kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:84/127)

Kartacze z serem (bezglutenowe + wersja wegańska) 171

ziemniaków przetartych przez praskę, dodajemy też skrobię ziemniaczaną. Przydaje się spora miska. 6. Zagniatamy wszystko razem aż składniki się połączą. 7. Za pomocą łyżki wykrawamy sporą część ciasta i układamy na dłoni tworząc swoistą łódkę, do środka dajemy ser i zamykamy ciastem. Powinniśmy utworzyć podłużne i spłaszczone kluski. 8. Wychodzi  spora ilość kartaczy. Trzyosobowa rodzina

Kawa z mlekiem
Buraczkowe kluski śląskie 193

stoi na przeszkodzie, by wykorzystać gotowaneg buraki. Kluski w tej wersji podaje się tak samo, jak tradycyjne- głównie do sosu, albo jako danie podstawowe i okraszone np. tylko boczkiem czy samą duszoną cebulką (z dodatkiem cydru lub słodkiego wina- mniaaammm!) * ziemniaki- 800 g * buraki- 200 g * mąka ziemniaczana Buraka (jak 1 duży przekroić na ćwiartki, mniejsze

Kraina Miodem Płynąca
Kluski leniwe bezglutenowe 74

Kopytka i kluski leniwe to moje ulubione smaki dzieciństwa. Zajadałam je z masłem i cukrem, ze śmietaną, jogurtem, czy mięsnymi, gęstymi sosami. Na każdy mój przyjazd do dziadków moja babcia szykowała mi solidną ich porcję. Teraz jednak, kiedy przyjdzie mi ochota przygotowuję je sama w domu. Czasem w wersji z glutenem, dzisiaj jednak bez niego. Spróbujcie i porównajcie(...)podstawową wersją – dajcie znać która lepsza Składniki na 4-6 porcji: – 400g twarogu półtłustego – 140g mąki ryżowej – 30g mąki kukurydzianej – 20g skrobi ziemniaczanej – 1 jajko – 1/3 łyżeczki soli Twaróg rozdrabniamy na gładko w melakserze. Na stolnicy lub blacie rozsypujemy trochę mąki ryżowej, wykładamy twaróg, dodajemy sól, robimy wgłębienie w masie i wbijamy

Be Fit Be Strong
PLACKIE ZIEMNIACZANE Z KASZANKĄ I KAPUSTĄ KISZONĄ 111

  Prosta, pyszna przekąska lub danie obiadowe 😃 Zazwyczaj robię je wtedy, kiedy mam nadmiar ugotowanej kapusty kiszonej. Wtedy szybciutko podsmażam kaszankę i zostają mi tylko do

Walijskie Pichcenie
Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków 203

Jak wiecie ziemniaków nie mogę jeść , ale jak najczęściej staram się je zastępować innymi produktami , tak by zachcianki choć w połowie zostały zaspokojone ;)Placki ” ziemniaczane

Ostra na Słodko
Szare kluski 101

formie większych klusek wyglądających jak szare kartacze, ale bez nadzienia. Przynajmniej ja spotkałam się z takimi wersjami. Kluski szare zwane też żelaznymi to kluski z surowych tartych ziemniaków. Podaje się je np. z cebulką i ze skwarkami. Ja po latach postanowiłam odtworzyć potrawę, którą pamiętam z lat dziecinnych. Oto mój przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)oczkach. Starte ziemniaki przełożyłam na sito i odcisnęłam je z nadmiaru soku. Odlanej wody nie wylewałam, tylko odstawiłam ją, aby się odstała i na jej dnie zebrała się skrobia ziemniaczana. Wtedy wodę z wierzchu zlałam, a powstały osad dodałam do startych ziemniaków. Do ziemniaków wbiłam też jajko, dodałam szczyptę soli i mąkę. Mąkę dodawałam partiami i mieszając ziemniaki, patrzyłam

Waniliowe Improwizacje
Kopytka, które rozpływają się w ustach. 183

wychodziły mi za twarde, albo wręcz rozpadały się podczas gotowania. Ale z racji tego, że ambitna jestem i szybko się nie poddaję, to raczyłam moich bliskich kolejnymi partiami nieudanych klusek. Chociaż mąż zapewniał, że są ok (pewnie biedaczek miał już dość kopytek i chciał mnie odwieść od tego ciągłego udoskonalania receptury;-)) to ja i tak wiedziałam swoje. Miałam(...)kopytka, które rozpływają się w ustach 1 kg ziemniaków (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej, ważne jest również to, by nie były wodniste) 1 szklanka mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko (nieduże) sól 1 cebula olej      Ziemniaki przeciskamy przez praskę (jeśli nie są solone to solimy płaską łyżeczkę) i dodajemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy za pomocą

Rozpustne gotowanie
Kluski ruskie 24

majeranku 200 g mąki ziemniaczanej 300 g cebuli 300 g boczku wędzonego 150 g wędzonej słoniny sól, pieprz         Przygotowanie:         Ziemniaki  i ser mielimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smaku doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Dosypujemy mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kluski (przypominające śląskie

R'n'G Kitchen
Bezglutenowe gryczane pierogi z dynią :) 116

sprawiało mi trudności, ale wybrnęłam i powstałe pyszne kluski wypełnione dyniowo-jaglanym farszem, który przerósł moje oczekiwania, był przepyszny! Ciasto jest niecko "klejące", czuć, że nie ma glutenu, ale nadal jest smaczne. Gotowe pierożki zajadałam polane sojową śmietanką :) Ciasto: 300 g mąki gryczanej (2 szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (ok. 1/2 szklanki) 500 ml wrzątku

Zdrowie na języku :P
Kluski śląskie ze surowymi ziemniakami. 147

były pyszne! Ponieważ bardzo lubię "szare kluski" ze surowych ziemniaków, to te też bardzo przypadły mi do gustu! Dla mnie najpyszniejsze z ciemnym sosem i kapustą kiszoną, kawałek dobrego mięska ... - obiad pierwsza klasa. SKŁADNIKI: 2 jajka 10 średnich ziemniaków 1/2- 1 szkl. mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej sól WYKONANIE: 5 ziemniaków gotujemy i przekręcamy

Kuchnia Beaty
Kopytka 190

Przepis podstawowy. Znane i lubiane kopytka Wspaniały dodatek do mięs czy sosów. 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Bullio
Jak zrobić przepyszne knedle? 196

Knedle ze śliwkamiSkładniki: 500 g ziemniaków  500 g śliwek węgierek, małych  1 1/2 szklanki mąki pszennej, dodatkowo mąka do posypania blatu  3 łyżki

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania