kostka bulionowa - 445 przepisów (strona:26/30)

Barszcz ukraiński 148

jogurtu naturalnego biała fasola odsączona, z puszki sól, pieprz Buraki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą, dodajemy pastę bulionową i gotujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i dotujemy kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wlewamy sok z ogórków i cukier i gotujemy 5 minut, aby smaki się(...)jogurtu naturalnego biała fasola odsączona, z puszki sól, pieprz Buraki i marchew umieszczamy w misie naczynia miksującego i szatkujemy 14 s/obr. 4. Zalewamy wodą, dodajemy pastę bulionową i ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy 25 min/100 st. C/ /obr. 1. Następnie wlewamy sok z ogórków i cukier i gotujemy 5 min/100 st. C/ /obr. 1. Dodajemy jogurt, pieprz

MamaOskarka
Przyprawa do sernika 183

Esencja pomarańczowa i do dań wytrawnych: Sól ziołowa z rozmarynem Gomasio z siemienia lnianego Wędzona sól Sól cytrynowa Domowa vegeta II Domowa przyprawa grzybowa Ziołowa sól Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa Toskańska przyprawa ziołowa Przyprawa meksykańska do chili con carne Przyprawa do dań z kapustą Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Domowa vegeta

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka jarzynowa – dieta dr Dąbrowskiej 759

seler ugotować w posolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Wyjąć z rosołku i pokroić w kostkę. Cebuli nie używać do sałatki, dodaje ona smak bulionowi. – Dodać obrane jabłko i ogórki kiszone pokrojone w kostkę. – Kalafior zetrzeć na tarce i ugotować w małej ilości wody

To co kocham
Domowa przyprawa grzybowa 196

aromatu. Na blogu znajdziecie również inne pyszne domowe przyprawy: Domowa warzywna pasta bulionowa Domowa vegeta Przyprawa do dań z kapustą Ziołowa sól Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa Toskańska przyprawa ziołowa Domowa przyprawa grzybowa Czas przygotowania:  3 godziny na suszenie grzybów +  10 minut  Proporcje na ok 1 szklanki przyprawy Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Pikantna zupa krem z brukwi 161

bulionetki (1 łyżka), na którą przepis zamieszczę wkrótce, za jakieś 2-3 tygodnie. Wy możecie użyć tego co zwykle do zup używacie. Czyli np. kostki rosołowej lub od początku gotować wszystko w jakimś wywarze bulionowym. I gotujemy aż warzywa będą miękkie. W tym czasie na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekane 2 ząbki czosnku i pół posiekanej drobno

Marder&Marder Manufacture
Botwinka. 156

angielskiego 1 łyżka mąki 3 łyżki kwaśnej śmietany jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie) koperek Wykonanie: Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić - seler w kostkę, pozostałe w plasterki. Zalać wodą, dodać sól, laur i ziele oraz wybrany składnik bulionowy (u mnie dwie warzywne bulionetki - nie dodaję soli). Gotować na średnim ogniu. Po 10 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Botwinkę

zadanie-gotowanie
Domowa kostka rosołowa warzywna 175

wyobrażałam sobie zupy czy sosu bez dodania chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego zdrowia. Taka pasta bulionowa to koncentrat smaku podobnie jak domowa “vegeta(...)Znajdują się w niej wszystkie warzywa i podstawowe przyprawy jakich używam w mojej kuchni. Sami możecie sobie skomponować skład takiej pasty bulionowej, pominąć składnik, który Wam nie odpowiada, dodać coś ulubionego od siebie. Kombinacji jest mnóstwo. Ja przygotowałam kostkę wg Chillibite i jestem zachwycona. Na początku zapach mnie drażnił ale jak wszystko się już przegryzło ze sobą to przestało

Pieguskowa Kuchnia
Domowa kostka rosołowa warzywna 483

wyobrażałam sobie zupy czy sosu bez dodania chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego zdrowia. Taka pasta bulionowa to koncentrat smaku podobnie jak domowa „vegeta(...)Znajdują się w niej wszystkie warzywa i podstawowe przyprawy jakich używam w mojej kuchni. Sami możecie sobie skomponować skład takiej pasty bulionowej, pominąć składnik, który Wam nie odpowiada, dodać coś ulubionego od siebie. Kombinacji jest mnóstwo. Ja przygotowałam kostkę wg Chillibite i jestem zachwycona. Na początku zapach mnie drażnił ale jak wszystko się już przegryzło ze sobą to przestało

Pieguskowa Kuchnia
Domowa warzywna pasta bulionowa 208

przecież tak zawsze była i jest nazywana ta kupowana  w sklepie. Choć nie wiem, czy nie powinna się nazywać raczej chemiczna kostka rosołowa... ? :-))) Ponieważ moje kupne kostki rosołowe w przeróżnych smakach i zapachach jakiś czas temu poszły do kosza, obywałam się bez nich,  używam domowej vegety, jest rewelacyjna..... ale jednak czegoś mi brakowało... Na blogu(...)zależności od ilości wody, którą damy. Uważam, że to bardzo  wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup. Serdecznie Was zachęcam ! A w przygotowaniu pasta warzywno-mięsna. Domowa warzywna pasta bulionowa  Składniki: 4 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych grzybów 20 ziaren czarnego pieprzu kilka łodyżek świeżego lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka

Kulinarne przygody Gatity
Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem 220

plastrach2 łyżki oleju200 g cebuli200 g marchwi700 g ziemniaków2 puszki kukurydzy1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu  domowej warzywnej pasty bulionowej)200 g gęstej śmietany 18%szczypta chilisólpieprzew. natka pietruszki Wykonanie:Warzywa kroimy w kostkę, a boczek w paski. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek na rumiano. Boczek zdejmujemy, a na patelnię wrzucamy wrzucamy cebulę. Jeśli jest za mało

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light 252

wersji light Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 pory 1 cebula 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne olej do smażenia Wykonanie:Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojonego w plasterki pora. Do zupy użyłam prawie

Kulinarne przygody Gatity
Tarta dyniowa z szynką i ryżem 222

lodówki. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy ryż i też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z  dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
Bigos z brukselki 138

mrożonych borowików 600 g brukselki 2 marchewki 100 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego ( u nas 2 łyżki pasty bulionowej i wrzątek) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie Podgardle kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy tłuszcz. Ścinki i mięso kroimy na kawałki takie, jakie nam odpowiadają. Grzyby kroimy w kostkę. Marchewki obieramy

R'n'G Kitchen
Kremowe risotto z szynką i pieczarkami 313

szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek  bulionu (u mnie na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 3 łyżki  serka śmietankowego sól pieprz świeżo starty parmezan olej do smażenia Wykonanie: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy szalotki, a następnie pieczarki

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z ziemniaków 235

minut Składniki: 800 g ziemniaków 1 duża cebula ok. 1 litra bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 5-6 łyżek startego żółtego sera 4 plastry boczku sól morska pieprz Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w słupki i przesmażamy na suchej patelni, do momentu, aż będzie chrupiący. Boczek zdejmujemy z patelni

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania