kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:87/127)

Jajecznica z szynką, cebulą i szczypiorkiem 190

Jajecznica z szynką i szczypiorkiem to bardzo proste danie najczęściej wybierane jednak na śniadanie. Jedni lubią z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Każdy przygotowuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kluski leniwe 110

wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej (rzadsze sery mogą potrzebować troszkę więcej mąki). Zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę. Podzielić na 2 części i z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszczyć go szerokim nożem i pokroić ukośnie na kawałki. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Szpinakowe kopytka z boczkiem. 122

łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól  pieprz Wykonanie: Ziemniaki rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Szpinak rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Mąkę, szpinak, jajko, sól i pieprz połączyć i wyrobić ciasto. Gdyby zbytnio się kleiło dodać więcej mąki. Podzielić ciasto na trzy części, z każdej uformować wałek, lekko spłaszczyć i odcinać nożem kluski. Gotować w osolonej

zadanie-gotowanie
Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów 106

Polsce pure ziemniaczane. Po wystudzeniu polenta staje się twarda, można ją schłodzić w formie, wyjąć, pokroić i usmażyć na patelni lub grillować w kawałkach. Można również wymieszać polentę z dodatkami i uformować z niej kluseczki .  Polentę można potraktować jako bazę do przeróżnych dań, gdyż przy odrobinie fantazji mogą z niej powstać różne kluski, farsze, placki, placuszki

Słodki Kompromis
Leniwe dyniowe 142

Zapraszam na jesienne wydanie leniwych klusek, smaczny jarski obiad na słodko. Ucieszy nie tylko dzieci. W dzisiejszym wydaniu mają żólciótki kolorek jak jesienne liście, a to za sprawą dodatku puree z dynii. Klasyczne z dodatkiem piany z białek (po przepis zapraszam  tutaj ) wymagają więcej czasu do przygotowania, dzisiejsze to idelna propozycja na bardzo szybki obiad, pod warunkiem(...)lodówce czeka dyniowe puree. Składniki na 2 porcje: 200 g twarogu (u mnie serek z wiaderka) 100 g puree z dynii 1 jajko 80 g mąki+1 łyżka mączki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła cukier/ksylitol Wykonanie: ser wymieszać widelcem z dyniowym puree bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitego koloru, najlepiej w miseczce. Dodać jajko i obie mąki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Twarogowe kluski z sosem wiśniowym 138

Magda Gdy podałam na obiad takie twarogowe kluchy wszystkich zaskoczyła ich miękkość i delikatność – dodatek bułki tartej sprawia, że rzeczywiście kluski stają się jakby pulchne podczas gotowania, nie są twarde jak te z dodatkiem mąki. Mnie natomiast zaskoczyło prostota wykonania – wszystko można wymieszać widelcem, a po schłodzeniu, ciasto pięknie się formuje i niewiele brudzą ręce. Najlepiej(...)porcje): 500g chudego twarogu 100g bułki tartej 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 jajko Na wiśnie: 500g drylowanych, świeżych wiśni 3 łyżki cukru pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej 100ml wody Dodatkowo do podania: 2 łyżki płatków migdałowych gęsty jogurt   Do miski przekładamy twaróg i rozdrabniamy do widelcem. Dodajemy do niego bułkę tartą, cukier puder, sól i rozkłócone jajko

Smaczna Strona
Zupa ziemniaczana z pomidorami i zacierką 33

To jest tak, klasyki są super pyszne ale ja uwielbiam eksperymenty i tym razem właśnie taki eksperyment wylądował na moim talerzu. Zupa jest aromatyczna a w

Moje Małe Czarowanie
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami 80

kaszą lub kluskami (na przykład śląskimi albo gnocchi).  Bardzo polecam, smacznego :) Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami, składniki: polędwica wieprzowa, por (jasnozielona lub biała część), pół dużej czerwonej papryki, pół cukinii, 2 ząbki czosnku, ok. 1 i 1/3 szklanki wody lub bulionu, ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej

Lekcje w kuchni
Knedle z truskawkami 140

Uwielbiam takie obiady z sezonowymi owocami :) Korzystając z tego, że jeszcze można dostać truskawki ugotowałam rodzince te pyszne knedle. 1,3 kg ugotowanych ziemniaków ok 2

Smakołyki Asi
Kluski śląskie 182

ziemniakami mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na kilka części, z każdej robimy wałeczek, który tniemy na małe kawałki. Z każdego kawałka turlamy lekko spłaszczoną kulkę, w której robimy dziurkę. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli (według własnego uznania). Na wrzątek wrzucamy kluseczki. Gdy wypłyną gotujemy 3 minuty. Smacznego :) P.S. Kluski śląskie możemy podawać

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kopytka 168

potrawa przywołująca wspomnienia z dzieciństwa. Dla mnie – jedno i drugie. Kopytka – takie, jakie robi moja Mama. Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 2 szklanki mąki tortowej * - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - sól * u mnie szklanka, to miarka o pojemności 250 ml Kopytka przygotowuje się bardzo szybko, więc już na początku, do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy(...)Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, delikatnie mieszamy do chwili, aż woda ponownie się zagotuje (bez przykrycia). Zmniejszamy temperaturę kuchenki i gotujemy 1 – 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i natychmiast podajemy. R a d y: Podstawowy warunek udanych klusek, to dobrego gatunku ziemniaki, które po ugotowaniu są sypkie i suche

mojewypiekiinietylko
Sos paprykowy z tofu (low carb, wegański) 70

ilości przypraw, w tym papryki wędzonej. Co więcej, lubię przygotowywać go w większych ilościach, bo znika błyskawicznie! Sos paprykowy z tofu świetnie pasuje do makaronów , ryżu, kaszy a także klusek Zobacz również inne przepisy na sosy obiadowe oraz przepisy z papryką ! Przepis na sos paprykowy z tofu Składniki cebula (100 g) 2 łyżki oleju (20 g) 2 papryki(...)pomidorowego lub passaty, wtedy dodajcie tylko jedną szklankę wywaru warzywnego i nieco więcej soli *** w wersji wegańskiej oczywiście śmietanki roślinnej, nieweganie mogą użyć 30% śmietanki **** w wersji bezglutenowej mąka ziemniaczana lub ryżowa Czas przygotowania:  25 minut Ilość : 4 porcje Przygotowanie Cebulę siekamy w kostce i podsmażamy na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika (5/10) dopóki się nie zeszkli

WegePrzepis
Gulasz z warzywami 147

klusek. Bardzo smaczne i syte danie. Ja zrobiłam z szynką, ale może być również karkówka lub łopatka. Składniki 500 g  szynki bez kości (może być karkówka, łopatka) 1 brokuł 1 cebula 2 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka 1 pietruszka kawałek selera 1 gałązka selera naciowego 7-8 pieczarek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki

O kuchni z uczuciem
Domowe pyzy z mięsem na obiad. Pyszny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu 183

jajko mąka ziemniaczana ("na oko") 40 - 50 dag mielonego mięsa gotowanego (u mnie mieszane - drobiowo - wołowe) 1 mała cebula sól, pieprz odrobina wody Przygotowanie: Mięso gotowane mielimy, dodajemy pokrojoną w drobna kostkę i zeszkloną na odrobinie oliwy cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Aby nadzienie było bardziej soczyste dodajemy odrobinę wody. Ciasto na kluski robimy

Kuchnia po mojemu
Kartacze 123

placki, kluski, zupy. Znaną potrawą w północno-wschodniej Polsce są kartacze , inaczej cepeliny. Danie jest pracochłonne, ale warte spróbowania.  Składniki: 20 dużych ziemniaków 0,5 kg mięsa z łopatki  20 dag mąki boczek wędzony cebula 2 jajka sól pieprz Połowę ziemniaków ścieramy na tarce i odsączamy (najlepiej na sitku położyć gazę). Masa ziemniaczana powinna być

Salonik smaków
Tradycyjne knedle ziemniaczane ze śliwkami 508

Wrzesień- bez dwóch zdań- smakuje świeżymi, dojrzałymi, soczystymi i słodkimi śliwkami (oczywiście nie tylko), a skoro trwa sezon na śliwki, to również i na knedle :) A

Kraina Miodem Płynąca
Kopytka z sosem grzybowym 83

Czas czytania: 3 min Kopytka Kopytka to klasyczne polskie kluski przygotowywane z gotowanych ziemniaków . Oczywiście tego typu kluski znane są na całym świecie pod różnymi nazwami. Włosi mają swoje gnocchi , które występują w różnych wersjach smakowych. Kopytka są bardzo prostym daniem i szybkim do przygotowania, najlepsze wychodzą z zimnych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jeśli będziecie gotować(...)wystudźcie je bardzo dobrze! Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mieliny w maszynce do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Zbyt długie wyrabianie ciasta ziemniaczanego może spowodować, że ziemniaki będą puszczały wodę i do ciasta będzie trzeba dodać więcej mąki, a tego chcemy uniknąć! Zbyt duża ilość mąki w cieście na kopytka sprawi, że kopytka będą

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania