kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:55/127)

Dufinki ziemniaczane z serem żółtym – jak zrobić kulki ziemniaczane 421

Jeśli nie zjemy wszystkich od razu po usmażeniu, można je potem odgrzać w piekarniku, też będą smaczne. Składniki na dufinki ziemniaczane z serem żółtym: 750 g ziemniaków 2 cebule 200 g sera żółtego jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka ostra około pół szklanki bułki tartej około pół szklanki oleju rzepakowego do smażenia   Przygotowanie Ziemniaki myjemy(...)potem z drugiej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.   Dufinki ziemniaczane z serem żółtym – jak zrobić kulki ziemniaczane Zobacz inne przepisy na proste potrawy z ziemniaków: Prosta zapiekanka z ziemniaków Moskole – placki z gotowanych ziemniaków Pieczone ziemniaki z twarogiem Kluski kładzione z ziemniaków (377 kcal) Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym – prosto i pysznie

e-PrzepisyKulinarne
Kluski marchewkowe 88

Coś dla fanów klusek śląskich, czasami zwanymi ‘śluskami kląskimi’ :P Składniki 1 kg marchewek 300 g mąki ziemniaczanej (około) 1 łyżka masła 1 łyżka startego imbiru sól Przygotowanie Marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, (wtedy szybciej ugotujemy) gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Studzimy, mielimy na średnich oczkach. Następnie dodajemy mąkę, starty imbir i szybko wyrabiamy(...)ciasto. Formujemy kluski, podobnie jak śląskie (z dziurką, czy bez, znaczenia nie ma), gotujemy ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody

R'n'G Kitchen
Kluski śląskie 137

Składniki : • 1 kg ziemniaków • mąka ziemniaczana • 1 jajko • sól Przygotowanie : Ugotowane ziemniaki przecisnąć jeszcze ciepłe przez praskę. Dać je do miski i wyrównać. Wybrać dokładnie

KUCHNIA POLSKA
Kluski z kaszą kuskus 112

kluseczki/kopytka. Kluski ułożyłam na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam kluski. Gotowałam je 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyłożyłam łyżką cedzakową na półmisek. Podałam je tradycyjnie ze smażona cebulką i skwarkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na kopytka i inne kluski(...)kopytka ziemniaczano - serowo - marchewkowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/kopytka-ziemniaczano-marchewkowo-serowe.html), kluski leniwe z białego sera (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/kluski-z-biaego-sera-leniwe.html), kluski leniwe ziemniaczano - serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/leniwe.html), gnocchi z rzeżuchą i czosnkiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/gnocchi-z-rzezucha-i-czosnkiem.html), tradycyjne kopytka ziemniaczane (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/kopytka.html), czy kopytka z kaszy jaglanej (link

Waniliowe Improwizacje
Bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi 155

Witajcie :) Dzisiaj propozycja obiadowa, bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi.Danie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.Do klusek możecie wykorzystać ziemniaki np: z poprzedniego dnia. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 12 plastrów schabu 2 duże cebule 600 ml  sosu przecierowego słodko-kwaśnego   1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich(...)miejsce zasypuję mąką ziemniaczaną, dodaję jajko, odrobinę soli i pieprzu oraz odłożonymi ziemniakami, zagniatam ciasto. Jeśli wyda Wam się zbyt kleiste możecie dodać odrobinę więcej mąki ziemniaczanej. Z ciasta formujemy wałek i odcinamy równe kawałki, tworzymy okrągłe kluseczki z dołkiem w środku. W garnku zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy partiami kluski, od wypłynięcia na małym ogniu

Sama słodycz i szczypta chili
CZORNE KLUSKI 99

Tradycyjne śląskie kluski na blogu się pojawiły więc czas na drugie popularne zwłaszcza na Śląsku . Są pyszne, mają bardziej ziemniaczany smak i fajny szary kolor. Jest on zależny od rodzaju ziemniaków. Niektóre ziemniaki ciemnieją bardzo szybko, inne prawie wcale. Specyficzny smak kluseczki jednak pozostanie .  Składniki: 1/2 na 1/2 surowych i ugotowanych ziemniaków sól mąka ziemniaczana Pół(...)przez praskę. Dodajemy starte ziemniaki i skrobię. Doprawiamy solą, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy okrągłe kuleczki bądź takie kluseczki z dziurką.  W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy nasze kluseczki na wrzątek i od razu mieszamy drewnianą łyżką by kluski nie przywarły do dna ani się nie skleiły.   Od wypłynięcia

Niespełnione zdolności kulinarne
Kotlety ziemniaczane z białym serem 36

ziemniaków. Niby nie mam problemów z odgrzewanymi lub odsmażonymi, ale jednak te świeżo ugotowane smakują mi najbardziej. Zastanawiałam się czy zrobić z nich kluski, ale ostatecznie postanowiłam zrobić z nich najprostsze na świecie kotlety ziemniaczane z białym serem. My odpadł w przedbiegach, jeżeli chodzi o kotlety, po Toli nie spodziewałam się za wiele (z nią bardzo różnie

Kardamonovy
Sos myśliwski czyli obiad w 15 minut! 1704

myśliwski czyli obiad w 15 minut! Świetny do pyz, kasz, placków ziemniaczanych czy makaronu. Można nim polać także kopytka lub inne ulubione kluski. Jest pyszny, niedrogi, bardzo łatwy i wręcz ekspresowy w wykonaniu. Spokojnie każdy sobie poradzi z tym przepisem!       Składniki: 2 kiełbasy (u mnie 3 ale cienkie) 1 cebula 1 marchew

Blog z Apetytem
Kotlety ziemniaczane z białym serem 57

ziemniaków. Niby nie mam problemów z odgrzewanymi lub odsmażonymi, ale jednak te świeżo ugotowane smakują mi najbardziej. Zastanawiałam się czy zrobić z nich kluski, ale ostatecznie postanowiłam zrobić z nich najprostsze na świecie kotlety ziemniaczane z białym serem. My odpadł w przedbiegach, jeżeli chodzi o kotlety, po Toli nie spodziewałam się za wiele (z nią bardzo różnie

Kardamonovy
Cepeliny z mięsem 120

jajka, dopraw solą i dodaj skrobię, która zebrała się na dnie naczynia (po odlaniu wody). Zagnieć ciasto. W razie potrzeby dosyp mąkę ziemniaczaną (ja dosypałem 3 łyżki). Ciasto powinno przypominać konsystencją to na kluski śląskie. Farsz Łopatkę oraz boczek zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z olejem. Następnie wymieszaj razem

Food Square
Sos warzywny na indyku. Wiele zastosowań kiedy nie wiesz co na obiad 156

muszkatołową. Zaprawiamy odrobioną mąki jeśli sos jest zbyt rzadki. zabielamy odrobiną śmietany lub jogurtu greckiego. Sos gotowy. Zastosowań co nie miara - z kluskami śląskimi , łyżką kładzionymi , ryżem, kaszą czy jako dodatek do placków ziemniaczanych . W zależności od przypraw jakie zastosujemy sos zmienia smak i może posłużyć do innych celów. Polecam. Kompozycja wielozadaniowa rzec można

Kuchnia po mojemu
KLUSKI ŚLĄSKIE 84

niezawodny.  Składniki:  1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej  Przygotowanie. Ugotowane ziemniaki przestudź, przepuść przez maszynkę, dodaj mąkę ziemniaczaną. Zwilż wodą dłonie i formuj z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego,lekko spłaszcz, zrób dołek.  Oprósz mąką.  Kluski gotuj 1-2 minuty, po ich wypłynięciu. Podawaj z ulubionym

Kukuleczki
Pyszny sos kurkowy 253

sosu spod kurek - mieszamy. Następnie wlewamy do sosu - mieszając. Czekamy aż zgęstnieje i ... możemy podawać. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi, kopytkami i gnocchi  - pycha ! CO POTRZEBUJEMY? - 500g kurek - oliwę z oliwek - garść suszonych grzybów - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - łyżka bulionu Winiary - sól, pieprz dla smaku

dlaSmaQ
Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 130

RAZEM: 2146 kcal / W: 292,5 g / B: 82,5 g / T: 74,5 g SOBOTA Śniadanie: Kluski kładzione z owocami [489 kcal/ W: 85 g/ B: 19 g/ T: 6 g] 80 g mąki orkiszowej 10 g mąki ziemniaczanej 100 ml zimnej wody szklanka mleka sojowego 10 g miodu 100 g jabłka Do garnka przelej mleko(...)dokładnie aby nie było grudek. Na koniec całość udekoruj bananem oraz masłem orzechowym. Drugie śniadanie: Kluski na parze z musem owocowym [476 kcal/ W: 87 g/ B: 12 g/ T: 7 g] Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej. Obiad: Potrawka ziemniaczana ze szparagami (porcja na dwa dni) [480 kcal

365 dni dookoła kuchni
serowe knedle z truskawkami - razowe i bez jajek! 162

Robiłam je w poprzednie wakacje. Były to knedle ziemniaczane, a że nie mam praski, żeby je przez nią przecisnąć, musiałam 'zgnieść' je praską ręczną...No, nie wyszło mi to do końca idealnie i w knedlach zdarzało się często natrafić na grudkę z ziemniaka. Zraziłam się do tych klusek i przez rok, aż do dzisiaj ich nie jadłam(...)pierwszy. Te są jednak zupełnie inne! Delikatne, lekko słodkie...a co najważniejsze - nie ma w nich ziemniaków :) Zdecydowałam się na serowe, bo po mojej przygodzie z ziemniaczanymi nie chciałam zrazić się do knedli po raz drugi. I chyba je polubię! Oczywiście te serowe :)   Ziemniaczanych może też niedługo spróbuję...Ale chyba tym razem poproszę jakiegoś silnego faceta

chili & sugar

Proponowane wyszukiwania