SOS PIECZARKOWY

SOS PIECZARKOWY

SOS PIECZARKOWY

Składniki:  15 dkg pieczarek  5 dkg tłuszczu  7 dkg cebuli  3 dkg mąki  0,3 litra wywaru z kości i warzyw lub z kostki bulionowej  0,5 g pieprzu ( to mniej więcej ilość nabrana na czubek noża o zaokrąglonym zakończeniu)  0,5 dkg soli  10 dkg śmietany  Sposób wykonania:  Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć.  Korzonki zetrzeć na tarce i poddusić na tłuszczu razem z usiekaną cebulą (do odparowania wody), dodać pokrojone w plasterki kapelusze, dusić razem ok. 10 min... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy kulinarne babci Antoniny

Warto przeczytać

Najlepszy sos czosnkowy!

Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!

Czytaj dalej...

Jak zrobić sos holenderski

Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.

Czytaj dalej...

Jak zrobić zasmażkę?

Zasmażka jest podstawą wszelkich sosów, zup lub też do szparagów czy fasolki szparagowej. Często się ją stosuje nie tyle by zagęścić jakieś danie ale też by wzbogacić jego smak. Często pojawiają się problemy z zasmażką.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.