świniobicia) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 por (biała część) 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk papryki żółtej 3 łodygi selera naciowego 2 łyżki domowej kostki bulionowej ( http://www.rngkitchen.pl/2018/06/domowa-kostka-rosoowa.html) 1 łyżeczka kuminu 2 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy na duże kawałki, wrzucamy do garnka, podlewamy szklanką zimnej
R'n'G Kitchengranulowanego 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku ( najlepiej użyć pieprzu ziołowego ) 1,5 łyżeczki, mąki pszennej do zagęszczenia 100 ml śmietanki słodkiej 12 % 1 l wody 1 kostka bulionowa drobiowa ( lub własnej roboty przyprawa -susz warzywny ) Serduszka przekrawamy na cztery części i oczyszczamy z wszelkich skrzepów i innych obrzydlistw , płukamy i zostawiamy na sitku do odcieknięcia . Warzywa oczyszczamy
Ogrodnik w podróżypodwójny filet z kurczaka 25 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 50 dag ziemniaków 25 dag czerwonej papryki 2 cebule 5 dużych pieczarek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kostka bulionowa grzybowa 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe przyprawa do kurczaka ostra papryka kminek mielony pieprz przyprawa w płynie do zup np. maggi majeranek lub natka pietruszki (opcjonalnie) Mięso
talerz przyjemnościdość ok 3 litry zupy): 1 kg obranej wydrążonej dyni w kawałkach 2 średnie marchewki 2 średnie cebule 2 świeże ostre papryczki czerwone (w teorii) 1 - 2 kostki bulionowe warzywne ok. 1,5 litra wody 200 ml śmietany 18% łyżka oliwy sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, tak by pozostał sam miąższ. W garnku
Kuchnia po mojemu200g mielonej wołowiny 1 średnia cebula (okolice 150g) 3 duże zabki czosnku, posiekanego drobniutko, lub startego na tarce 1 łyżka startego, lub super-drobniutko posiekanego imbiru 200g pieczarek kostka bulionowa 4 łyżeczki sosu ostrygowego (20ml) 250ml wody 1 1/2 łyżeczki oleju z tostowanego sezamu 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 1/8 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka oleju do podania: ugotowany
Lejdi of the housetego wprowadzić nowe smaki .Ten jest naprawdę wspaniały i banalnie prosty Składniki : 0,5 kg czerwonej soczewicy 4 duże cebule 1 jajko 2 l bulionu lub kostek bulionowych warzywnych ( jeśli nie jesteście wege to mogą być i mięsne ) sól , do smaku 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka mielonego chilli ( można mniej jeśli ktoś lubi łagodniej ) łyżka oleju rzepakowego
Ogrodnik w podróżySkładniki: 4 średnie cebule 1 l wody kostka bulionowa warzywna sól, pieprz, świeży tymianek 25 ml piwa 3 plasterki wędzonego boczku Przygotowanie: Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na maśle lub oleju z pokrojonym drobno boczkiem, aż zmięknie.Wlać piwo i jeszcze chwilkę smażyć. Zalać wodą i dodać kostkę warzywną.Doprawić do smaku. Gotować do miękkości. Jak cebula
Gaździnka warzyburaków 100 g marchewki 150 g ziemniaków 75 dag białej kapusty 50 g selera 50 g pora 50 g pietruszki 1/3 cebuli 1,2 litra wody kostka bulionowa 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu mały ząbek czosnku sól, pieprz, cukier, majeranek, sok z cytryny 2-3 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekany koperek 1 łyżka
My simple kitchenbułka bułka tarta 5 małych ogórków kiszonych lub konserwowych 5 plastrów polędwicy surowej musztarda mąka pszenna olej do smażenia sos: 2 duże cebule 1 łyżka oleju 1 kostka bulionowa wołowa 70 ml śmietany 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy bazę na sos. Cebulę obieramy, kroimy w plastry. W szerokim i dużym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiryżowy bezglutenowy pasta miso ja używam Miso Genmai - 1 łyżka grzyby shitake Bio Planet 1 garść marchewka - 1 szt. tofu wędzone - 1 opakowanie jaja - 4 szt. kostka bulionowa ekologiczna - 1 szt. szczypiorek do posypania papryczka chili - 1/2 szt. sezam - 1 łyżeczka Grzyby shitake przepłucz i zalej letnią wodą i mocz kilka godzin. Następnie obierz marchew i potnij
AZgotuj!Bardzo dobra potrawa, którą rzadko można spotkać na naszych stołach. Niewiele potrzeba do przygotowania: 1 kg serc/ 3 szt., 2 kostki bulionowe, 2szkl. włoszczyzny,2 liście, 3 ziela, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Serca moczymy w zimnej wodzie/ można dodać 2 łyżki octu i dokładnie myjemy, odcinamy jakieś błonki jeżeli są i gotujemy na średnim
chleba naszegokremu ze świeżych pomidorów. Więc jak tylko macie możliwość zrobić zupę ze świeżych pomidorów, nie wahajcie się ani chwili! :) SKŁADNIKI ok.1kg pomidorów 1 marchew sól lub 1-2 kostki bulionowe 2-3 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku pieprz 1 łyżeczka cukru do dekoracji: starty ser żółty lub ser pleśniowy WYKONANIE Pomidory kroimy na pól i usuwamy twardsze części. Marchew
Zofianastrony BBC Food . Składniki: (na 3-4 porcje) 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona na plasterki 450g marchewki, pokrojonej na plasterki 1 łyżeczka mielonej kolendry 750ml + warzywna kostka bulionowa, lub bulionetka szklanka luźno upakowanych listków świeżej kolendry W sporym garnku rozgrzej olej. Wsyp cebulę i marchewkę i smaż przez 3-4 minuty, aż warzywa zaczna mięknać. Wmieszaj mielona kolendrę
Lejdi of the housebędziemy dzisiaj ostro pić więc jeśli zupa okaże się trująca to i tak zneutralizujemy ją alkoholem :) A zupa jest naprawdę prosta: 2,5 litra wody 3 cebule 5 kostek bulionowych kurczakowych 3 serki topione jedna lub dwie kromki chleba na grzanki No to gotujemy wodę, a w między czasie kroimy cebulę. Tak jakoś ani nie bardzo grubo
Marder&Marder Manufactureoliwek, oprószamy pieprzem i pieczemy wraz z kaszą (lub bez) 15minut w 200 stopniach. Składniki na kaszę: - 100g kaszy gryczanej (1 woreczek) - łyżka domowego bulionu warzywnego lub 1 kostka bulionowa warzywna - 1 cukinia - 2 cebule - 2 garście kurek - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki nasion słonecznika - 2 łyżki oleju kokosowego - 2 ząbki czosnku - pół pęczka natki pietruszki *opcjonalnie: 1 łyżka
Be Fit Be Strongwrzucicie do zupy jakąś sklepową kostkę bulionową to z pewnością krytycznym okiem na was patrzeć nie będziemy. Ale jeżeli używacie takich rzeczy częściej to mamy dla was ciekawą alternatywę. Dość dawno temu wrzucaliśmy na bloga przepis na taką tradycyjną bulionetkę , teraz zaś chcemy wam zaproponować bulionetkę pietruszkowo-lubczykową. To idealny zamiennik tych sklepowych kostek. Smaku ma tyle samo
Marder&Marder Manufacture