kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:72/127)

Szare kluski 62

przed obraniem 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 średnie jajka 1/2 płaskiej łyżeczki soli Sposób wykonania / Instructions: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarcemo najdrobniejszych oczkach. Na durszlaku umieścić czystą, bawełnianą ścierkę. Pod durszlakiem umieścić garnek. Na ścierkę przełożyć całą masę ziemniaczaną. Odcisnąć nadmiar wody ze startych ziemniaków. Odciśnietej masy nie trzymać(...)wybrać z dna skrobię ziemniaczaną. W misce umieścić odciśnięte ziemniaki, skrobię, jajka, sól i mąkę. Mąkę dodawać partiami i po każdym wymieszaniu sprawdzić konsystencję. Masa ziemniaczana powinna być po wymieszaniu dość gęsta. Podczas nakładania ma nie wylewać się z łyżki, jednak nie może być zbyt uformowana. Mąkę dodawać stopniowo i obserwować masę na kluski. Kluski

Spice things up
CEPELINY 83

uformować, ale nie było za twarde. W szerszym garnku doprowadzam do wrzenia dużą ilość wody, solę. Z ciasta ziemniaczanego formuję podłużne cepeliny o długości 7-8 cm. Nabieram łyżką do zupy kawałki ciasta (to moja miarka) i formuję kształtne kluski. Ważne, aby były w miarę tej samej wielkości, by równo się gotowały. Cepeliny wrzucam na osolony wrzątek

Zasmakuj Kuchni
Kulki ziemniaczano-serowe 244

podać do obiadu jeśli znudziły nam się ziemniaki, kluski, frytki.. co innego można zrobić z ziemniaków, co będzie równie proste, ciekawe i smaczne? Można zrobić dufinki, czyli kulki ziemniaczane, ale można je wzbogacić o dodatek sera dzięki czemu będą smaczniejsze i co ważniejsze podczas smażenia nie będą nam z gorącego oleju. Polecam ziemniaczane kulki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Torcik bezowy z bitą śmietaną 158

bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Składniki - proporcje na dwa lub trzy torciki 2 duże białka 10 dag cukru pudru 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej kilka kropli soku z cytryny szczypta soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Knedle z jagodami 147

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól dodatkowo 350 g jagód śmietana cukier Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć

magiczna kuchnia Kasi
Tradycyjne knedle ziemniaczane z truskawkami + kilka porad jak zrobić idealne knedle 447

W sezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem... O

Kraina Miodem Płynąca
Knedle ze śliwkami 121

nakładamy śliwkę, zlepiamy dokładnie boki, formując kulkę. Tak przygotowane knedle układamy na desce mocno obsypanej mąką. Ciasto ziemniaczane bardzo się lepi, więc będzie dobrze naszykować sobie miseczkę z zimną wodą, żeby zwilżać dłonie co jakiś czas podczas robienia klusek. Gotujemy knedle partiami przez około 12 minut na bardzo małym ogniu. Gotowe knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy

Gotowanie moimi oczami
Kluski śląskie ze szpinakiem 108

Składniki: 800g ziemniaków ząbek czosnku kilka gałązek natki pietruszki 2 łyżki szpinaku mąka ziemniaczana Przygotowanie:   Ziemniaki obrać i u gotować w osolonej wodzie z

Gaździnka warzy
KLUSKI ŚLASKIE Z BURACZKAMI 106

Kluski śląskie tym razem z buraczkami. Równie smaczne jak tradycyjne białe z samych ziemniaków.                                                                SKŁADNIKI :  1 kg ziemniaków ugotowanych, ostudzonych i przeciśniętych przez praskę(...)średnie buraczki ugotowane, ostudzone i zmielone blenderem ( około 300 g ) 1 jako  mąka ziemniaczana                                                       PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki i buraczki przekładamy do miski, wyrównujemy, dzielimy masę na cztery. Jedną część wyciągamy i rozkładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Kluski szpinakowo-serowe 201

musi być dokładnie zmiksowany na puree. Kluski szpinakowo-serowe to idealne kluski, lekkie, delikatne, po prostu pyszne. Składniki: 150 g  serka śmietankowego Almette 1 szklanka świeżego szpinaku 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 1 łyżka soli Przygotowanie: Do miski blendera przekładamy świeże listki szpinaku(...)lekko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części.  Formujemy z ciasta wałek, który lekko spłaszczamy i kroimy na ukośne romby, które następnie wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wszystkie kluski szpinakowo-serowe wypłyną na powierzchnię wody oznacza to, że kluski są gotowe, wykładamy je na talerz, polewamy ciepłym masłem z chorizo i świeżymi listkami szałwii. Polecam gdyż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czy z tej mąki będzie chleb? 149

tłuszczowych. Doskonała do chlebów, ciasta, naleśników, * jęczmienna – trochę zapomniana, a charakteryzująca się mniejszą zawartością glutenu niż mąka pszenna. Dobrze jest ją mieszać z innymi mąkami. Znakomicie smakuje w postaci klusek, ciasteczek, naleśników i chleba, ma delikatny orzechowy smak, * żytnia – znana głównie jako chlebowa czy do przygotowania zakwasu, jednak można ją również stosować do wypieków cukierniczych, * owsiana – charakteryzuje się(...)wyrobu tortilli czy taco. Znajduje również doskonałe zastosowanie do wypieków ciast, ciasteczek, placków, panierowania, zagęszczania sosów, * ziemniaczana – powstaje poprzez wypłukanie skrobi z świeżych ziemniaków, a następnie osuszenie i czyszczenie uzyskanego krochmalu, dając w efekcie postać sypkiego proszku. Wykorzystywana do przygotowywania kisielów, klusek, ciast, sosów, * z soi – zawiera dwa razy więcej białka niż mąka pszenna, niewielką ilość skrobi

Pyry na Gaz
Leniwe kluski z tofu 194

lubię podawać je podsmażoną bułką tartą i cukrem. kostka tofu (ok. 180 g) 2 małe jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek maki pszennej 1/2 łyżeczki soli Tofu rozgniatamy dokładnie widelcem, albo praską do ziemniaków. Dodajemy jajka, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę i formujemy na niej dwa wałeczki. Kroimy(...)skosie tworząc kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy kluseczki. Gotujemy ok. 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe leniwe kluski można polać podsmażoną na maśle klarowanym bułką tartą i posypać cukrem

Dieta bez mleka
Kluski śląskie buraczane 115

śląskie inaczej :) Wystarczy dodać buraka, aby znane kluski zadziwiły nas samych :) Skoro za oknem biało,to stwórzmy sobie trochę koloru na talerzu. Przepis przewinął mi się w którejś z gazet :) Polecam wypróbować.   Składniki dla 4 osób: 8 ugotowanych średnich ziemniaków średni ugotowany burak ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej ok. 3 łyżek mąki pszennej sól tłuszcz(...)zmieszane w proporcji : 2 części ziemniaczanej , część pszennej. Mąka ma zakryć cały ubytek. (u mnie mniej więcej ilość łyżek wyszła taka jak w składnikach) Dodać z powrotem odłożoną część masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobić gładkie ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką formować kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczać je lekko i kciukiem wyciskać zagłębienie. Kluski wrzucać na osolony wrzątek , zamieszać

Różne smaki w kuchni
Kluski śląskie buraczane 126

śląskie inaczej :) Wystarczy dodac buraka, aby znane kluski zadziwiły nas samych :).Skoro za oknem biało , to stwórzmy sobie trochę koloru na talerzu. Przepis przewinął mi się w którejś z gazet :) Polecam wypróbowac.Składniki dla 4 osób: 8 ugotowanych średnich ziemniaków średni ugotowany burak ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej ok. 3 łyżek mąki pszennej sól tłuszcz(...)zmieszane w proporcji : 2 części ziemniaczanej , częśc pszennej. Mąka ma zakryc cały ubytek. ( u mnie mniej więcej ilośc łyżek wyszła taka jak w składnikach )Dodac z powrotem odłożoną częśc masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobic gładkie ciasto. Dłońmi opruszonymi mąką formowac kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczac je lekko i kciukiem wyciskac zagłębienie.Kluski wrzucac na osolony wrzątek , zamieszac

Słodkości i nie tylko
Kluski Śląskie 145

sprawdzony, domowy, prosty i szybki przepis na kluski śląskie. Idealne jako dodatek do wszelkich sosów i innych obiadów. Zapraszam do spróbowania.  Składniki: * ugotowane ziemniaki (około 5 dużych na dwie lub trzy osoby) * mąka ziemniaczana * jajko Długość przygotowywania: 20 minut Poziom trudności: Łatwy Porcja: 4 osoby Kaloryczność: Średnia Ziemniaki gotujemy. Możemy je lekko rozgotować, wtedy lepiej przeciśniemy(...)Dodajemy jajko i łączymy składniki najlepiej ręką. Formujemy kuleczki w dowolnym rozmiarze, na środku robiąc dziurkę małym palcem, tak aby nie przebiła dna. Dobrze jest moczyć ręce po kilku kluskach, aby się nie przyklejały do dłoń i były ładnego kształtu. W garnku wstawiamy wodę, 3/4 pojemności garnka, solimy troszeczkę i doprowadzamy do wrzenia. Ogień przykręcamy na mały

Klasyka Gotowania

Proponowane wyszukiwania