = 250 ml.Sos idealnie nadaje się
Gospodyni Miejskagarnek na gaz i pod przykryciem doprowadzamy wodę do wrzenia. Gotujemy grzyby suszone pod przykryciem, na małym ogniu, około 25 minut. Po tym czasie wrzucamy do garnka dwie kostki bulionowe, mieszamy do rozpuszczenia. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy i lekko rumienimy cebulę. Do zrumienionej dodajemy suszony tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy razem minutę, mieszając(...)najlepiej podgrzybków 2 większe szalotki 2 duże ząbki czosnku 200ml śmietany 30% tłuszczu, rzadkiej i płynnej 3 pełne łyżki (z lekkim czubkiem) mąki pszennej 1,5l wody 1 kostka bulionowa – grzybowa 1 kostka bulionowa – jarzynowa 3 łyżki sosu Worcestershire 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku 50g masła 6 łyżek oleju rzepakowego natka pietruszki i paluszki chlebowe grissini do podania
Karo in the Kitchenroladki z filetu z kurczaka z mozzarellą i pomidorem. Roladki z kurczaka z mozzarellą i pomidorem Składniki: 2 filety z kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 kostka bulionowa rosół z kury Knorr 1 kostka bulionowa z czosnkiem i pietruszką Knorr 2 podłużne pomidory 1 duża kulka mozzarelli Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, można(...)rozciąć na pół przez środek, a następnie rozbić. Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy do niej obie kostki bulionowe. Całość mieszamy a następnie maczamy w marynacie filety. Pomidorki obieramy i kroimy na plasterki, ser mozzarella kroimy na plasterki. Na filecie wyciągniętym z marynaty układamy plasterek pomidora na nim plasterek sera, ponownie pomidor
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzas przygotowania 40 min Składniki 2 filety z kurczaka 150 g białego ryżu 150 g sera żółtego gouda 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 drobiowa kostka bulionowa * 3 łyżki oliwy Sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy pieprz sól Instrukcje Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia(...)smaku przyprawami. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i mieszamy. Sałatkę przed podaniem chłodzimy przez godzinę w lodówce. Notatki * do marynaty użyłam kostki bulionowej, choć nie jestem zwolenniczką tego produktu. Na blogu nie znajdziecie przepisów z użyciem kostek. Jednak w tej wersji kurczak smakuje na prawdę genialnie by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniJest bardzo zdrowa, chemii w niej nie ma żadnej, zawsze jest pod ręką i nie trujemy siebie ani naszych najbliższych, to chyba najważniejszy argument przemawiający za przygotowaniem własnej kostki bulionowej. Na jednym ogniu upieczemy 2 pieczenie, mianowicie mamy wywar do wykorzystania oraz ugotowane warzywa i mięso. Jesień to najlepszy czas, by przygotować zapas domowego bulionu(...)ponieważ nie znoszę smaku wina w zupach, tak bywa. Kto chce, może dać ok. szklankę białego wytrawnego wina, zmniejszając o szklankę ilość wody. To do dzieła! Pasta bulionowa - domowa kostka rosołowa Składniki: 5 liści laurowych łyżka ziaren pieprzu czarnego łyżka ziela angielskiego kilka ziaren jałowca duża ilość ulubionych ziół: zielona pietruszka, estragon, rozmaryn, szałwia, oregano, majeranek, tymianek, cząber
Naturalna Kuchniapoza lodówką , wtedy warto dodatkowo pasteryzować . Uważam że to dużo zdrowsza alternatywa niż kupne słoiki – gotowce , nawet jeśli znajdą się w nim „zakazane ” przyprawy typu kostka bulionowa Przede wszystkim mamy pewność że jest tam 100 % mięsa w mięsie Składniki na 5-6 słoików 0,5 l : 1 kg schabu 1 mała cukinia 4 duże papryki , grubościenne(...)cebule 4 pomidory , mięsiste i duże 1,5 szklanki kaszy wiejskiej 2 kostki bulionowe cielęce 4 ząbki czosnku 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej 2 łyżeczki papryki ostrej , mielonej sól do smaku mąka z wodą do zagęszczenia sosu Jedną cebulę obieramy , drobniutko siekamy , podsmażamy na złoty kolor razem z wyciśniętym praską jednym ząbkiem czosnku . Kaszę prażymy chwilę na czystej patelni
Ogrodnik w podróżyWszystkie składniki znajdziecie w sklepie Intermarche, a przepis w gazetce! Składniki: wersja z mięsem 8 dużych strąków papryki 1 cebula 300 g mielonej wieprzowiny ½ szkl. ryżu (Reva) ½ kostki bulionowej warzywnej 4 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól – Pieprz – Oregano Wersja wegetariańska 8 dużych strąków papryki Ser typu Feta (kanapkowy) - użyłam ok 200 g Ok. 400g brokułów ( użyłam(...)smaku: solą, pieprzem, oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać. Papryki umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki wypełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać papryki. Przykryć, piec 35 min w temperaturze 180’ C. Papryki wyjąć. Do sosu z pieczenia dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie niewielka ilość wody
Stare Garysosie pomidorowym z bazylią i koperkiem. Mięso jest duszone w sosie, jest więc bardzo miękkie. A sam sos pomidorowy jest aromatyczny i świetnie pasuje do schabu. Dzięki wykorzystaniu kostek bulionowych Vegeta Natur robi się go wyjątkowo szybko. SCHAB w SOSIE POMIDOROWYM z BAZYLIĄ I KOPERKIEM Składniki: 6 plastrów schabu bez kości 1 cebula 3 ząbki czosnki 3 szkl(...)wody 2 kostki bulionowe Vegata Natur - bulion warzywny ( klik ) 3 łyżki koncentratu 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 80 ml śmietany pół pęczka koperku garść świeżej bazylii sól, pierz do smaku mąka do obtoczenia kotletów Przygotowanie: Kotlety schabowe nacieramy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na głębokiej patelni z każdej
Bon appetit mon amieznosi, tej zupy zawsze zjada talerzy dwa!;-) Zupa jest syta, ziołowa, idealna na jesienne obiady!Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! Składniki: 6 dużych białych cebul 2 kostki bulionowe WOŁOWE (koniecznie!!!) najlepiej bio, bądź własnej roboty, od biedy mogą być te tradycyjne (bądźcie jednak świadomi, że zawierają one tłuszcze utwardzane i glutaminian monosodowy, sztuczne barwniki i aromaty) 2 szklanki(...)wyrazistego tartego żółtego sera (u mnie Królewski) 1. Cebulę kroimy na większe kawałki. Podsmażamy na maśle klarowanym do zarumienienia. 2. Podsmażoną cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy kostki bulionowe. Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy 20 min. na średnim ogniu pod przykryciem, sporadycznie mieszając. 3. W tym czasie przygotowujemy grzanki: kajzerki kroimy na pół, potem na podłużne paseczki, a następnie
Restauracyjka Literackabardzo uważać dodając , bo jest mega mocna ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych nasion adżwan ( można zastąpić tymiankiem ) 2-3 kostki bulionowe drobiowe lub rosół drobiowy ( około 2 l ) sól do smaku oliwa do smażenia śmietanka do dekoracji Dynię obieramy , kroimy w kawałki , bez nasion i miękkiej części komory . Selera(...)małym ogniu , do momentu , aż dynia będzie mięciutka i zacznie się rozpadać . Blendujemy wszystko na gładką , półpłynną masę ( jeśli jest zbyt gęsta można dolać rosołu lub wody z kostką bulionową ) . Ostatnią cebulkę kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy na patelni na oleju , z odrobinką cukru , soli , aż upraży się na złoty kolorek i będzie chrupiąca . Zupę wylewamy na talerze dekorujemy
Ogrodnik w podróżydoprawioną cukinią, a całość zagryźliśmy bruschettą z chleba na zakwasie, z pomidorami i szynką parmeńską. Lekki i pyszny letni obiad! PODKRĘCONY BULION Niejednokrotnie pisałam Wam, że korzystam z kostek bulionowych – bio, z niską zawartością sodu, bez oleju palmowego itd. Dlaczego miałabym ich nie używać? Tak jak Wy czasami zwyczajnie nie mam czasu na szykowanie własnego rosołu czy bulionu(...)zawsze też mam jego zamrożoną porcję, którą mogłabym do gotowania zużyć. Kostki bulionowe w takim wypadku to ratunek – jak dzisiaj, gdy w upale gotowanie rosołu przez cztery godziny zwyczajnie odpada… Kiedy wiemy już, co chcemy na danym bulionie ugotować, jakich składników użyjemy, jaki ma być ostateczny smak zupy – warto taki bulion podkręcić. Nie oszukujmy się, że kosteczka
Karo in the Kitchen