boczku wędzonego 1 cebula Kapusta: 0,5kg kapusty kiszonej liść laurowy po 3 kulki ziela angielskiego i pieprzu Dodatkowo: 1 łyżeczka soli + 2 łyżki oleju -do gotowania klusek *** Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą do poziomu kapusty, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotujemy do miękkości. Odcedzamy *** *** Ziemniaki i dynię obieramy *** *** Obrane(...)odsączonych warzyw dodajemy mąkę, jajka, skrobie ziemniaczaną oraz łyżeczkę soli *** *** Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dosypać troszkę więcej mąki *** *** W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Ciasto przekładamy porcjami na talerzyk i za pomocą łyżki wrzucamy nieduże kluski na wrzątek, delikatnie mieszamy. Klusek w wodzie
Blog z ApetytemNiedawno robiłam kluski kładzione z samej mąki, a ostatnio z dodatkiem ziemniaków. Z ziemniaków są równie smaczne i nawet delikatniejsze. Jednym słowem pycha! Podałam z boczkiem i cebulką, mogą być też idealnym dodatkiem do mięsa czy sosu. Składniki: ok. 6 średnich ziemniaków (700 g) 2 jajka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 1 i 1/5 szklanki mąki(...)Wyrabiamy gładkie ciasto. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną ręką na małe kawałki). Kluski gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i osączamy. Ja podałam je z podsmażonym boczkiem i cebulką
e-PrzepisyKulinarneWłoskie kluski gnocchi ( wymawiamy: "nioki" nie " gnoczi") to odpowiednik naszych rodzimych kopytek. To bardzo proste i smaczne danie, które w wersji dyniowej świetnie wpisuje się w jesienną aurę. Nie mogło tu zabraknąć listków szałwii, zioła, które moim zdaniem idealnie komponuje się ze smakiem dyni. Puree przygotowałam z upieczonej dyni Hokkaido, która razem z dynią piżmową jest moją(...)dyni 1 jajko 120 g mąki pszennej+do podsypania 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz gałka muszkatołowa Dodatki: masło świeże listki szałwii tarty parmezan Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki. Rozgniatamy. Do ziemniaków dodajemy puree z dyni, ok. 100 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową, trochę soli i świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy. W razie potrzeby dosypujemy
Smakowity Blog Kulinarnybułce prezentuje się znakomicie. Przepis na bułki znajdziesz tutaj: Bułeczki drożdżowe z kukurydzą Chrupiące krokiety ziemniaczane to doskonały zamiennik zwykłych ziemniaków. I choć ziemniaki z szybkowara kocham miłością niezmienną, to takie krokiety podane z sosem pieczarkowym są obłędne! Jeszcze jedna potrawa z ziemniaków - kluski śląskie nadziewane białą kiełbasą , bo tej nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Kluski
MamaOskarkaniego. Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad gotowy, bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym :) Polecam również moje kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Klopsiki w sosie
Lekcje w kuchniprezentuje się znakomicie. Przepis na bułki znajdziesz tutaj: Bułeczki drożdżowe z kukurydzą Chrupiące krokiety ziemniaczane to doskonały zamiennik zwykłych ziemniaków. I choć ziemniaki z szybkowara kocham miłością niezmienną, to takie krokiety podane z sosem pieczarkowym są obłędne! Jeszcze jedna potrawa z ziemniaków - kluski śląskie nadziewane białą kiełbasą , bo tej nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Kluski
MamaOskarkazaaklimatyzowała na terenach, gdzie ziemniaki królowały, a mięsa było mniej. Farszynki to smażone, faszerowane kluski kartoflane, w kształcie kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo były dodawane w celu „rozmnożenia” farszu mięsnego. - Plince z pomoćko – to Warmińsko-Mazurkie placki ziemniaczane, podawane z pomoćką, czyli „sosem” z twarogu ze śmietaną, z cebulą i czosnkiem. Na plincach
królestwo garówwszystko co można przygotować z ziemniaków. Ostatnio po raz pierwszy zabrałam się za przygotowanie klusków śląski z przepisu mojej mamy. Wyszły boskie i okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne a więc do dzieła. Składniki: ziemniaki ugotowane (1 część) mąka ziemniaczana (1/4 części) Sposób przygotowania: Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrównujemy z wierzchu
Wielki apetytmigdałów. Dzieciom aż się uszy trzęsły... mam nadzieję że i Wam będą. Kluski na śmietanie z śliwkami i migdałami SKŁADNIKI: (bardzo duża porcja można spokojnie zrobić z 1/2 składników) 1,6kg ziemniaków 2,5 szklanki maki pszennej 2 szklani mąki ziemniaczanej 3 jajka pół szklanki słodkiej śmietanki 12% duża łyżka masła śliwki dżem wiśniowy płatki
Pyry na Gazosobno z jajkiem.Wstaw wodę na kopytka w dużym garnku.Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę,dodaj przesianą mąkę, jajko i sól.Szybko wyrób ciasto, podziel na trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól.Do wrzącej wody dodawaj porcjami kluski. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Ciasto lekko twardnieje.Wyjmuj łyżką
Pasje JolkiPizza na ziemniaczanym spodzie to trochę nietypowy i może mało znany pomysł na pizzę, ale smaczny i inny. Jest to również pomysł na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków w sposób inny niż na tradycyjne kopytka czy kluski śląskie. Taka pizza ma specyficzny smak, bo ciasto jest w niej zupełnie inne i nie daje się sosu do środka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrałam, poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oleju. Kabanosy i szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Na cieście ziemniaczanym rozłożyłam wędlinę, starte pieczarki i zeszkloną cebulę. Pizzę wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 35 minut w temp. 190 stopni. Następnie pizzę posypałam startym żółtym serem i piekłam
Waniliowe Improwizacjeuciskam, 1/4 ziemniaków zabieram, w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną, niewiele, dodaję pozostałe ziemniaki, mieszam, w razie potrzeby dodaję jeszcze mąkę. Na koniec dodaję 1 jajko, przyprawiam do smaku solą. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam, palcem robię wgłębienie, odstawiam na blat podsypany mąką. Kluski wrzucam do wrzącej, lekko osolonej wody. Mieszam
Zasmakuj Kuchnimoje ulubione. Bazując na bezglutenowych kluskach z kaszy jaglanej stworzyłam kluski leniwe (smakują identycznie jak one, a mają w sobie dodatkowo bardzo zdrową kaszę jaglaną). Kluski mogą być serwowane zarówno jako danie obiadowe jak i na deser, podwieczorek. Mnie osobiście najbardziej smakują właśnie w wersji na słodko, polane masełkiem i posypane ksylitolem. Mniam(...)200g twarogu tłustego (lub półtłustego) w kostce - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 2 średnie jajka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska) Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta - łyżeczka oleju kokosowego (lub oliwy) - sól do gotowania klusek - masło do polania i ksylitol (lub cukier) do posypania
Smaczne ZdroweSkładniki: kopytka: ziemniaki ugotowane ciepłe 1 kg, mąka tortowa - ile potrzeba w miejsce po wyjęciu części ziemniaków + mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 1 sztuka "XL
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ok. 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 młoda kapusta 1/2 kg szynki wieprzowej 1 słoik krojonych pomidorów 1 cebula 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 łyżka posiekanego koperku sól, … Czytaj dalej Młoda kapusta z kluskami śląskimi
czarrna od kuchniSkładniki: ok. 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 młoda kapusta 1/2 kg szynki wieprzowej 1 słoik krojonych pomidorów 1 cebula 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 łyżka posiekanego koperku sól, … Czytaj dalej Młoda kapusta z kluskami śląskimi
czarrna od kuchniPizza, którą Wam dzisiaj przedstawię, tak naprawdę smakuje jak gigantyczna kluska śląska :) Dlatego też postanowiłam przygotować ją z soczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu
My Culinary Art