kostka bulionowa - 445 przepisów (strona:5/30)

Sałatka z soczewicy, brokuła i awokado + kasza gryczana 242

wegańskiej kostki bulionowej - 35g zielonej soczewicy                        - ¼ łyżeczki cynamonu - 100g brokuła(...)awokado - natka pietruszki - ½ łyżeczki oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Soczewicę zalać wodą w miseczce, odstawić na godzinę - Następnie odsączyć soczewicę na sitku - Zagotować wodę w garnku, wsypać soczewicę, dodać kostkę bulionową i cynamon; gotować przez ok. 20 minut (do miękkości) - Kaszę gryczaną wrzucić na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty), następnie przelać

Wegańska kuchnia orientalna
Krem zupa z brokuł 202

osobiście bardzo lubię wszelkie krem zupy. Składniki:   1 brokuł 1 marchew 1 korzeń pietruszki kawałek selera ząbek czosnku 2 średnie ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% pół cebuli kostkę bulionową łyżeczka mąki pszennej Przygotowanie:Marchew, pietruszkę, cebulę, seler, ząbek czosnku, ziemniaki obieram, kroję w małe kawałki i gotuję w litrze wody z kostką bulionową. Gdy warzywa zmiękną  dodaję różyczki

Mechanik w kuchni
Pieczarkowy krem z koperkiem 169

śmietanki 30 % 1 kostka bulionowa cielęca 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka masła sól , pieprz do smaku Pieczarki siekamy , podsmażamy razem z cebulką na maśle . Zalewamy wodą , wrzucamy kostkę bulionową , pokrojonego drobno ziemniaka i gotujemy do miękkości . Blendujemy , żeby uzyskać kremową konsystencję , wlewamy śmietankę , doprawiamy pieprzem , ewentualnie solą , doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu . Na koniec do gorącej

Ogrodnik w podróży
Koreańska zupa z kurczakiem i szczypiorem 298

minimum i gotujemy kurczaka na małym ogniu przez 10 minut – tle wystarczy, żeby mięso było ugotowane, ale nie suche.   Oryginalny przepis na dakgaejang nie przewidywał dodawania kostkibulionowej” – problem jest taki, że po 10 minutach gotowania mięsa ze szczypiorem, cebulą i czosnkiem nie ma mowy, żeby woda w jakikolwiek magiczny sposób przeszła smakiem kurczaka – i to jeszcze kurczaka(...)skóry i kości. Dla mnie to była zupa na wodzie, stąd taki a nie inny dodatek. Jeśli chcecie, żeby zupa naprawdę miała drobiowy smak – użyjcie jak ja zdrowszej kostki bio o obniżonej zawartości sodu. Jeśli wystarczy Wam smak ugotowanego mięsa – Wasz wybór. Też będzie dobrze. Wyławiamy z bulionu cebulę i czosnek, wyrzucamy je. Wyławiamy piersi z kurczaka, odkładamy

Karo in the Kitchen
Muszelki z kurczakiem 236

lato kolejny raz. Inspiracja: [Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 38]Składniki: opakowanie makaronu muszelki podwójna pierś z kurczaka 4 duże pomidory cebula 3 ząbki czosnku kostka bulionowa pół papryczki chili 2 łyżki śmietany sól, pieprz natka pietruszki  Wykonanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę, smażyć na patelni(...)minut. 3. Obrać i posiekać cebulę, dodać do mięsa razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem.  4. Gdy cebula zmięknie, dodać pokrojone drobno pomidory, posiekaną drobno papryczkę chili i kostkę bulionową. 5. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać dwie łyżki śmietany oraz połowę posiekanej natki pietruszki i wymieszać.  6. Doprawić solą i pieprzem

Pasja Smaku
Moje spagetti 177

składniki* 40 dag łopatki lub szynki wieprzowej* 3 średnie papryki* 1 malutka ostra papryczka* 1 marchewka* 1/2 niedużej młodej cukinii* 2 pomidory najlepiej malinowe lub przecier pomidorowy* 1 kostka bulionowa* sól* pieprz cayenne* bazylia suszona * czosnek granulowany* cebulka granulowana* 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej* makaron spagettiSposób wykonaniaMięso i warzywa umyć i osuszyć.Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć(...)średniej tarce jarzynowej osobno marchewkę i cukinie.Do podsmażonego mięsa dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, następnie dodać cukinię i wszystko razem jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie podlać wodą, ok. 1/2 szklanki, dodać kostkę bulionową, doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na delikatnym ogniu ok. 20 minW tym czasie oczyścić paprykę z nasion i pokroić w paseczki, a ostrą papryczkę w drobne paseczki, pomidory

Mix smaku
Zapiekany ryż z warzywami i serem 166

nieco i szybko wróciliśmy do domu żeby jedzonko robić :) A oto lista potrzebnych rzeczy: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka 200 g (2 torebki) ryżu woda + kostka bulionowa puszka (240 g) krojonych pomidorów opakowanie (200-250 g) serka mascarpone 1,5 cukinii 200 g żółtego sera w plastrach sól, pieprz, bazylia, oregano olej, oliwa z oliwek W trakcie(...)też do cebuli. Smażymy to razem ze 3 minuty na małym ogniu żeby nie przypalić cebuli. Teraz dodajemy surowy ryż. Nalewamy szklankę ciepłej wody i rozpuszczamy w niej kostkę bulionową. Jakąkolwiek, ja akurat miałem tylko warzywne. I ten bulion na patelnię do reszty składników.Czekamy aż się zacznie gotować i dodajemy puszkę pomidorów. Razem z zalewą. Czekamy aż znów się

Marder&Marder Manufacture
JAGLANE GOŁĄBKI Z MIĘSEM I MŁODEJ KAPUSTY 166

kostka bulionowa 500 ml soku pomidorowego Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy kostkę bulionową i gotujemy na wolny ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy na około 15-20 min. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno

Kuchnia MagdaLeny
JAGLANE GOŁĄBKI Z MIĘSEM Z MŁODEJ KAPUSTY 196

kostka bulionowa 500 ml soku pomidorowego Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy kostkę bulionową i gotujemy na wolny ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy na około 15-20 min. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno

Kuchnia MagdaLeny
MAKARON Z KIEŁBASĄ I CUKINIĄ W SOSIE Z SERKÓW TOPIONYCH 201

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu penne, nieduży kawałek kiełbasy, średniej wielkości cukinia, łyżka oleju, 80 ml gorącej wody, 1/2 kostki bulionowej, 4 trójkąty serków topionych o kremowym smaku, 5 łyżeczek śmietany, sól, pieprz, bazylia, curry. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Kiełbasę i cukinię kroję w kostkę(...)oleju podsmażam przez chwilę kiełbasę, następnie dodaję cukinię i przyprawy - sól, pieprz, curry i bazylię. Smażę około 5 minut często mieszając. W międzyczasie w gorącej wodzie rozpuszczam kostkę bulionową, dokładnie mieszam ze śmietaną. Bulion wlewam na patelnię, dodaję serki topione. Gotuję na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się serków. Przygotowany sos łączę z makaronem

JejKuchnia
Szwedzka zupa brokułowa 195

kostka bulionowa 1 litr wody 100ml śmietany szczypta ostrej papryki sól, pieprz garść pistacji Jak zrobić zupę brokułową: Do garnka wrzucić obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku, rozkruszoną kostkę bulionową, oraz obranego i podzielonego na mniejsze kawałki brokuła (wykorzystajcie także nóżki, ale należy pokroić je na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały).  Warzywa zalać wodą i zagotować. Gotować

Codzienne Gotowanie
Zupa koperkowa 160

cytryny sól , pieprz do smaku 1 łyżka masła 2 kostki bulionowe warzywne lub drobiowe W garnku roztapiamy masło , wrzucamy na nie posiekany koper i wyciśnięty praską czosnek , blanszujemy krótko , aż zmniejszy objętość . Dokładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki , zalewamy około 3 l wody , wrzucamy kostki bulionowe i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu , aż ziemniaki zaczną się

Ogrodnik w podróży
Zupa meksykańska 201

kostka bulionowa 2-3 łyżki oliwy do smażenia Sposób przygotowania W dużym garnku zagotować 3 litry wody. Do gotującej się wody wrzucić przepłukaną zimną wodą zieloną soczewicę, dodać kostkę bulionową, liście laurowe, ziele angielskie i gotować ok. 15 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aby nie przypalić soczewicy. W czasie gdy soczewica się gotuje przygotować mięso

na moim stole...
ZUPA POMIDOROWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PAPRYKĄ 162

bulionowa wegetariańska, papryka wędzona proszkowana Wykonanie: 1.Mięso mieszamy ręką z białkiem, solą, pieprzem i chili. 2.Formujemy małe kuleczki, zwilżając ręce wodą. 3. Gotujemy w garnku wodę z kostką bulionową i papryką. 4. Wrzucamy kuleczki na wrzątek, po wypłynięciu gotujemy około 10 minut. Propozycja podania: Dobrze podgrzaną zupę nalewamy do miski, wkładamy kilka mini kuleczek. Na środku układamy kilka

Marcepanowa kuchnia
Tradycyjna zupa cebulowa 137

zupę nawet tym którzy podobnie jak ja  za gotowaną cebulą nie przepadają. Składniki: 9 średnich cebul lub 5 dużych 1 ½ l wody 80 gram masła 2 kostki bulionowe 1 czubata łyżka mąki Chleb tostowy oliwa Ser ementaler Sól Pieprz Wykonanie: Chleb tostowy kroimy na kawałki, smarujemy oliwą i opiekamy przez chwilę. Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy 2 kostki bulionowe

Smaki Ewy
Paprykowa potrawka z marynowanym patisonem 145

papryka zielona 1 papryka żółta patisony marynowane 6 szt sos pomidorowy 250 ml natka pietruszki 0,5 pęczka 1 łyżeczka papryki ostrej 3 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 kostki bulionowej drobiowej pieprz do smaku sól do smaku 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Cebule obieramy i kroimy w pół krążki. Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w dużą kostkę. Patisony(...)wody, dodajemy sól i dusimy cebulę do miękkości.  Mięso z udka kurczaka kroimy w mniejsze kawałki.   Kiedy cebula jest miękka dodajemy kurczaka, następnie dodajemy paprykę słodką, kostkę bulionową - całość dokładnie mieszamy i podsmażamy.  Dodajemy pokrojoną paprykę, dokładnie mieszamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy całość około 500 ml wody i gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ogórkowa z kurczakiem 338

mnie w domu często robimy ogórkową z ryżem. Potrzebujemy: 250 g ogórków kiszonych 1 cebula 100 g warzyw( marchew, pietruszka,seler) 1 pierś z kurczaka 4 ziemniaki 1 kostka bulionowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 20 g masła 100 g śmietany 18% 1 l. wody pieprz Ogórki ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach albo kroimy w drobna kostkę. Cebulę siekamy drobno, warzywa ścieramy na tarce warzywnej. Podsmażamy na maśle. Podsmażone warzywa zalewamy wodą, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, ziemniaki, przyprawy i kostkę bulionową. Gotujemy wszystko ok 20 min. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i śmietanę. Gotujemy jeszcze 10 min. *Zamiast ziemniaków możemy dodać białego ryżu. *Osobiście dodaję jeszcze czasami odrobinę cukru

Olikowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania