kostka bulionowa - 445 przepisów (strona:21/30)

Kurczak z curry i pieczarkami 121

zalewie solnej 2 marchewki Kawałek selera 1 mała czerwona papryka Kawałek białej części pora 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki musztardy Przyprawa curry w proszku 2-3 łyżeczki, kostka bulionowa, szczypta cayenne, odrobina cukru, soli i pieprzu czarnego Do zagęszczenia sosu kremowa śmietanka 30% Natka pietruszki Ryż biały długoziarnisty   firmy Kupiec olej do smażenia lub klarowane masło Wykonanie

W garach u Gosi
Gołąbki na dwa sposoby 224

kartonik soku pomidorowego Pudliszki 1 woreczek ryżu Opcjonalnie mąka lub śmietana Przyprawy: Posiekany świeży lubczyk, koperek, majeranek, sól, odrobina cukru, świeżo mielony czarny pieprz, pół łyżeczki granulowanego czosnku, kostka bulionowa jeśli używacie. Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb, sparzyć ją i oddzielić liście. Odciąć ewentualne grubsze nerwy kapusty.   Taka ciekawostka kapustę parzę w mikrofalówce. Wkładam ją do foliowego woreczka

W garach u Gosi
GOŁĄBKI MYŚLIWEGO 139

natką,przyprawiamy,dodajemy rozgnieciony jałowiec.Nakładamy farsz do liści i zwijamy w gołąbka.Dno rondla wykładamy liście kapust,obkładamy plastrami boczku wędzonego.Układamy gołąbki i zalewamy 500ml.bulionem wymieszaną z kostką bulionową z kurczaka,1 łyżeczką mąki ziemniaczanej  i śmietaną.Wrzucamy kilka kulek jałowca do garnka.Dusimy pod przykryciem 55 min.Smacznego. Takie  gołąbki możemy mrozić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Coxinha de galinha, czyli brazylijskie pierożki z kurczakiem 154

panierowania tłuszcz do smażenia (olej, smalec) przyprawy: papryka słodka, ostra (brak na zdjęciu) Wykonanie: Cebulę i czosnek posiekałam. Do garnka włożyłam filety, masło, cebulę i czosnek. Dodałam zamrożone kostki bulionowe, przyprawiłam solą i pieprzem. Całość zalałam 1 litrem zimnej wody. Wstawiłam do gotowania na średnim ogniu. Zdjęłam z gazu kiedy mięso było miękkie. Mięso wyjęłam do wystudzenia a wywar

Kuchnia u Krysi
Piersi z kurczaka w sosie grzybowym ze śmietanką i porami 282

pory – tylko biała i jasnozielona część 300g pieczarek 50ml białego wina lub cydru 250ml śmietany 30% tłuszczu 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oleju 2 łyżki masła ½ kostki bulionowej – grzybowej albo 7g zmielonych na pył suszonych podgrzybków 3 łyżki siekanego szczypioru 3 łyżki siekanej pietruszki sól pieprz

Karo in the Kitchen
DOMOWA SPIŻARNIA - JAKIE PRODUKTY NALEŻY MIEĆ W DOMU ZAWSZE POD RĘKĄ 152

wiaderku, mascarpone, jajka,m leki w kartonie, mleko w proszku, - majonez ,  keczup, musztarda, - cukier,mąka,sól,kasze,ryze,makarony, - masło klarowane,margaryny do pieczenia,drożdże, - bakalie kostki bulionowe kawa , herbata , herbaty ziołowe,czekolady,herbatniki,cukier puder,bulka tarta ,śmietanka w proszku,kakao,proszek do pieczenia,cukier waniliowy , galaretki,kisiele,budynie, - miody,syr opy, - dżemy ,soki,napoje,alkohol,woda

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem 150

się lekko przyrumieniło.   Piekarnik nagrzałam do 200 °C. Zmiażdżyłam dwa ząbki czosnku. Mięso natarłam ziołami i czosnkiem. Przełożyłam do brytfanki,   w której miało się piec. Zamrożone kostki bulionowe rozpuściłam w niewielkiej ilości wrzącej wody, połączyłam z piwem i tą mieszankę wlałam do brytfanki    razem z tłuszczem ze smażenia i wstawiłam do piekarnika na około

Kuchnia u Krysi
Zupa brokułowa z serem pleśniowym 139

gęstej śmietany (18%) sól pieprz świeżo zmielony                         Wykonanie: W mikrofalówce r ozmroziłam kostki bulionowe (oczywiście możecie użyć bulionu świeżego)                Brokuła   oczyściłam, umyłam   i oddzieliłam różyczki od łodyżek. Kilka różyczek odłożyłam do dekoracji zupy

Kuchnia u Krysi
Krem brokułowy z kiełbasą podwędzaną 177

kiełbasy podwędzanej + plasterki do dekoracji na talerzu 1 cebula - mała 2 ząbki czosnku masło - do smażenia sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, czosnek granulowany - do smaku Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w półtalarki. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, podsmażyć krótko kiełbasę, aż wytopi się tłuszcz. Dołożyć cebulę i czosnek i chwilę smażyć. Gdyby(...)wtedy czosnek robi si ę gorzki .  Ziemniaki, cukinię wraz ze skórką i korzeń brokuła pokroić w małą kostkę, a resztę brokuła w drobne różyczki. Do garnka z podsmażoną kiełbasą, cebulą i czosnkiem wlać wodę. Zagotować i dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć warzywa oraz mrożony szpinak. Doprowadzić ponownie do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno

Grunt to przepis!
Mielonka warzywna zamiast kostki do słoików na zimę 86

Staram się ograniczać użycie kostek bulionowych w swojej kuchni. Trzeba jednak przyznać, że czasem ciężko uzyskać oczekiwany smak potrawy bez spożywczych dodatków. Dlatego postanowiłam przygotować własną mieszankę warzywną, która podkreśli smak moich zup, sosów i innych dań na bazie wywarów. Składniki: 1 kg marchewki ½ kg selera 1 kg kapusty włoskiej 1 kg pietruszki 1 kg cebuli

Tradycyjna Kuchnia
Zupa marchewkowa z selerem naciowym 125

rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę, selera naciowego pokrojonego w plasterki i marchewkę pokrojoną w kostkę lub plasterki, aby szybciej się ugotowała. Warzywa smażyć przez kilka - kilkanaście minut aż nieco zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Wkruszyć kostkę bulionową o zalać wodą, tak aby zakryć warzywa. Gotować na większym ogniu przez około 20 minut lub do czasu

Codzienne Gotowanie
Krem dyniowy ze słomką ptysiową 136

smaku plasterki kiełbasy śląskiej - do przybrania na talerzu słomka ptysiową fitness BRZEŚĆ - do przybrania na talerzu Wszystkie warzywa pokroić w centymetrową kostkę - szybciej się w ten sposób ugotują . W średnim garnku zagotować wodę. Dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć warzywa. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 10 minut - a raczej "pyrkać

Grunt to przepis!
Warzywny dhal z soczewicą i fasolką mung. Niezwykle aromatyczny gar rozmaitości. Wegetariański/ wegański. 209

można dać mniej) 5 cm świeżego imbiru 1 łyżka świeżo zmielonego kuminu 1 łyżka kurkumy 2 liście laurowe 1,5 l bulionu warzywnego  (z mojego przepisu na domową kostkę bulionową ) pęczek świeżej kolendry sól morska świeżo mielony czarny pieprz łyżka masła klarowanego do smażenia (weganie używają oleju rzepakowego tłoczonego na zimno) do posypania opcjonalnie: czarnuszka, prażone ziarna dyni

Naturalna Kuchnia