brokuły 1 szt papryka 1 szt kostka bulionowa do smaku tymianek do smaku pieprz(...)marchewka oznacza gotowy wywar, który przecedzamy, odkładając marchewkę do dalszego wykorzystania. Przygotowujemy warzywa: brukselkę, fasolę szparagową (np.żółtą)bez końcówek, podzielony na różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Kroimy w kostkę paprykę (np. dwie połówki w różnych kolorach) i przygotowujemy filet z kurczaka. Mięso z kurczaka mielemy, dodajemy przyprawy wg uznania
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDzięki uprzejmości marki Knorr i portalowi Uroda i zdrowie dostałam do przetestowania: - bulion Rosół z kury 6 l (12 kostek) - kostka bulionowa z Czosnkiem i Pietruszką - oliwa Bertolli extra vergine 250 ml - książeczka z inspirującymi przepisami na dania z kurczaka - materiały z poradami szefów kuchni W książeczce były przepisy na przyrządzenie soczystego i aromatycznego kurczaka z patelni(...)wybrałam przepis na Soczystego kurczaka z patelni z pomidorami i mozzarellą. Kurczaka według tego przepisu przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Pierś z kurczaka po przyprawieniu kostką Knorra jest bardzo soczysta a suszone pomidory i mozzarella dodają wspaniałego smaku. Każdy ko spróbuje tak przygotowanej potrawy zachwyci się jej aromatem i niezapomnianym smakiem. Soczysty kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Składniki
Kulinarne życieprzynosi nam sezon. Wystarczy przygotować bazę, którą stanowi dobry warzywny bulion (nie ukrywam faktu, że czasami ułatwiam sobie życie i korzystam z szybszej wersji w postaci dobrych ekologicznych kostek bulionowych). Konsystencja zupy jest delikatna i aksamitna, i prosi się o nieco bardziej chrupkie towarzystwo. Grzanki czosnkowe będą więc idealne. Składniki: 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)około 350g) 500ml warzywnego bulionu sól i pieprz do smaku 1 bagietka 1 łyżeczka oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny 1 ząbek czosnku Cebulę, czosnek oraz cukinię pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmażaj do momentu, aż lekko się zarumieni. Następnie dodaj czosnek, a po chwili cukinię. Podsmaż całość jeszcze 3 minuty i zalej ciepłym bulionem
Roślinna - blog wegańskiprzesiadywania w kuchni. Składniki na 2 porcje: 2 średnie cebule 1 kostka (ok.200g) zwartego wędzonego tofu 1 łyżka oliwy 1 opakowanie (ok. 400g) mrożonego groszku 1 warzywna kostka bulionowa/ 1 ½ łyżeczki sproszkowanych warzyw 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Tofu pokrój w wąskie paseczki, cebulę obierz i drobno posiekaj(...)odcedź. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż tofu przez około 2 minuty, aż się zezłoci. Dorzuć cebulę i smaż kolejne 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowany groszek, warzywną kostkę oraz ½ szklanki wody dodaj do tofu i cebuli. Podgotuj całość jeszcze około 2 minuty, po czym zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę. Zamieszaj
Roślinna - blog wegańskiłyżeczki imbiru - 2 łyżki czerwonej soczewicy - ½ kostki bulionowej wegańskiej - kawałek kalafiora - ¼ łyżeczki płatków chili - kawałek brokuła(...)oliwy podsmażyć posiekany czosnek, cebulę i imbir - Dodać wodę i pozostałe przyprawy, zagotować - Soczewicę opłukać na sitku, dodać do bulionu, gotować przez 5 minut - Ziemniaki i kalarepę pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, brokuła i kalafiora podzielić na małe różyczki, kotlety sojowe pokroić w paski - Do garnka dodać wszystkie pozostałe warzywa, zagotować - Zmniejszyć gaz i dusić przez 8- 10 minut
Wegańska kuchnia orientalnakaszy kukurydzianej 20 dag kukurydzy z puszki 3 jaja 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz olej Wykonanie: Kaszę wymieszać ze szklanką zimnej wody. Zagotować 2 ½ szklanki wody z kostką bulionową i łyżką oleju. Wlać namoczoną kaszę, gotować mieszając około 10 minut, aż kasza będzie miękka i odstawić. Następnie wymieszać z jajami i kukurydzą i doprawić. Smażyć na gorącym(...)pomidory 1 cebula 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki sok z cytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie salsy: Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać posiekać. Chilli umyć, przekroić, oczyścić z pestek, posiekać. Do warzyw dodać natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę, zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Salsę wymieszać, odstawić
Tradycyjna Kuchniapropozycja na kolację lub zamiast późnego obiadu . Generalnie pozycja nie zastąpiona , bynajmniej na razie , zanim nie wykombinuję czegoś nowego Składniki : 1 szklanka kuskusu 2 szklanki gorącej wody 1 kostka bulionowa warzywna 1 łyżeczka curry 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy 1/2 puszki ananasa w zalewie 1 papryka zielona , mała 1 papryka czerwona , mała 1 czerwona cebula 1 mała puszka kukurydzy konserwowej(...)papryki 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 duża łyżka gęstego jogurtu greckiego sól do smaku Kuskus wsypujemy do miski , zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i wrzucamy kostkę rosołową , mieszamy . Odstawiamy na około 10 minut . Po tym czasie , ponownie mieszamy . Kuskus powinien wchłonąć cały wywar . Teraz trzeba wystudzić . Siekamy paprykę czerwoną , zieloną i cebulę . Odsączamy z zalewy kukurydzę
Ogrodnik w podróżyszklanka kaszy jęczmiennej ,wiejskiej -grubej 1/2 małej cukinii 5-6 pieczarek 1 duża cebula 1/2 papryki czerwonej 2 zielone papryczki chilli lub jalapeno 2 łodygi selera naciowego 2 kostki bulionowe cielęce 1 łyżka masła 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól do smaku Warzywa , wszystkie kroimy w drobniutka kosteczkę . Pieczarki tak samo . Czosnek wyciskamy praską . Na maśle podsmażamy wszystkie warzywa(...)tłuszczu , po prostu wrzucamy na patelnię . Mieszając smażymy do momentu aż kasza zacznie łapać lekko złoty kolor i zacznie wydzielać , delikatnie orzechowy zapach . Wlewamy dwie szklanki wody , dodajemy kostki rosołowe i co jakiś czas mieszając , gotujemy kaszę na wolnym ogniu . Za każdym razem kiedy kasza , wciągnie cały płyn z patelni dolewamy szklankę wody . W momencie kiedy kasza już zacznie
Ogrodnik w podróżykostka bulion wołowy, troszkę vegety, średnia główka czosnku. Przygotowanie: Golonkę ugotować (w ok.3L wody) razem z selerem, pietruszką, porem i marchwią z dodatkiem soli, pieprzu, kostki bulionowej wołowej i odrobiną vegety. Warzywa gotować w całości, by się nie rozgotowały. Gotować ok.4h - na koniec sprawdzić widelcem czy golonka jest miękka. Pod koniec gotowania dodać ząbki(...)dodać żelatynę. Na ok.2,5L wywaru dać paczkę żelatyny - ale najlepiej postąpić zgodnie z instrukcją jaka jest na opakowaniu żelatyny. Mięso pokroić na kawałki (paski), marchew pokroić w kostkę. Na spód kubków lub innego naczynia w jakim galarety będą robione położyć po jeden lub dwa listki natki pietruszki, marchewkę pokrojoną w kostkę i mięso. Na koniec zalać wywarem rozrobionym
W kuchni u MonikiSoczyste piersi? To możliwe!” – to taka akcja testowa dla blogerek ....i ja biorę także w niej udział..Dostałam kostkę Knorr Rosół z kury, kostkę bulionową Knorr z czosnkiem i pietruszką oraz oliwę extra vergine Bertolli.Naszym [ tzn, blogerów] zadaniem jest przyrządzenie piersi z kurczaka z wykorzystaniem w/w produktów i przekonanie się czy faktycznie pierś jest soczysta.. Robiłam już mięsko wieprzowe(...)kurczaka..zrobiłam roladki ze szpinakiem w środku..Takie roladki można dodatkowo obtoczyć w jajku i bułce tartej, ale ja chciałam sprawdzić jak spisze się marynata z oliwy i kostki rosołowej.Roladki trzeba ciut dłużej smażyć..bo są zwinięte..ale mimo to roladki były pyszne.Polecam wykorzystywanie oliwy i kostki rosołowej Knorr do sporządzania marynat..marynowanie mięsa nie zajmuje
Moje domowe kucharzeniePyszna, delikatna i bardzo zdrowa zupa- krem z zielonych warzyw. Ja przygotowałam swoją na bazie własnego bulionu ale można użyć również kostki bulionowej. Idealna na wiosenne dni. Można ją podawać samą, z dodatkiem prażonych płatków migdałów lub bardziej wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak(...)garście szpinaku baby- 1-2 garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć)- por, kawałek ok.10cm- pęczek natki pietruszki- 0,5l bulionu (może być warzywny lub z kostki)- sól i świeżo mielony pieprz- 1-2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (daję pół na pół)Dodatkowo:- prażone płatki migdałów (na suchej patelni)- po 3-4 krewetki grillowane
Smaczne Zdrowewczorajszego obiady, np. ryżu czy kaszy. Co prawda w tej zapiekance użyty jest ryż niegotowany, sądzę że już przygotowany też spełniłby swoje zadanie. Składniki -200g ryżu -kostka bulionowa -podwójny filet z kurczaka -sól, pieprz -2 żabki czosnku -szczypta majeranku -po łyżce bazylii, oregano i suszonej natki pietruszki -cebula -10 pieczarek -3 ogórki kiszone -puszka kukurydzy -2 marchewki(...)czosnek i ogórki w plasterki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż i wlać rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody kostkę rosołową. Włożyć mięso. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Dodać czosnek, cebulę i pieczarki i kukurydzę oraz marchewkę. Przykryć warstwą majonezu. Kłaść ogórki. Posypać pokruszonym (lub pokrojonym w małe plasterki
Zielona KuchniaSzybkie i smaczne danie na kurkowy czas. Do sosu najlepiej użyć domowego wywaru drobiowego lub warzywnego. Jeżeli takiego nie mamy, możemy wspomóc się kostką bulionową lub użyć po prostu wody. Podawałam mięso z grzankami z chleba i było to bardzo smaczne zestawienie. Polecam! składniki (2 porcje) ok 250 g polędwiczki wieprzowej sos 200 g kurek 1 cebula(...)najczęściej stosuję metodę z gorącą wodą ( klik ). Większe podzielić na pół. Odstawić. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Smażyć na średnim ogniu ok 5 minut. Dodać kurki, smażyć mieszając ok 7 minut. Dodać łyżkę koperku i szklankę bulionu, gotować na małym ogniu do czasu
Stare Garyjajka 2 szklanki gotowanego ryżu 2 pęczki koperku 2 opakowania mrożonego , zielonego groszku 1 opakowanie śmietanki 12 % , słodkiej sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki granulowanego czosnku 6 kostek bulionowych drobiowych mąka do obtaczania klopsików mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Mięso mielone wykładamy do miski , dodajemy do niego sól , pieprz , jajka , wsypujemy ryż i dokładamy posiekany jeden pęczek(...)jasno brązowy kolorek . Przekładamy do dużego garnka , zalewamy wodą , tak żeby wszystkie były zakryte ( około 4 litry , ale to zależy od garnka itp , lepiej to zrobić na oko ) , dorzucamy kostki rosołowe i doprowadzamy do wrzenia . Do wrzątku wrzucamy zielony, mrożony, groszek ( wtedy zachowa apetyczny kolor ) . Gotujemy do momentu ,aż groszek będzie miękki . Odławiamy klopsiki , gorące wkładamy do słoika
Ogrodnik w podróżywzrosną :)) Składniki: 11 szt. papryki ok 2 szkl. ryżu 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 2 marchewki 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki gęstej śmietany 1 kostka bulionowa sol pieprz papryka w proszku 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Gotujemy ryz. Jak to zrobić patrz >>> RYŻ NA SYPKO Ja osobiście(...)Przygotowujemy farsz do naszych papryczek: a) Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. b) Cebule obieramy z łupiny i kroimy w drobna kostkę c) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) i podsmażamy nasza marchewkę z cebulka d) Gdy widzimy ze cebulka się zeszkliła a marchewka także troszkę się podsmażyła - dodajemy mięso mielone
Kulinarnie z Polką na Kresach