Marchewki obieram, kroję w kostkę (szybciej się ugotuje, łatwiej się blenduje), wrzucam do cebuli, chwilę podsmażam, po czym zalewam wodą do wysokości warzyw (około litr wody). Wrzucam pokruszone kostki bulionowe, po czym gotuję aż do miękkości marchewki. Następnie ciepłą zawartość garnka miksuję przy pomocy blendera, dodając sok wyciśnięty z całej pomarańczy. Na sam koniec doprawiam sosem
W kuchni Karmel-itkiWedług mnie to pozycja obowiązkowa. Spróbujcie koniecznie! Składniki:1 pęczek botwinki (liście wraz z buraczkami)2 marchewki4 ziemniaki2 ząbki czosnku1/2 cytryny1/2 pęczka koperkuliść laurowyziele angielskie1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa, jeśli używacie)sólpieprz Sposób przygotowania:Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki umyć, obrać i pokoić w kostkę. Całość wrzucić do garnka, zalać zimną
Obiad za dychęugotowania. Zupa krem z brokułów (brokułowa) Składniki na 4 porcje:500 g brokułów (u mnie mrożone, ale w sezonie lepsze będą świeże)1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa jeśli używacie lub 1 litr bulionu warzywnego)1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 ząbek czosnkupieprz czarny mielony4 łyżki startego parmezanu Sposób przygotowania:Do garnka wlać 1 litr(...)wody, dodać mieszankę bulionową, posolić i doprowadzić do wrzenia. Na gotujący bulion wrzucić brokuły i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować do miękkości. Zupę zmiksować na krem, przyprawić gałką i pieprzem, dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco ze startym parmezanem i grzankami.Smacznego!Wyliczenia:brokuły 2,50 złczosnek 0,3 złparmezan 1,5 złprzyprawy 0,2 złKoszt całego dania: 4,50 złPorcja
Obiad za dychęnią konkretnego pomysłu. Dlatego kiedy tylko zobaczyłam przepis za zupę krem z cukinii na jednym z moich ulubionych blogów, od razu wzięłam się za gotowanie. Nie przepadam jednak za kostkami rosołowymi i nie posiadam ich w lodówce. Nie miałam też serka topionego, który był w przepisie, musiałam więc dostosować recepturę do własnych potrzeb. W niecałe 20 minut powstała wspaniała(...)się pojawiła ;). Z całego serca polecam! Składniki na 6 porcji:500 g cukinii (2 młode sztuki)1 cebula2 duże ziemniaki1 ząbek czosnku listek laurowy1 łyżka suszonej, warzywnej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa jeśli używacie) 1 łyżeczka soli1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu1 łyżeczka nasion kolendry Sposób przygotowania:Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce
Obiad za dychęNie wiedziałam jak nazwać to danie...Pomysł pojawił się w mojej głowie znienacka, a jeszcze szybciej owe danie przygotowałam. Wystarczy nam dosłownie 5 minut i mamy
chili & sugarzmielić na gładki krem lub zostawić nieco większe drobinki warzyw. Jedna łyżeczka takiej pasty to mniej więcej tyle samo, co jedna " sklepowa " kostka rosołowa. Przechowywanie Mięsną kostkę (pastę) bulionową przechowuję w zamrażalniku w foremkach do lodu. Pastę warzywną mocno soloną przechowuję w lodówce bez pasteryzowania, a lekko soloną pasteryzuję w niewielkich słoiczkach i zostawiam w spiżarni. Składniki Przyprawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWczoraj pisałam jak gotować (i nie tylko) szparagi . Dzisiaj przepis z ich wykorzystaniem, czyli mój niedawny obiad. Niby nic wymyślnego, ale pomyślałam, że podzielę się
chili & sugarsmak. Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 ml wody 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej, z przepisu na Domową warzywną "Kostkę rosołową" sól, pieprz 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, bądź łyżka świeżej kilkanaście plasterków kiełbasy, u mnie kiełbasa podwawelska Hańderek Cebulę pokroić(...)Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 g wody 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej, z przepisu na Domową warzywną "Kostkę rosołową" sól, pieprz 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, bądź łyżka świeżej kilkanaście plasterków kiełbasy, u mnie kiełbasa podwawelska Hańderek Cebulę przekroić
MamaOskarkajogurtu naturalnego biała fasola odsączona, z puszki sól, pieprz Buraki i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą, dodajemy pastę bulionową i gotujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i dotujemy kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wlewamy sok z ogórków i cukier i gotujemy 5 minut, aby smaki się(...)jogurtu naturalnego biała fasola odsączona, z puszki sól, pieprz Buraki i marchew umieszczamy w misie naczynia miksującego i szatkujemy 14 s/obr. 4. Zalewamy wodą, dodajemy pastę bulionową i ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy 25 min/100 st. C/ /obr. 1. Następnie wlewamy sok z ogórków i cukier i gotujemy 5 min/100 st. C/ /obr. 1. Dodajemy jogurt, pieprz
MamaOskarkaEsencja pomarańczowa i do dań wytrawnych: Sól ziołowa z rozmarynem Gomasio z siemienia lnianego Wędzona sól Sól cytrynowa Domowa vegeta II Domowa przyprawa grzybowa Ziołowa sól Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa Toskańska przyprawa ziołowa Przyprawa meksykańska do chili con carne Przyprawa do dań z kapustą Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa Domowa vegeta
Kulinarne przygody Gatityseler ugotować w posolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Wyjąć z rosołku i pokroić w kostkę. Cebuli nie używać do sałatki, dodaje ona smak bulionowi. – Dodać obrane jabłko i ogórki kiszone pokrojone w kostkę. – Kalafior zetrzeć na tarce i ugotować w małej ilości wody
To co kochamaromatu. Na blogu znajdziecie również inne pyszne domowe przyprawy: Domowa warzywna pasta bulionowa Domowa vegeta Przyprawa do dań z kapustą Ziołowa sól Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa Toskańska przyprawa ziołowa Domowa przyprawa grzybowa Czas przygotowania: 3 godziny na suszenie grzybów + 10 minut Proporcje na ok 1 szklanki przyprawy Składniki
Kulinarne przygody Gatitybulionetki (1 łyżka), na którą przepis zamieszczę wkrótce, za jakieś 2-3 tygodnie. Wy możecie użyć tego co zwykle do zup używacie. Czyli np. kostki rosołowej lub od początku gotować wszystko w jakimś wywarze bulionowym. I gotujemy aż warzywa będą miękkie. W tym czasie na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekane 2 ząbki czosnku i pół posiekanej drobno
Marder&Marder Manufactureangielskiego 1 łyżka mąki 3 łyżki kwaśnej śmietany jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie) koperek Wykonanie: Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić - seler w kostkę, pozostałe w plasterki. Zalać wodą, dodać sól, laur i ziele oraz wybrany składnik bulionowy (u mnie dwie warzywne bulionetki - nie dodaję soli). Gotować na średnim ogniu. Po 10 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Botwinkę
zadanie-gotowaniewyobrażałam sobie zupy czy sosu bez dodania chociaż odrobiny tego produktu. Teraz nie kupuję już gotowych kostek, ale korzystam ze swojej własnej. Nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów ani dodatków szkodliwych dla mojego zdrowia. Taka pasta bulionowa to koncentrat smaku podobnie jak domowa “vegeta(...)Znajdują się w niej wszystkie warzywa i podstawowe przyprawy jakich używam w mojej kuchni. Sami możecie sobie skomponować skład takiej pasty bulionowej, pominąć składnik, który Wam nie odpowiada, dodać coś ulubionego od siebie. Kombinacji jest mnóstwo. Ja przygotowałam kostkę wg Chillibite i jestem zachwycona. Na początku zapach mnie drażnił ale jak wszystko się już przegryzło ze sobą to przestało
Pieguskowa Kuchnia