kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:60/127)

Odchudzony obiad jak u mamy ;) (kotlety mielone + kluski pseudo śląskie + buraczki) 386

sól (około 2 łyżeczek) pieprz (0,5 łyżeczki) słodka papryka (1 łyżeczka) opcjonalnie dla podkreślenia smaku musztarda (1-2 łyżeczki) kluski (7 sztuk): 200g sera białego (w kostce) 1 białko szczypta soli spora łyżka mąki ziemniaczanej dodatek/buraczki: buraki (w takich ilościach ile zjemy;)) do przyprawienia: sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier/fruktoza) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Cebulę siekamy(...)minut) buraki obieramy i kroimy na połowę gotujemy, aż będą miękkie następnie trzemy na tarce o dużych oczkach i doprawiamy (życzę w tym powodzenia;p) ser na kluski dokładnie rozgniatamy widelcem aż stworzy jednolitą całość (zrobi się z niego kulka jak z ciasta) dodajemy białko, mąkę i sól i wszystko zagniatamy z ciasta lepimy kluski

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski jaglane 299

Kluski jaglane Nie macie pomysłu na wykorzystanie kaszy jaglanej ? Moją dzisiejszą propozycją są kluski jaglane, które stanowią idealną przystawkę lub dodatek do dań na słodko. Ze względu na delikatność oraz pożywność doskonale nadają się jako posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują polane musem owocowym np. z kiwi, truskawek lub malin.  Składniki(...)przestudzonej kaszy dodajemy pokruszony twaróg, miód oraz cynamon. Miksujemy na gładką masę, do której dosypujemy mąkę orkiszową oraz mąkę ziemniaczaną. Całość ugniatamy, formujemy rulony, a następnie dzielimy je na małe kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kluski na około 3-4 minuty (do wypłynięcia). Podajemy z musem z owoców np. kiwi, truskawek, malin.  Smacznego

Fit-amina
Kluski śląskie z kiełbasą jałowcową i cebulką 207

ziemniaki z poprzedniego dnia? jest na to rada pyszne i szybkie w przygotowaniu kluski a do tego podsmażana kiełbasa jałowcowa od firmy  DUDA z cebulką. Mam nadzieję że propozycja Wam się spodoba :) Zapraszam :) Składniki : ugotowane ziemniaki około 400 g mąka ziemniaczana sól, pieprz do smaku 1 jajko 150 g kiełbasy jałowcowej firmy Duda 1 łyżka masła(...)jest ważne ile macie z tylu zrobicie, pamiętajcie tylko że całą czwartą część zasypuje się mąką ziemniaczaną i zawsze wyjdą, jeśli macie większą ilość ziemniaków to proponuję dodać 2 jajka.Ja miałam tak około 400 g. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy partiami kluski, od zagotowania wody gotujemy je około 4 minut.Następnie kluski wyciągamy łyżką

Sama słodycz i szczypta chili
Kremowa zupa brokułowa z jaglanymi kluseczkami 235

osobom na diecie bezglutenowej. 1 1/2 l buliony drobiowego 2 ziemniaki 1 cebula dymka 1 brokuł sól pieprz czarny rzeżucha KLUSKI JAGLANE: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody wrzącej 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól Ziemniaki i dymkę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Na patelnię(...)miękkości, ok 15min. Do przestudzonej kaszy dodać jajko, mąkę i sól. Zmiksować blenderem (niekoniecznie) i maczając łyżeczkę w wodzie nabierać porcję ciasta. Kłaść na osolony wrzątek, a kiedy kluski wypłyną do wierzchy wybierać łyżką cedzakową. Kluski podawać z gorącą zupą brokułową, posypując wierzch rzeżuchą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Obiad , Zupy

https:KKuchniaMniam
Farszynki mazurskie 11674

90 dag ugotowanych ziemniaków25 dag mąki ziemniaczanej2 jajkasólFarsz:15 dag mięsa gotowanego wieprzowego1 szklanka bulionu (w przypadku, kiedy farsz będzie zbyt suchy)2 jajka ugotowane na

Świat Domowej Kuchni
Kluski leniwe czy pierogi, na dwa sposoby 187

mnie w domu zawsze były to kluski i niech tak zostanie. Podawać można je w bardzo różny sposób. Dzisiaj mój najlepszy smak z podsmażonym masełkiem i bułką tartą oraz z sosem truskawkowym Składniki: 500 g twarogu dałam półtłusty 2 żółtka 400 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata szklanka mąki pszennej sól Wersja z bułką(...)posolonej wodzie, a następnie przecisnąć je przez praskę. Ser przepuścić przez maszynkę. Ser, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy  na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek i lekko go spłaszczamy. Kroimy

O kuchni z uczuciem
Kluski leniwe. Pierogi leniwe. 164

szklanka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, szczypta soli. Przygotowanie:  Na stolnicy zagniatamy ser z jajkiem, mąką pszenna, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Następnie masę serową dzielimy na 2 lub 3 części i formujemy wałek (jak na kopytka) i po ukosie kroimy na centymetrowe paski.  Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody

Aga w kuchni
Kluski ziemniaczane z makiem 142

Bardzo stary przepis na zdrowe i smaczne kluski na obiad, Dzisiaj je robiłam są wyśmienite i udały się w 100 %.  Składniki: Ziemniaki ugotowane

Tradycyjna Kuchnia
domowe kluski śląskie z buraczkami i gulaszem 223

składniki: ok. 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól do podanie: buraczki z jabłuszkiem Jamar np. gulasz, sos grzybowy wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w

Domowy Smak Jedzenia
Kluski śląskie. 192

dokładać o wiele więcej skrobi niż w przepisie i nie wychodzą smaczne. Kluski śląskie podawać na ciepło, polane sosem mięsnym, grzybowym lub z masłem klarowanym i  smażoną na złoto cebulką. Składniki: 1 kg ziemniaków* 1 duże jajko sól (ok. 1 płaskiej łyżeczki) mąka ziemniaczana Przygotowanie:  Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odlać wodę, odparować(...)podzielić nożem na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjąć na bok, a puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko i dodać sól. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Odrywać niewielkie porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a po środku każdej kluski zrobić wgłębienie   (za pomocą drewnianej łyżki lub palca). Gotować kluski w osolonym wrzątku

Codziennik Kuchenny
Kluseczki bezglutenowe z kaszy jaglanej na słodko lub słono 175

białego. Jeśli masz ochotę, tutaj znajdziesz mój tradycyjny PRZEPIS NA KOPYTKA >>   SKŁADNIKI: ( ok. 4 porcje, 50 klusek) 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 60 g ricotty 2 duże jajka ¾ szklanki mąki ryżowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej trochę mąki ryżowej do posypania stołu szczypta soli WYKONANIE: Kaszę jaglaną wsypać do garnka i postawić na średnim ogniu. Prażyć(...)ugotowaniu, odstawić do całkowitego ostudzenia. Kaszę przełożyć do większej miski, dodać do niej ricottę i jajka. Całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy. Do tego dodać mąkę ryżową i ziemniaczaną, a następnie wymieszać – najlepiej rękoma. Masa będzie raczej kleista, ale nie należy dodawać więcej mąki. W dużym garnku osolić i zagotować wodę. W między czasie, na stół/ stolnicę wysypać

Calzonella.com
Szklisty gulasz z udek 29

kości. Danie podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką.     Składniki: 0,5kg mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry) 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 cebula kilka pieczarek 1 czerwona papryka 1,5 szklanki bulionu 1 łyżka koperku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia     *** Mięso(...)wsypujemy łyżkę mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, zalewamy połową szklanki wody, mieszamy i wlewamy całość do gotującej się potrawy, mieszamy i zagotowujemy, aby sos zgęstniał. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej sos będzie szklisty *** *** Całość przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i posypujemy siekanym koperkiem *** *** Podajemy z ziemniaczkami, kaszą albo kluskami *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA

Blog z Apetytem
Kluski Śląskie 137

maki ziemniaczanej sól, ewentualnie 1. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy szczyptę soli, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 2. Z gotowego ciasta odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy kluseczki robiąc palcem dołeczek. 3. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą wodę

Gotowanie...to proste !
Kluski śląskie.. 237

kluski z dziurką, gumiklyjzy, kluski biołe..- popularne na Górnym i Dolnym Śląsku, a także w moim domu.Istnieje również legenda o kluskach

Garnkowe fanaberie
SZARE KLUSKI, CZYLI KLUCHY Z PYRÓW 225

gatunku ziemniaków, czym bardziej mączyste tym ubytku będzie mniej, z kolei przy wodnistych odejdzie b.dużo wody. Moje ziemniaki były sałatkowe. By nie dawać zbyt dużo tłuszczu ja podlewam kluski podsmażając je, wodą od gotowania, wówczas dodatek tłuszczu jest zbędny, wystarcza to, co się wytopi z boczku, choć bywa tego niewiele. Nadmiar tłuszczu nie jest konieczny, ważny jest(...)ziemniaczanej. Warto zważyć to co nam pozostało, byśmy tak orientacyjnie wiedzieli ile dać mąki i jajek. Z miski zlewamy delikatnie wodę, a to co zostanie na dnie - skrobia zimniaczana, dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Dodajemy do masy jajka, wsypujemy mąki ziemniaczaną, żytnią i część orkiszowej (lub pszennej) i dokładnie mieszamy. Mąkę orkiszową najlepiej dosypywać stopniowo, ciasto na kluski

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania