kostka bulionowa - 445 przepisów (strona:6/30)

ZUPA POMIDOROWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PAPRYKĄ 122

bulionowa wegetariańska, papryka wędzona proszkowana Wykonanie: 1.Mięso mieszamy ręką z białkiem, solą, pieprzem i chili. 2.Formujemy małe kuleczki, zwilżając ręce wodą. 3. Gotujemy w garnku wodę z kostką bulionową i papryką. 4. Wrzucamy kuleczki na wrzątek, po wypłynięciu gotujemy około 10 minut. Propozycja podania: Dobrze podgrzaną zupę nalewamy do miski, wkładamy kilka mini kuleczek. Na środku układamy kilka

Marcepanowa kuchnia
Tradycyjna zupa cebulowa 100

zupę nawet tym którzy podobnie jak ja  za gotowaną cebulą nie przepadają. Składniki: 9 średnich cebul lub 5 dużych 1 ½ l wody 80 gram masła 2 kostki bulionowe 1 czubata łyżka mąki Chleb tostowy oliwa Ser ementaler Sól Pieprz Wykonanie: Chleb tostowy kroimy na kawałki, smarujemy oliwą i opiekamy przez chwilę. Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy 2 kostki bulionowe

Smaki Ewy
Paprykowa potrawka z marynowanym patisonem 105

papryka zielona 1 papryka żółta patisony marynowane 6 szt sos pomidorowy 250 ml natka pietruszki 0,5 pęczka 1 łyżeczka papryki ostrej 3 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 kostki bulionowej drobiowej pieprz do smaku sól do smaku 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Cebule obieramy i kroimy w pół krążki. Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w dużą kostkę. Patisony(...)wody, dodajemy sól i dusimy cebulę do miękkości.  Mięso z udka kurczaka kroimy w mniejsze kawałki.   Kiedy cebula jest miękka dodajemy kurczaka, następnie dodajemy paprykę słodką, kostkę bulionową - całość dokładnie mieszamy i podsmażamy.  Dodajemy pokrojoną paprykę, dokładnie mieszamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy całość około 500 ml wody i gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ogórkowa z kurczakiem 296

mnie w domu często robimy ogórkową z ryżem. Potrzebujemy: 250 g ogórków kiszonych 1 cebula 100 g warzyw( marchew, pietruszka,seler) 1 pierś z kurczaka 4 ziemniaki 1 kostka bulionowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 20 g masła 100 g śmietany 18% 1 l. wody pieprz Ogórki ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach albo kroimy w drobna kostkę. Cebulę siekamy drobno, warzywa ścieramy na tarce warzywnej. Podsmażamy na maśle. Podsmażone warzywa zalewamy wodą, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, ziemniaki, przyprawy i kostkę bulionową. Gotujemy wszystko ok 20 min. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i śmietanę. Gotujemy jeszcze 10 min. *Zamiast ziemniaków możemy dodać białego ryżu. *Osobiście dodaję jeszcze czasami odrobinę cukru

Olikowa kuchnia
Mój strogonow 655

składniki* 70 dag schabu lub szynki wieprzowej* 2 średnie cebule* 30 dag pieczarek* 2-3 ogórki konserwowe* 1-2 łyżki mąki* 200 ml śmietany* 2 kostki bulionowe najlepiej knorr* 3-4 łyżeczki niezbyt ostrej musztardy* sól, pieprz, papryka ostra* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaMięso umyć osuszyć, pokroić w niezbyt grube paski. Cebulę obrać posiekać w drobna kostkę. Pieczarki umyć oczyścić(...)mięso, najlepiej porcjami.Mięso przełożyć do garnka, a na tej samej oliwie  podsmażyć razem cebulę i pieczarki, przełożyć do mięsa.Wlać ok. 2 szklanki wrzącej wody, dodać kostki bulionowe i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu ok. 30 min.Następnie dodać pokrojone ogórki, sól, pieprz, szczyptę, albo dwie papryki ostrej, musztardę, śmietanę i dusić do miękkości mięsa.Mąkę

Mix smaku
Botwinka 175

kostki bulionowe - 3 listki laurowe - ziele angielskie (4 ziarna) - łyżka cukru - łyżka octu - sól, pieprz - łyżka mąki - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - jajko do podania Warzywa pokroić w kostkę, liście botwinki posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, zalać 1,5 litra wody i zagotować. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz kostki bulionowe. Gotować aż warzywa

Zgrabne Gotowanie
SOS PIECZENIOWY 114

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 1 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: sok pozostały z pieczenia mięsa - u mnie 80 ml, 1/2 szklanki wody, 1/3 kostki bulionowej, liść laurowy(...)ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina wody. Przygotowanie: Sok pozostały z mięsa przelewam do garnka, wlewam wodę i zagotowuję. Dodaję kostkę bulionową, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuję na najmniejszym ogniu przez 10 minut (pod przykryciem). Sos zagęszczam mąką dobrze rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Wlewam szybko i energicznie mieszam do czasu

JejKuchnia
Zupa ze świeżych grzybów (z makaronem) 115

digotuje.blogspot.com   mięso na wywar (u mnie drób) 250-300g świeżych grzybów makaron (wg gustu) 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 łyżeczka masła kostka bulionowa grzybowa (opcjonalnie(...)listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego świeży koperek natka pietruszki śmietana (wg gustu) sól, pieprz   Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i opcjonalnie z kostką bulionową. Dodać oczyszczone, umyte i pokrojone (w paski) grzyby oraz warzywa (marchew, pietruszkę i selera). Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości. Dodać śmietanę

Di gotuje
Domowy bulion warzywny 176

podstawa większości zup i kremów ale także sosów i dań jednogarnkowych. Dziś u mnie przepis na wywar warzywny tylko z naturalnych składników bez zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaku, sztucznych kostek bulionowych wypełnionych glutaminianem sodu i solą. Bulion warzywny pełen naturalnych składników Jakiś czas temu poczyniłam wpis o tym jak ugotować najlepszy rosół mięsny. Teraz przyszedł czas na przepis na perfekcyjny(...)bulion warzywny. Bez zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaku, sztucznych kostek bulionowych wypełnionych glutaminianem sodu i solą. Bulion według mojego przepisu jest przygotowywany tylko z naturalnych składników. W mojej kuchni taki bulion to podstawa większości zup i kremów ale także sosów i dań jednogarnkowych. Dobra wiadomość jest taka, że przepis na bulion jest super prosty a przygotowanie go zamie Ci tylko

Book of spells
Zupa selerowo-jabłkowa 112

zielone jabłka -2 kostki bulionowe -garść rodzynek -1/2 gałki muszkatołowej -sól -pieprz Przygotowanie Cebulki oczyścić i posiekać. W rondlu rozgrzać margarynę i zeszklić na niej cebulę. Seler oraz jabłka obrać i pokroić w dość drobną kostkę, po czym wrzucić do rondla z podsmażoną cebulą. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Kostki bulionowe rozpuścić w litrze wody, doprowadzić

Zielona Kuchnia
Zupa botwinkowa z jajkiem 135

zapraszam na moją zupę botwinkową z ziemniakami i jajkiem. Zupa botwinkowa z jajkiem SKŁADNIKI: pęczek botwinki (buraczki i liście) 2 marchewki  1 pietruszka  3 ziemniaki  kostka bulionowa warzywna  100 ml śmietany  łyżka mąki  sok z połowy cytryny pieprz  łyżeczka cukru  sól  3 jajka(...)świeży koperek   PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy kostkę bulionową i gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie. Obieramy buraczki z botwinki i kroimy w kosteczkę, a liście i łodygi po umyciu kroimy na drobne kawałki. Botwinkę dodajemy do gotujących

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żurek poświąteczny czyli resztkowy 135

resztek wędlin poza kiełbasą * 20 dag żeberek lub kości wędzonych* 20 dag żeberek lub kości na zupę surowych* cebula* liście laurowe* ziele angielskie* 1 kostka bulionowa drobiową* przyprawa typu(...)vegeta* majeranek* sól, pieprz* chrzan tarty Sposób wykonaniaUmyć żeberka, włożyć do garnka z wodą (3 litry wody), włożyć również żeberka lub kości wędzone, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie,kostkę bulionową i  łyżeczkę vegety, całość zagotować, zmniejszyć ogień i dalej gotować pod przykryciem na delikatnym ogniu.W między czasie pokroić wędlinę w zależności jaką mamy w kawałkach czy w plasterkach

Mix smaku
Pikantne paprykowe leczo z grzankami 160

Pikantne paprykowe leczo z grzankami SKŁADNIKI: 3 papryki czerwone około 600-700g 1 puszka pomidorów krojonych 300 g kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa warzywna (domowa) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz 2 - 3 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej grzanki do podania  PRZYGOTOWANIE(...)Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy siekamy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Do garnka przekładamy paprykę, zalewamy około 1,5l wody, dodajemy kostkę bulionową warzywną i gotujemy 15 minut. Pomidory blendujemy i dodajemy do papryki.  W tym czasie na patelni przesmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę i czosnek i zarumieniamy na złoto. Przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jajka w kolorowym sosie 110

wykonania: 20 – 40 min    Ilość porcji: 5 porcji Składniki: 5 jajek 400 ml zimnej wody 2 łyżki masła 2 łyżki mąki kostka bulionowa 1 puszka kukurydzy 200 g szynki pęczek szczypiorku 3 – 4 łyżki ostrej musztardy 50 g sera żółtego cukier (opcjonalnie) sól pieprz Przytogowanie : Jajka ugotować(...)chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki. Rozgrzane masło połączyć z mąką, rozprowadzić z dwoma szklankami wody, doprawić kostką bulionową, solą, pieprzem i zagotować. Kukurydzę osączyć, szynkę pokroić w paseczki, posiekać szczypiorek. Wędlinę, kukurydzę, zieleninę oraz musztardę wymieszać z sosem, doprawić do smaku solą

KuchniaWeDwoje.pl
Bulion mięsno-warzywny 185

rosołowej. W gruncie rzeczy, jeśli jest ona tylko jednym z licznych składników, ale nie jest sama w sobie bazą potrawy – wcale nie musi być złym rozwiązaniem. Dobrej jakości kostka bulionowa może mieć bardzo pozytywny wpływ na smak dania oraz pozwala zaoszczędzić dużo jakże cennego czasu. Zdarza się jednak, że z różnych względów, zarówno smaku jak i podstawowej kulinarnej przyzwoitości(...)obaw przechowywać przez kilka, a nawet kilkanaście dni w zamkniętym słoiku w lodówce. Teoretycznie możemy również wypełnić nim woreczki do lodu i schować w zamrażalniku. W efekcie otrzymamy... mrożoną kostkę bulionową domowej roboty. Zaletą tej metody jest możliwość przechowywania naszego bulionu nawet przez wiele tygodni. Opcjonalnym dodatkiem nadającym naszemu bulionowi bardzo ciekawe nuty smakowe jest kilka łodyżek świeżego lubczyku. Przez

Kulinarna Pokusa