kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:79/127)

kopytka i kotleciki mielone w sosie pomidorowym... 87

Składniki: kopytka: ziemniaki ugotowane ciepłe 1 kg, mąka tortowa - ile potrzeba w miejsce po wyjęciu części ziemniaków + mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 1 sztuka "XL

W Mojej Kuchni Lubię
Młoda kapusta z kluskami śląskimi 102

Składniki: ok. 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 młoda kapusta 1/2 kg szynki wieprzowej 1 słoik krojonych pomidorów 1 cebula 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 łyżka posiekanego koperku sól, … Czytaj dalej Młoda kapusta z kluskami śląskimi

czarrna od kuchni
Młoda kapusta z kluskami śląskimi 167

Składniki: ok. 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 młoda kapusta 1/2 kg szynki wieprzowej 1 słoik krojonych pomidorów 1 cebula 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 łyżka posiekanego koperku sól, … Czytaj dalej Młoda kapusta z kluskami śląskimi

czarrna od kuchni
Pizza na ziemniaczanym spodzie 199

Pizza, którą Wam dzisiaj przedstawię, tak naprawdę smakuje jak gigantyczna kluska śląska :) Dlatego też postanowiłam przygotować ją z soczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu

My Culinary Art
Dyniowe kluski leniwe 170

ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej (może się z darzyć, że w zależności o d wielkości jajek trzeba bę dzie do dać więcej mąki)  bułka tarta cukier  masło    Przygotowanie: Wszystkie skła dniki umieszczamy w miseczce i wyrabiamy ręcznie. Kie dy ciasto bę dzie je dnolite wałkujemy ręcznie rolke i przecinamy w romby. Kluski wrzucamy

ChilliJemy
Pyzy drożdżowo-ziemniaczane z mięsem. 162

     Witajcie Kochani! Miło mi zaprosić Was dzisiaj na wyjątkowo mięciutki, puszyste, delikatne pyzy z ciasta drożdżowo-ziemniaczanego, hojnie nadziane gotowanym mięsem. Jeśli jeszcze

Rozpustne gotowanie
PLACEK PO ZBÓJNICKU 4389

Placek po zbójnicku to pyszne i sycące danie (z typu jesienno-zimowych). Zestawienie ulubionych chyba przez wszystkich placków ziemniaczanych z warzywno-paprykowym sosem genialnie się

Walijskie Pichcenie
Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną 232

owoce jałowca sól, pieprz Przygotowanie Obrane surowe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Następnie masę ziemniaczaną przekładamy na durszlak i odcedzamy z nadmiaru płynu. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól. Mieszamy dokładnie. Masa ziemniaczana nie powinna być zbyt rzadka, aby ziemniaki nie rozpuściły się podczas gotowania, ani zbyt gęsta, gdyż będą(...)jałowcem. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy odcedzoną kapustę kiszoną, sól i pieprz. Smażymy jeszcze przez chwilę. Na patelnię z boczkiem i kapustą przekładamy kluski, mieszamy i całość smażymy jeszcze przez 2 minuty. [caption id="attachment_7169" align="aligncenter" width="1024"] Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną[/caption] Artykuł Szare

e-PrzepisyKulinarne
Kluski śląskie z zielonym groszkiem, szpinakiem i skórką cytryny 140

musiało się udać. 1 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soli, Ugotuj ziemniaki i przepuść przez praskę do miski, w której będzie wyrabiane ciasto. Kiedy wystygnie, lekko ugnieć. Podziel ziemniaki w misce na cztery równe części, 1/4 z całości wyjmij a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj wcześniej usuniętą część ziemniaków. Zagnieć ciasto.Formuj kulki.W każdej(...)Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Potem groszek i na końcu szpinak. Kiedy liście się zblanszują  dodajemy skórkę, mieszamy wszystko razem i dodajemy gorące kluski. Posyp parmezanem.  Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl

AZgotuj!
Kopytka z batatów 76

kluski i zobaczyć czy po ugotowaniu są miękkie i się nie rozpadają. Wtedy zawsze można dodać nieco więcej mąki. Zawsze przygotowuję większą porcję kopytek i przechowuję je w lodówce w szklanym lub plastikowym pojemniku delikatnie skropione olejem, żeby się nie posklejały. Na blogu znajdziecie także przepis na: bazyliowe kopytka   kopytka, ziemniaczane kluseczki zielone gnocchi   gnocchi(...)pesto z rukoli   Kopytka z batatów Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 800 g upieczonych batatów 1 jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej ok. 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Wykonanie: Upieczone bataty obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę lub przecieramy. Na stolnicy lub na blacie kuchennym mieszamy wszystkie składniki, zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotowe

Kulinarne przygody Gatity
Dlaczego twoje dziecko nie je warzyw i jak to zmienić: Kompleksowy przewodnik 26

połączysz różnorodne smaki w jedną, pyszną całość. Przygotowuj placki warzywne: Zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych, przygotuj placki z cukinii, marchwi czy kalafiora. Używaj warzyw jako bazy do pizzy: Zamiast tradycyjnego ciasta, użyj plastrów bakłażana, cukinii czy brokuła jako bazy do pizzy . Dodawaj warzywa do ciasta kluski na kopytka – powstaną super atrakcyjne, kolorowe kluseczki Stosując te triki, zwiększysz

Wiszniówka
Kopytka z sosem 204

wsypac jedna szklanke, rozrobic ciasto i potem pol szklanki), teraz dodajemy make ziemniaczana Ugnaiatamy ciasto ( jesli sie jeszcze lepi to mozna dodac maki pszennej) Jak juz mamy rozrobione ciasto kroimy je na rowne czesci i formuje z nich walki, z których potem kroimy kluski Pokrojone kluski wrzucamy na gotujaca sie wode i po wyplynieciu

Klaudynkowa kuchnia
KOPYTKA 124

Kopytka z ugotowanych i rozgniecionych na puree ziemniaków. Dodatkiem jest mąka pszenna i jaja. Można pominąć dodanie jaj, dosypać wtedy mąki ziemniaczanej (1 jajko = 1 łyżka mąki ziemniaczanej). Wyrabia się, kształtuje rulony, odcina nożem skośne lub proste kawałki, prostokąty. Miękkie, domowe, do wszelakich sosów (np. pieczarkowego, z cukinii), mięs, uwielbiam ten dodatek do potraw. Podane z masłem(...)wrzątek, gotuję od momentu wypłynięcia ok. 3 minuty lub do miękkości, zawsze sprawdzam pierwszego (wyławiam, wrzucam na talerz, kroję i smakuję). Uważam, by do dna nie przyklejały się kluski, wtedy delikatnie mieszam je łyżką cedzakową ku górze. Kopytka wyławiam łyżką cedzakową i odkładam delikatnie na talerz. Podaję prosto z wody lub przesmażone z sosem i kawałkiem mięsa. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kluski śląskie z zielonym groszkiem 143

podać jako dodatek do obiadu. Nigdy nie smakowały mi odgrzewane kluski śląskie (w porównaniu do kopytek, które właśnie takie podpieczone na patelni smakują mi wyjątkowo!) więc robię ich tyle, by zjeść od razu.  Zapraszam po przepis ;) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana (¼ objętości ziemniaków) 1 płaska łyżka soli 150g zielonego, mrożonego groszku Sposób przygotowania: Ziemniaki

Kuchnia w czekoladzie
KLUSKI ŚLĄSKIE 172

marnuje, a obiad w odświeżonej wersji smakuje wspaniale. Podobno prawdziwe kluski są bez jajek i z dodatkiem  surowych ziemniaków. Ja nie pochodzę z tamtych stron i robię właśnie w ten sposób. SKŁADNIKI: Ugotowane dobrze ubite lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki (zimne) mąka ziemniaczana jajko sól pieprz WYKONANIE: Ziemniaki przekładamy do miski i wyrównujemy. 1/4 ziemniaków odkładamy

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania