z tymiankiem i boczkiem. Ryba w formie kiełbasy i gołąbek ziemniaczanym były pozytywnym zaskoczeniem, a także dobraną kompozycją smaków. Przypuszczam, że takiej pozycji w menu nie zjecie w innym miejscu w Polsce. Drugim daniem, które wybraliśmy była idealnie wysmażona pierś z kaczki, podana z kluskami leniwymi, sosem śliwkowym z brandy, chutney z jabłka i pomidorów oraz
Kuchnia Bazyliizlewamy wodę a skrobia która pozostała przekłądamy do ziemniaków, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrabiamy. Cebulę pokroimy w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z mięsem i doprawić do smaku. Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osolaną wodę, wkładać kluski partiami
magiczna kuchnia KasiKluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań Kuchni Polskiej, które bardzo często gości u nas na stole. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Składniki; 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 5 dag mąki ziemniaczanej, sól, Wykonanie; Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie
Anioły w kuchnizbyt zwarte można dodać łyżkę, maksymalnie 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Z ciasta uformować kulki wielkości zielonego orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, wyłożyć porcję mięsa mielonego (solidna łyżka powinna starczyć)na środek placka, ciasto zlepić z każdej strony tak by oblepić mięso i formować podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do garnka wrzucać delikatnie
na moim stole...którzy lubią kluski śląskie. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Lisich Jamach i można go znaleźć w publikacji "Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej". Pierogi "Szwaby wiejskie" - kuchnia podkarpacka" Składniki na 20 dużych sztuk: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko sól Farsz(...)średnicy około 6 cm . Dzielimy go na 20 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy na placek o grubości ok. 1 cm , nakładamy na niego farsz i zlepiamy brzegi, formując owalne kluski. Zagotowujemy wodę, solimy ją i wkładamy do niej szwaby. Gotujemy partiami po kilka sztuk, na małym ogniu, przez około 10 minut. Szwaby podajemy ze skwarkami lub polane roztopionym masłem
Trzeci talerzok. 5 dużych marchewek 1 większy ziemniak mączysty ok. 50 g skrobi ziemniaczanej ok. 50 g mąki orkiszowej żółtko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki garam
KucharzycaKopytka z batatów Kopytka z batatów Składniki 300g batatów (1 sztuka) jajko 150-200 g mąki ½ łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki pieprzu łyżeczka
Pomysłowa kuchniaSkładniki : ja miałam kilka dużych truskawek, niektóre pokroiłam na połowę 5 średnich gotowanych ziemniaków około szklanki mąki pszennej 3 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej 1 duże
Proste Potrawysmalec gęsi) 1 płaska łyżeczka soli po 1 szczypcie świeżo zmielony pieprz czarny na każdy bok plastra mięsa. Dodatkowo do zagęszczenia sosu: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Czasami do sosu dodają także: kilka suszonych grzybów, zioła i przyprawy, na które mam ochotę. Sposób wykonania bitek wołowych. Do zrobienia tradycyjnych bitek wołowych potrzebować będziemy: patelni do obsmażenia(...)bitek możesz zagęścić 2 łyżkami mąki pszennej oraz 1 łyżki mąki ziemniaczanej. W tym celu w niewielkiej ilości sosy mieszam mąkę i dodaję do reszty sosu. Całość mieszając, gotuję jeszcze przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Bitki wołowo możesz podawać z : kaszą, ziemniakami, kopytkami bądź kluskami śląskimi. Pamiętaj także o kolorowej surówce 🙂 Jakie mięso na bitki
Ania gotujewyrobić szybko na elastyczne ciasto do knedli. Nabierać kawałek masy ziemniaczanej, formować z niej płaski placuszek i na środku kłaść trochę pesto i koziego sera. Formować z masy kulki z nadzieniem. Naszykować garnek z wodą. Do gotującej sie wody dodać łyżeczkę soli. Na wrzątek wrzucać kluski i gotować do momentu aż wypłyną. Ugotowane wyciągać łyżką cedzakową
Spice things upKopytka leniwe to pyszne kluski z dodatkiem twarogu. Podane na ciepło z sosem truskawkowym lub zasmażką z bułki tartej smakują rewelacyjnie. SKŁADNIKI : 800 g ziemniaków zważonych po ugotowaniu 250 g twarogu półtłustego 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko
Kulinarne Fantazje MarioliZrobimy sobie na obiad pyszne kluski leniwe. U mnie trochę zmodyfikowane. Tak, aby miały lekko włoski smak i rozpływały się w ustach! 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania 4 łyżki skrobi ziemniaczanej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki parmezanu + do posypania po wierzchu. Ugotuj ziemniaki i ostudz. Przemiel
Z Kuchni Do Kuchnisosie śmietankowym, która zachwyciła gości. Dziś jeszcze łatwiejszy przepis na pierś z kurczaka duszoną w sosie własnym . Pierś wyszła miękka i soczysta. Palce lizać. Do tego ziemniaczki, ryż lub kluski śląskie. Nie zapomnij także o surówce . Do obiadu podałam surówkę z marchewki i ogórka kiszonego , która smakowała wyśmienicie. Znasz coś równie szybkiego i smacznego? Kurczak w sosie własnym(...)sosie własnym – składniki. Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 130 kcal w 100 g potrawy. 500g piersi z kurczaka * 2 szklanki bulionu lub wody (500ml) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 ząbki czosnku cebula (mała 100g lub średnia 150g) marchewka (1 średnia sztuka) 1 lub 2 łyżki tłuszczu (smalec gęsi, olej roślinny, masło klarowane) listek laurowy 3 ziarna ziela
Ania gotujeKluski leniwe. Swojskie kluski, które nie ma opcji, żeby ktos nie znał. U mnie w domu nie pojawiają się za często, bo Króliś ( doświadczalny ) drze japę, że On dba o linię uszu i On nie może za często takich kalorcznych, rozpustnych rzeczy jeść. Niemniej jak już zostały zrobione to Króliś do kuchni kicał ze trzy razy(...)łyżki mąki ziemniaczanej około 3/4 szklanki mąki pszennej Sposób wykonania / Instructions: Biały ser przecisnąć przez praskę. Umieścić w misce i dodać jajka. Dobrze wymieszać. Masę przełożyć na stolnicę, wcześniej podsypaną mąką pszenną. Dodac przesiane maki i zagnieść w kulę. Podzielić na 4 części. Z każdego kawałka uformowac wałek i pokroic ukośne kluski. Gotować w osolonej wodzie przez
Spice things upcynamonowe tosty francuskie* z masłem orzechowym i dżemem jagodowym(więcej dżemu *.*)* z domowego chleba tostowego Jem jedne z najlepszych tostów. (wcale nie mówię tak za
More food, love and dreams