kostka bulionowa - 445 przepisów (strona:20/30)

Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami 246

Posiekany czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos pomidorowy zgęstnieje. W międzyczasie muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek według przepisu na opakowaniu, aż będą

ale Pysznie
Roladki schabowe z chrzanem i musztardą francuską 177

chrzanem, faszerowane suszonymi pomidorami i świeżą papryką. Składniki: Schab Boczek parzony Zielona świeża papryka Suszone pomidory w oleju Kilka pieczarek Musztarda francuska Chrzan tarty Sól Pieprz Olej Bulion/ kostka bulionowa Wykonanie: Schab kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie kotlety. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy płasko i z jednej strony smarujemy chrzanem i musztardą francuską. Następnie

Smaki Ewy
Słodko - pikantna zupa krem z bananów z curry 195

podsmażonej cebuli dodać pokrojone w plastry banany, całość podsypać curry, wymieszać i krótką chwilę razem podsmażać. Następnie wlać bulion (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody plus 2 kostki bulionowe, drobiowe), gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i całość gotować przez około 20 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia, delikatnie wystudzić

Gospodyni Miejska
GALARETKA Z KURCZAKA 125

dodatkowo do każdej salaterki lub foremki na galaretkę : jajka na twardo, pokrojone w plasterki (po jednym plasterku do każdej) zielony groszek konserwowy marchew z wywaru pokrojona w kostkę czerwona papryka pokrojona w kostkę spora ilość mielonego czarnego pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekane same listki, bez łodyżek) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy(...)kawałki kurczaka z wywaru - odkładamy do wystudzenia następnie oddzielamy mięso od kości i skóry  - kroimy na małe kawałki. Krok 4. Pozostały wywar przecedzamy, odparowujemy chwilę, dodajemy zmiażdżony czosnek, kostkę bulionową (ewentualnie) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, możemy dosypać odrobinę cukru. Następnie wsypujemy żelatynę, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia. * kiedy wywar nieco się 'ustoi

Moja Książka Kucharska
Papryka faszerowana mięsem mielonym 223

pokrój w kostkę i usmaż na łyżce masła - dodaj do ryżu. 3. Mięso dopraw przyprawami i usmaż na oleju - odsącz z nadmiaru tłuszczu i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami. 4. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę prosto do miski - wymieszaj. 5. Papryki przekrój na połówki i wydrąż z nich środek - wypełnij je przygotowanym farszem. 6. Kostkę bulionową rozpuść

Alutka-Gotuje
Zupa dyniowa 118

smaku), 6-7 ząbków czosnku, 1 duża cebula, 1 łyżka starego drobno imbiru, 1/2 łyżeczki curry, Sól, pieprz, szczypta kurkumy, 1-1,2 litra wywaru warzywnego lub warzywnej kostki bulionowej BIO (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością),  3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie Dynie należy przekroić, usunąć miąższ z pestkami i pokroić na mniejsze kawałki. Położyć

Moja Mama Gotuje
Indyk w słodko-pikantnym sosie 118

zmielony pieprzem, dokładnie wszystko wymieszałem. Owoce z puszki pokroiłem na mniejsze kawałki. Cebulę obrałem, pokroiłem na cienkie półplasterki. Paprykę umyłem, usunąłem z niej gniazda nasienne, pokroiłem w cienkie paski. Kostkę bulionową rozpuściłem w 250 ml wrzątku, wystudziłem, wymieszałem z mąką ziemniaczaną, doprawiłem chińską przyprawą. Na rozgrzanym na dużej patelni usmażyłem mięso ok. 5-8 minut, mieszając. Dodałem paprykę, cebulę

R'n'G Kitchen
Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 172

Zgodnie z tymi trendami przygotowałem pieczeń ze sztucznego mięsa z gofrem z odpadków i surówką z części warzyw uznawanych co najmniej za mało wartościowe.  Składniki: - mąka pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda  - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą

Kryzysowa Książka Kucharska
Domowa pizza – przepis na najlepszą pizze 154

cebuli. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Gotowe ciasto wykładamy na blat posypany mąką i formujemy palcami okrągły placek. Na ciasto

ale Pysznie
Fit makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem 548

białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy. Gotujemy makaron al dente według przepisu na opakowaniu zostawiając szklankę wody z makaronu. Oliwę rozgrzewamy w garnku(...)Posiekany czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Podczas ostatnich 5 minut gotowania sosu pomidorowego zaczynamy smażyć na rozgrzanej patelni pokrojone mięso z piersi kurczaka. Kiedy będzie

ale Pysznie
Risotto z grzybami 103

zbyt gęste, należy jeszcze dodać bulion lub wodę i przyprawić. Składniki: • 300 g ryżu Arborio • 500 g grzybów, u mnie mrożone podgrzybki • 1,5 litra wody/3 kostki bulionowe, u mnie warzywne • 1 cebula • 3 łyżki suszonej włoszczyzny • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki masła Wykonanie: • Cebulę drobno posiekać. • W dużej patelni o wysokich brzegach

To co kocham
Zielony krem z papryki 123

talerzu Obrane ziemniaki, oskrobaną pietruszkę, cukinię wraz ze skórką oraz korzeń brokuła pokroić w małą kostkę, a resztę brokuła w drobne różyczki. Z papryki wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić ją na małe kawałki. Do garnka wlać wodę. Zagotować i dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć świeże warzywa, groszek z puszki oraz mrożony szpinak. Doprowadzić ponownie

Grunt to przepis!
Krem dyniowo-marchewkowy 162

pieprz cayenne - do smaku pestki dyni - do przybrania na talerzu 1 łyża mąki ziemniaczanej - płaska; do zagęszczenia Wszystkie warzywa pokroić w centymetrową kostkę - szybciej się w ten sposób ugotują . W średnim garnku zagotować wodę. Dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć warzywa. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 15 minut - a raczej

Grunt to przepis!
SOS PIECZARKOWY 144

Składniki:  15 dkg pieczarek  5 dkg tłuszczu  7 dkg cebuli  3 dkg mąki  0,3 litra wywaru z kości i warzyw lub z kostki bulionowej  0,5 g pieprzu ( to mniej więcej ilość nabrana na czubek noża o zaokrąglonym zakończeniu)  0,5 dkg soli  10 dkg śmietany  Sposób wykonania

Przepisy kulinarne babci Antoniny