kostka bulionowa - 445 przepisów (strona:2/30)

Zupa krem z brokułów 148

BROKUŁÓW: Składniki (na 3-4 porcje obiadowe zupy): 1 średni brokuł (mój, widoczny na zdjęciu był nieco za duży) łyżeczka masła lub łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa (lub własny bulion) woda pół opakowania serka śmietankowego (np. Twój Smak, Philadelphia, Delicate z Biedronki itp.) sól, pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego pestki słonecznika płatki migdałów Przygotowanie: Brokuła płuczemy(...)garnku, na maśle lub oliwie. Wrzucamy do niego różyczki brokułów i przez chwilę tak podsmażamy, aby przeszły smakiem i zapachem czosnku. W drugim garnku, we wrzątku rozpuszczamy kostkę bulionową. Zalewamy brokuły wywarem i dopełniamy wodą tak, aby równo zakrywała warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 30 min. Po tym czasie brokuły powinny być rozgotowane i same się rozlatywać

Sagneska - gotowanie i lifestyle
GOŁĄBKI WIGILIJNE 215

stół...   Składniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej 50 g suszonych grzybów 2 duże cebule 3 średnie ziemniaki 1 główka białej kapusty sól, pieprz olej do smażenia 1 kostka bulionowa grzybowa Sos: wywar z grzybów 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Wykonanie: Farsz: Suszone grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą(...)nich, jeden koło drugiego, układamy przygotowane gołąbki i zalewamy je wodą pozostałą po gotowaniu grzybów (jeżeli wody mamy mniej niż 1 litr, to możemy dorobić z grzybowej kostki bulionowej). Zamykamy szybkowar i ustawiamy na dużym ogniu do momentu zagotowania i wytworzenia odpowiedniego ciśnienia wewnątrz garnka - z wentyla zacznie intensywnie wydobywać się para, a zawór bezpieczeństwa uniesie się. Wtedy zmniejszamy

Kuchnia MagdaLeny
GOŁĄBKI WIGILIJNE 234

stół...   Składniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej 50 g suszonych grzybów 2 duże cebule 3 średnie ziemniaki 1 główka białej kapusty sól, pieprz olej do smażenia 1 kostka bulionowa grzybowa Sos: wywar z grzybów 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Wykonanie: Farsz: Suszone grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą(...)nich, jeden koło drugiego, układamy przygotowane gołąbki i zalewamy je wodą pozostałą po gotowaniu grzybów (jeżeli wody mamy mniej niż 1 litr, to możemy dorobić z grzybowej kostki bulionowej). Zamykamy szybkowar i ustawiamy na dużym ogniu do momentu zagotowania i wytworzenia odpowiedniego ciśnienia wewnątrz garnka - z wentyla zacznie intensywnie wydobywać się para, a zawór bezpieczeństwa uniesie się. Wtedy zmniejszamy

Kuchnia MagdaLeny
"pulpeciki" z tofu wędzonego 204

wędzonego BIO Polsoja ~łyżka mielonego lnu ~2-3 łyżki mąki jaglanej (lub innej bezglutenowej) ~sól, pieprz, inne ulubione przyprawy do smaku ~ząbek czosnku ~2 łyżki posiekanego koperku ~warzywna kostka bulionowa z dobrym składem(...)Tofu najpierw rozgniatamy widelcem, następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (czosnek przeciskamy przez praskę) i mieszamy dokładnie. Z masy formujemy kulki. W garnku zagotowujemy wodę, rozpuszczamy kostkę bulionową i następnie wrzucamy pulpeciki, a potem delikatnie mieszamy, aby nie przywarły do dna. Zmniejszamy ogień i gotujemy je ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy

chili & sugar
a'la risotto ze szparagami w roli głównej. na drugim planie indyk i pieczarki 126

duża lub 2 małe porcje (u mnie jedna - obiadowa :)) ~50g ryżu ~250-300g filetu z indyka (waga po oczyszczeniu z błonek itp.) ~sól (użyłam soli ziołowej) ~kostka bulionowa(...)zielonych szparagów ~3 średnie pieczarki Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso posypać solą i pokroić na kawałki. W garnku zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę bulionową, a następnie wrzucić mięso i gotować ok. 20 minut. Szparagi również ugotować (jeśli robicie to po raz pierwszy polecam Wam tę instrukcję , sama z niej korzystałam :)), następnie odsączyć je i pokroić

chili & sugar
pikantna zupa krem z dyni i pieczonych warzyw 236

przepis autorski (inspirowany tym ) // 2-3 porcje ~1,2kg dynii (ze skórką) ~duży pomidor ~duża czerwona papryka ~mały ząbek czosnku ~olej do spryskania warzyw ~2 szklanki wody + kostka bulionowa warzywna ~120g jogurtu naturalnego  ~sól - do smaku ~pieprz - do smaku ~1/2 - 1 łyżeczka ziół prowansalskich ~1/2 łyżeczki curry ~1/2 łyżeczki pieprzu cayenne  ~1/2 łyżeczki kurkumy Dynię obrać. Wszystkie(...)trochę wcześniej wyjęłam pomidora i paprykę, a zostawiłam dynię, ponieważ poprzednie warzywa były już miękkie, a dyni trochę brakowało :) Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę bulionową. Jeśli warzywa były w większych kawałkach pokroić je na mniejsze. Wrzucić do blendera, dodać bulion, jogurt i przyprawy, dokładnie zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka i zagotować. ~po 2 łyżki pestek dyni

chili & sugar
Gołąbki z kiszoną kapustą, tartymi ziemniakami i kiełbaską 118

farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule, sól, pieprz, majeranek, przyprawa typu maggi, ziele angielskie, liście laurowe, 2 kostki bulionowe, olej do smażenia, Dodatkowo: ½ kostki masła lub inny tłuszcz Sposób przygotowania: Z kapusty zdjąć wierzchnie liście (zachować) i wyciąć głąb. Główkę kapusty włożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać(...)brytfanny lub dużego żaroodpornego naczynia ułożyć odłożone liście, a na nich dość ciasno ułożyć gołąbki. Pomiędzy gołąbki powkładać masło pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe i rozkruszone kostki bulionowe. Całość podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywą i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 70 – 80 minut. Podawać na gorąco okraszone cebulką i kiełbasą

Nie tylko w kuchni
Słodko-ostra chińszczyzna z kurczakiem&ananasem. 549

czerwonej papryki 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 łyżka kukurydzy 1 łyżka oleju 2 szklanki bulionu (2 szklanki wody + 1/2 kostki bulionowej) sól, pieprz, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego , 2 łyżki curry, 1 łyżka papryki ostrej, 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie: pędy bambusa Przygotowanie:  Gotujemy ryż wg wskazówek na opakowaniu(...)jeśli macie ten w woreczku, to nie gotujcie go w nim!) Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Zagotowujemy wodę z 1/2 kostki bulionowej warzywnej.`Dodajemy 1/2 obranego i pokrojonego w kostkę pomidora. Gotujemy. Dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, szczyptę soli i pieprzu oraz curry. Ściągamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek

Kitchens Alphabet
Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i koperkiem 155

wszystko oczywiście porządnie doprawione. Zapraszam! Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej, 2 łyżki octu Farsz: 1,5 szklanki kaszy jaglanej, 400 g pieczarek, duży pęczek koperku, duża cebula, kostka bulionowa, sól, pieprz, chili, czosnek granulowany, Dodatkowo: ziele angielskie, liście laurowe, ½ kostki masła olej do smażenia Sposób przygotowania: Z kapusty zdjąć wierzchnie liście (zachować) i wyciąć głąb. Główkę kapusty(...)powtórzyć czynność parzenia (w tej samej wodzie). Z liści ściąć ostrym nożykiem grube nerwy. Farsz: Kaszę opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka zalać wodą, dodać kostkę bulionową i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (do całkowitego wchłonięcia płynu). Obraną cebulę i pieczarki pokroić w średniej wielkości kostkę i wrzucić na rozgrzany olej – smażyć

Nie tylko w kuchni
Knorr - Francuska Zupa Cebulowa - Po mojemu !!! 170

opakowaniu zupy jest podane aby dodać białe wino, ale ja nie mam w domu to użyłam co było pod ręką 4 kromki chleba 1 ząbek czosnku 1/2 kostki bulionowej wołowej 8 plasterków sera żółtego kiełki brokuła do ozdoby 1/2 kostki masła Przygotowanie: 1 litr wody gotujemy wraz z 1/2 kostki bulionowej wołowej. gdy woda stanie się gorąca

ClauditteMissCooking
Fasolowa na żołądkach indyczych 134

łyżka pasty z pieczonej papryki ( lub po prostu pieczona papryka ) sól do smaku 2 kostki bulionowe drobiowe natka pietruszki Warzywa obieramy i kroimy w kostkę , dowolnej wielkości . Do garnka wlewamy 3 l wody , wrzucamy oczyszczone i umyte żołądki oraz dwie kostki bulionowe . Gotujemy do momentu aż żołądki zaczną robić się miękkie ( około 30 -40 minut ) . Po tym czasie

Ogrodnik w podróży
Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym 146

udka) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 12 cm białej części pora 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 papryki zielonej (lub innej) świeży koperek do posypania 1 kostka bulionowa (opcjonalnie) 2 listki laurowe 60g serka topionego słodka/ostra papryka w proszku sól, pieprz   Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem kostki bulionowej i listków laurowych. Mięso wyjąć

Di gotuje
SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM 🍝 rita food channel 116

przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pieprz wg.uznania 1 laska cynamonu (lub 1/4 łyżeczki mielonego) 2 kulki ziela angielskiego 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 kostka bulionowa warzywna (opcjonalnie) 100 gr. parmezanu (lub innego twardego sera do posypania) WYKONANIE: Na patelni rozgrzewamy troszkę oliwy. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek drobno pokrojony, podsmażamy. Dodajemy mięso mielone(...)dodajemy drobno pokrojoną zieloną paprykę, pomidora bez skórki drobno pokrojonego, 1 szkl. przecieru pomidorowego, sól cukier, pieprz, cynamon, ziele angielskie, zieloną pietruszkę, kostkę bulionową warzywną (ale tu uwaga, jeżeli potrawa jest wystarczająco słona to kostki już nie dodajemy). Mieszamy wszystkie składniki i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie jeżeli nasza potrawa jest za rzadka, dusimy

Rita creative
ZACIERKA - WSPÓLNE GOTOWANIE SMAKÓW Z DZIECIŃSTWA 161

dodac kostkę bulionową.Zagotować i usunąć "szumy" ( to te nieczystości z mięsa które powstają podczas gotowania).Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,oplukać i dodać do zupy.Dodać też obraną w całości pietruszkę i obraną ,pokrojoną w plasterki marchewkę.Gotujemy do miękkości warzyw i ziemniaków.Dodajemy łazanki i gotujemy jeszcze ok.10 minut.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę ,smażymy(...)ciecierzycy sól i pieprz 1 kostka drobiowa szczypta kozieradki szczypta suszonej kolendry 4 ziemniaki lub więcej ************************************ Do garnka wlewamy 3/4 jego wysokości zimnej wody i wrzucamy kostkę bulionową.Wkładamy umyte udko i warzywa.Zagotować.Dodać namoczoną ciecierzycę i gotować do miękkości.Jak wszystko jest miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.Znów gotujemy do ich miękkości.Teraz dodajemy łazanki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki