Zapraszam na jesienne wydanie leniwych klusek, smaczny jarski obiad na słodko. Ucieszy nie tylko dzieci. W dzisiejszym wydaniu mają żólciótki kolorek jak jesienne liście, a to za sprawą dodatku puree z dynii. Klasyczne z dodatkiem piany z białek (po przepis zapraszam tutaj ) wymagają więcej czasu do przygotowania, dzisiejsze to idelna propozycja na bardzo szybki obiad, pod warunkiem(...)lodówce czeka dyniowe puree. Składniki na 2 porcje: 200 g twarogu (u mnie serek z wiaderka) 100 g puree z dynii 1 jajko 80 g mąki+1 łyżka mączki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła cukier/ksylitol Wykonanie: ser wymieszać widelcem z dyniowym puree bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitego koloru, najlepiej w miseczce. Dodać jajko i obie mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Magda Gdy podałam na obiad takie twarogowe kluchy wszystkich zaskoczyła ich miękkość i delikatność – dodatek bułki tartej sprawia, że rzeczywiście kluski stają się jakby pulchne podczas gotowania, nie są twarde jak te z dodatkiem mąki. Mnie natomiast zaskoczyło prostota wykonania – wszystko można wymieszać widelcem, a po schłodzeniu, ciasto pięknie się formuje i niewiele brudzą ręce. Najlepiej(...)porcje): 500g chudego twarogu 100g bułki tartej 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 jajko Na wiśnie: 500g drylowanych, świeżych wiśni 3 łyżki cukru pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej 100ml wody Dodatkowo do podania: 2 łyżki płatków migdałowych gęsty jogurt Do miski przekładamy twaróg i rozdrabniamy do widelcem. Dodajemy do niego bułkę tartą, cukier puder, sól i rozkłócone jajko
Smaczna StronaTo jest tak, klasyki są super pyszne ale ja uwielbiam eksperymenty i tym razem właśnie taki eksperyment wylądował na moim talerzu. Zupa jest aromatyczna a w
Moje Małe Czarowaniekaszą lub kluskami (na przykład śląskimi albo gnocchi). Bardzo polecam, smacznego :) Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami, składniki: polędwica wieprzowa, por (jasnozielona lub biała część), pół dużej czerwonej papryki, pół cukinii, 2 ząbki czosnku, ok. 1 i 1/3 szklanki wody lub bulionu, ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej
Lekcje w kuchniUwielbiam takie obiady z sezonowymi owocami :) Korzystając z tego, że jeszcze można dostać truskawki ugotowałam rodzince te pyszne knedle. 1,3 kg ugotowanych ziemniaków ok 2
Smakołyki Asiziemniakami mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na kilka części, z każdej robimy wałeczek, który tniemy na małe kawałki. Z każdego kawałka turlamy lekko spłaszczoną kulkę, w której robimy dziurkę. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli (według własnego uznania). Na wrzątek wrzucamy kluseczki. Gdy wypłyną gotujemy 3 minuty. Smacznego :) P.S. Kluski śląskie możemy podawać
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepotrawa przywołująca wspomnienia z dzieciństwa. Dla mnie – jedno i drugie. Kopytka – takie, jakie robi moja Mama. Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 2 szklanki mąki tortowej * - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - sól * u mnie szklanka, to miarka o pojemności 250 ml Kopytka przygotowuje się bardzo szybko, więc już na początku, do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy(...)Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, delikatnie mieszamy do chwili, aż woda ponownie się zagotuje (bez przykrycia). Zmniejszamy temperaturę kuchenki i gotujemy 1 – 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i natychmiast podajemy. R a d y: Podstawowy warunek udanych klusek, to dobrego gatunku ziemniaki, które po ugotowaniu są sypkie i suche
mojewypiekiinietylkoilości przypraw, w tym papryki wędzonej. Co więcej, lubię przygotowywać go w większych ilościach, bo znika błyskawicznie! Sos paprykowy z tofu świetnie pasuje do makaronów , ryżu, kaszy a także klusek Zobacz również inne przepisy na sosy obiadowe oraz przepisy z papryką ! Przepis na sos paprykowy z tofu Składniki cebula (100 g) 2 łyżki oleju (20 g) 2 papryki(...)pomidorowego lub passaty, wtedy dodajcie tylko jedną szklankę wywaru warzywnego i nieco więcej soli *** w wersji wegańskiej oczywiście śmietanki roślinnej, nieweganie mogą użyć 30% śmietanki **** w wersji bezglutenowej mąka ziemniaczana lub ryżowa Czas przygotowania: 25 minut Ilość : 4 porcje Przygotowanie Cebulę siekamy w kostce i podsmażamy na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika (5/10) dopóki się nie zeszkli
WegePrzepisklusek. Bardzo smaczne i syte danie. Ja zrobiłam z szynką, ale może być również karkówka lub łopatka. Składniki 500 g szynki bez kości (może być karkówka, łopatka) 1 brokuł 1 cebula 2 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka 1 pietruszka kawałek selera 1 gałązka selera naciowego 7-8 pieczarek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki
O kuchni z uczuciemjajko mąka ziemniaczana ("na oko") 40 - 50 dag mielonego mięsa gotowanego (u mnie mieszane - drobiowo - wołowe) 1 mała cebula sól, pieprz odrobina wody Przygotowanie: Mięso gotowane mielimy, dodajemy pokrojoną w drobna kostkę i zeszkloną na odrobinie oliwy cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Aby nadzienie było bardziej soczyste dodajemy odrobinę wody. Ciasto na kluski robimy
Kuchnia po mojemuplacki, kluski, zupy. Znaną potrawą w północno-wschodniej Polsce są kartacze , inaczej cepeliny. Danie jest pracochłonne, ale warte spróbowania. Składniki: 20 dużych ziemniaków 0,5 kg mięsa z łopatki 20 dag mąki boczek wędzony cebula 2 jajka sól pieprz Połowę ziemniaków ścieramy na tarce i odsączamy (najlepiej na sitku położyć gazę). Masa ziemniaczana powinna być
Salonik smakówWrzesień- bez dwóch zdań- smakuje świeżymi, dojrzałymi, soczystymi i słodkimi śliwkami (oczywiście nie tylko), a skoro trwa sezon na śliwki, to również i na knedle :) A
Kraina Miodem PłynącaCzas czytania: 3 min Kopytka Kopytka to klasyczne polskie kluski przygotowywane z gotowanych ziemniaków . Oczywiście tego typu kluski znane są na całym świecie pod różnymi nazwami. Włosi mają swoje gnocchi , które występują w różnych wersjach smakowych. Kopytka są bardzo prostym daniem i szybkim do przygotowania, najlepsze wychodzą z zimnych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jeśli będziecie gotować(...)wystudźcie je bardzo dobrze! Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mieliny w maszynce do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Zbyt długie wyrabianie ciasta ziemniaczanego może spowodować, że ziemniaki będą puszczały wodę i do ciasta będzie trzeba dodać więcej mąki, a tego chcemy uniknąć! Zbyt duża ilość mąki w cieście na kopytka sprawi, że kopytka będą
SprawdzonaKuchnia.plmakaronem albo kluskami z gotowanych ziemniaków (na przykład śląskimi lub włoskimi gnocchi). Smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszną polędwicę :) Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym, składniki: polędwiczka wieprzowa, cebula, ząbek czosnku, ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego, 100 g koncentratu pomidorowego, 1/3 lub 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, ok. łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej
Lekcje w kuchniGnocchi to rodzaj włoskich klusek. Są bardzo sycące, tanie oraz co najważniejsze bardzo smaczne. Aby wzbogacić ich smak postanowiłam zrobić je ze szpinakiem. Gnocchi szpinakowe są miękkie, ładne i smakują cudownie. Polane oliwą i startym parmezanem nie potrzebują żadnego towarzystwa :) Potrzebne składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach 1,5 szklanki(...)mąki pszennej 0,5 szklana mąki ziemniaczanej 1 jajko szpinak w liściach 2 ząbki czosnku 1/3 startej gałki muszkatołowej 3 łyżki soku z cytryny pieprz, sól Przygotowanie: Gotujemy z iemniaki w mundurkach, lekko studzimy i ciepłe obieramy, przeciskamy przez praskę. Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte 2 ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, pieprz
Łycha smaków