uformować, ale nie było za twarde. W szerszym garnku doprowadzam do wrzenia dużą ilość wody, solę. Z ciasta ziemniaczanego formuję podłużne cepeliny o długości 7-8 cm. Nabieram łyżką do zupy kawałki ciasta (to moja miarka) i formuję kształtne kluski. Ważne, aby były w miarę tej samej wielkości, by równo się gotowały. Cepeliny wrzucam na osolony wrzątek
Zasmakuj Kuchnipodać do obiadu jeśli znudziły nam się ziemniaki, kluski, frytki.. co innego można zrobić z ziemniaków, co będzie równie proste, ciekawe i smaczne? Można zrobić dufinki, czyli kulki ziemniaczane, ale można je wzbogacić o dodatek sera dzięki czemu będą smaczniejsze i co ważniejsze podczas smażenia nie będą nam z gorącego oleju. Polecam ziemniaczane kulki
Bernika - moj kulinarny pamietnikbitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Składniki - proporcje na dwa lub trzy torciki 2 duże białka 10 dag cukru pudru 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej kilka kropli soku z cytryny szczypta soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól dodatkowo 350 g jagód śmietana cukier Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć
magiczna kuchnia KasiW sezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem... O
Kraina Miodem Płynącanakładamy śliwkę, zlepiamy dokładnie boki, formując kulkę. Tak przygotowane knedle układamy na desce mocno obsypanej mąką. Ciasto ziemniaczane bardzo się lepi, więc będzie dobrze naszykować sobie miseczkę z zimną wodą, żeby zwilżać dłonie co jakiś czas podczas robienia klusek. Gotujemy knedle partiami przez około 12 minut na bardzo małym ogniu. Gotowe knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: 800g ziemniaków ząbek czosnku kilka gałązek natki pietruszki 2 łyżki szpinaku mąka ziemniaczana Przygotowanie: Ziemniaki obrać i u gotować w osolonej wodzie z
Gaździnka warzyKluski śląskie tym razem z buraczkami. Równie smaczne jak tradycyjne białe z samych ziemniaków. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków ugotowanych, ostudzonych i przeciśniętych przez praskę(...)średnie buraczki ugotowane, ostudzone i zmielone blenderem ( około 300 g ) 1 jako mąka ziemniaczana PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki i buraczki przekładamy do miski, wyrównujemy, dzielimy masę na cztery. Jedną część wyciągamy i rozkładamy
Kulinarne Fantazje Mariolimusi być dokładnie zmiksowany na puree. Kluski szpinakowo-serowe to idealne kluski, lekkie, delikatne, po prostu pyszne. Składniki: 150 g serka śmietankowego Almette 1 szklanka świeżego szpinaku 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 1 łyżka soli Przygotowanie: Do miski blendera przekładamy świeże listki szpinaku(...)lekko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Formujemy z ciasta wałek, który lekko spłaszczamy i kroimy na ukośne romby, które następnie wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wszystkie kluski szpinakowo-serowe wypłyną na powierzchnię wody oznacza to, że kluski są gotowe, wykładamy je na talerz, polewamy ciepłym masłem z chorizo i świeżymi listkami szałwii. Polecam gdyż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętłuszczowych. Doskonała do chlebów, ciasta, naleśników, * jęczmienna – trochę zapomniana, a charakteryzująca się mniejszą zawartością glutenu niż mąka pszenna. Dobrze jest ją mieszać z innymi mąkami. Znakomicie smakuje w postaci klusek, ciasteczek, naleśników i chleba, ma delikatny orzechowy smak, * żytnia – znana głównie jako chlebowa czy do przygotowania zakwasu, jednak można ją również stosować do wypieków cukierniczych, * owsiana – charakteryzuje się(...)wyrobu tortilli czy taco. Znajduje również doskonałe zastosowanie do wypieków ciast, ciasteczek, placków, panierowania, zagęszczania sosów, * ziemniaczana – powstaje poprzez wypłukanie skrobi z świeżych ziemniaków, a następnie osuszenie i czyszczenie uzyskanego krochmalu, dając w efekcie postać sypkiego proszku. Wykorzystywana do przygotowywania kisielów, klusek, ciast, sosów, * z soi – zawiera dwa razy więcej białka niż mąka pszenna, niewielką ilość skrobi
Pyry na Gazlubię podawać je podsmażoną bułką tartą i cukrem. kostka tofu (ok. 180 g) 2 małe jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek maki pszennej 1/2 łyżeczki soli Tofu rozgniatamy dokładnie widelcem, albo praską do ziemniaków. Dodajemy jajka, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę i formujemy na niej dwa wałeczki. Kroimy(...)skosie tworząc kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do osolonego wrzątku wrzucamy kluseczki. Gotujemy ok. 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe leniwe kluski można polać podsmażoną na maśle klarowanym bułką tartą i posypać cukrem
Dieta bez mlekaśląskie inaczej :) Wystarczy dodać buraka, aby znane kluski zadziwiły nas samych :) Skoro za oknem biało,to stwórzmy sobie trochę koloru na talerzu. Przepis przewinął mi się w którejś z gazet :) Polecam wypróbować. Składniki dla 4 osób: 8 ugotowanych średnich ziemniaków średni ugotowany burak ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej ok. 3 łyżek mąki pszennej sól tłuszcz(...)zmieszane w proporcji : 2 części ziemniaczanej , część pszennej. Mąka ma zakryć cały ubytek. (u mnie mniej więcej ilość łyżek wyszła taka jak w składnikach) Dodać z powrotem odłożoną część masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobić gładkie ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką formować kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczać je lekko i kciukiem wyciskać zagłębienie. Kluski wrzucać na osolony wrzątek , zamieszać
Różne smaki w kuchniśląskie inaczej :) Wystarczy dodac buraka, aby znane kluski zadziwiły nas samych :).Skoro za oknem biało , to stwórzmy sobie trochę koloru na talerzu. Przepis przewinął mi się w którejś z gazet :) Polecam wypróbowac.Składniki dla 4 osób: 8 ugotowanych średnich ziemniaków średni ugotowany burak ok. 6 łyżek mąki ziemniaczanej ok. 3 łyżek mąki pszennej sól tłuszcz(...)zmieszane w proporcji : 2 części ziemniaczanej , częśc pszennej. Mąka ma zakryc cały ubytek. ( u mnie mniej więcej ilośc łyżek wyszła taka jak w składnikach )Dodac z powrotem odłożoną częśc masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobic gładkie ciasto. Dłońmi opruszonymi mąką formowac kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczac je lekko i kciukiem wyciskac zagłębienie.Kluski wrzucac na osolony wrzątek , zamieszac
Słodkości i nie tylkosprawdzony, domowy, prosty i szybki przepis na kluski śląskie. Idealne jako dodatek do wszelkich sosów i innych obiadów. Zapraszam do spróbowania. Składniki: * ugotowane ziemniaki (około 5 dużych na dwie lub trzy osoby) * mąka ziemniaczana * jajko Długość przygotowywania: 20 minut Poziom trudności: Łatwy Porcja: 4 osoby Kaloryczność: Średnia Ziemniaki gotujemy. Możemy je lekko rozgotować, wtedy lepiej przeciśniemy(...)Dodajemy jajko i łączymy składniki najlepiej ręką. Formujemy kuleczki w dowolnym rozmiarze, na środku robiąc dziurkę małym palcem, tak aby nie przebiła dna. Dobrze jest moczyć ręce po kilku kluskach, aby się nie przyklejały do dłoń i były ładnego kształtu. W garnku wstawiamy wodę, 3/4 pojemności garnka, solimy troszeczkę i doprowadzamy do wrzenia. Ogień przykręcamy na mały
Klasyka Gotowaniajestem ogromną fanką jagód, natomiast np. obok jagodzianek nie przejdę obojętnie. Z racji tego, że mój mężczyzna jagody bardzo lubi postanowiłam sprawić mu niespodziankę i przygotowałam jagodowe kluski leniwe. U nas w domu rzadko jada się potrawy typowo mączne, pomijając makarony, więc sprawiłam mu ogromną frajdę – sobie również. Zapomniałam już jak szybko i przyjemnie się je przygotowuje(...)dodatkami to ok. 532kcal, B: 35,9g, T: 6,2g, W: 82,9g. Składniki: – 400g twarogu półtłustego – 300g mąki orkiszowej – 150g świeżych jagód – 70g skrobi ziemniaczanej – 1 jajko – 20-30g erytrolu – szczypta soli Dodatkowo: – skyr naturalny – skyr waniliowy – jagody, maliny, borówki, listki mięty Jagody oczyszczamy i miksujemy prawie
Be Fit Be Strong