kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:51/127)

PYZY ZIEMNIACZANE 164

pyzy i z pewnością nie ostatnie. Aż nie do wiary, że z samych ziemniaków (gotowanych i surowych startych), z niewielkim tylko dodatkiem skrobi ziemniaczanej stworzymy danie obiadowe, a jednak dało się. Pyzy (czy kluski, jak kto woli) wyszły przepyszne. Reszcie Rodzinki zasmakowały również, więc wrócimy do tego przepisu jeszcze nie raz. Polecam, dodatkowo jest to danie wegańskie(...)bezglutenowe, gdyby dla kogoś miało to znaczenie. Z podanych składników wyszło mi 28 sztuk. Znalezione tutaj.Składniki:- 1200g obranych ziemniaków- 1 łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej- 2-3 cebule- olej kokosowy (1-2 łyżki) bezzapachowy lub smalec- sól- olej (oliwa) 1 łyżka jako dodatek do wody1/3 ziemniaków, czyli 400g ugotować do miękkości, gorące (po odcedzeniu) przepuścić przez praskę lub podusić

Smaczne Zdrowe
Szare kluski 104

Kluski znane od dawna i trochę zapomniane. Nasz przepis jest na specjalne życzenie zięcia, któremu nie wiedzieć czemu zamarzyły się nagle te kluski i koniecznie z zasmażaną kapustą.       Składniki: -1 kg obranych ziemniaków -jedno jajko -mąka pszenna ( ilość zależy od tego, jakie mamy ziemniaki ) -20 dkg boczku wędzonego -cebula -cukier, sól, pieprz ziołowy(...)przekładamy na ściereczkę lub gazę i odciskamy. Zlewamy odstałą wodę ziemniaczaną a pozostały na dnie krochmal dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajko, stopniowo mąkę ( ok. 5 łyżek lub w razie potrzeby więcej ), sól i mieszamy. Zagotowujemy wodę, solimy, ciasto ziemniaczane nabieramy na łyżeczkę i powstałe w ten sposób kluski delikatnie przekładamy do wrzątku. Kluski

Maminek kulinarny
Racuchy z ziemniaków i kaszy z mięsem 76

ziemniaków i kaszy raczej nie. No chyba, że czytujesz Niedzielnego Kucharza, bo my uwielbiamy łączyć kasze z innymi składnikami. Polecamy nasze placki ziemniaczane z kaszą orkiszową , albo pyzy z kaszy jęczmiennej , albo kluski śląskie z pęczaku Kasza jest zdrowa, pyszna i tania jak barszcz. W przepisie na racuchy z ziemniaków też się znalazła – kasza gryczana niepalona(...)zdrowa:) To jasne, już powiedzieliśmy. Drugi powód jest taki, że często używamy kaszy zamiast bułki tartej lub mąki jako składnik spajający. Tu doskonale sprawdza się w roli spoiwa masy ziemniaczanej. Na tyle, że właściwie nie ma potrzeby dodawania do masy jajka. Poniżej, wśród składników znajdziesz jajko, ale możesz je pominąć. Masę ziemniaczano-gryczaną nafaszerowaliśmy mięsem z indyka, usmażonym

Niedzielny kucharz
Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 105

wsypujemy mąkę oraz sól. Wodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie garnka. Wybieramy ją i dodajemy do ziemniaków. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Powinna przypominać konsystencją ciasto na lane kluski. Jeśli wydaje nam się za rzadka, to dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za gęsta, to możemy zetrzeć jeszcze jednego ziemniaka.  W dużym garnku

Food Square
Knedle serowe z truskawkami 47

właśnie on nadaje knedlom odpowiedniej elastyczności i delikatnego, wręcz sernikowego smaku. O ile nasze knedle ze śliwkami czerpały ze sprawdzonego przepisu na ciasto ziemniaczane, o tyle tu skorzystaliśmy z lekko zmodyfikowanego ciasta na klasyczne kluski leniwe . Sekretem jest odpowiednia temperatura składników, a więc i ostatecznie samego ciasta. Dzięki naszym wskazówkom knedle nie wyjdą nigdy zbyt twarde(...)dzieciństwa, w dodatku wypełnione letnimi wspomnieniami, koniecznie zobacz nasz przepis! Zapraszamy! Knedle serowe z truskawkami Składniki: Na knedle: twaróg półtłusty: 450 – 500 g jajko: 1 szt. mąka ziemniaczana: 2 łyżki mąka pszenna: 2 łyżki truskawki: 16 – 20 szt. mąka do podsypania Do podania: śmietana 18 % cukier Knedle serowe z truskawkami przepis Przygotowanie: Aby przygotować pyszne knedle serowe

Kuchnia Na Wypasie
Ziemniaczane kieszonki z farszem mięsnym 85

Ziemniaczane kieszonki z pysznym farszem z mięsa mielonego oraz warzyw w orientalnym smaku. Czas przygotowania:   50 minut Ilość porcji:   1-3 osób

karolgotuje
domowe kopytka + film krok po kroku 86

jajko *ok. 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej wykonanie : Ugotowane ziemniaki odstawiamy do przestudzenia a następnie przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy łuczkiem do ziemniaków. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i szybko zagniatamy ciasto (z ciasta należy od razu zrobić kluski, nie może leżeć bo zrzednie). Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy

Domowy Smak Jedzenia
Kopytka przepis podstawowy 236

jeszcze lepiej aby to były kopytka jak u Mamy albo u Babci. Dziś przybliżę Wam mój ulubiony przepis na kopytka ziemniaczane. Jak ugotować kopytka , co to są szagówki? Przepis na szagówki jest tak samo prosty jak na kopytka. Kluski szagówki to poznańskie kopytka. Kopytka dlaczego się rozpadają podczas gotowania? Dlaczego kopytka są twarde? Postaram się odpowiedzieć(...)maszynce. Kopytka jakie proporcje, stosunek ziemniaków do mąki pszennej 4 : 1. Ciasto na kopytka wyrabiamy krótko, a nawet bardzo krótko. Do formowania i krojenia kopytek, blat posypujemy mąką ziemniaczaną

Dieta moja pasja
Kluski śląskie z kurkami 109

obiad. Tradycyjne kluski śląskie ze smażonymi na masełku kurkami. Można do tego by podać jakieś mięso w sosie, ale same w sobie kluski z kurkami jako danie też się sprawdzą. Polecam.  KLUSKI ŚLĄSKIE Z KURKAMI Składniki: (1-2 porcje) 250 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 1 jajko mąka ziemniaczana szczypta(...)soli dodatkowo: 1 duża czubata łyżka masła 1 ząbek czosnku 150 g kurek Przygotowanie: kluski: Ziemniaki przekładamy do miski i odkładamy z nich 1/4 część. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy tyle mąki ile było "odjętych" ziemniaków. Dodajemy jako, odłożoną część ziemniaków i sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za klejące (zależnie od typu ziemniaków

Bon appetit mon amie
Kluski śląskie 218

Niedzielny obiad i kluski śląskie :) coś pysznego. Dzisiaj zaproponuje Wam sprawdzony przepis na kluski śląskie. Prosty, tradycyjny przepis, który zachwyci nie jedną osobę.Polecam :)SKŁADNIKI:1 kg ziemniakówmąka ziemniaczana1-2 jajkaWYKONANIE:Najpierw należy ugotować ziemniaki w osolonej wodzie - zaczynając gotowanie od zimnej wody - około pół godziny. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej ziemniaki ugotować(...)równe części i jedną z nich przekładamy na 3 pozostałe. Miejsce skąd zabraliśmy ziemniaki uzupełniamy do równa mąką ziemniaczaną.Dokładnie wszystko łączymy do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy małe kluseczki i układamy np na talerzu obsypanym mąką. Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Wkładamy do gotującej się wody, gdy kluski wypłyną na powierzchnie gotujemy

Serce zamknięte w formie pyszności
DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki 1515

cebulą i pieczarkami. Kolejną propozycją jest łosoś pieczony z batata, na który przepis znajduje się  tutaj . Wystarczy do marynaty nie dodawać oleju i mamy idealne danie na diecie ziemniaczanej :) Łosoś pieczony z batata z pieczonymi ziemniakami i szpinakiem. Świetnie się też sprawdzają wszelkie potrawki i gulasze warzywne podane na ziemniakach. Można też robić przeróżne curry z ziemniakami(...)żółtą rzodkwią, ogórkiem i papryką Na obiad można również przygotować pieczone ziemniaki hasselback, ziemniaki faszerowane czy ziemtaco.  Ziemtaco   Można również przygotować kluski śląskie czy kopytka, wystarczy połączyć rozgniecione ziemniaki z skrobią ziemniaczaną. Wady: Do wad na pewno muszę zaliczyć przygotowywanie ziemniaków. Codzienne obieranie doprowadzało mnie do szału. Oczywiście przesadzam, ale nie należało to do moich

wegujemy
Kakory – pieczone pierogi 79

produktem kuchni pogranicza, gdzie podział na „nasze” i „ich” nigdy nie jest ostry. Są popularne na całej Ścianie Wschodniej: od Lubelszczyzny aż po Suwałki. Kakory robi się z ciasta ziemniaczanego. Długo szukałem przepisu i nie jest to łatwe zadanie. Co najlepsze kakory zostały wpisane na listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa, gdzie jet pełny opis pierogów: kolor, zapach, konsystencja, a nawet(...)drożdżami i bez. Moje kakory są na cieście bez drożdży. W zasadzie jest to ciasto bardzo podobne do ciasta ba gniocchi czy nasze kluski śląskie i składa się głównie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Ciasto jest dość rzadkie. Dlatego przy lepieniu pierogów trzeba je podsypywać mąką ziemniaczaną. Dzięki temu pierożki po upieczeniu są kremowe z przypieczoną

Niedzielny kucharz
Gniocchi z twarogu, czyli pierogi leniwe 69

świetnie smakują też z pesto wszelkiego rodzaju, albo, jak klasyczne gniocchi, przysmażone na maśle z szałwią. Jak zrobić kluski? To dobre pytanie. Jak zrobić kluski, żeby były mięciutkie, ale równocześnie sprężyste? Zawsze to powtarzamy, że zrobienie klusek, gniocchi wymaga pewnej wprawy, a przede wszystkim uwagi. Grzech pierworodny kucharzy z nieco mniejszym stażem(...)ciasta wydaje im się za luźna. To błąd, który często kończy się tym, że kluski są twarde jak sumienie polityka. Z drugiej strony, jeśli mąki będzie za mało, kluski rozpłyną się w wodzie jak miłe senne marzenie. Jak zatem zrobić kluski, żeby wyważyć między kulinarną Scyllą o Charybdą? Kiedy robisz ciasto, nie przesadzaj

Niedzielny kucharz
Kluski śląskie z pasternaku 96

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} To kolejny produkt, który próbujemy. Kluski wyszły rewelacyjne <3 Składniki 500 g pasternaku 200 g mąki ziemniaczanej cukier sól       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pasternak obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy(...)szczyptą cukru i soli, do miękkości. Następnie odcedzamy, studzimy i mielimy na maszynce o średnich oczkach. Do pasternaku dodajemy mąkę, szybko zagniatamy na gładko i formujemy kluski. Na środku robimy wkląsk. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
szare kartacze bez nadzienia z zasmażaną kiszoną kapustą... 158

Składniki: kiszona kapusta 1 kg, boczek wędzony bez kości 35 dag, prawdziwki suszone zmielone 1 łyżka, cukier 2-3 łyżki, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe

W Mojej Kuchni Lubię