kostka bulionowa - 445 przepisów (strona:11/30)

Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 268

duży garnek, taki do którego zmieści się cała kaczka, wlewamy wodę, wrzucamy przyprawy, sól, chili, imbir obrany i pokrojony w plasterki, cukier i obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, kostkę bulionową. Gotujemy zalewę 20-30 minut na małym ogniu, przykrytą, tak by uwolnić aromaty przypraw i ziół ale zapobiec odparowywaniu płynu. Wyłączamy gaz, wlewamy do garnka zimne piwo – obniży temperaturę solanki(...)wody 2 łyżki stołowe suszonego chili, jedna świeża papryczka albo dwie suszone chili Bird’s Eye 130 gramów soli, najlepiej morskiej 80 g cukru, biały lub brązowy kostka bulionowa z drobiu 6 ząbków czosnku 30g świeżego imbiru, w plasterkach dwie butelki po 500ml piwa (użyłam czerwonego lagera) PRZYPRAWY 1 łyżka ziarnistego pieprzu 2 laski cynamonu 5 gwiazdek anyżu

Karo in the Kitchen
Wegeburgery z zielonej soczewicy 217

świeżą wodą w wymaganej ilości, przyprawiamy cząbrem. Gotujemy soczewicę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 40 minut, do miękkości. Nie sólcie soczewicy, bo zostanie twarda! Pół kostki bulionowej i przyprawę do dań z fasoli dodajcie dopiero po 30 minutach gotowania – mają w swoim składzie sól.   Białko soczewicy (24g białka na 100g zielonej soczewicy) jest drugim(...)sezamem, z dodatkiem szparagów smażonych na maśle, świeżego pomidora, cieniutko pokrojoną czerwoną cebulką, majonezem, sosem BBQ, plastrami awokado i plasterkiem topionego żółtego sera. SKŁADNIKI 1,5szkl soczewicy zielonej ½ kostki bulionowej warzywnej 3 szklanki wody 2 czerwone cebule (120g) 1 łyżeczka suszonego cząbru 150g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 łyżki stołowe drobnych płatków owsianych, błyskawicznych ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Karo in the Kitchen
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 232

przygotowania tego gulaszu, poza rzecz jasna wszystkimi składnikami, potrzebna Wam będzie spora patelnia i duży rondel z pokrywą. W rondel wlewamy 2 pełne po brzeg szklanki wody, wrzucamy kostkę bulionową z mocnym aromatem grzybów (ja najbardziej lubię tą z Knorr’a – Marco Pierre White też lubi, wiem że jemu za to płacą ale nie będę się kłóciła z TAKIM(...)ogórki kiszone 1 mała marchew 1 mała pietruszka 1 gałązka selera naciowego 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 10-12 ziaren jałowca 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego kostka bulionowa – grzybowa 3 łyżki masła + 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 1 czubata łyżeczka tymianku 1 czubata łyżeczka rozmarynu olej sól pieprz

Karo in the Kitchen
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 121

Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa to zdrowa alternatywa, tego co najczęściej spotykamy na sklepowych półkach. Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce "  ? To przeczytajcie ! Możecie się mocno zdziwić, kiedy dowiecie się, że kostka rosołowa składa głównie z....  soli, maltodekstryny, tłuszczu palmowego, a suszone warzywa i mięso to tylko niewielki procentowo dodatek. Przestaliśmy więc(...)można zmielić na gładki krem lub zostawić nieco większe drobinki warzyw. Jedna łyżeczka takiej pasty to mniej więcej tyle samo, co jedna " sklepowa " kostka rosołowa. Przechowywanie Mięsną kostkę (pastę) bulionową przechowuję w zamrażalniku w foremkach do lodu. Pastę warzywną mocno soloną przechowuję w lodówce bez pasteryzowania, a lekko soloną pasteryzuję w niewielkich słoiczkach i zostawiam w spiżarni. Domowa kostka

Cztery Fajery
ZUPA KREM Z BROKUŁA Z GRZANKAMI 181

ZUPA KREM Z BROKUŁA Z GRZANKAMI przepis autorstwa Mamy ;) // 2 porcje ~300g brokuła ~duży ziemniak (ok. 160g po obraniu) ~2 szklanki wody ~kostka bulionowa ~przyprawy do smaku (u mnie pieprz cytrynowy, ziołowy i sól) ~dwie kromki chleba razowego    jako dodatek świetnie też sprawdzają się prażone płatki migdałów! Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę

chili & sugar
sezamowa zupa krem z dyni 194

puree z dyni, zrobienie tej zupy zajmie Wam mniej niż 20 minut! :) SEZAMOWA ZUPA KREM Z DYNI przepis autorski // 4 porcje ~700g puree z dyni ~2 szklanki wody + kostka bulionowa warzywna (lub 2 szklanki bulionu warzywnego) ~100g jogurtu naturalnego lub śmietany  ~100g tahini naturalnego Primavika ~przyprawy: imbir, kurkuma, papryka słodka, kardamon, suszony czosnek, pieprz ziołowy, curry, sól

chili & sugar
Wegańskie kostki bulionowe 188

cuda i wianki, a i czegoś potrawie brakuje, tej kropki nad „i”. Ja zawsze wtedy mówię, że to miłości brakuje i dorzucam własnej produkcji taką oto kostkę bulionową. Jak wiecie, ja nigdy niczego nie wyrzucam, wszytko w kuchni przerabiam, jeżeli zrobiłam zupę na obiad, i została mi z niej „woda” , to redukuję jeszcze o połowę, dodatkowo(...)się zaplątały i zamrażam w woreczkach do lodu, pojemnikach, a nawet w sylikonowych foremkach do babeczek. Potem wkładam do pudełka i przechowuję w zamrażalniku. Ostatnio między innymi zrobiłam takie kostki z resztki zupy cebulowej. Składniki na około 80 kostek (każda to około 1 łyżka) tak naprawdę możecie użyć każdych warzyw jakie macie, pamiętając aby były w miarę równej

greenscarf
zupa koperkowa (z ryżem) 258

obiad! Ale tym razem ugotowałam ją sama i wiecie...chyba była jeszcze lepsza!  ZUPA KOPERKOWA Z RYŻEM zmodyfikowany przepis z książki "Zupy" // 2 porcje ~4 szklanki bulionu (kostka bulionowa rozpuszczona w 4 szklankach wody) ~2 pęczki koperku, ok. 100-120g ~1/3 szklanki jogurtu greckiego ~łyżeczka masła ~1/4 szklanki ryżu (60g), użyłam basmati ~łyżka soku z cytryny ~sól

chili & sugar
Zielony krem z białego batata i szparagów 217

wielkości cebula, obierz i drobno posiekaj olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia ok. 1 l 200 ml zimnej wody 2 kostki ekologiczne warzywne rosołowe ok. 3/4 kostki bulionowej ziołowej (moja kostka zawierała pietruszkę, tymianek, bazylię i lubczyk ogrodowy) śmietana owsiana lub inna, opcjonalnie sól, opcjonalnie olej kokosowy lub inny do smażenia Przygotowanie ETAP I Wybór Ciśnienia

Szybko Szybkowar
Zielony krem z białego batata i szparagów 180

wielkości cebula, obierz i drobno posiekaj olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia ok. 1 l 200 ml zimnej wody 2 kostki ekologiczne warzywne rosołowe ok. 3/4 kostki bulionowej ziołowej (moja kostka zawierała pietruszkę, tymianek, bazylię i lubczyk ogrodowy) śmietana owsiana lub inna, opcjonalnie sól, opcjonalnie olej kokosowy lub inny do smażenia Przygotowanie ETAP I Wybór Ciśnienia

Szybko Szybkowar
Kurczak w sosie krewetkowym na ostro 304

duże pomidory 1 cebula czerwona 2 lub 3 ząbki czosnku 1 cytryna 6 łyżek oleju palmowego dende* garść świeżej kolendry chili peperoncini całe (firmy Kotanyi) 2 kostki bulionowe krewetkowe JUMBO* 2 kostki rosołowe z kurczaka szczypta soli 1 łyżka kuminu *dostępne jest w w sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska czy hinduską.  Przygotowanie:  Kroimy

Smaki Brazylii
Domowa warzywna bulionetka 163

domową pastę bulionową, więc kalkulacja wychodzi na korzyść tej domowej. A czy będzie smaczniejsza i zdrowsza? na to pytanie odpowiedzcie sobie już sami. Ja zamieniłam już dawno kostkę na bulionetkę i nie żałuję że nie zajadam konserwantów. Robiłam już także domową jarzynkę , którą polecam serdecznie. Wybór jest każdego indywidualny, ja ze swej strony gorąco polecam. Kostka bulionowa w domowej

Moje Małe Czarowanie
Menu na tydzień: Domowa dieta pudełkowa 233

Wyciągamy ją z piekarnika. Przygotowujemy pudełko z indykiem i bulgurem wymieszanym z pieczoną papryką. Komponujemy sushi bowl Pakujemy zapiekankę Kroimy spiralizatorem warzywa do zupy instant. Miksujemy składniki do kostki bulionowej. Na spód słoika wkładamy kostkę, nad nią na przemian układamy warzywa i mięso z indyka.. Na wierzch wykładamy makaron ryżowy. Gotowe:) Artykuł Menu na tydzień: Domowa dieta pudełkowa

Niedzielny kucharz
ZUPA BOTWINKOWA JAK U BABCI 193

śmietanki - 1 pietruszka - 3 litry wody - sól, pieprz, 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie - 3 kostki bulionwe - kawałek selera W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj kostki bulionowe, pora, selera pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i przyprawy. Całość gotuj do miękkości warzyw. Około 30- 45 min. Dodaj pokrojoną botwinkę i gotuj przez 12 minut. Dopraw solą

SMYKWKUCHNI
Sos Koperkowy 194

gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku.Moje posty

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania