kostka bulionowa - 445 przepisów (strona:19/30)

WIEJSKI ŻUREK W CHLEBIE 158

zachwyci rodzinę podczas niedzielnego obiadu !  BULION WARZYWNY: SKŁADNIKI: 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionowa Sól ŻUREK SKŁADNIKI: 1 butelka żurku kiszonego 30 dag kiełbasy wiejskiej 4-5 jajek na twardo 1-2 łyżki chrzanu ze słoika 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz do smaku

Marcepanowa kuchnia
Zupa z brukwi i soczewicy... 114

Następnie wsyp  pokrojona na kawałki brukiew  (średniej wielkości, jakieś 400g), wymieszaj i smaż kolejne 3 minuty. Wlej wodę - około 1cm ponad powierzchnie pokrojonych warzyw. Wkrusz  warzywna kostkę bulionowa  i wsyp  1/2 szklanki czerwonej soczewicy , oraz  1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki  (opcjonalnie).  Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj około 20 minut

Lejdi of the house
Lazania z kurczakiem 226

różyczki. Cukinię pokroić na półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Dodać paprykę, brokuły i cukinię. Smażyć razem 2–3 minuty. Pomidory zmiksować razem z zalewą i szklanką wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Pół szklanki sosu pomidorowego zachować do polania wierzchu lazanii, a resztę

KUCHNIA POLSKA
Kalendarz przygotowań Świątecznych 653

samodzielne filetowanie ryby warto do wywaru wykorzystać także wszystkie zbędne części (głowę, kręgosłup, płetwy). Taki samodzielnie przygotowany bulion rybny w smaku bije na głowę wszystkie kostki bulionowe i ”wegety” jakie możemy kupić w sklepie. Źelatynę do ścięcia wywaru dodawać będziemy na dwa dni przed Wigilią.   4. Kompot

kuron.com.pl
Domowa jarzynka 114

używacie kostek bulionowych? Ja kiedyś używałam ale doszłam do wniosku że nie ma to sensu, jeżeli można samemu zrobić taką pyszną jarzynkę. Wsypuje wtedy łyżkę czy dwie do dania i zapach w całym domu a soli nasypie tyle aby nie przedobrzyć. Można zasuszyć swoje ulubione warzywa aby potem cieszyć się smakiem i aromatem zdrowej mieszanki warzywnej. To naprawdę

Moje Małe Czarowanie
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 174

wszystkich stron. Smażyć na dośœć intensywnym ogniu, żeby pory mięsa się szybko zamknęły i soki zatrzymały się w śœrodku. W litrze gorącej wody rozpuśœcić kostki bulionowe. ŒŚmietanę rozmieszać z 3-4 łyżkami maki, zahartować gorącym bulionem i dodać do reszty płynu. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być średnio-gęsty, w razie potrzeby dodać jeszcze mąki

Grunt to przepis!
Papryka faszerowana z kurczakiem 114

łyżeczka oregano 1 łyżeczka przyprawy włoskiej pół łyżeczki chilli (opcjonalnie) 1 opakowanie mozzarelli w mini kulkach lub 1 duża kulka 0,5 l domowego bulionu lub z 1 kostki bulionowej EKO 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego sól himalajska i pieprz Papryki myjemy, odkrawamy "kapelusz" ok. 1,5 cm od góry. Oczyszczamy każdą paprykę z ziaren

Cooking Monster
KREM Z DYNI I SUSZONYCH POMIDORÓW 139

SKŁADNIKI : 650 g upieczonej dyni hokaido 50 g suszonych pomidorów 150 g marchewki 1/2 cebuli 4 plasterki imbiru 20 ml oliwy z oliwek 750 ml wody 1 kostka bulionowa 2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu

Marcepanowa kuchnia
Zupa "bigos" 271

kiszonej kapusty  dodajemy według własnego uznania, jeżeli lubimy kwaśne potrawy to jak najbardziej można dodać całą wodę. Do smaku pieprzymy, raczej nie ma potrzeby dosalania gdyż kostki bulionowe są wystarczająco słone. Zupę podajemy z pieczywem. Smacznego

Jadło i czytadło
Jak zrobić klasyczny sos pomidorowy? 140

kostkę. Oliwę z oliwek rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę przez 3 minuty, aż się zeszkli i zmięknie. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez 30 sekund. Sos zalewamy winem, po czym gotujemy jeszcze przez 2 minuty, żeby alkohol wyparował, zostawiając przyjemny posmak. Dodajemy przygotowane wcześniej pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier, i kostkę bulionową. Gotujemy

ale Pysznie
Pieczeń wieprzowa z suszonymi owocami 142

suszonych moreli, 200 g suszonych śliwek, 1 laska cynamonu, 6 goździków, 1 kg wieprzowiny od szynki (ze skórką), 2 łyzeczki bulionu w proszku lub kostka bulionowa, 2 łodygi selera naciowego, 1 łyżka masła, mąka do zagęszczenia sosu, sól, pieprz. Cydr podgrzać, dodać bulion i rozpuścić, włożyć suszone owoce, cynamon i goździki, odstawić na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać

Pieguskowa Kuchnia
Pizza z kurczakiem i papryczkami jalapeno 217

blat i ugniatamy, aż stanie się elastyczne i gładkie. Ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 30-60 minut. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy około 30 minut. Następnie smażymy i odstawiamy. Mieszamy koncentrat pomidorowy z wodą, bazylią, solą i pieprzem, aby przygotować szybki sos pomidorowy. Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od zeszklenia w garnku(...)cebuli. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Gotowe ciasto wykładamy na blat posypany mąką i formujemy palcami okrągły placek. Na ciasto

ale Pysznie
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 148

zmiękną. Bulion ostudź, wyjmij ziele i liście laurowe, a następnie zmiksuj. Taki zblendowany wywar najwygodniej przełożyć do foremek lub woreczków do lodu i zamrozić. Otrzymasz gotowe porcje kostek rosołowych  Taką kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań warzywnych… Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz wzmocnienia i podkręcenia smaku potrawy. Czym zastąpić vegetę? Kolejna niezastąpiona przyprawa uniwersalna. Bardzo wygodna, pasuje

Pani domowa
Zupa cebulowa wg Joanny Chmielewskiej. 136

maśle". W efekcie wyszła mi całkiem smaczna, prosta i sycąca zupa. Polecam :) Składniki: 2 cebule 1 łyżka masła 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego (woda+1/2 kostki bulionowej) pieprz  sól (opcjonalnie) potworna ilość startego żółtego sera ;) (u mnie 100 g cheddara) grzanki  Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, dusić na maśle ok 15 minut. Dodać bulion, gotować

zadanie-gotowanie
Kasza jaglana ze strogonowem 126

łyżeczki  ostrej papryki Pokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy na oliwie na głębokiej, dużej patelni, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po kilku minutach dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojoną w długie i wąskie paski wołowinę i smażymy ją, aż zmieni kolor na biały. Dodajemy kostkę bulionową rozpuszczoną w szklance ciepłej wody, doprawiamy pieprzem ziołowym Skworcu, solą

Z Kuchni Do Kuchni