domową pastę bulionową, więc kalkulacja wychodzi na korzyść tej domowej. A czy będzie smaczniejsza i zdrowsza? na to pytanie odpowiedzcie sobie już sami. Ja zamieniłam już dawno kostkę na bulionetkę i nie żałuję że nie zajadam konserwantów. Robiłam już także domową jarzynkę , którą polecam serdecznie. Wybór jest każdego indywidualny, ja ze swej strony gorąco polecam. Kostka bulionowa w domowej
Moje Małe CzarowanieWyciągamy ją z piekarnika. Przygotowujemy pudełko z indykiem i bulgurem wymieszanym z pieczoną papryką. Komponujemy sushi bowl Pakujemy zapiekankę Kroimy spiralizatorem warzywa do zupy instant. Miksujemy składniki do kostki bulionowej. Na spód słoika wkładamy kostkę, nad nią na przemian układamy warzywa i mięso z indyka.. Na wierzch wykładamy makaron ryżowy. Gotowe:) Artykuł Menu na tydzień: Domowa dieta pudełkowa
Niedzielny kucharzśmietanki - 1 pietruszka - 3 litry wody - sól, pieprz, 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie - 3 kostki bulionwe - kawałek selera W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj kostki bulionowe, pora, selera pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i przyprawy. Całość gotuj do miękkości warzyw. Około 30- 45 min. Dodaj pokrojoną botwinkę i gotuj przez 12 minut. Dopraw solą
SMYKWKUCHNIgorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku.Moje posty
Słodka Stronawrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.Usmażonego łososia polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami.*jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku. Moje posty
Słodka Stronausmażone kotlety mielone i chwilkę razem podgrzewamy. Gotowe kotleciki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku. Moje posty
Słodka Stronamakaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchew i cukinię pokrój w cienkie paski. Kalafiora podziel na małe różyczki, mięso porwij na kawałki. Włóż na dno słoików zamrożone kostki bulionowe. Na pół litra wrzątku dodaj trzy kostki rosołowe (lub 3 łyżeczki świeżej pasty jeszcze nie zamrożonej). Układaj warstwami warzywa i mięso. Na wierzch wyłóż ryż. Przed jedzeniem zalej
Niedzielny kucharzCebulę i por pokroić w pół-krążki. Ogórek pokroić w plasterki lub słupki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cząstki. W garnku zagotować półtora litra wody z dodatkiem kostek bulionowych. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące wymieszanej z imbirem, obsmażyć na łyżce oliwy i przełożyć do gotującego się bulionu. Na reszcie tłuszczu obsmażyć cebulę
W poszukiwaniu inspiracjiporządków w spiżarni. Byłam bardzo zdziwiona i jednocześnie ucieszona, że znalazłam jeszcze jeden słoiczek konserwowego szczawiu. Zazwyczaj przygotowuję barszczyk na domowym wywarze mięsno-warzywnym, ale dzisiaj skorzystałam z kostek bulionowych. Podałam go z usmażonymi na złocisty kolorek kostkami ziemniaków. Pycha :) Barszczyk szczawiowy Składniki: około 2 litrów rosołu – może być z kostki 2 łyżki sklarowanego masła ząbek czosnku
Kuchenne zapiski Edytyziemniaków400 - 500 g kiszonej kapusty80 g boczku wędzonego1 cebula1,5 l wody1 ząbek czosnku1 liść laurowykostki bulionowesólpieprzprzygotowanieZiemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem wody , dodać kostki bulionowe ( wg smaku) gotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę ,cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zrumienić na oleju cebulę i boczek. Dodać pokrojoną kapustę,liść laurowy
Stare Garykilka godzin lub noc przed przygotowaniem dania. Następnie grzyby odsączamy, ale pozostawiamy wodę spod grzybów. Jeśli używacie bulionu domowego to dodajcie do niego wodę, jeśli używacie ekologicznej kostki bulionowej to pomniejszcie ilość wody o tę spod grzybów i rozpuśćcie kostki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy połowę masła
Cooking Monsterpłatki migdałowe Sposób przygotowania : Marchew obieramy , myjemy i kroimy na mniejsze kawałki . Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionenem ( lub jeżeli Ktoś woli to zalewamy wrzątkiem i wrzucamy 3 kostki bulionowe na włoszczyznie ) . Marchew gotujemy do miękkości . Cebulę obieramy i kroimy w kostkę . Podsmażamy na oleju do zeszklenia. Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Pomarańczę dokładnie szorujemy
Bazylia kontra Rozmarynprzyszedł czas na przepis na fasolę na ciepło w sosie krewetkowym: Składniki dla 6 osób:- 250 gram fasoli czarne oczko (nie ma potrzeby namaczać)- zamiast krewetek - 2 kostki bulionowe krewetkowa JUMBO (zdobycz ze sklepy afrykańskiego w Radomiu)- 1 cebula średnia czerwona pokrojona w kostkę- mała papryka zielona również pokrojona w kostkę- 1 ząbek czosnku wyciśnięty- garść świeżej kolendry
Smaki Brazyliidomowej kostki bulionowej 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz Przygotowanie Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka. Kalafior dzielimy na różyczki. Bataty, jarzyny i por podsmażamy na maśle, zalewamy gorącą wodą ( 1,4 litra ), dodajemy łyżkę domowej kostki warzywnej, gotujemy przez kwadrans
R'n'G KitchenPorządnie płukamy na sitku , jeśli zrobimy to niedokładnie , zupa będzie miała szarawy kolor . Marchewkę obieramy , kroimy w niedużą kostkę , przekładamy do garnka , razem z serduszkami , zalewamy wodą , dodając kostki bulionowe ( lub rosół ,około 2 l ) . Gotujemy , na średnim ogniu , aż serduszka zmiękną . Dodajemy , pokrojone w kostkę ziemniaki i rozdzielony , na różyczki kalafior , doprawiamy curry , solą do smaku , gotujemy
Ogrodnik w podróży