kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:73/127)

Obiad gaździny dla całej rodziny 179

Placek ziemniaczany, kotlet schabowy oraz kapusta zasmażana to pyszne trójwarstwowe danie, czyli obiad gaździny dla całej rodziny. Klasyczne składniki w nietuzinkowym zestawieniu, tworzą bez wątpienia wyjątkowo swojskie połączenie smaków. Zestaw jest bardzo prosty i elastyczny, ponieważ schab możesz zastąpić np. piersią z kurczaka lub innym ulubionym mięsem. Podstawą są placki ziemniaczane oraz przesmażona kapusta z grzybami. Jest(...)obtaczamy w mące, jajku oraz bułce i smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. 5. Układamy kolejno: placek ziemniaczany, następnie kotlet schabowy i na końcu łyżkę lub dwie kapusty. Podajemy na ciepło. INNE NASZE PROPOZYCJE NA SWOJSKIE DANIA: ŚWIEŻONKA STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE ZIEMNIAKI CZOSNKOWE Z PIEKARNIKA PIEROGI Z BIAŁYM SEREM Smacznego! Artykuł Obiad gaździny dla całej rodziny

Kuchnia Na Wypasie
Najlepsze polskie przepisy 204

Niepodeległości RP przygotowałam dla Was najlepsze i najpopularniejsze polskie przepisy , które znajdziecie na blogu. Fasolka po bretońsku Kluski śląskie Bigos Knedle ze śliwkami Kogel mogel z kakao Buraczki tarte Kopytka Kotlety mielone Marchew na gęsto Pierogi z jagodami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Proziaki Sałatka jajeczna Sałatka ziemniaczana z majonezem Schab

Moja smaczna kuchnia
Gulasz na winie z marchewką 160

ogniu pod przykryciem kolejne 30 minut, aż marchewka zmięknie. Pod koniec można sosik zag궜cić mąką ziemniaczaną. Przed podaniem wyjąć zieleninę w pęczku.  Gulasz najlepiej smakuje następnego dnia, gdy zawartośœć nabierze głębszego aromatu.  Podawać z kopytkami lub kluskami œśląskimi. Nie potrzeba tu już serwować jarzynki do obiadu, bo ilość gotowanej marchewki w gulaszu jest

Grunt to przepis!
Zupa dyniowa krem z kluseczkami serowymi 156

mocno wycisnąć nadmiar wody. Twaróg wrzucić do głębokiej miski dodać jajko, szczyptę soli, trochę pieprzu i mąkę ziemniaczaną. Za pomocą blendera zmielić tak. żeby nie było grudek. Formować podłużne kluseczki. Zagotować wodę w garnku, osolić do smaku, następnie wrzucić kluski do gotującej wody, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut.(5-8 minut)Odcedzić, przelać zimną wodą

Kuchnia Pokoleń
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 161

dokładnie masłem. W garnku zagotujcie mleko ze śmietaną, zmiażdżonymi ząbkami czosnku i gałką muszkatołową.   Podstawą każdego ziemniaczanego przepisu jest zawsze odpowiedni wybór surowca. Kremowe ziemniaki typu B lub C (więcej o wyborze ziemniaków przeczytacie w poście o śląskich kluskach ) obierzcie cienko i jak najcieniej pokrójcie w równe, zgrabne plastry. Ja zawsze pomagam sobie mandoliną. Można to zrobić

Karo in the Kitchen
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 136

cukru pudru 25 g cukru waniliowego Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Powinno powstać coś w rodzaju drobnych klusek. Docisnąć całość razem. Włożyć do woreczka. Schłodzić w lodówce. Nadzienie: 600 - 700 g rabarbaru 6-8 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Rabarbar umyć, dokładnie osuszyć, poodcinać końcówki. Pokroić na 1 cm kawałki

Pełny talerz
Szare kluski z pyszną okrasą 191

przyjemnie :) Można je podać z dowolną okrasą, ja polecam tę z przepisu. Takie kluski są idealną propozycją na pyszny i sycący obiad. Zapraszam SKŁADNIKI CIASTO -1200g ugotowanych ziemniaków -550g surowych ziemniaków startych na małych oczkach -2 jajka -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki mąki pszennej -sól,pieprz  OKRASA -5 plasterków boczku(...)ziemniaki. Odcedzony z nich płyn wylewamy zostawiając skrobie, skrobię dajemy do ciasta. Dodajemy resztę składników czyli mąki, jajka i przyprawy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta kształtujemy rękami niewielkie kluski. Wrzucamy je na gotujaca się wodę, chwilę gotujemy, wyciągay łyżką cedzakową i wrzucamy kolejną partię. OKRASA Cebulkę kroimy i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojony drobniutko beczek i startą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bezglutenowe kluski (prawie)śląskie i wspomnienie Londynu 164

wciąż jestem wygłodniała po pobycie w Londynie, więc wczoraj na piątkowy obiad zaserwowałam kluski z kaszy jaglanej uformowane na sposób śląski. Inspiracją do tego dania był przepis z bloga Zapach Apetytu . Składniki (na 3 porcje): 220 g kaszy jaglanej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej jajko średnia cebula 6 cząstek suszonych pomidorów liście bazylii (mieszanka kolorów) płaty śledziowe(...)malakserze, by nie było grudek. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać dobrze. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Pomidory połamać na drobniejsze cząstki. Do wrzącej wody ( bez soli ) wrzucać kluski formując je mokrymi rękoma w kulki z dziurką/wgłębieniem w środku. Po wypłynięciu klusek na wierzch gotować jeszcze ok. 2 minut. Nie wydłużać zanadto czasu

Weekendy w domu i ogrodzie
Kartacze z mięsem 57

channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=4502&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Czym są kartacze? Cepeliny to rodzaj nadziewanych, dużych klusek, które zwykle mają około kilkunastu centymetrów długości. Są podłużne i maja bardzo charakterystyczny kształt wrzeciona, zwężającego się ku końcom. Wywodzą się z Litwy, a w Polsce są tradycyjną potrawą(...)dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby powstało jednolite, gładkie ciasto. Uformuj kartacze Na dłoni rozpłaszcz porcję ciasta ziemniaczanego, tak aby powstał niezbyt gruby placek. Na środek wyłóż porcję farszu mięsnego, a następnie zawiń brzegi i sklej je dokładnie, formując dużą, podłużną kluskę o kształcie wrzeciona. Tak przygotowane kartacze gotuj w dużym garnku przez około 15-20 minut w zależności

okolicepalnika.pl
Nylonowe pyzy 133

kuchni, czego wynikiem są te oto nylonowe pyzy czyli kluski śląskie. Jadłam je pierwszy raz i na pewno nie ostatni, a w czasie pałaszowania oddałam się podziwianiu skoków narciarskich ;-) Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Nylonowe pyzy NYLONOWE PYZY 800 g ugotowanych ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 1 jajo szczypta soli Do okraszenia: 2 duże cebule(...)się jednolita odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm i w każdej palcem formujemy dołek. Mi najładniejsze dołeczki wychodziły spod palca serdecznego ;-) Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia klusek. Pamiętajcie o zamieszaniu ich łyżką aby nie przykleiły się

peggiwkuchni
Kluski Z Kapustą I Pieczarkami 60

jestem jednak zwolenniczką tych wytrawnych i dzisiaj wpada właśnie taki przepis na kluski które na pewno Wam posmakują :) Składniki na obiad dla 3 osób Ciasto: około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 całe jajko 200-300 g maki ziemniaczanej Farsz: około 150 g kapusty kiszonej 200-250 g pieczarek 1 ząbek czosnku(...)Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. 5. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 6. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej

Gotowanie...to proste !
Kopytka z boczkiem i groszkiem 199

będzie gładka, lekko klejąca. W między czasie w dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałki wielkości jabłka i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałeczki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem. Z wałeczków kroimy ukośne kluski szerokości ok. 1,5 cm w każdym robimy dziurkę palcem lub końcówką od drewnianej łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PLACUSZKI Z CUKINII I MARCHEWKI 166

Pyszne, proste, mimo, że smażone to zdecydowanie bardziej lżejsze niż te tradycyjne - ziemniaczane. Delikatne w smaku, dlatego super smakowały  podane z  dipem czosnkowym

Walijskie Pichcenie
kopytka z papryką 148

składniki: 500 g ziemniaków, ugotowanych i zmielonych 100-150 g maki ziemniaczanej 2 jajka 1 łyża oleju 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej

Domowy Smak Jedzenia
Cepeliny - Kartacze 274

1,5 kg mączystych ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 jajko 4

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania