kostka bulionowa - 445 przepisów (strona:24/30)

Zupa pieczarkowa zabielana 184

pieczarek; 250 ml słodkiej śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 12% (w kartoniku, takiej do kawy); 1,5 bulionu (u mnie 1,5 l gorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym); 1 duża cebula; 2 ząbki czosnku; 2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; 1 łyżka majeranku; 3 łyżki masła; Sól; Pieprz; 250 g makaronu. Sposób przygotowania: Makaron

Gospodyni Miejska
Indyk z kurczakiem zapieczone w papryce na pełnoziarnistym penne z mozzarellą i pomidorami 129

łyżka oliwy sól, pieprz 1/2 kostki rosołowej ( po 1/4 wołowej i warzywnej) 1/2 łyżeczki ziół tureckich do mięsa Przygotowanie: Umyte mięso pokroiłam w drobną kostkę. Delikatnie posoliłam i popieprzyłam. Kostkę bulionową roztarłam z 1 łyżką oliwy. Dosypałam do tego mieszankę ziół do mięsa i wymieszałam. Tak przygotowaną  zalewę wlałam do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszałam i wstawiłam

Kuchnia po mojemu
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 274

rybnego ( ostrygowego też ) więc doprawiłam sosem Teriyaki. * Z uwag do poprzednio spisywanego przepisu: -gotowałam tylko z połowy dużego kurczaka i wołowiny ( nie miałam kury ani indyka) -zrezygnowałam z kostek bulionowych bo bardzo się ich smak ostatnio zmienił- mam wrażenie , że po tej całej nagonce na glutaminian zmieniono go na coś innego co zdecydowanie mi nie odpowiada ( doprawiam domową jarzynką

Buniabaje w kuchni
Kotlety sojowe inaczej, Noc Władcy Pierścieni 158

takiej ilości składników wychodzą 2-3 porcje. Składniki: 10 kotletów sojowych 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 ząbki czosnku pieprz bulion (woda + kostka bulionowa) pra żone ziarna sezamu szczypiorek    Wykonanie: Przyrządź marynatę: wymieszaj miód, sos sojowy, olej sezamowy, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmaruj marynatą. Zalej

Qlinarnie i Qlinarnie
Falafel i recenzja "Kuchni wegetariańskiej" Wiesławy Rusin 179

jego prozdrowotnych właściwości: „(…) natura wyposażyła nas w potężną aptekę, której leki są smaczne, idealnie wchłaniane, a w dodatku pozbawione działań ubocznych”. Nie znajdziemy tu w żadnym przepisie kostek bulionowych, popularnej vegety ani maggi. Odpowiednia wiedza na temat ziół i przypraw pozwoli je skutecznie zastąpić. Podsumowując, rzetelnie napisana książka z mnóstwem ciekawych i sprawdzonych przepisów w bardzo przystępnej cenie

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasteczka musztardowo miodowe 90

którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . Ciasto: 1 jajko 125ml mleka 3 łyżki Smakowitej Pajdy 1 starty ząbek czosnku 320g mąki pszennej 1 kostka bulionowa na rosół rozkruszona 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sos: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka Smakowitej Pajdy Wszystkie

Jadło i czytadło
Zupa krem ziemniaczany z imbirem 155

łyżki śmietany sól, pieprz Cebule poszatkować i lekko podsmażyć na maśle, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i poszatkowanego selera. Całość zalać 1 litrem wody, dodać kostki bulionowe, licie laurowe, ziele angielskie, gotować do momentu rozgotowania się ziemniaków. Wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i zmiksować blenderem na gładki krem. Zupa będzie dość gęsta i taka właśnie powinna być

Jadło i czytadło
Zapiekane papryki z kaszką kuskus. 158

Faszerowana papryka z kaszką kuskus, pieczarkami i selerem naciowym (4 osoby) Składniki: 4 duże papryki 1 szklanka kaszki kuskus 10 pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1/2 kostki bulionowej warzywnej żółty ser pieprz, grzybowy sos sojowy, cząber, czosnek niedźwiedzi, ostra papryka, oliwa z oliwek Farsz przygotowujemy zaczynając od pokrojenia w kosteczkę pieczarek i cebuli, które razem przesmażamy

vegetanie
Halloween, więc dynia zapiekana z ryżem. 127

posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok. 15-20 min. Sos przygotowujemy w prosty sposób.  Szklankę wody zagotowujemy z połówką warzywnej kostki bulionowej. Dodajemy dużą łyżkę koncentratu pomidorowego i zioła, np. bazylię i oregano. 2 łyżki jogurtu należy rozmieszać z niewielką ilością zagotowanej wody i łyżką mąki. Dodajemy jogurt z mąką

vegetanie
Marchewka w cieście z kaszą bulgur. 136

duże marchewki 1 szklanka kaszy bulgur 1/2 żółtej słodkiej papryki 5 rzodkiewek 1/2 niedużej rzodkwi lodowej 3 duże jaja 1 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki bulionowej warzywnej 1/2 limonki oliwa z oliwek sos sojowy oregano, pieprz cayenne, ostra papryka, pieprz czarny Marchewki obieramy i kroimy na połówki, po czym wrzucamy do wrzącej wody, aby podgotowały

vegetanie
Krem z zielonych ogórków. 185

drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy, dusimy do miękkości, w osobnym garnku gotujemy udko w warzywach i vegecie ( można użyć 2 kostek bulionowych i dolać wody), uduszone warzywa miksujemy, łączymy z bulionem (można również zmiksować mięso, ale wtedy krem zyska nie tylko na smaku również na kaloriach) i zupa gotowa, podajemy

Kuchnia Beaty
Zupa-krem z kukurydzy 149

łyżki mleczka kokosowego Przygotowanie:  Gotujemy wywar warzywny ( litr wody, 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora). Oczywiście można iść na łatwiznę i rozpuścić kostkę bulionową w litrze wody :) Gdy bulion jest gotowy wyjmujemy warzywa i wrzucamy odsączoną  kukurydzę i gotujemy tak długo aż kukurydza będzie miękka. Zanim kukurydza się ugotuję to wywaru zrobi się około pół

Amatorka kuchenna
pieczone gołąbki z pieczarkami,ryżem i z kurczakiem 178

przód. Piec gołąbki w piekarniku aż kapusta będzie miękka-około 45-60minut. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku do zrumienienia , dodajemy wyciśnięty czosnek . Wlewamy wodę , dodajemy kostkę bulionową , przyprawy , gotujemy ok. 30 minut. Wlewamy pomidory z puszki,keczup. Mąkę mieszamy z zimną wodą , dodajemy jogurt lub śmietanę , i wlewamy wąskim strumieniem do gotujjącego się bulionu. Na końcu

w mojej kuchni
Zupa krem z indyjską nutą, posypana serem pleśniowym 124

ŚMIETANY KOSTKA BULIONOWA/SÓL SER Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ WYKONANIE W niewielkiej ilości wody (tak, żeby przykryła warzywa) gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i cukinie z dodatkiem kostki bulionowej (można to zamienić na sól).  Następnie wyciskamy świeży kawałek imbiru, wsypujemy resztę przypraw i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Potem dodajemy jogurtu lub śmietany i miksujemy całość. Posypujemy serem

Zofiana