pietruszka 0,5 selera 2 cebule 4 jajka 2 czerstwe bułki pszenne 2-3 łyżki smalcu 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1 kostka bulionowa Do smaku: majeranek, sól, pieprz Wykonanie: Karkówkę, wątrobę oraz boczek pokroiłam w średniej wielkości kostkę. W tym czasie Gosia obierała włoszczyznę, która została przez nią podobnie pokrojona, zaś Sebastian(...)cebulę Slawek obsmażał na rozgrzanym smalcu, wszystko następnie trafiło do dużego rondla. Pomiędzy kawałki mięsa wrzuciliśmy warzywa oraz przyprawy. Całość zalaliśmy wodą tak, by przykrywała wszystkie składniki, dodaliśmy kostkę bulionowa i przez godzinę dusiliśmy na małym ogniu. 5 min przed końcem duszenia dołożylismy kawałki wątroby. Po ugotowaniu odlaliśmy wywar i pozostawiliśmy do wystygnięcia. Z racji tego, że maszynka odmówiła
Sprawni w smakutroszkę czasu w kuchni spędzić. Rezultat tego był naprawdę niegłupi :) Zatem teraz przepis na zupę, a lazania w kolejnym poście. 800 ml wody 400 ml mleczka kokosowego 2 kostki bulionowe (drobiowa i wołowa) puszka kukurydzy curry kurkuma słodka papryka chili Wodę gotujemy z dwiema kostkami bulionowymi. Po zagotowaniu dodajemy odcedzoną kukurydzę i gotujemy jeszcze 10 minut. Zdejmujemy
Marder&Marder Manufacturedużą ilością przypraw, kremie. Składniki dla 6-7 osób 1 dynia wielkości 3 kg - nieobrana i niewydrążona 3 szkl. wody (750ml) ½ szkl. mleka (125ml) 4 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa – u mnie rosołowa 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka białego pieprzu - płaska 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej(...)naturalnego Dynię umyć, oczyścić z pestek, obrać ze skóry i pokroić na nieduże kawałki. Następnie włożyć do dużego garnka, zalać wodą i mlekiem, dodać obrane ząbki czosnku - w całości , kostkę bulionową, listki laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 30 min. po czym wyjąć listki i ziele, a wrzucić pokrojona w kostkę i podsmażoną na oliwie cebulę, słodką paprykę, pieprz
Grunt to przepis!porcji: ok. 1 - 1,5 szklanki kurek (u mnie mrożone) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1/2 szklanki pestek łuskanej dyni 200 g serka topionego (naturalnego) 1 kostka bulionowa (grzybowa) 1/2 średniej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę(...)czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło - smażymy kurki, cebulę i czosnek. Kilka kurek można odłożyć do dekoracji. Dodajemy pomidory z puszki (z zalewą) i serki topione (rozdrobnione) - mieszamy. Kostkę bulionową rozrabiamy w 0,5 litra gorącej wody. 1/4 szklanki bulionu wlewamy na patelnię i całość dusimy ok. 5 minut. Reszta bulionu trafia do garnka. Wszystkie składniki z patelni blendujemy
Alutka-Gotujewłaśnie przyrządziłam podobne danie ale dodałam jeszcze kurczaka. To danie można komponować z różnymi warzywami i mięsem, nawet z kiełbasą! Jambalaya przepis Składniki: 250 g ryżu, nieugotowanego 1 kostka bulionowa, warzywna i bio 1 mała żółta papryka 1 mała czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 duży por 3 łyżki natki pietruszki 300 g gotowanej szynki 150 gotowanych krewetek(...)kurczaka 2 chili, czerwone i zielone 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu lub wedle smaku 2 łyżeczki curry w proszku 2 łyżki oliwy do smażenia Ryż wypłukaj w zimnej wodzie. Dodaj kostkę bulionową i wlej wodę. Ugotuj ryż na sypko, odkryj i odparuj. Rozgrzej oliwę i usmaż szynkę , paprykę, chili i czosnek pokrojone w kostkę. Dodaj do odparowanego ryżu. Następnie pokrój pora
codojedzeniabyć różnokolorowe)* 3-4 średnie ziemniaki* 1 mała młodziutka cukinia (niekoniecznie)* 2- 3 średnie cebule* 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego* papryka słodka i ostra mielona* sól, pieprz* 2 kostki bulionowe* olej do smażeniana kluseczki* 1 jajko* ok. 10 dag mąki pszennejSposób wykonaniaPokroić mięso, cebulę i cukinię marchewkę i paprykę.Mięso podsmażyć razem z cebulką na oleju, dodać marchewkę(...)pokrojonej papryki i całość lekko podsmażyć.Przełożyć do garnka, wlać 1/2 litra wrzącej wody, dodać kostki bulionowe, nieco soli, pieprzu i papryki mielonej i dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie.Dodać obrane, umyte i pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki i resztę papryki i dusić na delikatnym ogniu 10 min.Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać
Mix smakuszybko, z prostych składników i zawsze niezwykle szybko znika z garnka:) Składniki: 20-30 dag słoniny 2 cebule średni korzeń selera 4 serki topione kremowe bulion lub 2 kostki bulionowe kilka ziemniaków sól zielenina (koperek lub natka pietruszki) Sposób przygotowania: Słoninkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i przesmażamy. Cebulę siekamy i pod koniec smażenia słoniny, wrzucamy(...)patelnię, aby się zeszkliła. Zestawiamy patelnię z ognia. Zagotowujemy ok. 2.5 l wody z kostkami bulionowymi, bądź do gotowego bulionu przekładamy zawartość patelni. Seler obieramy i tarkujemy na najdrobniejszej tarce, wrzucamy do gotującej się zupy. Obieramy kilka ziemniaków,myjemy, drobno kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy serki topione, minimalizujemy ogień i mieszamy dokładnie
na moim stole...CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 150 g makaronu, mały brokuł, 100 ml śmietanki 30%, 100-125 ml wody + 1/2 kostki bulionowej, 100 g serka topionego, 10-15 dag startego sera żółtego, curry(...)pieprz, bazylia, sól (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki mąki + odrobina wody do zagęszczenia sosu (opcjonalnie). Przygotowanie: Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Brokuła dzielę na różyczki, opłukuję pod zimną wodą. Kostkę bulionową rozpuszczam w gorącej wodzie. Brokuła wkładam do małego garnka, zalewam bulionem i śmietanę, zagotowuję, gotuję około 2-3 minuty. Dodaję przyprawy - curry, pieprz i bazylię oraz pokrojony w kostkę
JejKuchniaPrzygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, patelnię, łopatkę do mieszania, łyżkę, szklankę. Przygotuj składniki: 3 średnie pory, 2 cebule, 300 g serka topionego śmietankowego, 4 szklanki wody, warzywną kostkę bulionową, sól, biały pieprz, gałkę muszkatołową, 2 łyżki masła. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w drobną kostkę. Pory oczyść, lekko natnij wzdłuż, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój(...)cienkie plasterki. Serki topione pokrój w niedużą kostkę. Do garnka wlej wodę. Gdy zacznie wrzeć, do garnka włóż kostkę bulionową i, czasami mieszając, gotuj do momentu rozpuszczenia się kotki. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim pokrojone cebule i pory. Mieszaj je często, aby się nie przypaliły. Podsmażone warzywa przełóż do wrzącego bulionu warzywnego. Całość gotuj przez około 10 minut
blog.moje-pasje.infopiersi z kurczaka, 250 g pieczarek, 1 marchewka, ½ brokuła, pęczek koperku, 150 ml słodkiej śmietany 12 lub 18%, sól, pieprz, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, maggi, kostka bulionowa, mąka, olej Sposób przygotowania: Marchew oraz cebulę obrać i pokroić : marchew w zapałkę, a cebulę w drobną kostkę. Pierś opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Razem z cebulą(...)Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć. Mięso i pieczarki przełożyć do garnka, zalać wodą ( ma przykryć mięso), dodać marchew, posiekany koperek, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, kostkę bulionową i maggi. Całość dusić na małym ogniu przez około 40 – 45 minut. Pod koniec gotowania sos zaprawić mąką roztartą w śmietance, jeszcze chwilę pogotować i w razie potrzeby
Nie tylko w kuchniryżu basmati 1 szalotka 200 g zielonego groszku, mrożonego 150 g zielonej fasolki, mrożonej 300 g szparagów 500 g dużych krewetek 3 łyżki oliwy z oliwek 1 kostka bulionowa warzywna(...)ekologiczna sól i czarny pieprz do smaku ½ płatków chili ¼ kajeńskiego pieprzu 2 łyżki pokrojonego szczypiorku Opłukaj ryż w zimnej wodzie. Przełóż do garnka, wlej 1 litr wody i dodaj kostkę bulionową. Gotuj ryż aż będzie prawie miękki ale wciąż al dente. Odcedź ryż i przełóż do garnka, przykryj pokrywką i gotuj w niskiej temperaturze (u mnie kuchnia indukcyjna poziom
codojedzeniapółproduktów, czyli przecieru pomidorowego i kostek bulionowych. Pomidorówka najbardziej smakuje mi z ryżem, więc w zupie pływa ryż, ale jest tam również marchewka pokrojona w kostkę i mięsko z kurczaka. Składniki na ok. 6 miseczek: ćwiartka z kurczaka 1,5 l wody 3 kostki bulionu (u mnie 2 drobiowe i 1 warzywna(...)wodzie, ostudzić i obrać. Marchew pokroić w kostkę i przesmażyć na 1-2 łyżkach oliwy (ok.10 min) W garnku zagotować 1,5 l wody, rozpuścić w niej kostki bulionowe. Do przygotowanego bulionu dodać przesmażoną marchew, obrane mięsko z kurczaka i przecier pomidorowy - gotować na małym ogniu 15 min. Możemy zakończyć gotowanie zupy. Serek topiony dodać do zupy
Alutka-Gotujekostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową)1/4 szklanki zimnej wodyłyżka mąkiok. 2 czubate łyżki śmietany 18% Sos Pieczarkowy - Sposób przygotowania:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę
Słodka Stronałyżki mąki100 ml mleka1 łyżka natki pietruszkiPrzygotowanie:Umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka luzujemy z kości, ściągamy skórę i kroimy w małą kostkę. Pora kroimy w plasterki. Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażamy, dodajemy pokruszoną kostkę bulionową i doprawiamy pieprzem, dodajemy pora i chwilkę jeszcze trzymamy całość na patelni. Jeśli ktoś jest bardzo ortodoksyjny w sprawach kostek bulionowych niech zastosuje tylko sól i pieprz. Przekładamy kurczaka z porem do żaroodpornego naczynia. W misce mieszamy za pomocą trzepaczki mąkę i mleko, wbijamy jajka i ubijamy trzepaczką, Ciastem zalewamy kurczaka z porem, posypujemy natką pietruszki. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy ok. 35 minut, ąz ciasto się napuszy a powierzchnia zapiekanki zrumieni. Kurczak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchrupiącą skórką …mniam A cały dom pięknie pachnie pieczystym … Polecam ! Składniki : 1 świeży kurczak 2 cebule masło – 1/2 kostki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3 kostki bulionowe drobiowe sól , pieprz do smaku zioła po kilka gałązek : rozmarynu szczypiorku tymianku(...)estragonu trybuli majeranku pietruszki koperku szałwii Kurczaka sprawiamy , pozbywając się wszelakich niepotrzebnych elementów , tłuszczy itp . Rozcinamy plecki i rozkładamy . 1 łyżkę masła roztapiamy , resztę rozgniatamy z czosnkiem i jedną kostką bulionową , robiąc taką maślaną pastę . Wpychamy ją pod skórę na piersiach , udach i skrzydełkach . Skóra , na kupnym kurczaku , łatwo oddziela się od mięsa , jeśli wsunie się pod nią palce , tworząc
Ogrodnik w podróży