kostka bulionowa - 445 przepisów (strona:19/30)

Papryka faszerowana z kurczakiem 143

łyżeczka oregano 1 łyżeczka przyprawy włoskiej pół łyżeczki chilli (opcjonalnie) 1 opakowanie mozzarelli w mini kulkach lub 1 duża kulka 0,5 l domowego bulionu lub z 1 kostki bulionowej EKO 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego sól himalajska i pieprz Papryki myjemy, odkrawamy "kapelusz" ok. 1,5 cm od góry. Oczyszczamy każdą paprykę z ziaren

Cooking Monster
KREM Z DYNI I SUSZONYCH POMIDORÓW 176

SKŁADNIKI : 650 g upieczonej dyni hokaido 50 g suszonych pomidorów 150 g marchewki 1/2 cebuli 4 plasterki imbiru 20 ml oliwy z oliwek 750 ml wody 1 kostka bulionowa 2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu

Marcepanowa kuchnia
Zupa "bigos" 310

kiszonej kapusty  dodajemy według własnego uznania, jeżeli lubimy kwaśne potrawy to jak najbardziej można dodać całą wodę. Do smaku pieprzymy, raczej nie ma potrzeby dosalania gdyż kostki bulionowe są wystarczająco słone. Zupę podajemy z pieczywem. Smacznego

Jadło i czytadło
Jak zrobić klasyczny sos pomidorowy? 181

kostkę. Oliwę z oliwek rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę przez 3 minuty, aż się zeszkli i zmięknie. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez 30 sekund. Sos zalewamy winem, po czym gotujemy jeszcze przez 2 minuty, żeby alkohol wyparował, zostawiając przyjemny posmak. Dodajemy przygotowane wcześniej pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier, i kostkę bulionową. Gotujemy

ale Pysznie
Pieczeń wieprzowa z suszonymi owocami 176

suszonych moreli, 200 g suszonych śliwek, 1 laska cynamonu, 6 goździków, 1 kg wieprzowiny od szynki (ze skórką), 2 łyzeczki bulionu w proszku lub kostka bulionowa, 2 łodygi selera naciowego, 1 łyżka masła, mąka do zagęszczenia sosu, sól, pieprz. Cydr podgrzać, dodać bulion i rozpuścić, włożyć suszone owoce, cynamon i goździki, odstawić na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać

Pieguskowa Kuchnia
Pizza z kurczakiem i papryczkami jalapeno 262

blat i ugniatamy, aż stanie się elastyczne i gładkie. Ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 30-60 minut. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy około 30 minut. Następnie smażymy i odstawiamy. Mieszamy koncentrat pomidorowy z wodą, bazylią, solą i pieprzem, aby przygotować szybki sos pomidorowy. Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od zeszklenia w garnku(...)cebuli. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Gotowe ciasto wykładamy na blat posypany mąką i formujemy palcami okrągły placek. Na ciasto

ale Pysznie
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 192

zmiękną. Bulion ostudź, wyjmij ziele i liście laurowe, a następnie zmiksuj. Taki zblendowany wywar najwygodniej przełożyć do foremek lub woreczków do lodu i zamrozić. Otrzymasz gotowe porcje kostek rosołowych  Taką kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań warzywnych… Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz wzmocnienia i podkręcenia smaku potrawy. Czym zastąpić vegetę? Kolejna niezastąpiona przyprawa uniwersalna. Bardzo wygodna, pasuje

Pani domowa
Zupa cebulowa wg Joanny Chmielewskiej. 172

maśle". W efekcie wyszła mi całkiem smaczna, prosta i sycąca zupa. Polecam :) Składniki: 2 cebule 1 łyżka masła 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego (woda+1/2 kostki bulionowej) pieprz  sól (opcjonalnie) potworna ilość startego żółtego sera ;) (u mnie 100 g cheddara) grzanki  Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, dusić na maśle ok 15 minut. Dodać bulion, gotować

zadanie-gotowanie
Kasza jaglana ze strogonowem 175

łyżeczki  ostrej papryki Pokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy na oliwie na głębokiej, dużej patelni, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po kilku minutach dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojoną w długie i wąskie paski wołowinę i smażymy ją, aż zmieni kolor na biały. Dodajemy kostkę bulionową rozpuszczoną w szklance ciepłej wody, doprawiamy pieprzem ziołowym Skworcu, solą

Z Kuchni Do Kuchni
Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami 281

Posiekany czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos pomidorowy zgęstnieje. W międzyczasie muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek według przepisu na opakowaniu, aż będą

ale Pysznie
Roladki schabowe z chrzanem i musztardą francuską 234

chrzanem, faszerowane suszonymi pomidorami i świeżą papryką. Składniki: Schab Boczek parzony Zielona świeża papryka Suszone pomidory w oleju Kilka pieczarek Musztarda francuska Chrzan tarty Sól Pieprz Olej Bulion/ kostka bulionowa Wykonanie: Schab kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie kotlety. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy płasko i z jednej strony smarujemy chrzanem i musztardą francuską. Następnie

Smaki Ewy
Słodko - pikantna zupa krem z bananów z curry 230

podsmażonej cebuli dodać pokrojone w plastry banany, całość podsypać curry, wymieszać i krótką chwilę razem podsmażać. Następnie wlać bulion (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody plus 2 kostki bulionowe, drobiowe), gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i całość gotować przez około 20 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia, delikatnie wystudzić

Gospodyni Miejska
GALARETKA Z KURCZAKA 169

dodatkowo do każdej salaterki lub foremki na galaretkę : jajka na twardo, pokrojone w plasterki (po jednym plasterku do każdej) zielony groszek konserwowy marchew z wywaru pokrojona w kostkę czerwona papryka pokrojona w kostkę spora ilość mielonego czarnego pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekane same listki, bez łodyżek) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy(...)kawałki kurczaka z wywaru - odkładamy do wystudzenia następnie oddzielamy mięso od kości i skóry  - kroimy na małe kawałki. Krok 4. Pozostały wywar przecedzamy, odparowujemy chwilę, dodajemy zmiażdżony czosnek, kostkę bulionową (ewentualnie) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, możemy dosypać odrobinę cukru. Następnie wsypujemy żelatynę, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia. * kiedy wywar nieco się 'ustoi

Moja Książka Kucharska
Papryka faszerowana mięsem mielonym 260

pokrój w kostkę i usmaż na łyżce masła - dodaj do ryżu. 3. Mięso dopraw przyprawami i usmaż na oleju - odsącz z nadmiaru tłuszczu i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami. 4. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę prosto do miski - wymieszaj. 5. Papryki przekrój na połówki i wydrąż z nich środek - wypełnij je przygotowanym farszem. 6. Kostkę bulionową rozpuść

Alutka-Gotuje
Zupa dyniowa 156

smaku), 6-7 ząbków czosnku, 1 duża cebula, 1 łyżka starego drobno imbiru, 1/2 łyżeczki curry, Sól, pieprz, szczypta kurkumy, 1-1,2 litra wywaru warzywnego lub warzywnej kostki bulionowej BIO (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością),  3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie Dynie należy przekroić, usunąć miąższ z pestkami i pokroić na mniejsze kawałki. Położyć

Moja Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania