kostka bulionowa - 445 przepisów (strona:21/30)

GOŁĄBKI MYŚLIWEGO 174

natką,przyprawiamy,dodajemy rozgnieciony jałowiec.Nakładamy farsz do liści i zwijamy w gołąbka.Dno rondla wykładamy liście kapust,obkładamy plastrami boczku wędzonego.Układamy gołąbki i zalewamy 500ml.bulionem wymieszaną z kostką bulionową z kurczaka,1 łyżeczką mąki ziemniaczanej  i śmietaną.Wrzucamy kilka kulek jałowca do garnka.Dusimy pod przykryciem 55 min.Smacznego. Takie  gołąbki możemy mrozić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Coxinha de galinha, czyli brazylijskie pierożki z kurczakiem 165

panierowania tłuszcz do smażenia (olej, smalec) przyprawy: papryka słodka, ostra (brak na zdjęciu) Wykonanie: Cebulę i czosnek posiekałam. Do garnka włożyłam filety, masło, cebulę i czosnek. Dodałam zamrożone kostki bulionowe, przyprawiłam solą i pieprzem. Całość zalałam 1 litrem zimnej wody. Wstawiłam do gotowania na średnim ogniu. Zdjęłam z gazu kiedy mięso było miękkie. Mięso wyjęłam do wystudzenia a wywar

Kuchnia u Krysi
Piersi z kurczaka w sosie grzybowym ze śmietanką i porami 301

pory – tylko biała i jasnozielona część 300g pieczarek 50ml białego wina lub cydru 250ml śmietany 30% tłuszczu 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oleju 2 łyżki masła ½ kostki bulionowej – grzybowej albo 7g zmielonych na pył suszonych podgrzybków 3 łyżki siekanego szczypioru 3 łyżki siekanej pietruszki sól pieprz

Karo in the Kitchen
DOMOWA SPIŻARNIA - JAKIE PRODUKTY NALEŻY MIEĆ W DOMU ZAWSZE POD RĘKĄ 161

wiaderku, mascarpone, jajka,m leki w kartonie, mleko w proszku, - majonez ,  keczup, musztarda, - cukier,mąka,sól,kasze,ryze,makarony, - masło klarowane,margaryny do pieczenia,drożdże, - bakalie kostki bulionowe kawa , herbata , herbaty ziołowe,czekolady,herbatniki,cukier puder,bulka tarta ,śmietanka w proszku,kakao,proszek do pieczenia,cukier waniliowy , galaretki,kisiele,budynie, - miody,syr opy, - dżemy ,soki,napoje,alkohol,woda

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Schab pieczony w miodowym piwie, z orzechowym sosem 166

się lekko przyrumieniło.   Piekarnik nagrzałam do 200 °C. Zmiażdżyłam dwa ząbki czosnku. Mięso natarłam ziołami i czosnkiem. Przełożyłam do brytfanki,   w której miało się piec. Zamrożone kostki bulionowe rozpuściłam w niewielkiej ilości wrzącej wody, połączyłam z piwem i tą mieszankę wlałam do brytfanki    razem z tłuszczem ze smażenia i wstawiłam do piekarnika na około

Kuchnia u Krysi
Zupa brokułowa z serem pleśniowym 148

gęstej śmietany (18%) sól pieprz świeżo zmielony                         Wykonanie: W mikrofalówce r ozmroziłam kostki bulionowe (oczywiście możecie użyć bulionu świeżego)                Brokuła   oczyściłam, umyłam   i oddzieliłam różyczki od łodyżek. Kilka różyczek odłożyłam do dekoracji zupy

Kuchnia u Krysi
Krem brokułowy z kiełbasą podwędzaną 187

kiełbasy podwędzanej + plasterki do dekoracji na talerzu 1 cebula - mała 2 ząbki czosnku masło - do smażenia sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, czosnek granulowany - do smaku Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w półtalarki. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, podsmażyć krótko kiełbasę, aż wytopi się tłuszcz. Dołożyć cebulę i czosnek i chwilę smażyć. Gdyby(...)wtedy czosnek robi si ę gorzki .  Ziemniaki, cukinię wraz ze skórką i korzeń brokuła pokroić w małą kostkę, a resztę brokuła w drobne różyczki. Do garnka z podsmażoną kiełbasą, cebulą i czosnkiem wlać wodę. Zagotować i dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć warzywa oraz mrożony szpinak. Doprowadzić ponownie do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno

Grunt to przepis!
Mielonka warzywna zamiast kostki do słoików na zimę 101

Staram się ograniczać użycie kostek bulionowych w swojej kuchni. Trzeba jednak przyznać, że czasem ciężko uzyskać oczekiwany smak potrawy bez spożywczych dodatków. Dlatego postanowiłam przygotować własną mieszankę warzywną, która podkreśli smak moich zup, sosów i innych dań na bazie wywarów. Składniki: 1 kg marchewki ½ kg selera 1 kg kapusty włoskiej 1 kg pietruszki 1 kg cebuli

Tradycyjna Kuchnia
Zupa marchewkowa z selerem naciowym 138

rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę, selera naciowego pokrojonego w plasterki i marchewkę pokrojoną w kostkę lub plasterki, aby szybciej się ugotowała. Warzywa smażyć przez kilka - kilkanaście minut aż nieco zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Wkruszyć kostkę bulionową o zalać wodą, tak aby zakryć warzywa. Gotować na większym ogniu przez około 20 minut lub do czasu

Codzienne Gotowanie
Krem dyniowy ze słomką ptysiową 147

smaku plasterki kiełbasy śląskiej - do przybrania na talerzu słomka ptysiową fitness BRZEŚĆ - do przybrania na talerzu Wszystkie warzywa pokroić w centymetrową kostkę - szybciej się w ten sposób ugotują . W średnim garnku zagotować wodę. Dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć warzywa. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 10 minut - a raczej "pyrkać

Grunt to przepis!
Galaretka z żołądków drobiowych 138

umyć. Gotować w osolonej wodzie z listkami laurowymi i zielem angielskim (do miękkości). Ostudzić i pokroić w paseczki. W międzyczasie ugotować marchew oraz pietruszkę (w całości) - z dodatkiem kostki bulionowej i osobno jajka (na twardo). Warzywa i jajka pokroić w plasterki. Żelatynę rozpuścić w wywarze (około 1 litra). Doprawić do smaku. W formie ułożyć jajka, marchew, pietruszkę, groszek oraz

Di gotuje
Ostatnia taka rozgrzewka przed wiosną 143

przywarło do dna (skrawki zeskrobane z dna drewnianą łyżką wspaniale wzbogacą smak- byle nie były zbyt przypalone). Gotujemy kilka minut, dolewamy gorącą wodę i dorzucamy kostki bulionowe. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez kolejne pół godziny. Pod koniec zupę doprawiamy pieprzem i solą, dolewamy brandy i gotujemy jeszcze chwilkę. Nagrzewamy piekarnik do 220*C. Bagietkę kroimy

les mirabelles
Steki z karkówki. 130

czerwona  NA MARYNATĘ: 10 łyżek oliwy 5 łyżek ketchupu  5 ząbków czosnku łyżka ziół prowansalskich  2-3 ziarna jałowca 1 łyżeczka pieprzu (3 kolory) 1/2 kostki bulionowej WYKONANIE: plastry karkówki rozbijamy nakłuwaczem, kroimy na pół, przygotowujemy marynatę, oliwę wlewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki (czosnek i jałowiec rozgniatamy),  dokładnie mieszamy, karkówkę maczamy w marynacie

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania