kostka bulionowa - 445 przepisów (strona:10/30)

Goloneczki i żeberka w piwie 135

żeberek Suszone grzyby leśne 2 marchewki Kawałek selera Cebula 1 mały por Liście selera Natka pietruszki Sól Pieprz Rozmaryn suszony Liść laurowy Ziele angielskie Papryka słodka Papryka ostra Kostka bulionowa 500 ml piwa olej Wykonanie: Goloneczki i żeberka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i rozmarynem oraz pokrojoną cebulą. Pozostawiamy do zamarynowania ( minimum 30 minut ).Garść suszonych grzybów zalewamy niewielką ilością(...)mniejsze kawałki, podobnie jak seler i dodajemy do mięsa. Dalej dodajemy kolejne składniki por, natkę pietruszki i liście selera oraz namoczone grzyby. W wodzie po moczeniu grzybów rozpuszczamy kostkę bulionową. Całość podlewamy ½ piwa i bulionem. Podpiekamy z jednej strony, obracamy, podpiekamy z drugiej strony, podlewamy drugą częścią piwa. Przykrywamy folią aluminiową Pieczemy w piekarniku  w sumie  razem około

Smaki Ewy
Żurek według Blondynki :) 168

prezentuje moją własną wersję żurku - zapraszam!Składniki na wielki garnek: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 20 dag boczku wędzonego 5 małych lasek kiełbasy połowa główki czosnku 1 kostka bulionowa warzywna lub włoszczyzna,na której przygotowujemy własny wywar 2 łyżeczki startego chrzanu majeranek suszony pieprz sól 1 butelka zakwasu do żurku kilka listków laurowych kilkanaście ziarenek ziela angielskiego Dodatkowo(...)mięso będzie już miękkie wyciągamy je, wykładamy na deskę do krojenia i przytrzymując widelcem (żeby się nie poparzyć;)) kroimy w większą kostkę, którą ponownie wrzucamy do wywaru. Dodajemy kostkę bulionową warzywną i gotujemy na małym ogniu. Boczek kroimy w cienkie paseczki i smażymy na patelni, po czym wrzucamy do garnka w mięsem, tak żeby nie wlać do niego wytopionego

Blondynka Gotuje
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym 149

łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora ćwierć małej główki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe 2 litry wody 4 ziela angielskie liść laurowy sól pieprz kminek mielony suszony koperek Wykonanie: Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Selera(...)marchew, selera korzeniowego i pietruszkę, smażyłam kilka minut, aż warzywa zwiotczały. Dodałam pora i selera naciowego. Smażyłam razem jeszcze chwilę, po czym zalałam 2 litrami wrzącej wody. Dodałam kostki bulionowe – ideałem byłby bulion domowy, ale czasem trzeba się posiłkować gotowizną – oraz ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadziłam do wrzenia, dorzuciłam kapustę, osączoną fasolę z  puszki i makaron

Kuchenne zapiski Edyty
Sos grzybowy 174

gołąbki, pierogi ruskie, pierogi z kapustą...  i wszystko to smakuje wspaniale :) Składniki: -40-50 g suszonych grzybów -1 mała cebula -2 łyżki masła -1 łyżeczka mąki -pół kostki bulionowej -100-120 ml kwaśnej lub słodkiej śmietany -sól, pieprz Wykonanie: Grzyby namaczamy na min. 2 godziny w 300 ml wody. Po tym czasie grzyby odcedzamy, płuczemy i wkładamy(...)maśle. Gdy cebulka się zrumieni dodajemy mąkę i smażymy całość na średnim ogniu ok. 2 minuty. Powoli, mieszając, wlewamy do cebuli wywar razem z grzybami. Dodajemy pół kostki bulionowej i gotujemy 5 minut. Śmietanę łączymy z kilkoma łyżkami sosu, dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdy sos się zagotuje, jest już gotowy

KasiekGotuje
Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym 2254

łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej sól pieprz Sos Pieczarkowy: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany 18%  Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym - Sposób przygotowania: Placki Ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie(...)podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę w 1 szklance gorącej wody). W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy łyżkę mąki, a następnie wlewamy do całości i energicznie mieszamy do zgęstnienia sosu. Na końcu

