zatrzymuje się sos. Składniki : ziemniaki mąka ziemniaczana Przygotowanie : Ugotowane ziemniaki, jeszcze nieco ciepłe przeciskam przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki lekko ugniatam, dzielę na 4 równe części i po wyjęciu jednej z części uzupełniam to miejsce mąką ziemniaczaną. Wyrabiam aż masa będzie jednolita i nie będzie się kleić do rąk. Aby uzyskać kluski mniej więcej jednakowej wielkości(...)kawałków w dłoniach formuję na kuleczkę po czym małym palcem dłoni tworzę wgłębienie. Gotowe kluski wrzucam do gotującej się osolonej wody. Gotuję jeszcze chwilę po tym jak wypłyną na górę. Uwaga : W zależności od rodzaju ziemniaków i typu mąki ziemniaczanej może być potrzeba nieco zwiększenia ilości mąki. Prawidłowa ilość to taka kiedy masa ziemniaczana
Mechanik w kuchniKluski śląskie podane z pysznym duszonym mięsem z szynki wieprzowej i warzyw to propozycja na pożywny obiad-klasyka kuchni polskiej! Składniki: Kluski: 1 kg gotowanych ziemniaków około 25-30 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Potrawka mięsna: 1/2 kg szynki wieprzowej 1/2 litra wody lub bulionu rosołowego-używam domowej roboty, nie z kostek(...)pszennej sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Przygotowanie klusek: Gotowane ziemniaki studzimy, mielimy w maszynce do mięsa, lub przeciskamy przez praskę,zmielone ziemniaki, dzielimy na cztery równe porcje, jedna odkładamy na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną -na równo z ziemniakami, będzie około 25-30 dag, dodajemy odłożoną porcję
Wanilia i KardamonCiasto musi być miękkie, ale sprężyste. Te kluski właśnie takie są. Zawsze robimy je według tego przepisu. Przepis na kluski z mięsem Składniki: na ciasto ok. 1,5 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól. Na farsz potrzebne będzie 800 gramów mięsa mielonego (można użyć wieprzowiny, wołowiny lub indyka), duża cebula, 1 jajko, olej, sól(...)pieprz. Jak zrobić kluski z mięsem? Ugotowane w osolonej wodzie i ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij (ale pozostaw w garnku), a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Ciasto dokładnie wyrób za pomocą dłoni. Cebulę posiekaj i przesmaż na oleju razem z mięsem mielonym
Kulinarna PolskaPrzepyszny gulasz z e schabu to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne, i pożywne danie. Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) - Składniki
Słodka StronaKochamy kluski w każdej postaci. Postanowiliśmy troszkę poeksperymentować. Wyszło przesmacznie i kolorowo. Składniki Kluski: 900 g ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 1 pęczek świeżej bazylii Sos: 1 duża cebula 2 łyżki oleju 500 g kiełbasy śląskiej 500 ml passaty pomidorowej 6 suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)kostkę kiełbasę dodajemy do sosu razem z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i odrobiną majeranku. Sos odparowujemy (do ulubionej konsystencji). Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kluskami, posypujemy posiekaną bazylią. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchendodatki, zagotować i potrawa gotowa. Dzisiejszą propozycję można także podać z ulubionym makaronem. #krakus, #smacznieiszybko KLUSKI ŚLĄSKIE z SOSEM GRZYBOWY Składniki: kluski: 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli sos: 200 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szkl koncentrat bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 3 szalotki(...)średnia cebula śmietana do zabielenia sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: kluski: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy mąkę , jajko, sól i zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki z których formujemy kulki, na środku robimy palcem małą dziurkę. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie aż wypłyną na powierzchnię. sos: Grzyby
Bon appetit mon amieWrzucamy na patelnię, zmniejszamy ogień. Obracamy co kilka minut - w trakcie obracania solimy i pieprzymy. Kurczak jest gotowy po ok. 10 -15 minutach. Kluski śląskie (2 porcje): 6 ziemniaków 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy. Gdy lekko przestygną dodajemy mąkę, jajko i zagniatamy(...)ciasto. Kluski gotujemy partiami: wrzucamy do gotującej się wody i wyciągamy 1-2 minuty od wypłynięcia. Sos serowy: 200 ml śmietany 36% 100 g sera gorgonzola 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki oregano pieprz, sól Przygotowanie: Na głęboką patelnię wlewamy śmietanę, podgrzewamy około minutę, cały czas mieszając. Dodajemy ser pokrojony w kostkę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Doprawiamy czosnkiem
My Culinary Artmoże go zabraknąć i na moim blogu. Prosty i smaczny przepis, polecam bo naprawdę warto! Składniki: około 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (o ilości użytej mąki poniżej) sól łyżka oleju do gotowania klusek pół kostki masła 3-4 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i ostudzić. Zimne(...)pozostałych częściach. Do powstałego dołka wsypać mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, by zrównała się z ubitymi na płasko pozostałymi ziemniakami. Następnie wbić jajko i dokładnie mieszać rękoma, by powstało jednolite, gładkie, odchodzące od rąk ciasto. Kulamy kulki wielkości orzecha włoskiego, a na środku wbijamy palec tworząc tzw. dziurkę. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy
na moim stole...wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut. Przepisy pochodzą z blogu lawendowy dom :) 2. Dyniowe kluski śląskie Składniki : 300 g dyni 600 g ziemniaków mąka ziemniaczana sól Przygotowanie : Dynię upiec w piekarniku aż będzie miękka. Ostudzić i zmiksować na puree. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić(...)tyle mąki ziemniaczanej, aż wypełni puste miejsce. Dodać odłożoną wcześniej cześć masy i zagnieść ciasto. Oprószyć stolnicę mąką ziemniaczaną, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 porcje. Z każdej uformować wałek o grubości 2 cm i pokroić na kawałki. Formować kluski z dziurką w środku. W płaskim garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju. Kluski
zdrowa vege kuchniaPołączenie z sosem i surówka do tego <3 Czegóż chcieć więcej? Więcej miejsca w brzuchu na kolejne kęsy <3 Składniki Kluski: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej Sos: 300 g karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 500 ml bulionu wołowego 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka sosu(...)wodzie (100 ml). Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki mieszamy z mąką do uzyskania jednolitej masy. Następnie formujemy kulki (rozmiar dowolny), spłaszczamy i robimy „wkląsk” palcem w środku każdej kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem oraz ulubioną surówką. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenStudiowałam ostatnio sporo klasycznych przepisów, porównując je jednocześnie z moimi. I okazało się, że kopytka, które normalnie robię, można uzupełnić jeszcze o mąkę ziemniaczaną. Biorąc pod uwagę fakt, jak fajną konsystencję mają kluski śląskie, postanowiłam to sprawdzić. Kopytka wyszły chyba lepsze, niż moje poprzednie. Są bardziej sprężyste. Zajrzałam także do książki kucharskiej mojej ulubionej Hani i okazało(...)się, że ona również kartoflankę dodawała. Składniki: 1 kg ziemniaków 250-300 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, dodajemy jajka i mąki, wyrabiamy ciasto. Ilość mąki pszennej ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle
KardamonovyStudiowałam ostatnio sporo klasycznych przepisów, porównując je jednocześnie z moimi. I okazało się, że kopytka, które normalnie robię, można uzupełnić jeszcze o mąkę ziemniaczaną. Biorąc pod uwagę fakt, jak fajną konsystencję mają kluski śląskie, postanowiłam to sprawdzić. Kopytka wyszły chyba lepsze, niż moje poprzednie. Są bardziej sprężyste. Zajrzałam także do książki kucharskiej mojej ulubionej Hani i okazało(...)się, że ona również kartoflankę dodawała. Składniki: 1 kg ziemniaków 250-300 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, doprawiamy solą, dodajemy jajka i mąki, wyrabiamy ciasto. Ilość mąki pszennej ciężko ustalić, ziemniaki przecież różnie się zachowują. Ciasto na kopytka musi być na tyle
KardamonovyKluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól Ugotowane ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną. Z wyrobionego ciasta robimy nieduże kulki i obtaczamy w mące pszennej. W środku robimy palcem dołek. Kluski wrzucamy na posoloną, wrzącą wodę i gotujemy 1-2 minuty. Sos pieczarkowy
Salonik smakówugotowanych ziemniaków 250 gram mąki ziemniaczanej sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy wystudzone przepuszczamy przez prasę lub maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną, wyrabiamy delikatne ciasto( w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki) Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego następnie robimy dziurkę. Kluski śląskie gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia około
kgwjanczewomiało być osobno w tygodniu, połączyliśmy i...Sami sprawdźcie :P Dokładek nie przewidujemy ;) Składniki Kluski: 600 g ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej Gulasz: 400 g karkówki wieprzowej 1 łyżka smalcu 1 cebula 1 pełna łyżka mąki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz (do smaku(...)smażymy 2-3 min. Do zasmażki wlewamy trochę płynu z duszenia kapusty, mieszamy i dodajemy do całości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem. Do gulaszu dodajemy kluski, mieszamy. Podajemy z kapustą. Posypujemy posiekanym koperkiem i świeżym tymiankiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchen