kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:54/127)

Kluski śląskie 138

Najlepsze kluski śląskie Składniki - 1 kg ziemniaków - 1 łyżka masła - 1 jajko - mąka ziemniaczana ok 1 szklanki zależne od ziemniaków - sól Sposób przygotowania 1. - Ziemniaki ugotować z solą odcedzić chwilę odparować dodać masło  zmiksować mikserem na gładką masę 2. Ziemniaki przełożyć do miski co chwilę przemieszać aby ostygły i nie zrobiły się grudki  Do prawie(...)zimnych ziemniaków dodać sól jajko i mąkę zagnieść i wyrobić kluski (  Ilość mąki dużo zależy od ziemniaków nieraz trzeba jej więcej dodać )  Kluski wrzucić na wrzątek gotować do wypłynięcia przelać zimną wodą do zahartowania   przemieszać łyżką zostawić jeszcze chwilkę parzyć

W królestwie smaków Beaty
Tradycyjne kluski śląskie 214

słodko, z miodem. Kluski robi się szybko. Stanowią świetne urozmaicenie w codziennej diecie. Do tego dzieciaki je uwielbiają. Kluski śląskie możemy podać nawet maluchom, które skończyły 10. miesiąc życia. około 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane, ciepłe ziemniaki rozgniatamy(...)części. Jedną część wyjmujemy z miski i wsypujemy w to miejsce taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Dodajemy jajko i odrobinę solimy. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy dłonią niewielkie kulki. W każdej robimy palcem niewielkie wgłębienie. Gotowe kluski wrzucamy do gotującej się wody i zmniejszamy gaz. Gotujemy od wypłynięcia klusek na powierzchnię

Dieta bez mleka
EXPRESOWE KLUSKI ŚLĄSKIE + FILMIK 103

jednej strony puszyste i miękkie, a z drugiej odpowiednio zwarte. To, co najbardziej charakterystyczne w kluskach śląskich, to ich wygląd. Mają kształt lekko spłaszczonych kulek z wgłębieniem w środku.   SKŁADNIKI :  1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej lub troszkę więcej  1 jajko(...)dzbana robota z ostrzem, oddzielamy 1/4 ziemniaków i je wyrównujemy. W miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajko.  Miksujemy 3 minuty/ o 4-9. Ciasto wyjmujemy i formujemy okrągłe kluseczki. W każdej klusce robimy wgłębienie.  Kluski gotoujemy około 3 minuty, licząc czas od wypłynięcia klusem na powierzchnię wody.  Zapraszam do obejrzenia filmiku

Kulinarne Fantazje Marioli
z blendera szare kluski z surowych ziemniaków z kapustą zasmażaną... 74

Składniki: kiszona kapusta 1kg, kminek 2 łyżeczki, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, cukier 2 łyżki, olej rzepakowy 3 łyżki

W Mojej Kuchni Lubię
Kuchnia Austrii i Niemiec. Taka bliska a tak nieznana 121

ciasta. Do najbardziej popularnych dań tej kuchni należy sznycel wiedeński, czyli kawałek mięsa w panierce usmażony na maśle i serwowany z sałatką ziemniaczaną. Daniem typowo narodowym jest suflet przyrządzany z białek, lane kluski zapiekane z górskim serem, pierogi nadziewane serem z miętą, duszone mięso z warzywami, pieczona wołowina z knedlami, mięso wołowe ze smażonymi ziemniakami i sosem

ProstePesto.pl
Knedle z bułki tartej 86

Bardzo lubię potrawy mączne takie jak domowe makarony, kluski czy właśnie knedle. Knedle to można powiedzieć taki rodzaj klusek, tylko z owocami w środku. Można zrobić knedle serowe, ziemniaczane, serowo - ziemniaczane, a nawet z bułki tartej. Do knedli można użyć zarówno owoców świeżych, sezonowych, jak i mrożonych. Najlepsze są śliwki, truskawki czy jagody

Waniliowe Improwizacje
Kluski z gotowanych ziemniaków 396

Kluski z ziemniaków gotowanych. ugotowane ziemniaki- około 40 dkg mąka ziemniaczana  sól 1 jajko Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki przełożyć do miski.Z miski zabrać 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.Odłożoną część ziemniaków przełożyć spowrotem do miski, dodać także jajko,sól i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kuleczki wielkości

Moje domowe kucharzenie
kopytka na szybko na obiad... 183

Składniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, jajka 1 sztuka "M", sól - ile potrzeba, mąka tortowa - ile potrzeba, boczek wędzony 20 dag, smalec 2 łyżki, cebula 5 sztuk

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski śląskie 204

zauważam u siebie taką samą smykałkę, dlatego czasami trudno mi pisać o konkretnych proporcjach. Jednak postarałam się po raz kolejny i przygotowałam pyszne kluski śląskie. Oto przepis: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej jajko sól Ziemniaki obieramy, dzielimy na dwie części. Jedną część gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, drugą część trzemy na tarce

Zasmakuj Kuchni
Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście 143

Urodzinowe menu dla Wojtka, według jego życzenia:) Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście SKŁADNIKI: kluski śląskie z dyni: 1 dynia Hokkaido 3 ziemniaki mąka ziemniaczana sól, tymianek 1,2 kg żeberek 800g kiszonej kapusty 0,5 główki małej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1l buliony warzywnego 3 łyżki masła

MarciochaKucharzy
PYRY Z GZIKIEM. 210

świecie!Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI), a więc zupa z ziemniaków, bądźteż PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA czy też SZARE KLUSKI). Są to kluseczkiz mąki i ugotowanych ziemniaków, które swoją nazwę biorą od kształtu. Z ciasta robi się wałek, a ten krojony jest na ukos

W kuchni Karmel-itki
Kluchy nadziewane mięsem rosołowym z cyklu oszczędne jedzonko.. 189

przyziemnych potrzeb zaspakajania głodu - kluski nadziewane mięsem w każdej wersji zaspakajają mnie w dwójnasób.  Uwielbiam takie kluchy! Dziś wersja bardzo oszczędna z mięsem ugotowanym  w rosole. Kluchy z mięsem. 250 g mięsa z rosołu 1 cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej pieprz czarny i ziołowy do smaku(...)ziołowy, przesmaż  kilka minut i odstaw  do ostudzenia. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki połącz z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem.  Formuj placki, nałóż  farsz do środka , zlep  je i formuj  kluski okrągłe lub owalne. Gotuj  kluski w lekko osolonej wodzie.  Podajemy je z wiórkami świeżego masła

Gotuj Sam!
Kluski ślaskie 153

ziemniaczana 1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Powstałą masę ziemniaczaną gładko ubijamy dłonią w misce, dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy i uzupełniamy ją mąką ziemniaczaną, a potem dokładamy z powrotem wyjęte ziemniaki. Dodajemy jajko, sól i zagniatamy ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy więcej mąki. 2. Z ciasta lepimy małe kluski

Apetyczna babeczka
Kluski 138

, banalnie proste w wykonaniu i smaczne. Najlepsze oczywiście z sosem! Przepis identyczny jak na kluski śląskie, płaskie z dziurką. Kluski Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko sól do smaku mąka ziemniaczana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy. Gotujemy, odcedzamy. Gorące ziemniaki rozgniatamy w prasce i przekładamy do miski. Odstawiamy do ostudzenia. Rozgniecione ziemniaki dzielimy na cztery(...)Mieszamy delikatnie od czasu do czasu, najlepiej drewnianą łyżką. Gotowe wyławiamy łyżką cedzakową. Podobnie przygotowujemy kolejne partie. Podajemy jako dodatek do obiadu. Najlepiej smakują z sosami. Podobnie można przygotować kluski śląskie - z uformowanych kulek w dłoni, które lekko spłaszczamy i robiąc dziurkę w środku

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania