wyobrażałam sobie zupy czy sosu bez dodania chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego zdrowia. Taka pasta bulionowa to koncentrat smaku podobnie jak domowa „vegeta(...)Znajdują się w niej wszystkie warzywa i podstawowe przyprawy jakich używam w mojej kuchni. Sami możecie sobie skomponować skład takiej pasty bulionowej, pominąć składnik, który Wam nie odpowiada, dodać coś ulubionego od siebie. Kombinacji jest mnóstwo. Ja przygotowałam kostkę wg Chillibite i jestem zachwycona. Na początku zapach mnie drażnił ale jak wszystko się już przegryzło ze sobą to przestało
Pieguskowa Kuchniaprzecież tak zawsze była i jest nazywana ta kupowana w sklepie. Choć nie wiem, czy nie powinna się nazywać raczej chemiczna kostka rosołowa... ? :-))) Ponieważ moje kupne kostki rosołowe w przeróżnych smakach i zapachach jakiś czas temu poszły do kosza, obywałam się bez nich, używam domowej vegety, jest rewelacyjna..... ale jednak czegoś mi brakowało... Na blogu(...)zależności od ilości wody, którą damy. Uważam, że to bardzo wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup. Serdecznie Was zachęcam ! A w przygotowaniu pasta warzywno-mięsna. Domowa warzywna pasta bulionowa Składniki: 4 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych grzybów 20 ziaren czarnego pieprzu kilka łodyżek świeżego lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka
Kulinarne przygody Gatityplastrach2 łyżki oleju200 g cebuli200 g marchwi700 g ziemniaków2 puszki kukurydzy1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej)200 g gęstej śmietany 18%szczypta chilisólpieprzew. natka pietruszki Wykonanie:Warzywa kroimy w kostkę, a boczek w paski. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek na rumiano. Boczek zdejmujemy, a na patelnię wrzucamy wrzucamy cebulę. Jeśli jest za mało
Kulinarne przygody Gatitywersji light Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 pory 1 cebula 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne olej do smażenia Wykonanie:Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojonego w plasterki pora. Do zupy użyłam prawie
Kulinarne przygody Gatitylodówki. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy ryż i też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy
Kulinarne przygody Gatitymrożonych borowików 600 g brukselki 2 marchewki 100 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego ( u nas 2 łyżki pasty bulionowej i wrzątek) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie Podgardle kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy tłuszcz. Ścinki i mięso kroimy na kawałki takie, jakie nam odpowiadają. Grzyby kroimy w kostkę. Marchewki obieramy
R'n'G Kitchenszklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 3 łyżki serka śmietankowego sól pieprz świeżo starty parmezan olej do smażenia Wykonanie: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy szalotki, a następnie pieczarki
Kulinarne przygody Gatityminut Składniki: 800 g ziemniaków 1 duża cebula ok. 1 litra bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 5-6 łyżek startego żółtego sera 4 plastry boczku sól morska pieprz Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w słupki i przesmażamy na suchej patelni, do momentu, aż będzie chrupiący. Boczek zdejmujemy z patelni
Kulinarne przygody Gatityfasole i kukurydzę z zalewą, gotujemy 2 minuty. W tym czasie papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy. Gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kuminem, kolendrą, chili. Danie przygotowane w 15 minut dzięki esencjonalnemu bulionowi Winiary to niesamowita oszczędność czasu, który można wykorzystać na sto fajnych sposobów. Mój ulubiony to oczywiście czas spędzony wspólnie
Dorota Smakujecebula oliwa z oliwek 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól pieprz płatki suszonej papryczki chili 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. Lekko przesmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy razem z cebulą
Kulinarne przygody Gatitylistki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 1 litr bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej) 1/2 litra zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 mała cebulaodrobina smalcu do smażenia sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy
Kulinarne przygody Gatityselera 5 średnich ziemniaków 1,5 litra bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej) 1 puszka białej fasoli 350 g buraków 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz 1,5 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie oprócz buraków wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie
Kulinarne przygody Gatitymakaronu200 g boczku cebula2 ząbki czosnkupapryka konserwowa (ok. 100 g)pomidory w puszcekostka bulionowa warzywna rozpuszczona w szklance wrzącej wodyprzyprawy: słodka papryka, chili, pieprzok. 50 g startego żółtego seraolej do smażeniaMakaron z Boczkiem - Sposób przygotowania:Boczek, cebulę, paprykę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek- chwilę smażymy po czym wrzucamy boczek - smażymy
Słodka Stronadyni5 szklanek bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej lub bulionowej pasty mięsnej)2 marchewki2 ziemniaki1 puszka mleczka kokosowego3 ząbki czosnku3 cm świeżego imbiru1,5 łyżeczki papryki0,5 łyżeczki ostrej paprykisólsok z połowy pomarańczyWykonanie:Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.Do garnka wlewamy bulion i dodajemy warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy
Kulinarne przygody Gatitypokrojonych pomidorów z puszki 3 spore ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonego kuminu 1/2 łyżki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki harrisy w proszku 1,2 litra wody lub bulionu* olej rzepakowy sól * do zrobienia bulionu używam domowej warzywnej pasty bulionowej Karmelizowana cebula 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brązowego
Kulinarne przygody Gatity