Słodka Strona
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej podane z batatami 182

słodkim ziemniakiem stanowią idealną całość. Zdrowe i dietetyczne danie, które można przygotować na kolejne dni. Składniki na 4 porcje (8 kotletów): 1/2 kalafiora 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 kostka bulionowa (drobiowa) 1 mała cebula 1 jajko sól, pieprz ostra papryka - szczypta gałka muszkatołowa - szczypta olej kokosowy do smażenia bułka tarta 3 bataty tymianek oliwa z oliwek 1 łyżka posiekanego(...)pokryła dokładnie ziemniaki. Ugotowanego kalafiora odcedzamy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Teraz należy wypłukać kaszę jaglaną - wrzucamy do miski i płuczemy w ciepłej wodzie (kilka razy ją zmieniając). Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Kaszę odcedzamy, wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem - gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (aż kasza wchłonie cały bulion). Kaszę przekładamy z garnka

Alutka-Gotuje
Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym 897

tymianek, gałka muszkatołowasól pieprzponadto: bułka tarta do obtaczaniaolej do smażeniaSos Pieczarkowy:250 g świeżych pieczarekcebulaok. 2 łyżki masłaszklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową)1/4 szklanki zimnej wodyłyżka mąkiok. 2 czubate łyżki śmietany 18% Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym - Sposób przygotowania:Kotlety Mielone:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę(...)podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę w 1 szklance gorącej wody). W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy łyżkę mąki, a następnie wlewamy do całości i energicznie mieszamy do zgęstnienia sosu

Słodka Strona
Kuskus z pieczoną dynią... 148

Składniki: (na okolice 4 porcji) 1 niewielka dynia piżmowa 1 cebula, pokrojona na cienkie półplasterki 4 łyżki oliwy 50g suszonych moreli 1 szklanka kuskus, u mnie razowy 1/2 kostki bulionowej, warzywnej 5 łyżek drobniutko posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Rozgrzej piekarnik do 180stC. Dynię oczyść z pestek i badziewia w środku, pokrój na paski, a następnie na kawałki(...)spalona. Morele - zalej wrzaca woda, zostaw na 5 minut, a następnie odcedź, osusz i pokrój w 5mm kostkę. Przygotuj kuskus: wsyp do szklanej, lub metalowej miski, wkrusz połowę kostki bulionowej, zalej wrzaca woda - tyle by przykryła kaszę około 1cm ponad, przykryj ściereczka i odstaw na 10 minut. Następnie wymieszaj widelcem. Przed podaniem wymieszaj kuskus z dynia, natka pietruszki,cebula

Lejdi of the house
Klopsiki ryżowe 166

składniki* 500 g mielonego mięsa z szynki* 2 marchewki* 1 mała pietruszka* 1 saszetka (100 g) ryżu parboiled* 5 łyżek płatków ryżowych* 1 jajko* 1 kostka bulionowa* koncentrat pomidorowy lub przecier* suszona natka pietruszki i lubczyk* bazylia* kminek mielony* sól, pieprz* papryka mielona słodka* pieprz cayenne* 2-3 łyżki mąki pszennejSposób wykonaniaSaszetkę z ryżem wrzucić do garnka z gotującą(...)przełożyć do garnka. Do klopsików dodać resztę startej marchewki, startą pietruszkę, wlać wrzącej wody tak aby zakrywała klopsiki lub nieco więcej w zależności ile chcemy mieć sosu. Dodać kostkę bulionową, po 1 łyżeczce natki pietruszki, lubczyku, mielonej słodkiej papryki, soli, po 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne i bazylii. Dusić na delikatnym ogniu pod przykryciem ok. 25 min, następnie dodać płatki

Mix smaku
Pieczone żeberka w sosie z piwem karmelowym 130

łagodną jeśli nie lubicie ostrości) 1,5 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub 2 łyżeczki powideł śliwkowych 2 łyżeczki chińskiej przyprawy , pięć smaków 1 kostka bulionowa mięsna ( pieczeniowa ) sól do smaku olej rzepakowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 łyżkach wody Żeberka płukamy , osuszamy ręcznikiem , nie kroimy . Jeśli pokroicie je po upieczeniu w całości(...)czasie , ostrożnie otwieramy worek , zlewamy z niego powstały po pieczeniu wywar do rondelka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do wywaru dodajemy resztę piwa karmelowego , pozostałą łyżeczkę przyprawy pięciu smaków , kostkę bulionową mięsną ( pieczeniową ) . Doprowadzamy do wrzenia , po czym gotujemy około 5 minut . Po tym czasie zagęszczamy ,mąką ziemniaczaną rozprowadzoną z wodą , do lubianej konsystencji . Uważając przy tym ,żeby nie lać zbyt szybko

Ogrodnik w podróży
Pieczeń z indyka z sosem musztardowo – kurkumowym 156

łyżki masła 4 łyżki musztardy miodowej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany kremówki 30% biały pieprz do smaku 1 kostka , bulionowa drobiowa Mieszamy ze sobą , olej , miód , wyciśnięty praską czosnek i gałkę muszkatołową , do uzyskania jednolitej marynaty . Udo z indyka, nacieramy marynatą od strony wewnętrznej , a także na skórze , doprawiamy solą(...)miodu, powoduje jej szybsze brązowienie , wtedy po prostu, kładziemy na wierzchu, kawałek folii do pieczenia W rondelku,na małym ogniu , roztapiamy masło , dodajemy kurkumę,musztardę ,cały czas mieszając , wkruszamy kostkę bulionową ,dokładamy czosnek wyciśnięty praską , miód . Nie przerywając mieszania , dolewamy na koniec śmietanę , mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji , odstawiamy z gazu i doprawiamy pieprzem . Udziec indyka , uwalniamy z kłębów sznurka

Ogrodnik w podróży
Niecodzienna kartoflanka – zupa krem z ziemniaków i porów, z wędzonym łososiem 213

ziemniaki. Po 10-12 minutach, gdy warzywa są już podduszone i zaczęły być szkliste, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, a całość podlewamy rozpuszczonymi w odpowiedniej ilości płynu kostkami bulionowymi lub taką samą ilością domowego rosołu. Gotujemy całość na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 30 minut – aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Łyżką cedzakową wyjmujemy 1/6 warzyw z zupy i odkładamy(...)pyszna! SKŁADNIKI 1kg ziemniaków typu B lub C 250g pora – tylko biała i jasnozielona część 50g masła, 82% tłuszczu 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 kostki bulionowe (warzywna i z kurczaka) + 1,5l wody (lub taka sama ilość domowego rosołu) garść usiekanego drobno koperku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki tartego

Karo in the Kitchen
Soczysty schab z sosem chrzanowym 384

łyżki mąki 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki -czubate , tartego chrzanu – jak ktoś bardzo lubi można dodać 3 1 kostka bulionowa drobiowa sól do smaku Schab oczyszczamy ze wszelkich błonek i farfocli " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem – zostawiamy(...)momencie , kiedy mąka połączy się z masłem , powoli dolewamy mleko , cały czas mieszając .Gdyby sos po zagotowaniu wydawał się Wam zbyt gęsty , można zwiększyć ilość mleka . Na końcu dodajemy kostkę bulionową , chrzan , cukier i ewentualnie doprawiamy solą do smaku , zagotowujemy około 2-3 minut . Gotowe . Na talerzach układamy pokrojony w cienkie plastry około 1 cm -schab i polewamy sosem . Smacznego

Ogrodnik w podróży
Minestrone verde – wiosenna włoska zielona zupa jarzynowa 214

mieszając, około 10-12 minut – całość powinna być mocno pachnąca, a warzywa lekko przeźroczyste.   Zalewamy całość dwoma litrami domowego rosołu albo dwoma litrami wody do których dodajemy kostki bulionowe. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz do malutkiego i wsypujemy lubczyk, pora, fasolkę i szparagi. Gotujemy zupę pod przykryciem na malutkim ogniu, do momentu gdy fasolka będzie już prawie miękka(...)marchewka 150g 1 średni por 200g fasolki zielonej lub masłowej 250g brokułu 100g zielonego groszku (najlepiej- mrożony) 4 łodygi selera naciowego 150g 1 gałązka lubczyku 3 kostki bulionowe – bulion z kurczaka, warzywna, cielęca lub 2 litry domowego rosołu 5 łyżek oliwy z oliwek 2 litry wody 3 pełne łyżki zielonego pesto 150g drobnego jajecznego makaronu – np. koraliki, rurki

Karo in the Kitchen
Gołąbki z Sosem Pieczarkowym 205

cebule plaska łyżka soli łyżeczka pieprzu Sos P ieczark owy: 250 g świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany 18% Gołąbki z Sosem P ieczarkowym - Sposób przygotowania: Usuwamy wierzchnie liście kapusty i wycinamy głąb. Kapustę umieszczamy(...)podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę w 1 szklance gorącej wody).  W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy łyżkę mąki, a następnie wlewamy do całości i energicznie mieszamy do zgęstnienia sosu

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania