kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:54/127)

Nogi z gęsi pieczone w cydrze 158

był po prostu fenomenalny - rozpływająca się w ustach aromatyczne mięso z kluskami śląskimi i burakami. Zapraszam do spróbowania. Do świętowania z gęsią użyłem: 2 nóg gęsi - razem około 1 kg, 250 gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, garści świeżego tymianku, 3 łyżek suszonego majeranku, 2 ząbków czosnku(...)czarny pieprz i jedną łyżeczkę drobno posiekanego świeżego tymianku. Całość dokładnie wymieszałem. Po nastawieniu królika przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki

Wyprawy kulinarne
Buchty, Kluski na parze, pampuchy 170

Buchty - czyli kluski na parze Chyba niemal wszyscy znają te słodkie, puszyste "kluski" przygotowywane na parze. Jednak często niestety je się gotowce z mrożone. A jak wiadomo takie gotowce to zdecydowanie nie to samo, co takie babcine, które smakują nawet bez niczego. U mnie w domu się jednak przyjęło, że podaje się zawsze z jagodami. Niestety(...)gdyż jeszcze urosną. Parować około 15 min pod przykryciem. Odlać połowę szklanki kompotu, rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną. Resztę kompotu zagotować. Wlać mieszankę z mąką i cały czas mieszając, gotować do powstania gęstej masy, przypominającej w konsystencji kisiel.  Gotowe kluski podawać polane masą jagodową. (Można też jeść polane roztopionym masłem, posypane cukrem, itd). Smacznego

My sweet a life
Kluski śląskie 87

garnku wyrównać, z powstałej masy wyjąc 1/4 cześć, w wolne miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej ile ubyło ziemniaków. Całość wraz z wyłożoną częścią ziemniaków zagnieść na jednolitą masę.  Z wyrobionego ciasta formować kulki, następnie w każdej z nich wykonać wgłębienie kciukiem. Kluski gotować w osolonej wodzie około 2 - 3 minuty, do momentu wypłynięcia klusek

Kuchenne aromaty
Kluski śląskie 131

Najlepsze kluski śląskie Składniki - 1 kg ziemniaków - 1 łyżka masła - 1 jajko - mąka ziemniaczana ok 1 szklanki zależne od ziemniaków - sól Sposób przygotowania 1. - Ziemniaki ugotować z solą odcedzić chwilę odparować dodać masło  zmiksować mikserem na gładką masę 2. Ziemniaki przełożyć do miski co chwilę przemieszać aby ostygły i nie zrobiły się grudki  Do prawie(...)zimnych ziemniaków dodać sól jajko i mąkę zagnieść i wyrobić kluski (  Ilość mąki dużo zależy od ziemniaków nieraz trzeba jej więcej dodać )  Kluski wrzucić na wrzątek gotować do wypłynięcia przelać zimną wodą do zahartowania   przemieszać łyżką zostawić jeszcze chwilkę parzyć

W królestwie smaków Beaty
Tradycyjne kluski śląskie 192

słodko, z miodem. Kluski robi się szybko. Stanowią świetne urozmaicenie w codziennej diecie. Do tego dzieciaki je uwielbiają. Kluski śląskie możemy podać nawet maluchom, które skończyły 10. miesiąc życia. około 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane, ciepłe ziemniaki rozgniatamy(...)części. Jedną część wyjmujemy z miski i wsypujemy w to miejsce taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Dodajemy jajko i odrobinę solimy. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy dłonią niewielkie kulki. W każdej robimy palcem niewielkie wgłębienie. Gotowe kluski wrzucamy do gotującej się wody i zmniejszamy gaz. Gotujemy od wypłynięcia klusek na powierzchnię

Dieta bez mleka
EXPRESOWE KLUSKI ŚLĄSKIE + FILMIK 92

jednej strony puszyste i miękkie, a z drugiej odpowiednio zwarte. To, co najbardziej charakterystyczne w kluskach śląskich, to ich wygląd. Mają kształt lekko spłaszczonych kulek z wgłębieniem w środku.   SKŁADNIKI :  1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej lub troszkę więcej  1 jajko(...)dzbana robota z ostrzem, oddzielamy 1/4 ziemniaków i je wyrównujemy. W miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajko.  Miksujemy 3 minuty/ o 4-9. Ciasto wyjmujemy i formujemy okrągłe kluseczki. W każdej klusce robimy wgłębienie.  Kluski gotoujemy około 3 minuty, licząc czas od wypłynięcia klusem na powierzchnię wody.  Zapraszam do obejrzenia filmiku

Kulinarne Fantazje Marioli
z blendera szare kluski z surowych ziemniaków z kapustą zasmażaną... 61

Składniki: kiszona kapusta 1kg, kminek 2 łyżeczki, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, cukier 2 łyżki, olej rzepakowy 3 łyżki

W Mojej Kuchni Lubię
Kuchnia Austrii i Niemiec. Taka bliska a tak nieznana 104

ciasta. Do najbardziej popularnych dań tej kuchni należy sznycel wiedeński, czyli kawałek mięsa w panierce usmażony na maśle i serwowany z sałatką ziemniaczaną. Daniem typowo narodowym jest suflet przyrządzany z białek, lane kluski zapiekane z górskim serem, pierogi nadziewane serem z miętą, duszone mięso z warzywami, pieczona wołowina z knedlami, mięso wołowe ze smażonymi ziemniakami i sosem

ProstePesto.pl
Knedle z bułki tartej 75

Bardzo lubię potrawy mączne takie jak domowe makarony, kluski czy właśnie knedle. Knedle to można powiedzieć taki rodzaj klusek, tylko z owocami w środku. Można zrobić knedle serowe, ziemniaczane, serowo - ziemniaczane, a nawet z bułki tartej. Do knedli można użyć zarówno owoców świeżych, sezonowych, jak i mrożonych. Najlepsze są śliwki, truskawki czy jagody

Waniliowe Improwizacje
Kluski z gotowanych ziemniaków 387

Kluski z ziemniaków gotowanych. ugotowane ziemniaki- około 40 dkg mąka ziemniaczana  sól 1 jajko Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki przełożyć do miski.Z miski zabrać 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.Odłożoną część ziemniaków przełożyć spowrotem do miski, dodać także jajko,sól i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kuleczki wielkości

Moje domowe kucharzenie
kopytka na szybko na obiad... 174

Składniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, jajka 1 sztuka "M", sól - ile potrzeba, mąka tortowa - ile potrzeba, boczek wędzony 20 dag, smalec 2 łyżki, cebula 5 sztuk

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski śląskie 177

zauważam u siebie taką samą smykałkę, dlatego czasami trudno mi pisać o konkretnych proporcjach. Jednak postarałam się po raz kolejny i przygotowałam pyszne kluski śląskie. Oto przepis: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej jajko sól Ziemniaki obieramy, dzielimy na dwie części. Jedną część gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, drugą część trzemy na tarce

Zasmakuj Kuchni
Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście 136

Urodzinowe menu dla Wojtka, według jego życzenia:) Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście SKŁADNIKI: kluski śląskie z dyni: 1 dynia Hokkaido 3 ziemniaki mąka ziemniaczana sól, tymianek 1,2 kg żeberek 800g kiszonej kapusty 0,5 główki małej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1l buliony warzywnego 3 łyżki masła

MarciochaKucharzy
PYRY Z GZIKIEM. 202

świecie!Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI), a więc zupa z ziemniaków, bądźteż PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA czy też SZARE KLUSKI). Są to kluseczkiz mąki i ugotowanych ziemniaków, które swoją nazwę biorą od kształtu. Z ciasta robi się wałek, a ten krojony jest na ukos

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania