kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:55/127)

Kluski ślaskie 143

ziemniaczana 1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Powstałą masę ziemniaczaną gładko ubijamy dłonią w misce, dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy i uzupełniamy ją mąką ziemniaczaną, a potem dokładamy z powrotem wyjęte ziemniaki. Dodajemy jajko, sól i zagniatamy ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy więcej mąki. 2. Z ciasta lepimy małe kluski

Apetyczna babeczka
Kluski 127

, banalnie proste w wykonaniu i smaczne. Najlepsze oczywiście z sosem! Przepis identyczny jak na kluski śląskie, płaskie z dziurką. Kluski Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko sól do smaku mąka ziemniaczana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy. Gotujemy, odcedzamy. Gorące ziemniaki rozgniatamy w prasce i przekładamy do miski. Odstawiamy do ostudzenia. Rozgniecione ziemniaki dzielimy na cztery(...)Mieszamy delikatnie od czasu do czasu, najlepiej drewnianą łyżką. Gotowe wyławiamy łyżką cedzakową. Podobnie przygotowujemy kolejne partie. Podajemy jako dodatek do obiadu. Najlepiej smakują z sosami. Podobnie można przygotować kluski śląskie - z uformowanych kulek w dłoni, które lekko spłaszczamy i robiąc dziurkę w środku

Moja smaczna kuchnia
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 374

czerwonym winie z warzywami z dodatkiem klusek śląskich. Wyszedł rewelacyjnie, polecam wypróbować. Do przygotowania dania użyłem: tuszy królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora,  2 białych cebul, 3 ząbków czosnku, 1 puszki pomidorów, 4 suszonych borowików, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 300 ml czerwonego wytrawnego(...)zapiekałem pod przykryciem przez godzinę, a następnie jeszcze pół godziny bez przykrycia. Po nastawieniu królika przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki

Wyprawy kulinarne
Gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem 45

obiad , są świetne podane same bądź jako dodatek do dań mięsnych . Poniżej zostawiam przepis na gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Gnocchi ziemniaczane Składniki na gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem. 1 kg ziemniaków w łupinie 1 małe jajko 25 dkg mąki pszennej(...)wyłożyć przy pomocy łyżki cedzakowej do miski i intensywnie polać podsmażonym masłem z czosnkiem oraz szałwią. Gnocchi ziemniaczane podawać oprószone świeżo-mielonym pieprzem. Gnocchi ziemniaczane Warto wiedzieć robiąc gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem. Po pokrojeniu na kawałki ciasto ziemniaczane formuję na desce do gnocchi . Pomagam sobie widelcem, gdyż ciasto jest dość miękkie. Kawałek ciasta układam

MeCooks
Szybkie, treściwe i niedrogie obiady! 123

coś dla siebie. Zapraszam!       Sos myśliwski czyli obiad w 15 minut! Przepis tutaj (KLIK) Świetny do pyz, kasz, placków ziemniaczanych czy makaronu. Można nim polać także kopytka lub inne ulubione kluski. Jest pyszny, niedrogi, bardzo łatwy i wręcz ekspresowy w wykonaniu. Spokojnie każdy sobie poradzi z tym przepisem!   Oszukana lazania Przepis tutaj (KLIK(...)niedrogo. Warto wypróbować ten przepis!   Kremowe risotto z klopsikami – prosty i szybki przepis! Przepis tutaj (KLIK) Przepyszny obiadek, którego wykonanie zajmie nam zaledwie pół godzinki. Polecam!   Gniazdka ziemniaczane po bolońsku Przepis tutaj (KLIK) Przepyszne, efektowne, a przy tym niedrogie i łatwe w przygotowaniu danie. Idealne na niedzielny obiad w gronie najbliższych lub jako efektowna przekąska na przyjęcie

Blog z Apetytem
Kopytka z serem 323

jest nazwa kopytka. Kopytka z serem to 4 główne składniki: ugotowane i zmielone ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana oraz półtłusty twaróg. Składniki z pewnością są dostępne w każdym domu, więc w każdej chwili, gdy przyjdzie na to ochota, przygotujesz pyszne kluski. Nie wiesz co zrobić z ziemniakami z wczorajszego obiadu? W prosty sposób krok po kroku(...)kluskami leniwymi z serem i ziemniakami, a mąż także nie może się oprzeć. Kopytka z serem – składniki. Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność: 145 kcal w 100g. Z podanych proporcji wyjdzie około 100 kopytek 🙂 1 kg ziemniaków 250g twarogu w kostce półtłustego lub tłustego (nie wodnistego z wiaderka) 2 szklanki mąki pszennej (300g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ania gotuje
KLUSKI ŚLĄSKIE 260

specjalnych umiejętności. Podaję je najczęściej z sosem pieczarkowym albo od mięsa duszonego. No i oczywiście nie wyobrażam sobie klusek śląskich na obiad bez kapusty kiszonej.  Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków *  około 250 g  mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Ziemniaki ostrugać. Ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Ziemniaki przełożyć do miski(...)równe części. Jedną część wyjąć i w jej miejsce nasypać mąki ziemniaczanej do równej powierzchni ziemniaków. Z powrotem dać odłożone wcześniej ziemniaki, zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, zrobić palcem wgłębienie.  W garnku zagotować wodę, lekko ją soląc. Wrzucać po kilka klusek, gotować je około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Przepis

Zrób to smacznie
Kluski śląskie w kolorze dla estety i niejadka 155

Zawsze lubiłam kluski śląskie, szczególnie w wykonaniu mojej Mamy. Nigdy ich jednak nie robiłam, bo uważam, że niektóre dania smakują najlepiej w wykonaniu doświadczonych gospodyń, szczególnie tych bliskich naszemu sercu. Uwielbiam je w wykonaniu mojej Mamy. Ostatnio wpadł mi jednak w oko przepis, który skłonił mnie do samodzielnego przygotowania pyz (bo tak się je w moim domu rodzinnym(...)nazywa).  Sami oceńcie czy warto: Przepis, z którego korzystałam znajdziecie pod adresem http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/09/marchewkowe-kluski-slaskie.html Składniki: ziemniaki (4 - 5 średnich sztuk) 2 marchewki 1 jajko  mąka ziemniaczana (ok 150 gram) sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Marchew również - ja pokroiłam ją wcześniej w plastry, żeby było szybciej. Pod koniec gotowania doprawiłam marchew solą

Kuchnia po mojemu
Dufinki ziemniaczane z serem żółtym – jak zrobić kulki ziemniaczane 400

Jeśli nie zjemy wszystkich od razu po usmażeniu, można je potem odgrzać w piekarniku, też będą smaczne. Składniki na dufinki ziemniaczane z serem żółtym: 750 g ziemniaków 2 cebule 200 g sera żółtego jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka ostra około pół szklanki bułki tartej około pół szklanki oleju rzepakowego do smażenia   Przygotowanie Ziemniaki myjemy(...)potem z drugiej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.   Dufinki ziemniaczane z serem żółtym – jak zrobić kulki ziemniaczane Zobacz inne przepisy na proste potrawy z ziemniaków: Prosta zapiekanka z ziemniaków Moskole – placki z gotowanych ziemniaków Pieczone ziemniaki z twarogiem Kluski kładzione z ziemniaków (377 kcal) Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym – prosto i pysznie

e-PrzepisyKulinarne
Kluski marchewkowe 77

Coś dla fanów klusek śląskich, czasami zwanymi ‘śluskami kląskimi’ :P Składniki 1 kg marchewek 300 g mąki ziemniaczanej (około) 1 łyżka masła 1 łyżka startego imbiru sól Przygotowanie Marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, (wtedy szybciej ugotujemy) gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Studzimy, mielimy na średnich oczkach. Następnie dodajemy mąkę, starty imbir i szybko wyrabiamy(...)ciasto. Formujemy kluski, podobnie jak śląskie (z dziurką, czy bez, znaczenia nie ma), gotujemy ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody

R'n'G Kitchen
Kluski śląskie 124

Składniki : • 1 kg ziemniaków • mąka ziemniaczana • 1 jajko • sól Przygotowanie : Ugotowane ziemniaki przecisnąć jeszcze ciepłe przez praskę. Dać je do miski i wyrównać. Wybrać dokładnie

KUCHNIA POLSKA
Kluski z kaszą kuskus 94

kluseczki/kopytka. Kluski ułożyłam na stolnicy wysypanej mąką. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam kluski. Gotowałam je 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski wyłożyłam łyżką cedzakową na półmisek. Podałam je tradycyjnie ze smażona cebulką i skwarkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na kopytka i inne kluski(...)kopytka ziemniaczano - serowo - marchewkowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/kopytka-ziemniaczano-marchewkowo-serowe.html), kluski leniwe z białego sera (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/kluski-z-biaego-sera-leniwe.html), kluski leniwe ziemniaczano - serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/leniwe.html), gnocchi z rzeżuchą i czosnkiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/gnocchi-z-rzezucha-i-czosnkiem.html), tradycyjne kopytka ziemniaczane (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/kopytka.html), czy kopytka z kaszy jaglanej (link

Waniliowe Improwizacje
Bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi 141

Witajcie :) Dzisiaj propozycja obiadowa, bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi.Danie banalnie proste i szybkie w przygotowaniu.Do klusek możecie wykorzystać ziemniaki np: z poprzedniego dnia. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 12 plastrów schabu 2 duże cebule 600 ml  sosu przecierowego słodko-kwaśnego   1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich(...)miejsce zasypuję mąką ziemniaczaną, dodaję jajko, odrobinę soli i pieprzu oraz odłożonymi ziemniakami, zagniatam ciasto. Jeśli wyda Wam się zbyt kleiste możecie dodać odrobinę więcej mąki ziemniaczanej. Z ciasta formujemy wałek i odcinamy równe kawałki, tworzymy okrągłe kluseczki z dołkiem w środku. W garnku zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy partiami kluski, od wypłynięcia na małym ogniu

Sama słodycz i szczypta chili
CZORNE KLUSKI 87

Tradycyjne śląskie kluski na blogu się pojawiły więc czas na drugie popularne zwłaszcza na Śląsku . Są pyszne, mają bardziej ziemniaczany smak i fajny szary kolor. Jest on zależny od rodzaju ziemniaków. Niektóre ziemniaki ciemnieją bardzo szybko, inne prawie wcale. Specyficzny smak kluseczki jednak pozostanie .  Składniki: 1/2 na 1/2 surowych i ugotowanych ziemniaków sól mąka ziemniaczana Pół(...)przez praskę. Dodajemy starte ziemniaki i skrobię. Doprawiamy solą, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy okrągłe kuleczki bądź takie kluseczki z dziurką.  W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy nasze kluseczki na wrzątek i od razu mieszamy drewnianą łyżką by kluski nie przywarły do dna ani się nie skleiły.   Od wypłynięcia

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania