kostka bulionowa - 445 przepisów (strona:27/30)

Domowa kostka rosołowa warzywna 457

wyobrażałam sobie zupy czy sosu bez dodania chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego zdrowia. Taka pasta bulionowa to koncentrat smaku podobnie jak domowa „vegeta(...)Znajdują się w niej wszystkie warzywa i podstawowe przyprawy jakich używam w mojej kuchni. Sami możecie sobie skomponować skład takiej pasty bulionowej, pominąć składnik, który Wam nie odpowiada, dodać coś ulubionego od siebie. Kombinacji jest mnóstwo. Ja przygotowałam kostkę wg Chillibite i jestem zachwycona. Na początku zapach mnie drażnił ale jak wszystko się już przegryzło ze sobą to przestało

Pieguskowa Kuchnia
Domowa warzywna pasta bulionowa 174

przecież tak zawsze była i jest nazywana ta kupowana  w sklepie. Choć nie wiem, czy nie powinna się nazywać raczej chemiczna kostka rosołowa... ? :-))) Ponieważ moje kupne kostki rosołowe w przeróżnych smakach i zapachach jakiś czas temu poszły do kosza, obywałam się bez nich,  używam domowej vegety, jest rewelacyjna..... ale jednak czegoś mi brakowało... Na blogu(...)zależności od ilości wody, którą damy. Uważam, że to bardzo  wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup. Serdecznie Was zachęcam ! A w przygotowaniu pasta warzywno-mięsna. Domowa warzywna pasta bulionowa  Składniki: 4 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych grzybów 20 ziaren czarnego pieprzu kilka łodyżek świeżego lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka

Kulinarne przygody Gatity
Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem 182

plastrach2 łyżki oleju200 g cebuli200 g marchwi700 g ziemniaków2 puszki kukurydzy1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu  domowej warzywnej pasty bulionowej)200 g gęstej śmietany 18%szczypta chilisólpieprzew. natka pietruszki Wykonanie:Warzywa kroimy w kostkę, a boczek w paski. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek na rumiano. Boczek zdejmujemy, a na patelnię wrzucamy wrzucamy cebulę. Jeśli jest za mało

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light 227

wersji light Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 pory 1 cebula 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne olej do smażenia Wykonanie:Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojonego w plasterki pora. Do zupy użyłam prawie

Kulinarne przygody Gatity
Tarta dyniowa z szynką i ryżem 203

lodówki. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy ryż i też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z  dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
Bigos z brukselki 116

mrożonych borowików 600 g brukselki 2 marchewki 100 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego ( u nas 2 łyżki pasty bulionowej i wrzątek) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie Podgardle kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy tłuszcz. Ścinki i mięso kroimy na kawałki takie, jakie nam odpowiadają. Grzyby kroimy w kostkę. Marchewki obieramy

R'n'G Kitchen
Kremowe risotto z szynką i pieczarkami 290

szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek  bulionu (u mnie na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 3 łyżki  serka śmietankowego sól pieprz świeżo starty parmezan olej do smażenia Wykonanie: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy szalotki, a następnie pieczarki

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z ziemniaków 203

minut Składniki: 800 g ziemniaków 1 duża cebula ok. 1 litra bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 5-6 łyżek startego żółtego sera 4 plastry boczku sól morska pieprz Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w słupki i przesmażamy na suchej patelni, do momentu, aż będzie chrupiący. Boczek zdejmujemy z patelni

Kulinarne przygody Gatity
Zupa meksykańska w 15 minut 134

fasole i kukurydzę z zalewą, gotujemy 2 minuty. W tym czasie papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy. Gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kuminem, kolendrą, chili. Danie przygotowane w 15 minut dzięki esencjonalnemu bulionowi Winiary to niesamowita oszczędność czasu, który można wykorzystać na sto fajnych sposobów. Mój ulubiony to oczywiście czas spędzony wspólnie

Dorota Smakuje
Ziemniaczana zupa krem z brokułami 182

cebula oliwa z oliwek 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól pieprz płatki suszonej papryczki chili 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. Lekko przesmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy razem z cebulą

Kulinarne przygody Gatity
Zupy polskie, czyli zalewajka 251

listki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 1 litr bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej) 1/2 litra zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebulaodrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz ukraiński 310

selera 5 średnich ziemniaków 1,5 litra bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej) 1 puszka białej fasoli 350 g buraków 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz 1,5 łyżki posiekanego koperku  Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie oprócz buraków wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z Boczkiem 193

makaronu200 g boczku cebula2 ząbki czosnkupapryka konserwowa (ok. 100 g)pomidory w puszcekostka bulionowa warzywna rozpuszczona w szklance wrzącej wodyprzyprawy: słodka papryka, chili, pieprzok. 50 g startego żółtego seraolej do smażeniaMakaron z Boczkiem - Sposób przygotowania:Boczek, cebulę, paprykę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek- chwilę smażymy po czym wrzucamy boczek - smażymy

Słodka Strona
Zupa dyniowa z marchewką 233

dyni5 szklanek bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej lub bulionowej pasty mięsnej)2 marchewki2 ziemniaki1 puszka mleczka kokosowego3 ząbki czosnku3 cm świeżego imbiru1,5 łyżeczki papryki0,5 łyżeczki ostrej paprykisólsok z połowy pomarańczyWykonanie:Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.Do garnka wlewamy bulion i dodajemy warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą 250

pokrojonych pomidorów z puszki 3 spore ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonego kuminu 1/2 łyżki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki harrisy w proszku 1,2 litra wody lub bulionu* olej rzepakowy sól * do zrobienia bulionu używam domowej warzywnej pasty bulionowej Karmelizowana cebula 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania