koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej, węgierskiej pasty paprykowej (można pominąć, jednak z nią gulasz zyskuje prawdziwy węgierski posmak :) ) 2 łyżki masła 2 liście laurowe 600ml wody przyprawa warzywna/ kostka bulionowa sól, pieprz olej do smażenia Mięso kroimy w sporą, równą kostkę i podsmażamy je, wkładając na gorący tłuszcz. Cebulę kroimy w grube piórka, czosnek grubo siekamy i wrzucamy(...)pastę paprykową. Następnie wrzucamy je na patelnię z mięsem, całość zasypujemy paprykami w proszku i dobrze razem mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka. Wrzucamy do niego liście laurowe, kostkę bulionową/ doprawiamy przyprawą warzywną oraz pieprz i pokrojoną papryczkę chilli. Wszystko zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu przez 1,5 do dwóch godzin. Jeśli zajdzie taka potrzeba, w trakcie
Kuchenna Kontrrewolucyałyżka posiekanego koperku 2 kostki bulionowe sól, pieprz, masło klarowane do smażenia Pierś kroimy w niedużą kostkę, podsmażamy na maśle, po czym posypujemy równomiernie solą oraz pieprzem. Pietruszkę obieramy i kroimy dowolnie. Razem z marchewką i groszkiem wrzucamy ją do garnka z mięsem. Zalewamy całość wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kostki bulionowe oraz łyżkę koperku. Wszystko razem
Kuchenna KontrrewolucyaDoskonała również dla dzieci. Potrzebne nam: - kalafior - 2 marchewki - 5-6 małych ziemniaczków - 250 g mięsa z piersi kurczaka - por (biała część) - kawałek selera - 2 małe pietruszki - 3 kostki bulionowe - śmietana 18% (4-5 łyżek) - sól - pieprz - maggi - pieprz kajeński - koperek Przygotowanie: Do garnka wlać 2 litry zimnej wody. Włożyć umyte i obrane por, marchewki, seler oraz pietruszki(...)Gotować około 15 minut, następnie wyrzucić wszystko poza marchewką (tę ostatnią pokroić w plasterki). Dodać pokrojone ziemniaki i różyczki kalafiora. Wymieszać z kostkami bulionowymi i gotować na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i gotować jeszcze 15-20 minut uważając, żeby nie rozgotować kalafiora. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy
W poszukiwaniu inspiracjilistków bazylii - przyprawy wg. uznania - łyżka masła - łyżka mąki - 1/2 kostki bulionowej/ rosołowej - szczypta Vegety - łyżka cukru - sól i pieprz Pierś kroimy w kostkę i smażymy. Doprawiamy przyprawami wg. uznania. Marchewkę i groszek gotujemy w garnku w małej ilości wody. Dodajemy łyżkę masła, 1/2 kostki bulionowej/ rosołowej, łyżkę masła, łyżkę mąki, szczyptę Vegety, łyżkę cukru, dosalamy i pieprzymy
upichconapuszka czerwonej fasoli* 1 puszka kukurydzy* 3 czerwone papryki (mogą być w różnych kolorach)* 1 puszka pomidorów krojonych* 1 papryczka ostra np. pepperoni* 1 średnia cebulka* 1 kostka bulionowa mięsna* przyprawy (sól, pieprz cayenne, papryka słodka)Sposób wykonaniaMięso pokroić(...)kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.Przełożyć do garnka.Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na tym samym oleju,przełożyć do garnka, podlać 1 szklanką wody, dodać kostkę bulionową i dusić ok. 30 min.W tym czasie papryki oczyścić z nasion i pokroić w paseczki, a pepperoni w drobniutkie paseczki.Dodać do mięsa, dolać jeszcze ok 1 i 1/2 szklanki
Mix smakunatka pietruszki* kostka bulionowa drobiowa* sól, pieprzSposób wykonaniaUmyć mięso, włożyć do garnka, wlać ok, 1,5 l wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać oczyszczone i umyte kurki, kostkę bulionową, nieco soli i pieprzu i niech się delikatnie gotuje ok.20 min.W tym czasie obrać marchewkę i pokroić na ćwierć plasterki, obrane ziemniaki pokroić w kostkę, a fasolkę
Mix smakutego co miałam w szafce i lodówce, i o dziwo okazała się bardzo smaczna :) Zupa fasolowa Składniki: 45 dag ziemniaków 1,5 litra bulionu – ja dałam 1,5 bulionowej kostki drobiowej na 1,5 litra wody 3 ziela angielskie liść laurowy łyżka oleju 10 dag cienkiej kiełbasy mała cebulka 5 dag kabanosów wieprzowych puszka 400 g konserwowej czerwonej fasoli(...)czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego kilka kawałków marynowanej papryki słodka papryka w proszku pieprz sól majeranek cząber Zupa fasolowa Wykonanie: Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę i zalałam w rondlu 6 szklankami wrzącej wody. Dodałam kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy. Gotowałam na wolnym ogniu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, kabanosy w ukośne grube plasterki, cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę
Kuchenne zapiski Edytymałych pieczarek - średnia marchewka - cebula - pęczek szczypiorku - 1/3 kostki masła - sól - pieprz czarny mielony - liść laurowy - 2 ziarna ziela angielskiego - pół szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej - kostka bulionowa Przygotowanie: Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w niezbyt dużą kostkę i podsmażyć w garnku na maśle. Dodać pieczarki, podsmażać razem jakieś 5 minut(...)Następnie posolić i gdy pieczarki puszczą sok, dusić całość kolejne 5 minut. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, liść laurowy oraz ziele angielskie i zalać 1 litrem gorącej wody. Rozpuścić kostkę bulionową i wsypać kaszę jęczmienną. Gotować około 20-30 minut aż marchewka zmięknie a kasza się ugotuje. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z poszatkowanym drobno koperkiem
W poszukiwaniu inspiracjiopakowanie mrożonych warzyw ( mix kalafiora , brokuła i marchewki ) 1/2 szklanki mrożonego groszku 1/2 puszki kukurydzy 4-5 pieczarek 1 łyżka masła 1/2 pęczka natki pietruszki 6 szt kostki bulionowe warzywne 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem 3 kostek bulionowych lub na bulionie jeśli mamy akurat pod ręka własny " class(...)chwilę sprawdzam , a po zlaniu wody , przelewam na sitku ( gęstym ) zimną wodą jak makaron -wychodzi idealnie sypki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Następne 3 kostki zużywamy do ugotowania warzyw i groszku , lekko al dente , tak żeby nie rozgotować . Gorące warzywa zlewamy do sitka z ryżem , na cedzak . Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy pieczarki ( wrzućcie
Ogrodnik w podróżySkładniki: * pęczek botwinki z małymi buraczkami * 5 ziemniaków * 2 kostki bulionowe * 3 liście laurowe * 3 ziela angielskie * 1 marchew * 2 duże zielone ogórki * 2 łyżki śmietany * ocet, cukier, sól, pieprz * pęczek koperku Sposób przygotowania: Kostki bulionowe rozpuszczamy w 2 l. wody. Zagotowujemy. Dodajemy startą na tarce marchew, buraczki i posiekane łodyżki botwinki. Dodajemy 2 łyżki octu, liście laurowe
Pobite gary Barbarywiększa cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek kolendry 1 - 2 łyżeczki posiekanego chili 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 puszki mleka kokosowego 1 wegetariańska kostka bulionowa 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka brązowego cukru sól olej 3 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Połowę cebuli drobno posiekać i podsmażyć na oleju do miękkości. Drugą połowę(...)zmiksować na pastę z posiekanymi łodyżkami kolendry, czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i łyżką wody. Do podsmażonej cebuli dodać sporządzoną pastę oraz garam masalę i smażyć mieszając 5 minut. Dodać kostkę bulionową, mleko kokosowe, pomidory z puszki oraz wodę (pojemność puszki pomidorów). Dodać również ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 10 minut. Zdjąć
zadanie-gotowanieśmietanki lub mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe kostka bulionowa (opcjonalnie) sól Dodatkowo (opcjonalnie): sezam do obtoczenia pulpecików Do garnka z wodą dodać kostkę bulionową i listki laurowe. Ugotować pulpeciki. Gotowe wyjąć do miseczki. Opcjonalnie obtoczyć w sezamie i obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Do wywaru wrzucić mieszankę warzyw chińskich, dodać przyprawy, sos sojowy (do smaku
Di gotujeskładniki* 50 dag zielonej szerokiej fasolki (nożna zastąpić normalną szparagową)* 3 papryki czerwone* 50 dag cienkiej kiełbasy* 1 cebula* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego* kostka bulionowa mięsna* sól, pieprz cayenne* 1 płaska łyżka mąki prażonej* olejSposób wykonaniaKiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać kiełbasę pokrojoną w drobną kosteczkę(...)dodać do kiełbasy i podsmażyć.Paprykę pokroić na drobne paseczki, a fasolkę na 2-2,5 cm kawałki i włożyć do garnka.Do pokrojonych warzyw dodać podsmażoną kiełbasę z cebulką, kostkę bulionową, nieco pieprzu cayenne, soli i ok.3 szklanki wody
Mix smakuPotrzebne nam: - 2 udka z kurczaka - 1,5 szklanki zielonego groszku - pół opakowania mrożonego szpinaku lub 150 g świeżego - 3 ziemniaki - spora marchewka - 2 łyżki koperku - sól - pieprz - kostka bulionowa - suszona mięta ogrodowa - ziele angielskie 3 szt. - liść laurowy - po 1 jajku na miękko na osobę Przygotowanie: Umyte udka wkładamy do garnka wypełnionego 1,5 litra zimnej wody(...)ogniu i gotujemy przez 15 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmujemy mięso i ściągamy szumy. Do garnka z wodą wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojoną na pół marchewkę, kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do czasu aż marchewka przestanie być twarda, po czym kroimy ją w kostkę. Dodajemy szpinak i groszek, gotujemy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy
W poszukiwaniu inspiracjiworeczki białego ryżu • 3 wędzone udka kurczaka • 1 kg pieczarek • 1 cebula • 1 puszka groszku • 4-5 ogórków kiszonych • 1 pęczek koperku • majonez (używam Kieleckiego) • sól, pieprz, kostka bulionowa • olej(...)Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Przesypać do miseczki, ostudzić. 2. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pieczarki, dodając kostkę bulionową. Grzyby nie powinny być zrumienione. Ostudzić. 4. Cebulkę drobniutko posiekać. 5. Udka kurczaka (bez skóry) pokroić w kosteczkę. 6. Posiekać koperek. 7. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Można
W mojej kuchni