kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:73/127)

Orkiszowe kluski leniwe z jagodami FIT 43

jestem ogromną fanką jagód, natomiast np. obok jagodzianek nie przejdę obojętnie. Z racji tego, że mój mężczyzna jagody bardzo lubi postanowiłam sprawić mu niespodziankę i przygotowałam jagodowe kluski leniwe. U nas w domu rzadko jada się potrawy typowo mączne, pomijając makarony, więc sprawiłam mu ogromną frajdę – sobie również. Zapomniałam już jak szybko i przyjemnie się je przygotowuje(...)dodatkami to ok. 532kcal, B: 35,9g, T: 6,2g, W: 82,9g. Składniki: – 400g twarogu półtłustego – 300g mąki orkiszowej – 150g świeżych jagód – 70g skrobi ziemniaczanej – 1 jajko – 20-30g erytrolu – szczypta soli Dodatkowo: – skyr naturalny – skyr waniliowy – jagody, maliny, borówki, listki mięty Jagody oczyszczamy i miksujemy prawie

Be Fit Be Strong
Obiad gaździny dla całej rodziny 176

Placek ziemniaczany, kotlet schabowy oraz kapusta zasmażana to pyszne trójwarstwowe danie, czyli obiad gaździny dla całej rodziny. Klasyczne składniki w nietuzinkowym zestawieniu, tworzą bez wątpienia wyjątkowo swojskie połączenie smaków. Zestaw jest bardzo prosty i elastyczny, ponieważ schab możesz zastąpić np. piersią z kurczaka lub innym ulubionym mięsem. Podstawą są placki ziemniaczane oraz przesmażona kapusta z grzybami. Jest(...)obtaczamy w mące, jajku oraz bułce i smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. 5. Układamy kolejno: placek ziemniaczany, następnie kotlet schabowy i na końcu łyżkę lub dwie kapusty. Podajemy na ciepło. INNE NASZE PROPOZYCJE NA SWOJSKIE DANIA: ŚWIEŻONKA STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE ZIEMNIAKI CZOSNKOWE Z PIEKARNIKA PIEROGI Z BIAŁYM SEREM Smacznego! Artykuł Obiad gaździny dla całej rodziny

Kuchnia Na Wypasie
Najlepsze polskie przepisy 204

Niepodeległości RP przygotowałam dla Was najlepsze i najpopularniejsze polskie przepisy , które znajdziecie na blogu. Fasolka po bretońsku Kluski śląskie Bigos Knedle ze śliwkami Kogel mogel z kakao Buraczki tarte Kopytka Kotlety mielone Marchew na gęsto Pierogi z jagodami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Proziaki Sałatka jajeczna Sałatka ziemniaczana z majonezem Schab

Moja smaczna kuchnia
Gulasz na winie z marchewką 158

ogniu pod przykryciem kolejne 30 minut, aż marchewka zmięknie. Pod koniec można sosik zag궜cić mąką ziemniaczaną. Przed podaniem wyjąć zieleninę w pęczku.  Gulasz najlepiej smakuje następnego dnia, gdy zawartośœć nabierze głębszego aromatu.  Podawać z kopytkami lub kluskami œśląskimi. Nie potrzeba tu już serwować jarzynki do obiadu, bo ilość gotowanej marchewki w gulaszu jest

Grunt to przepis!
Zupa dyniowa krem z kluseczkami serowymi 153

mocno wycisnąć nadmiar wody. Twaróg wrzucić do głębokiej miski dodać jajko, szczyptę soli, trochę pieprzu i mąkę ziemniaczaną. Za pomocą blendera zmielić tak. żeby nie było grudek. Formować podłużne kluseczki. Zagotować wodę w garnku, osolić do smaku, następnie wrzucić kluski do gotującej wody, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut.(5-8 minut)Odcedzić, przelać zimną wodą

Kuchnia Pokoleń
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 159

dokładnie masłem. W garnku zagotujcie mleko ze śmietaną, zmiażdżonymi ząbkami czosnku i gałką muszkatołową.   Podstawą każdego ziemniaczanego przepisu jest zawsze odpowiedni wybór surowca. Kremowe ziemniaki typu B lub C (więcej o wyborze ziemniaków przeczytacie w poście o śląskich kluskach ) obierzcie cienko i jak najcieniej pokrójcie w równe, zgrabne plastry. Ja zawsze pomagam sobie mandoliną. Można to zrobić

Karo in the Kitchen
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 134

cukru pudru 25 g cukru waniliowego Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Powinno powstać coś w rodzaju drobnych klusek. Docisnąć całość razem. Włożyć do woreczka. Schłodzić w lodówce. Nadzienie: 600 - 700 g rabarbaru 6-8 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Rabarbar umyć, dokładnie osuszyć, poodcinać końcówki. Pokroić na 1 cm kawałki

Pełny talerz
Szare kluski z pyszną okrasą 190

przyjemnie :) Można je podać z dowolną okrasą, ja polecam tę z przepisu. Takie kluski są idealną propozycją na pyszny i sycący obiad. Zapraszam SKŁADNIKI CIASTO -1200g ugotowanych ziemniaków -550g surowych ziemniaków startych na małych oczkach -2 jajka -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki mąki pszennej -sól,pieprz  OKRASA -5 plasterków boczku(...)ziemniaki. Odcedzony z nich płyn wylewamy zostawiając skrobie, skrobię dajemy do ciasta. Dodajemy resztę składników czyli mąki, jajka i przyprawy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta kształtujemy rękami niewielkie kluski. Wrzucamy je na gotujaca się wodę, chwilę gotujemy, wyciągay łyżką cedzakową i wrzucamy kolejną partię. OKRASA Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojony drobniutko beczek i startą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bezglutenowe kluski (prawie)śląskie i wspomnienie Londynu 162

wciąż jestem wygłodniała po pobycie w Londynie, więc wczoraj na piątkowy obiad zaserwowałam kluski z kaszy jaglanej uformowane na sposób śląski. Inspiracją do tego dania był przepis z bloga Zapach Apetytu . Składniki (na 3 porcje): 220 g kaszy jaglanej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej jajko średnia cebula 6 cząstek suszonych pomidorów liście bazylii (mieszanka kolorów) płaty śledziowe(...)malakserze, by nie było grudek. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać dobrze. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Pomidory połamać na drobniejsze cząstki. Do wrzącej wody ( bez soli ) wrzucać kluski formując je mokrymi rękoma w kulki z dziurką/wgłębieniem w środku. Po wypłynięciu klusek na wierzch gotować jeszcze ok. 2 minut. Nie wydłużać zanadto czasu

Weekendy w domu i ogrodzie
Kartacze z mięsem 56

channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4502&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Czym są kartacze? Cepeliny to rodzaj nadziewanych, dużych klusek, które zwykle mają około kilkunastu centymetrów długości. Są podłużne i maja bardzo charakterystyczny kształt wrzeciona, zwężającego się ku końcom. Wywodzą się z Litwy, a w Polsce są tradycyjną potrawą(...)dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby powstało jednolite, gładkie ciasto. Uformuj kartacze Na dłoni rozpłaszcz porcję ciasta ziemniaczanego, tak aby powstał niezbyt gruby placek. Na środek wyłóż porcję farszu mięsnego, a następnie zawiń brzegi i sklej je dokładnie, formując dużą, podłużną kluskę o kształcie wrzeciona. Tak przygotowane kartacze gotuj w dużym garnku przez około 15-20 minut w zależności

okolicepalnika.pl
Nylonowe pyzy 130

kuchni, czego wynikiem są te oto nylonowe pyzy czyli kluski śląskie. Jadłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni, a w czasie pałaszowania oddałam się podziwianiu skoków narciarskich ;-) Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Nylonowe pyzy NYLONOWE PYZY 800 g ugotowanych ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 1 jajo szczypta soli Do okraszenia: 2 duże cebule(...)się jednolita odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm i w każdej palcem formujemy dołek. Mi najładniejsze dołeczki wychodziły spod palca serdecznego ;-) Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia klusek. Pamiętajcie o zamieszaniu ich łyżką aby nie przykleiły się

peggiwkuchni
Kluski Z Kapustą I Pieczarkami 57

jestem jednak zwolenniczką tych wytrawnych i dzisiaj wpada właśnie taki przepis na kluski które na pewno Wam posmakują :) Składniki na obiad dla 3 osób Ciasto: około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 całe jajko 200-300 g maki ziemniaczanej Farsz: około 150 g kapusty kiszonej 200-250 g pieczarek 1 ząbek czosnku(...)Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. 5. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 6. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej

Gotowanie...to proste !
Kopytka z boczkiem i groszkiem 197

będzie gładka, lekko klejąca. W między czasie w dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałki wielkości jabłka i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałeczki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem. Z wałeczków kroimy ukośne kluski szerokości ok. 1,5 cm w każdym robimy dziurkę palcem lub końcówką od drewnianej łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PLACUSZKI Z CUKINII I MARCHEWKI 166

Pyszne, proste, mimo, że smażone to zdecydowanie bardziej lżejsze niż te tradycyjne - ziemniaczane. Delikatne w smaku, dlatego super smakowały  podane z  dipem czosnkowym

Walijskie Pichcenie
kopytka z papryką 147

składniki: 500 g ziemniaków, ugotowanych i zmielonych 100-150 g maki ziemniaczanej 2 jajka 1 łyża oleju 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania