kostka bulionowa - 445 przepisów (strona:13/30)

Błyskawiczna zupa pomidorowa z wiejskimi kluskami 204

zabieganych i nie mających czasu na gotowanie osób, przygotowuje ją się w 15 minut a na dodatek jest bardzo smaczna. Polecam do wypróbowania. składniki na 4 porcje  kostka bulionowa pomidory z puszki majeranek pieprz sól posiekana natka pietruszki        kluski 2 szklanki mąki 2 jajka 1/4 szklanki wody przepis Kostkę rosołową rozpuszczamy

Smakowite Dania
Kapusta z pomidorami. 157

kapusty(reszta po gołąbkach np.) 5 łyżek oliwy z oliwek 4 małe pomidory pieprz (najlepiej z moździerza lub świeżo mielony), sól, vegeta WYKONANIE: na dno garnka lejemy oliwę, dodajemy kostkę bulionową, kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, wlewamy 1/2 szkl. wody, pomidory nacinamy u nasady wkładamy do wrzątku, obieramy, kroimy w kostkę bez pestek, dodajemy do kapusty, dodajemy pieprz, sól, vegetę

Kuchnia Beaty
Klasyczne Łazanki z Kapustą 292

kapusty i przyznam, że takie skromne połączenie najbardziej mi smakuje. Polecam.Klasyczne Łazanki z Kapustą - Składniki:400-500 g makaronu łazankimała główka kapusty (do 2 kg)2 duże cebule1 kostka bulionowa - grzybowamasłomaggisól pieprzKlasyczne Łazanki z Kapustą - Sposób przygotowania:Posiekaną kapustę gotujemy w wodzie przez ok. 2 godziny.Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle. Odcedzamy kapustę i dokładnie "wyciskamy

Słodka Strona
Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami 401

pestkami dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, sól, pieprz, smażymy jeszcze przez

ale Pysznie
Zupa koperkowa - najprostsza 187

Szybka w przygotowaniu, najprostsza pod słońcem zupa. Dobrze jak mamy ugotowany domowy wywar ale z kostki bulionowej też wyjdzie. Zupę można jeść bez dodatków. Może nie jest to zupa najładniejsza, ale smaczna składniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki ale domowy lepszy zdecydowanie ) duży pęczek koperku1/3 szklanki śmietanyłyżka masłasok z cytrynysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwaprzygotowanieKoperek drobno

Stare Gary
Zupa paprykowa 206

Składniki: 1 kg czerwonej papryki, 1 zielona papryka, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 3 średniej wielkości ziemniaki, 35 dag marchwi, puszka kukurydzy, 2 kostki bulionowe, 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka ziół prowansalskich, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kostki zalewamy litrem wody i zagotowujemy. Do bulionu dodajemy pokrojoną

Pobite gary Barbary
Klasyczny barszcz ukraiński :) 220

ziemniaki, marchewkę, seler. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Obieramy czosnek i  cebulę, kroimy na mniejsze części i również wrzucamy do garnka. Jak już woda się zagotuje dodajemy mrożoną fasolkę i górną zieloną cześć pora, wcześniej dobrze wymytą. Zmniejszamy ogień, aby zupa nie gotowała się mocno tylko delikatnie. Teraz dodajemy kostkę bulionową i przyprawy. Gotujemy do momentu kiedy

vegetanie
Leczo z dodatkiem cukinii i ogórków małosolnych 188

ogórków małosolnych   SKŁADNIKI : 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 mała cukinia 3 ogórki małosolne 2-3 kiełbaski śląskie 1 cebula biała 1 kostka bulionowa warzywna 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól,  pieprz papryka słodka wędzona do smaku PRZYGOTOWANIE : Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę razem z kiełbasą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa pieczarkowa 190

kogoś uda mi się nim skusić...Przygotować 1 litr bulionu. Można to zrobić na kawałku mięsa, z dodatkiem warzyw, ale można również prościej - z wykorzystaniem gotowych kostek bulionowych. Ja zawsze gotuję bulion sama, ponieważ wydaje mi się, że baza w każdej zupie jest najważniejsza. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę

Świat Domowej Kuchni
Barszcz biały 191

majeranek* sól, pieprz* kostka bulionowaSposób wykonaniaKości na zupę umyć włożyć do garnka, jarzynkę i czosnek obrać, umyć i włożyć do garnka, zalać ok. 3 l wody, zagotować dodać kostkę bulionową, pieprz, umyte i namoczone grzyby oraz kiełbasę w całości, zmniejszyć ogień i gotować na delikatnym przez ok. 40 min. W między czasie wędzonkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć

Mix smaku
Zupa dyniowa z papryką i grochem 214

zalewie od Hiszpańskich Delikatesów1 cebula2 ząbki czosnkusmalec, masło lub oliwa mały kawałek chili ok 1cm, lub 1-2 szczypty sproszkowanego chili3/4 łyżeczki mielonego kminku2 płatki suszonych prawdziwków lub kostka bulionowa grzybowanatka pietruszki4-5 kawałków marynowanej czerwonej papryki lub połowa świeżej pieprz sól1. Groch namoczyć na noc, po namoczeniu odcedzić i gotować z małą ilością soli oraz kostką grzybową

Apetyczna babeczka
Domowa kostka rosołowa 386

kostkę wegetariańską, z której uzyskuję bulion warzywny – ale można też zastąpić oliwę tłuszczem zwierzęcym np. kaczym smalcem lub zmiksować ugotowany, tłusty kawałek wołowiny czy kurczaka aby otrzymać bulionowe kostki mięsne.Domowa kostka rosołowa:1 pęczek lubczyku (liście i łodygi z jednej doniczki)1 mały pęczek natki pietruszki2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki sosu sojowego2 duże marchewki2 łodygi

Poezja smaku
Gołąbki po ukraińsku 185

startej na tarce o dużych oczkach marchwi olej sól, pieprz Sos: duża puszka koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 2 łyżki oleju pół szklanki kwaśnej śmietany kostka bulionowa oregano lub bazylia cukier, pieprz, sól Wykonanie: Kapustę obgotować we wrzątku, osączyć i delikatnie rozdzielić liście. Ściąć ich grube części. Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju

IMPRESJA SMAKU
Rozgrzewająca zupa z pieczonych bakłażanów 156

mnie było) to łyżeczka papryki, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki papryki wędzonej i pół łyżeczki cynamonu sól i pieprz do smaku dodałam tez dwie wegańskie ekologiczne kostki bulionowe, możecie je kupić tu Przygotowanie: Połowę bakłażanów nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika (najlepiej na funkcję grill) w temp. 200 c na 1 godzinę. Pozostałe bakłażany pokrój w 1 cm kostkę(...)smaż razem około 5 minut, jeżeli zajdzie taka potrzeba dodaj łyżkę oleju. Kolejno dodaj pomidory (jeżeli używasz świeżych to je sparz, obierz ze skórki i posiekaj) oraz rozkruszone kostki rosołowe, łyżeczkę soli, pieprzu, sok cytrynowy i cukier. Przemieszaj i dodaj około 800 ml wody (ale nie więcej niż 1 l). Gotuj całość przez 15 minut na małym ogniu

greenscarf
Zapiekanka z kaszą jaglaną, kurczakiem, pieczarkami i serem feta 208

kurczaka, będzie świetnie pasował do delikatnej w smaku kaszy. 2 filety z kurczaka + ulubione przyprawy, u mnie przyprawa barbecue od Przyprawy Świata Gdynia 1 szklanka kaszy jaglanej 2 kostki bulionowe (warzywne) 500g pieczarek 2 cebule sos sojowy 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny opakowanie sera feta 2 łyżki posiekanego szczypiorku olej sól, pieprz 1. Kaszę gotujemy do miękkości

Szefowa kuchni
Domowa kostka rosołowa (bulionetka) 178

domową kostkę rosołową. Stosuje się ją tak jak taką normalną sklepową kostkę bulionową. Świetna rzecz. Doskonale wzmacnia smak, a chociaż wiemy co jest w środku. Same naturalne i dobre rzeczy :) Przepis z Ósmego Koloru Tęczy Madzia lekko zmodyfikowała i wyszła nam taka bardziej bulionetka niż kostka rosołowa, bardziej luźna konsystencja. Ale to nawet lepiej. Smak i działanie ma identyczne

Marder&Marder Manufacture
Chłopski garnek (danie jednogarnkowe) 485

świniobicia) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 por (biała część) 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk papryki żółtej 3 łodygi selera naciowego 2 łyżki domowej kostki bulionowej ( http://www.rngkitchen.pl/2018/06/domowa-kostka-rosoowa.html) 1 łyżeczka kuminu 2 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy na duże kawałki, wrzucamy do garnka, podlewamy szklanką zimnej

R'n'G Kitchen
Jednogarnkowiec z serc indyczych 209

granulowanego 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku ( najlepiej użyć pieprzu ziołowego ) 1,5 łyżeczki, mąki pszennej do zagęszczenia 100 ml śmietanki słodkiej 12 % 1 l wody 1 kostka bulionowa drobiowa ( lub własnej roboty przyprawa -susz warzywny ) Serduszka przekrawamy na cztery części i oczyszczamy z wszelkich skrzepów i innych obrzydlistw , płukamy i zostawiamy na sitku do odcieknięcia . Warzywa oczyszczamy

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania