kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:87/127)

Leniwe dyniowe 145

Zapraszam na jesienne wydanie leniwych klusek, smaczny jarski obiad na słodko. Ucieszy nie tylko dzieci. W dzisiejszym wydaniu mają żólciótki kolorek jak jesienne liście, a to za sprawą dodatku puree z dynii. Klasyczne z dodatkiem piany z białek (po przepis zapraszam  tutaj ) wymagają więcej czasu do przygotowania, dzisiejsze to idelna propozycja na bardzo szybki obiad, pod warunkiem(...)lodówce czeka dyniowe puree. Składniki na 2 porcje: 200 g twarogu (u mnie serek z wiaderka) 100 g puree z dynii 1 jajko 80 g mąki+1 łyżka mączki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła cukier/ksylitol Wykonanie: ser wymieszać widelcem z dyniowym puree bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitego koloru, najlepiej w miseczce. Dodać jajko i obie mąki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Twarogowe kluski z sosem wiśniowym 142

Magda Gdy podałam na obiad takie twarogowe kluchy wszystkich zaskoczyła ich miękkość i delikatność – dodatek bułki tartej sprawia, że rzeczywiście kluski stają się jakby pulchne podczas gotowania, nie są twarde jak te z dodatkiem mąki. Mnie natomiast zaskoczyło prostota wykonania – wszystko można wymieszać widelcem, a po schłodzeniu, ciasto pięknie się formuje i niewiele brudzą ręce. Najlepiej(...)porcje): 500g chudego twarogu 100g bułki tartej 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 jajko Na wiśnie: 500g drylowanych, świeżych wiśni 3 łyżki cukru pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej 100ml wody Dodatkowo do podania: 2 łyżki płatków migdałowych gęsty jogurt   Do miski przekładamy twaróg i rozdrabniamy do widelcem. Dodajemy do niego bułkę tartą, cukier puder, sól i rozkłócone jajko

Smaczna Strona
Zupa ziemniaczana z pomidorami i zacierką 35

To jest tak, klasyki są super pyszne ale ja uwielbiam eksperymenty i tym razem właśnie taki eksperyment wylądował na moim talerzu. Zupa jest aromatyczna a w

Moje Małe Czarowanie
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami 84

kaszą lub kluskami (na przykład śląskimi albo gnocchi).  Bardzo polecam, smacznego :) Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami, składniki: polędwica wieprzowa, por (jasnozielona lub biała część), pół dużej czerwonej papryki, pół cukinii, 2 ząbki czosnku, ok. 1 i 1/3 szklanki wody lub bulionu, ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej

Lekcje w kuchni
Knedle z truskawkami 142

Uwielbiam takie obiady z sezonowymi owocami :) Korzystając z tego, że jeszcze można dostać truskawki ugotowałam rodzince te pyszne knedle. 1,3 kg ugotowanych ziemniaków ok 2

Smakołyki Asi
Kluski śląskie 183

ziemniakami mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na kilka części, z każdej robimy wałeczek, który tniemy na małe kawałki. Z każdego kawałka turlamy lekko spłaszczoną kulkę, w której robimy dziurkę. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli (według własnego uznania). Na wrzątek wrzucamy kluseczki. Gdy wypłyną gotujemy 3 minuty. Smacznego :) P.S. Kluski śląskie możemy podawać

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kopytka 175

potrawa przywołująca wspomnienia z dzieciństwa. Dla mnie – jedno i drugie. Kopytka – takie, jakie robi moja Mama. Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 2 szklanki mąki tortowej * - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - sól * u mnie szklanka, to miarka o pojemności 250 ml Kopytka przygotowuje się bardzo szybko, więc już na początku, do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy(...)Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, delikatnie mieszamy do chwili, aż woda ponownie się zagotuje (bez przykrycia). Zmniejszamy temperaturę kuchenki i gotujemy 1 – 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i natychmiast podajemy. R a d y: Podstawowy warunek udanych klusek, to dobrego gatunku ziemniaki, które po ugotowaniu są sypkie i suche

mojewypiekiinietylko
Sos paprykowy z tofu (low carb, wegański) 74

ilości przypraw, w tym papryki wędzonej. Co więcej, lubię przygotowywać go w większych ilościach, bo znika błyskawicznie! Sos paprykowy z tofu świetnie pasuje do makaronów , ryżu, kaszy a także klusek Zobacz również inne przepisy na sosy obiadowe oraz przepisy z papryką ! Przepis na sos paprykowy z tofu Składniki cebula (100 g) 2 łyżki oleju (20 g) 2 papryki(...)pomidorowego lub passaty, wtedy dodajcie tylko jedną szklankę wywaru warzywnego i nieco więcej soli *** w wersji wegańskiej oczywiście śmietanki roślinnej, nieweganie mogą użyć 30% śmietanki **** w wersji bezglutenowej mąka ziemniaczana lub ryżowa Czas przygotowania:  25 minut Ilość : 4 porcje Przygotowanie Cebulę siekamy w kostce i podsmażamy na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika (5/10) dopóki się nie zeszkli

WegePrzepis
Gulasz z warzywami 151

klusek. Bardzo smaczne i syte danie. Ja zrobiłam z szynką, ale może być również karkówka lub łopatka. Składniki 500 g  szynki bez kości (może być karkówka, łopatka) 1 brokuł 1 cebula 2 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka 1 pietruszka kawałek selera 1 gałązka selera naciowego 7-8 pieczarek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki

O kuchni z uczuciem
Domowe pyzy z mięsem na obiad. Pyszny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu 187

jajko mąka ziemniaczana ("na oko") 40 - 50 dag mielonego mięsa gotowanego (u mnie mieszane - drobiowo - wołowe) 1 mała cebula sól, pieprz odrobina wody Przygotowanie: Mięso gotowane mielimy, dodajemy pokrojoną w drobna kostkę i zeszkloną na odrobinie oliwy cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Aby nadzienie było bardziej soczyste dodajemy odrobinę wody. Ciasto na kluski robimy

Kuchnia po mojemu
Kartacze 128

placki, kluski, zupy. Znaną potrawą w północno-wschodniej Polsce są kartacze , inaczej cepeliny. Danie jest pracochłonne, ale warte spróbowania.  Składniki: 20 dużych ziemniaków 0,5 kg mięsa z łopatki  20 dag mąki boczek wędzony cebula 2 jajka sól pieprz Połowę ziemniaków ścieramy na tarce i odsączamy (najlepiej na sitku położyć gazę). Masa ziemniaczana powinna być

Salonik smaków
Tradycyjne knedle ziemniaczane ze śliwkami 510

Wrzesień- bez dwóch zdań- smakuje świeżymi, dojrzałymi, soczystymi i słodkimi śliwkami (oczywiście nie tylko), a skoro trwa sezon na śliwki, to również i na knedle :) A

Kraina Miodem Płynąca
Kopytka z sosem grzybowym 84

Czas czytania: 3 min Kopytka Kopytka to klasyczne polskie kluski przygotowywane z gotowanych ziemniaków . Oczywiście tego typu kluski znane są na całym świecie pod różnymi nazwami. Włosi mają swoje gnocchi , które występują w różnych wersjach smakowych. Kopytka są bardzo prostym daniem i szybkim do przygotowania, najlepsze wychodzą z zimnych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jeśli będziecie gotować(...)wystudźcie je bardzo dobrze! Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mieliny w maszynce do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Zbyt długie wyrabianie ciasta ziemniaczanego może spowodować, że ziemniaki będą puszczały wodę i do ciasta będzie trzeba dodać więcej mąki, a tego chcemy uniknąć! Zbyt duża ilość mąki w cieście na kopytka sprawi, że kopytka będą

SprawdzonaKuchnia.pl
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym 61

makaronem albo kluskami z gotowanych ziemniaków (na przykład śląskimi lub włoskimi gnocchi). Smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszną polędwicę :) Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym, składniki: polędwiczka wieprzowa, cebula, ząbek czosnku, ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego, 100 g koncentratu pomidorowego, 1/3 lub 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, ok. łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej

Lekcje w kuchni
Gnocchi ze szpinakiem 117

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Są bardzo sycące, tanie oraz co najważniejsze bardzo smaczne. Aby wzbogacić ich smak postanowiłam zrobić je ze szpinakiem.  Gnocchi szpinakowe są miękkie, ładne i smakują cudownie. Polane oliwą i startym parmezanem nie potrzebują żadnego towarzystwa :)  Potrzebne składniki:   1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach 1,5 szklanki(...)mąki pszennej 0,5 szklana mąki ziemniaczanej 1 jajko szpinak w liściach 2 ząbki czosnku 1/3 startej gałki muszkatołowej  3 łyżki soku z cytryny pieprz, sól Przygotowanie: Gotujemy z iemniaki w mundurkach, lekko studzimy i ciepłe obieramy,  przeciskamy przez praskę.  Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte  2 ząbki czosnku,  gałkę muszkatołową, pieprz

Łycha smaków