suchej mąki. Łyżeczkę maczamy w wrzącym rosole, i nakładamy niewielkie porcje ciasta, aż do wyczerpania ciasta. Zaś mąka ziemniaczana nada im takiego fajnego połysku, jakiego nie uzyskamy z samej pszennej. Gotujemy wolno, pięć minut od wypłynięcia wszystkich klusek do góry. Można pominąć mannę i zrobić z samej mąki, ale wówczas kluseczki są bardzo zbite, kaszka nadaje
Dieta moja pasjazabiorę się za kluchy i słowa dotrzymałam. Knedle się udały a teraz zrobiłam kluski śląskie. Nie wiem czemu bałam się je robić bo są bardzo łatwe w przygotowaniu. A jakie pyszne, z mięskiem i sosikiem tworzą pyszne sycące danie. składniki: ziemniaki mąka ziemniaczana sól woda Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Następnie ugotowane letnie ziemniaki(...)Jedną częśc ziemniaków wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Potem z powrotem dodać odłożone ziemniaki i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować kuleczki mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić małe wgłębienie palcem lub zaokrąglonym trzonkiem od drewnianej łyżki. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki
Monia miesza i gotujeChyba najpopularniejsze z klusek, szczególnie na terenie Górnego Śląska.Przepisów na nie jest wiele.My skorzystaliśmy z podpowiedzi Joli i ta wersja najbardziej nam odpowiada.Kluseczki są bardzo delikatne i zawsze się udają. Składniki:-1 kg ugotowanych ziemniaków-ok. 1 i 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej-2/3 szklanki mleka-łyżka masła-sól Ugotowane ziemniaki mielimy(...)Mleko zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła. Wlewamy do masy ziemniaczanej i wyrabiamy. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy do powstania jednolitego,gładkiego ciasta. W dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce robimy wgłębienie. Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą z odrobiną oleju.Kiedy wypłyną
Maminek kulinarnycynamon, pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, knedle wyszły pyszne i pachnące :) Spróbujcie też urozmaicić zwykłe kluski małym dodatkiem.... smacznego !!! około kg ziemniaków( ważone zimne po ugotowaniu) 30 dag mąki pszennej 20 dag skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 2 łyżeczki cynamonu 2 jajka śliwki węgierki Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, wystudzić i dokładnie zmiąć. Śliwki trzeba(...)dzielę na porcje, rozpłaszczam, nakładam śliwkę i sklejam tworząc okrągłego knedla. Knedle wkładam na wrzątek i gotuję, od wypłynięcia na wierzch 8 – 10 minut ( zależy od wielkości kluski) Podaję z topionym masłem i cukrem, można dać kleks gęstej śmietany, jeśli do ciasta nie dodamy cynamonu, można nim posypać gotowe knedle
Takie tam pichcenieprzygotować np. z maślaków czy też podgrzybków, ale według mnie, to już nie to samo. Sos najbardziej lubię podawać z pure ziemniaczanym, ale wspaniale smakuje również z kopytkami czy włoskimi gnocchi. A skoro tym razem są włoskie kluski, to wszystko posypałam startym parmezanem, ależ to pysznie wyszło. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatityprzestudzenia. Następnie wlewamy mleko, doprawiamy solą i mieszamy do połączenia się z dynią. Podajemy z kluskami. składniki na kluski: 250 g ziemniaków ugotowanych 250 g ziemniaków surowych 1 małe jajko ok. 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oliwy wykonanie: Ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach (na papkę). Odciskamy z nadmiaru wody. Ugotowane ziemniaki
Domowy Smak Jedzeniawszystko robiłam "na oko", gdy zostanie farszu można nim posmarować naleśniki i wyjdą pyszne krokiety, jeśli zostanie ciasta - zrobimy kluski śląskie. SKŁADNIKI: Ciasto: ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 25 dag mąki ziemniaczanej [uwaga: ja nigdy nie ważę ziemniaków, stosuję proporcję 1:4, czyli ziemniaki wkładam do miski, ugniatam łyżką i wyrównuję wierzch
Kto ugości moich gości?Szare kluski, zwane również przecierakami i żeleźniakiami z domu znamy w wersji z kapustą kiszoną i boczkiem (na blogu można znaleźć przepis na ich wegańską wersję ). Żeleźniaki z twarogiem i ogórkiem kiszonym poznaliśmy dopiero latem w restauracji Powroty w Łowiczu. To połączenie na tyle(...)się podobało, że postanowiliśmy je odtworzyć i zweganizować. Ten przepis łączy już wcześniej dodane przepisy na szare kluski i wegański gzik , które tylko nieznacznie zmodyfikowaliśmy. A miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni polecamy również przepis na kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych . Składniki (4 porcje): - 750 g ziemniaków Twaróg - 3 łyżki
Roślinożerni urlopowiczeSzare kluski z okrasą Prostym sposobem na szybki i syty obiad są szare kluski . Pyszne , nieskomplikowane ( trochę kłopotliwe za pierwszym razem , później już nie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , taka klasyka , która nigdy nie wychodzi z mody i gustów . Oczywiście(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko sól do smaku boczek wędzony , na skwarki – około 200 g Ziemniaki obieramy , a następnie ścieramy na drobnej tarce . Przekładamy na ścierkę i odciskamy z nich sok . Powstały sok możemy odstawić i po około 10 minutach zlać – a pozostałą na dnie skrobię dodać do masy ziemniaczanej . Do suchej masy ziemniaczanej dodajemy
Ogrodnik w podróżyowocami, na słodko. Zaręczam jednak, na wytrawnie są równie smaczne. Rewelacyjny jarski obiad dla wielbicieli klusek. Wegeterianie też bedą zadowoleni. Polecam! Składniki na knedle: 1 kg ziemniaków 30 dkg mąki orkiszowej (w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej) 1 jajko Składniki na farsz: 250 g jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatałowa szczypta imbiru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zazwyczaj wymieszane z pokrojonym w drobną kostkę i podsmażonym boczkiem i cebulą. Tradycyjnym dodatkiem do szarych klusek jest zasmażana kapusta kiszona.Tuż po drugiej wojnie światowej zamiast kapusty używano brukwi. SKŁADNIKI: 7 ziemniaków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 jajko 10-15 dag. boczku wędzonego 1 szalotka 1 łyżka smalcu ze skwarkami(...)zagotować wodę z dodatkiem soli, kluseczki wrzucamy do wrzątku, gotujemy 5-7 min. od chwili zagotowania, cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na łyżce smalcu, gotowe kluski z dodatkiem małej ilości wody, w której się gotowały wykładamy na talerz, polewamy skwarkami i smacznego
Kuchnia Beatykopiec z mąki ziemniaczanej. Tak, aby wypełnił całą "lukę" ;) 2. Robimy na środku dziurkę, wbijamy jajko, a następnie zagniatamy ciasto. Dosyć krótko, tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji i porządnego połączenia się wszystkich składników. 3. Dzielimy ciasto na dwie lub trzy części, formujemy wałki, jak do kopytek. Następnie wycinamy mniejsze kawałki na kluski (również jak kopytka
Kraina Tysiąca Smakówświętach zostały ugotowane ziemniaki. Zrobimy pyszne kluseczki. Do klusek z ziemniaków może być poświąteczna kapusta. Albo poprostu zeszklona na oleju cebulka czy posmażona kiełbasa. Składniki: ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana lub pszenna osolona woda z olejem Jeśli chodzi o proporcje to mąki wsypujemy jedna czwartą ilości ziemniaków. Już wyjasniam jak to zrobić. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy(...)małe kuleczki. Do wrzącej w dużym garnku wody wsypujemy 2 łyżki soli i wlewamy 2 łyżki oleju. Jeśli ziemniaki były posolne podczas gotowania możemy mniej posolić wodę na kluski. Teraz wrzucamy kluski i czekamy aż wypłyną. Góra 3 minuty i wyławiamy je. Podajemy z ulubionymi dodatkami
prawdziwe jedzeniewykorzystanie sera i sosu malinowego, który został nam po jednej z potraw. Lubimy mączne produkty, szczególnie kluski śląskie i kopytka. Do tego sos śmietanowy z lekką nutą chili i wanilii…boskie <3 Składniki 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej Sos malinowy: 125 g malin 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu 250 g twarogu tłustego(...)ziemniaczanej formujemy placuszki, na środku każdego układamy farsz i formujemy kulkę. Gotujemy w osolonym wrzątku, 5-7 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podsmażamy. Śmietankę, cienkim strumieniem, przelewamy do garnka, dodajemy esencję waniliową, chili, cynamon, cukier trzcinowy i redukujemy do ulubionej konsystencji sosu. Cały czas mieszamy. Polewamy nim kluski
R'n'G KitchenSkładniki: ciasto 600 g ziemniaków ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól farsz 400 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzone przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, razem podsmażyć na rozgrzanym(...)maśle. Przyprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do pieczarek, wymieszać. Z ciasta formujemy placuszki, nakładamy farsz, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku około 5-6 minut. Podajemy ze zeszkloną cebulką
magiczna kuchnia Kasi