kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:53/127)

Dyniowe kluski śląskie 438

wiele więcej. Mam jeszcze sporo pomysłów do zrealizowania. Dyniowe kluski śląskie tak jak i tradycyjne białe to znakomity dodatek do wszystkich mięs podawanych z sosem lub samym sosem i dodatkiem surówki jako danie wegeteriańskie. Amatorów na śląskie kluchy chyba nie zabraknie? Składniki: 800 g ziemniaków mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki puree z dynii 1 jajko - opcjonalnie Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski śląskie tzw białe z sosem grzybowym po raz II 150

Więc po raaz drugi na blogu kluski śląskie tym razem z sosem pieczarkowym ; )) Potrawa bardzo sycąca ale również prosta i szybka. Polecam wszystkim łasuchom .  Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli Sos: Pieczarki 1 cebula pieprz sól liście laurowe łyżka masła jogurt naturalny Wykonanie: Ugotowane ziemniaki ostudzić(...)miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe ziemniaki, jajko i żółtko; formować okrągłe kluski, następnie każdą kluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę

Pychotkaaa
Kopytka, ziemniaczane kluseczki 150

patelni.  Kopytka, ziemniaczane kluseczki Składniki: 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej* 1 jajko 1/2 łyżeczki soli mąka do podsypywania * ilość mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej wyczuć samemu, bo używamy różnych gatunków ziemniaków, jedne są bardziej mączne, inne bardziej wodniste. Najprościej zrobić test z ugotowaniem 2-3 klusek. Wykonanie: Wszystkie składniki

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 126

jest ich u mnie pod dostatkiem. Zazwyczaj robię po prostu sos grzybowy, który jest pyszny do klusek śląskich czy kopytek. Tym razem jednak postanowiłam pokombinować i zrobiłam taką właśnie zapiekankę, która okazała się bardzo pyszna.   Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z grzybami leśnymi: 8-9 średnich ziemniaków 400 g świeżych grzybów różnego rodzaju (miałam podgrzybki(...)wyjęciu z piekarnika zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zobacz inne przepisy z grzybami: Jaglane Kluski Z Sosem Grzybowym Sos Grzybowy Aromatyczna, Aksamitna Zupa Grzybowa Tarta Ze Świeżymi Grzybami Gulasz Wołowy Z Grzybami Sos Grzybowy Z Makaronem I Kurczakiem Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z grzybami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Środa: Buraczkowe gniocchi z pesto 90

jest to jednak kanoniczna wersja klusek, istnieje mnóstwo innych wersji oprócz ziemniaków, np. z pure dyniowy, albo na bazie ricotty. Ile mąki w gnocchi Kluczowym składnikiem klusek zawsze jest jednak mąka. Z mąką sprawa jest delikatna, bo trzeba jej dodać w sam raz. Jeśli będzie jej za dużo kluski będą twarde jak sumienie grzesznika(...)Gniocchi można podać tylko z roztopionym masłem i parmezanem, albo z sosem pomidorowym. My zrobiliśmy pesto bazyliowe, żeby jego kwaskowy, cytrynowy smak przełamał słodycz buraczkowych klusek. I jeszcze słowo o wyglądzie: kluski po ugotowaniu są różowe i jeśli chcecie osiągnąć taki kolor jak na zdjęciu, gniocchi trzeba po ugotowaniu obsmażyć na maśle. Składniki: Cztery średniej wielkości

Niedzielny kucharz
Kluseczki ze szpinakiem, prawie gnocchi. 120

część mąki ziemniaczanej (po ugotowaniu i rozgnieceniu ziemniaków, masę przekładamy do miski, wygładzamy, dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną) 200 g mrożonego szpinaku 1 jajo 3 łyżki mąki pszennej Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy tłuczkiem, albo przeciskamy przez praskę. Jeszcze gorące łączymy z zamrożonym szpinakiem, dzięki temu masa ziemniaczana szybciej wystygnie(...)miejsce wyjętej masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i 1 jajko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy ciasto na prószoną mąką stolnicę i rolujemy wałeczki z których ucinamy kopytka.  Gotujemy we wrzątku z odrobiną oliwy.  Po wypłynięciu jakieś 5 minut. Oskarek dostał kilka klusek z serkiem naturalnym :) Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Polska - Wegańskie szare kluski z kapustą kiszoną i tofu-skwarkami 101

wegańską wersję tradycyjnego niedzielnego obiadku. Poprzednio proponowaliśmy  zupę z kaszą jaglaną i pieczarkami  i  kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych  (również w wegańskiej wersji). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny klasyk, czyli szare kluski z zasmażaną kiszoną kapustą i tofu-boczkiem.  Składniki (3 porcje): - 0.5 kg ziemniaków  - 1 łyżka mielonego(...)łyżki oleju - 60-70 g wędzonego tofu - 0.5 łyżeczki soli wędzonej  - 0.5 łyżeczki papryki wędzonej  Przygotowanie: 1) Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Masę ziemniaczaną przekładamy na około 30-40 minut na sitko do odcieknięcia.  2) Po tym czasie odlewamy wodę, ale zostawiamy skrobię, która osadziła się na dnie naczynia. 3) Do skrobi

Roślinożerni urlopowicze
Kluski leniwe z wędzonym twarogiem 30

szybkie w przygotowaniu kluski leniwe z wędzonym twarogiem. Bardzo lubię takie szybkie kluski i nie jestem w tym odosobniona. My Polacy jak i nasi sąsiedzi z prawej czy lewej strony kochamy wszelkie kluski. Takie kluski z wędzonym twarogiem, możesz zrobić w formie kopytek, jak i kluski łyżką kładzione. To zależy(...)przepis gotowane ziemniaki 500 g twaróg wędzony 200 – 250 g jajko 1 sztuka mąka pszenna 0,5 szklanki mąka ziemniaczana 2 – 3 łyżki prażona cebulka 3 łyżki słonina 50 – 80 g         Kluski ruskie z serem wędzonym jak zrobić Szklanka standard 250 ml. Najlepsze na wszystkie kluski są ziemniaki

Dieta moja pasja
Kartacze z mięsem 211

kilka, jakby każdy był tej samej wielkości. Grr. ziemniaki - w proporcji 1:3 ugotowanych i surowych (u mnie na 6 mięciutkich klusków - 1kg surowych i 330g już ugotowanych) 1 jajko sól mąka ziemniaczana farsz: ok. 300g wieprzowego lub wołowego mięsa mielonego (najlepiej tłustego) jeśli mięso jest bardzo chude potrzeba będzie zmielić odrobinę słoniny 3 ząbki czosnku(...)Odciśnięty sok zlewamy, a osiadły na dnie miski krochmal pozostawiamy i łączymy z surowymi i ugotowanymi ziemniakami. Dodajemy jedno jajko i sól do smaku,k a także łyżkę mąki ziemniaczanej. Jeśli ziemniaki są bardzo luźne, można dodać więcej, nie przesadzając jednak z ilością mąki. (ja tym razem nie miałam jej wcale i kartacze z wierzchu nieco się popsuły

Kuchenna Kontrrewolucya
Kluski śląskie z pesto z jarmużu 63

gniocchi, które przecież nie są niczym innym jak południową odmianą klusek śląskich, do dlaczego nie dać szansy naszym kluseczkom? Daliśmy i się opłaciło. Kluski śląskie z pesto z jarmużu znakomicie nadają się na lekki lancz. W ogóle określenie „lekki” jest jak najbardziej na miejscu. Kluski śląskie są mięciutkie, delikatne, lekko słodkie. Pesto z jarmużu(...)przepis na penne z pesto z jarmużu. Wypróbuj nasz przepis na kluski śląskie z boczniakami . Gorąco polecamy kluski śląskie z pesto z jarmużu, bo to bardzo miła odmiana od klasycznych klusek i włoskich gniocchi. Składniki: 6 dużych ziemniaków 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej – plus minus 1 jajko Mąka do podsypania stolnicy Pesto

Niedzielny kucharz
Kluski śląskie z sosem szpinakowym 73

Kluski śląskie to bardzo proste i tanie danie A wszystkie składniki na pewno masz w domu. Może być jako dodatek do mięs lub tak jak u mnie w wersji wegetariańskiej podane z sosem. Zapraszam do skorzystanie z przepisu i życzę smacznego. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 20 sztuk (4 porcje) Składniki: 1 kg ziemniaków (około(...)dużych sztuk) 3 łyżeczki soli 1 jajko 200 g mąki ziemniaczanej Sos szpinakowy: 150 g szpinaku mrożonego ½ łyżeczki masła 4 łyżki śmietany 18 % 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Gotować około 20 – 30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), w 3 l wody osolonej 2 łyżeczkami soli

KuchniaWeDwoje.pl
Gulasz ze schabu 193

Gulasz wieprzowy ze schabu Idealny pomysł na pyszny obiad. Gulasz ze schabu możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, albo jako dodatek na przykład do placków ziemniaczanych. Jest naprawdę pyszny i pożywny, polecam! Do mojego zestawu obiadowego podałam surówkę z młodej kapusty na którą przepis znajdziecie TUTAJ     Składniki: ok. 0,5 kg schabu(...)doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy zagęścić go dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w kilku łyżkach wody *** *** Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami oraz z ulubioną surówką. Do mojego dania podałam surówkę z młodej kapusty PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Nogi z gęsi pieczone w cydrze 162

był po prostu fenomenalny - rozpływająca się w ustach aromatyczne mięso z kluskami śląskimi i burakami. Zapraszam do spróbowania. Do świętowania z gęsią użyłem: 2 nóg gęsi - razem około 1 kg, 250 gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, garści świeżego tymianku, 3 łyżek suszonego majeranku, 2 ząbków czosnku(...)czarny pieprz i jedną łyżeczkę drobno posiekanego świeżego tymianku. Całość dokładnie wymieszałem. Po nastawieniu królika przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki

Wyprawy kulinarne
Buchty, Kluski na parze, pampuchy 175

Buchty - czyli kluski na parze Chyba niemal wszyscy znają te słodkie, puszyste "kluski" przygotowywane na parze. Jednak często niestety je się gotowce z mrożone. A jak wiadomo takie gotowce to zdecydowanie nie to samo, co takie babcine, które smakują nawet bez niczego. U mnie w domu się jednak przyjęło, że podaje się zawsze z jagodami. Niestety(...)gdyż jeszcze urosną. Parować około 15 min pod przykryciem. Odlać połowę szklanki kompotu, rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną. Resztę kompotu zagotować. Wlać mieszankę z mąką i cały czas mieszając, gotować do powstania gęstej masy, przypominającej w konsystencji kisiel.  Gotowe kluski podawać polane masą jagodową. (Można też jeść polane roztopionym masłem, posypane cukrem, itd). Smacznego

My sweet a life
Kluski śląskie 94

garnku wyrównać, z powstałej masy wyjąc 1/4 cześć, w wolne miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej ile ubyło ziemniaków. Całość wraz z wyłożoną częścią ziemniaków zagnieść na jednolitą masę.  Z wyrobionego ciasta formować kulki, następnie w każdej z nich wykonać wgłębienie kciukiem. Kluski gotować w osolonej wodzie około 2 - 3 minuty, do momentu wypłynięcia klusek

Kuchenne aromaty