już blisko i w domu nadchodzi pora, gdy gotuję zdecydowanie najwięcej przeróżnych zup. A Wy z czym najbardziej lubicie czerwony zabielany barszcz? SKŁADNIKI 1,5 litra wody 1 kostka bulionowa warzywna 1 marchew 1 pietruszka 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki mąki 4 łyżki zimnej wody 75g koncentratu
Karo in the Kitchencebula 10-12 średnich krewetek, gotowanych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego grubego szczypioru parmezan do podania Nie dodaję do tego risotto soli. Sos rybny i kostki bulionowe są wystarczająco słone
Karo in the Kitchenmąki pszennej płaska łyżeczka soli 200ml bardzo gorącej wody łyżka masła /dla wegan- oleju lub oliwy/ SKŁADNIKI FARSZU 1 szklanka zielonej soczewicy 2 szklanki wody liść laurowy kostka bulionowa warzywna /bez oleju palmowego- dla wegan/ lub mięsna 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 10g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)+0,5 litra wody sól
Karo in the Kitchendrobnego jajecznego makaronu czy czosnkowej grzanki. Korzystajcie z pomidorów póki są! SKŁADNIKI 800g pomidorów lima / rzymskich/ śliwkowych 4 duże ząbki czosnku 150g czerwonej cebuli 1 litr wody 2 kostki bulionowe – z kurczaka i jarzynowa 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 niepełna łyżka grubej soli morskiej lub płaska łyżeczka soli kamiennej 4 łyżki oliwy z oliwek
Karo in the Kitchenłyżeczki papryki słodkiej 1,5 czubatej łyżeczki chili czubata łyżeczka majeranku pół czubatej łyżeczki lubczyku pół czubatej łyżeczki pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli pół płaskiej łyżeczki curry 1 bulionowa kostka warzywna 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę olej Ponadto: 8 - 10 pałek z kurczaka Wykonanie: Pałki czyścimy, myjemy i wkładamy do zamykanego naczynia
Smak mojego domuostre. Składniki marynaty: 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej 1 czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka chili pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej łyżeczki soli pół czubatej łyżeczki pieprzu 1 bulionowa kostka warzywna 1 cebula starta na tarce olej Ponadto: 10 skrzydełek Wykonanie: Skrzydełka czyścimy i myjemy. Składniki marynaty umieszczamy w misce. Oleju dodajemy tyle, aby marynata była gęsta, lecz płynna
Smak mojego domusokiem z ½ cytryny, przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy do zamarynowania ( w czasie jak gotują się na parze warzywa ). Do garnka wlewamy bulion ( woda + kostka bulionowa warzywna )dodajemy sok z ½ cytryny + otartą skórką z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Gotujemy przez chwilę, odlewamy trochę i do odlanego bulionu dodajemy śmietanę, mąkę. Całość porządnie mieszamy i umieszczamy
Smaki Ewykaczki dodałam go do rosołu i nabrał świątecznego sznytu;) korpus z kaczki skrzydełka kaczki marchew seler imbir świeży gwiazdka anyżu goździk kawałeczek kory cynamonu sól kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka chili makaron gryczany nać kolendry 2 świeże boczniaki królewskie Korpus myjemy, zalewamy wodą. Gotujemy
AZgotuj!stoi na przeszkodzie nastawić go już dzisiaj albo dowolnego, innego dnia. Nadmiar można zamrozić - będziecie mieli bazę do zup czy sosów bez konieczności używania gotowych kostek bulionowych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakonserwowego 750 ml wody 1 kostka bulionu warzywnego (lub jakiego tam chcesz) sól, pieprz groszek ptysiowy lub grzanki Groszek razem z zalewą wlewamy do garnka. Dolewamy wodę, wrzucamy kostkę bulionową i gotujemy aż groszek będzie miękki. Potem miksujemy blenderem na jednolity krem, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe :) Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturemasy i obtaczamy w mące. I tak po kolei aż z całego mięsa porobimy kulki. W międzyczasie możemy już zagotować wodę: 1 litr wody, dodajemy 2 kostki bulionowe, ziele, listek i wrzucamy pulpeciki. Gotujemy około 15 minut. Wyjmujemy pulpety na talerz, pozbywamy się z garnka listka i ziela i wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów (razem z zalewą oczywiście
Marder&Marder Manufacturegarnka i zalewamy wodą z dwu centymetrową nadwyżką. Całość zagotowujemy. Zbieramy brunatną szumowinę i dorzucamy do garnka ziele angielskie, liście laurowe oraz łyżeczkę soli. Ewentualnie można użyć mięsnych kostek bulionowych. Gulasz gotujemy przez około pół godziny. Po tym czasie dodajemy do niego pokrojone w paski marchew i pietruszkę. Cebulę kroimy w piórka i również dorzucamy do gulaszu. Gotujemy następne
Kuchenna Kontrrewolucyacebula 2 ząbki czosnku pół sporej cytryny sól morska i pieprz czarny (świeżo mielone) 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki słodkiej papryki w proszku warzywna przyprawa uniwersalna/ 2 bulionowe kostki warzywne pół pęczka świeżej pietruszki olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki mąki pszennej sos sojowy do smaku Filet z piersi kurczaka płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, po czym osuszamy
Kuchenna Kontrrewolucyakuchni. Gospodynie wiejskie nie wyobrażają sobie bez niego swojego kulinarnego zakątka. Często stosuje się go jako dodatek do wspomnianego przeze mnie rosołu. Na rynku dostępnych jest również wiele kostek bulionowych lub zupek z jego dodatkiem. Lecz ja zawsze będę obstawała jednak za jego świeżą wersją lub własnoręcznie ususzoną czy zamrożoną. Lubczyk stosowany jest również w produkcji wódek
Słodkie okruszki