kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:81/127)

Restauracja 2 Pi Er | Lublin – Miejsca ze Smakiem 94

z tymiankiem i boczkiem. Ryba w formie kiełbasy i gołąbek ziemniaczanym były pozytywnym zaskoczeniem, a także dobraną kompozycją smaków. Przypuszczam, że takiej pozycji w menu nie zjecie w innym miejscu w Polsce. Drugim daniem, które wybraliśmy była idealnie wysmażona pierś z kaczki, podana z kluskami leniwymi, sosem śliwkowym z brandy, chutney z jabłka i pomidorów oraz

Kuchnia Bazylii
Kartacze z mięsem 151

zlewamy wodę a skrobia która pozostała przekłądamy do ziemniaków, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrabiamy. Cebulę pokroimy w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z mięsem i doprawić do smaku. Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osolaną wodę, wkładać kluski partiami

magiczna kuchnia Kasi
Kluski śląskie 108

Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań Kuchni Polskiej,  które bardzo często gości u nas na stole. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Składniki; 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 5 dag mąki ziemniaczanej, sól, Wykonanie; Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie

Anioły w kuchni
Cepeliny z mięsem 189

zbyt zwarte można dodać łyżkę, maksymalnie 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Z ciasta uformować kulki wielkości zielonego orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, wyłożyć porcję mięsa mielonego (solidna łyżka powinna starczyć)na środek placka, ciasto zlepić z każdej strony tak by oblepić mięso i formować podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do garnka wrzucać delikatnie

na moim stole...
Pierogi „Szwaby wiejskie” – kuchnia podkarpacka 1249

którzy lubią kluski śląskie. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Lisich Jamach i można go znaleźć w publikacji "Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej". Pierogi "Szwaby wiejskie" - kuchnia podkarpacka" Składniki na 20 dużych sztuk: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko sól Farsz(...)średnicy około 6 cm . Dzielimy go na 20 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy na placek o grubości ok. 1 cm , nakładamy na niego farsz i zlepiamy brzegi, formując owalne kluski. Zagotowujemy wodę, solimy ją i wkładamy do niej szwaby. Gotujemy partiami po kilka sztuk, na małym ogniu, przez około 10 minut. Szwaby podajemy ze skwarkami lub polane roztopionym masłem

Trzeci talerz
Gnocchi, kluseczki marchewkowe 81

ok. 5 dużych marchewek 1 większy ziemniak mączysty ok. 50 g skrobi ziemniaczanej ok. 50 g mąki orkiszowej żółtko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki garam

Kucharzyca
Kopytka z batatów 82

Kopytka z batatów Kopytka z batatów Składniki 300g batatów (1 sztuka) jajko 150-200 g mąki ½ łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki pieprzu łyżeczka

Pomysłowa kuchnia
Knedle z truskawkami 148

Składniki : ja miałam kilka dużych truskawek, niektóre pokroiłam na połowę 5 średnich gotowanych ziemniaków około szklanki mąki pszennej 3 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej 1 duże

Proste Potrawy
Tradycyjne bitki wołowe 55

smalec gęsi) 1 płaska łyżeczka soli po 1 szczypcie świeżo zmielony pieprz czarny na każdy bok plastra mięsa. Dodatkowo do zagęszczenia sosu: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Czasami do sosu dodają także: kilka suszonych grzybów, zioła i przyprawy, na które mam ochotę. Sposób wykonania bitek wołowych. Do zrobienia tradycyjnych bitek wołowych potrzebować będziemy: patelni do obsmażenia(...)bitek możesz zagęścić 2 łyżkami mąki pszennej oraz 1 łyżki mąki ziemniaczanej. W tym celu w niewielkiej ilości sosy mieszam mąkę i dodaję do reszty sosu. Całość mieszając, gotuję jeszcze przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Bitki wołowo możesz podawać z : kaszą, ziemniakami, kopytkami bądź kluskami śląskimi. Pamiętaj także o kolorowej surówce 🙂 Jakie mięso na bitki

Ania gotuje
Knedle z pesto i kozim serem 64

wyrobić szybko na elastyczne ciasto do knedli. Nabierać kawałek masy ziemniaczanej, formować z niej płaski placuszek i na środku kłaść trochę pesto i koziego sera. Formować z masy kulki z nadzieniem. Naszykować garnek z wodą. Do gotującej sie wody dodać łyżeczkę soli. Na wrzątek wrzucać kluski i gotować do momentu aż wypłyną. Ugotowane wyciągać łyżką cedzakową

Spice things up
KOPYTKA LENIWE + FILMIK 107

Kopytka leniwe to pyszne kluski z dodatkiem twarogu. Podane na ciepło z sosem truskawkowym lub zasmażką z bułki tartej smakują rewelacyjnie.  SKŁADNIKI : 800 g ziemniaków zważonych po ugotowaniu 250 g twarogu półtłustego 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko

Kulinarne Fantazje Marioli
Kopytka / kluski leniwe z parmezanem 154

Zrobimy sobie na obiad pyszne kluski leniwe. U mnie trochę zmodyfikowane. Tak, aby miały lekko włoski smak i rozpływały się w ustach! 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania 4 łyżki skrobi ziemniaczanej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki parmezanu + do posypania po wierzchu. Ugotuj ziemniaki i ostudz. Przemiel

Z Kuchni Do Kuchni
Pierś z kurczaka w sosie własnym 616

sosie śmietankowym, która zachwyciła gości. Dziś jeszcze łatwiejszy przepis na pierś z kurczaka duszoną w sosie własnym . Pierś wyszła miękka i soczysta. Palce lizać. Do tego ziemniaczki, ryż lub kluski śląskie. Nie zapomnij także o surówce . Do obiadu podałam surówkę z marchewki i ogórka kiszonego , która smakowała wyśmienicie. Znasz coś równie szybkiego i smacznego? Kurczak w sosie własnym(...)sosie własnym – składniki. Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 130 kcal w 100 g potrawy. 500g piersi z kurczaka * 2 szklanki bulionu lub wody (500ml) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 ząbki czosnku cebula (mała 100g lub średnia 150g) marchewka (1 średnia sztuka) 1 lub 2 łyżki tłuszczu (smalec gęsi, olej roślinny, masło klarowane) listek laurowy 3 ziarna ziela

Ania gotuje
Kluski leniwe 52

Kluski leniwe. Swojskie kluski, które nie ma opcji, żeby ktos nie znał. U mnie w domu nie pojawiają się za często, bo Króliś ( doświadczalny ) drze japę, że On dba o linię uszu i On nie może za często takich kalorcznych, rozpustnych rzeczy jeść. Niemniej jak już zostały zrobione to Króliś do kuchni kicał ze trzy razy(...)łyżki mąki ziemniaczanej około 3/4 szklanki mąki pszennej Sposób wykonania / Instructions: Biały ser przecisnąć przez praskę. Umieścić w misce i dodać jajka. Dobrze wymieszać. Masę przełożyć na stolnicę, wcześniej podsypaną mąką pszenną. Dodac przesiane maki i zagnieść w kulę. Podzielić na 4 części. Z każdego kawałka uformowac wałek i pokroic ukośne kluski. Gotować w osolonej wodzie przez

Spice things up
541. Tosty i takie tam leniwe... kluski? 146

 cynamonowe tosty francuskie* z masłem orzechowym i dżemem jagodowym(więcej dżemu *.*)* z domowego chleba tostowego Jem jedne z najlepszych tostów. (wcale nie mówię tak za

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania