kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:59/127)

Kluski śląskie II 176

trudno mi określić, która wersja jest lepsza. Kluski w jednym i drugim wydaniu bardzo mi smakują. Kluski śląskie II Proporcje  dla 4 osób Czas przygotowania : 60 minut Składniki: 750 g ugotowanych ziemniaków  mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i od razu przeciskamy przez praskę lub ugniatamy. Odstawiamy do wystygnięcia(...)mąkę ziemniaczaną. Wszystko wykładamy na blat lub stolnicę, dodajemy  sól i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 3-4 cm. Następnie kroimy je ostrym nożem na 2-centymetrowe kawałki. Z każdego kawałka kolistymi ruchami formujemy okrągłe płaskie kluseczki, a w środku każdej palcem robimy dziurkę. Kluski wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Mięsne rogaliki z kładzionymi kluskami i brokułem w sosie koperkowym – danie z patelni 179

kształcie rogalików z kładzionymi kluskami, brokułem i sosem koperkowym // Składniki: mała podwójna pierś z kurczaka lub duża pojedyncza 50 g mozzarelli 1 cebula 1/2 brokuła 2 jajka 5 łyżek wody 1 – 1.5 szklanki mąki (u mnie orkiszowej) 5 łyżek koperku (może być mrożony) 80 ml śmietanki 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej oliwa, olej lub masło przyprawy(...)dajemy do wody (nabierając na łyżeczkę i tworząc w ten sposób kluski), pomiędzy mięso, tak oby kluski mogły gotować się w powstałym sosie. Po 2 minutach gotowania do całości dodajemy wymieszaną (najlepiej w słoiczku) śmietankę, mąkę ziemniaczaną i koperek. W razie potrzeby doprawiamy. Całość mieszamy do momentu zagotowania. Danie możemy podać w wersji, jaka jest

Via Gusto
Szpinakowe kluski z kapustą pekińską 139

podaję z boczkiem. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna i nie trzeba jej długo gotować. Dla miłośników klusek i nie tylko. Takie kluseczki można zrobić dzieciom ze szpinakiem. 80 dkg ziemniaków 80 dkg szpinaku świeżego mąka ziemniaczana 2 łyżki czubate mąki pszennej sól kapusta: 1/2 kapusty pekińskiej 20 dkg boczku wędzonego 1 marchewka 1 por biała(...)części i jedną odejmuję. W jej miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Do odjętej części ziemniaków dodaję szpinak i miksuję blenderem aż szpinak się połączy z ziemniakami. Szpinakową masę dodaję do pozostałych ziemniaków, dosypuję mąkę pszenną, sól. Zagniatam ciasto. Formuję niewielkie kulki które spłaszczam i robię w nich dziurkę. Kluski wrzucam do gotującej się wody i gotuję dwie minuty

wesoła kuchnia
Knedle z morelami 146

Przepis na ciasto jest nieco inny niż w wypadku knedli z truskawkami . Występuje tu mąka ziemniaczana. Ogólnie, przepisów na ciasto do knedli jest masę, ale ja preferuję te na ziemniakach. Są przepisy na ciasto, które wychodzi podobnie do tego na kluski śląskie…co kto lubi. Drukuj Knedle z morelami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki(...)ugotowanych ziemniaków 1,5 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 łyżki masła sól 400 g moreli cukier (opcjonalnie) Sposób przygotowania Z podanych składników zagnieść ciasto. Morele myjemy i drylujemy. Odrywać kawałki ciasta, zawijać w nie morele, dodając opcjonalnie cukier do środka każdej moreli. Knedle wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 5-7 min w zależności

Mieszam w Garnku
Kotleciki Klarnetki 218

Jajko ·        Papryka czerwona ·        10 dag sera żółtego ·        3 łyżki maki ziemniaczanej ·          4 łyżki mąki pszennej ·        Bułka tarta do panierki ·        Olej do smażenia(...)Kluski śląskie Sposób przygotowania: 1.   Mięso mielimy, solimy i wbijamy jajko. 2.   Z papryki usuwamy nasiona i kroimy w drobniutka kostkę, łączymy z mięsem. 3.   Ser ścieramy na tarce o dużych oczach. 4.   Doprawiamy papryką, wsypujemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżki mąki pszennej. 5.   Wszystkie składniki razem wyrabiamy i robimy

Kulinarna Chwila
Kacze uda w winie i pomarańczach 227

dania użyłem: 4 kaczych udek, 2 pomarańczy, 1 limonki, 150 gram suszonych śliwek, 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina, 3 marchewek, 1 jabłka, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 3 cm korzenia imbiru, 50 gram masła, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek mielonego kardamonu,  3 goździków, 4 liści laurowych, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, oliwy(...)przykrycia w celu odparowania nadmiaru płynu i zagęszczenia sosu. W międzyczasie, podczas duszenia mięsa przygotowałem kluski śląskie. W tym celu u gotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki

Wyprawy kulinarne
Moc ukryta w (nie)zwykłej mące ziemniaczanej 2875

przynajmniej większość, której nieobca jest kuchnia) wie, że jest to nieodzowny składnik klusek śląskich, a także zagęstnik kisieli, sosów... W kuchni po prostu musi być. Ale czy tylko tam się przyda? Pewnie niejedna mama już zna odpowiedź. Jeśli jednak pierwszy raz słyszysz, że mąkę ziemniaczaną można wykorzystać nie tylko do gotowania, poznaj ze mną jej ukrytą(...)ziemniaczana, nawet z tej wyższej półki, jest nieporównanie tańsza niż np. suchy szampon, talk niemowlęcy, antyperspirant czy krochmal z apteki do kąpieli skóry alergicznej. Warto więc sięgnąć po to, co naturalne i co nie opustoszy nam portfela. Kosmetycznych aspektów jeszcze nie sprawdziłam, ale jako mama mogę polecić skrobię do celów pielęgnacyjnych u dzieci. I do kuchni oczywiście. Kluski

Anioszek w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami 271

ogniska- pieczone w popiele, kochane przez wszystkich frytki, placki, a nawet baby i kluski. To wszystko nie smakowałoby tak wspaniale gdyby nie ziemniaki. A z nich pyszna zapiekanka ziemniaczana Dzisiaj na kuroniowym stole zawitała zapiekanka ziemniaczana. Niezwykle prosta i smaczna potrawa dla wszystkich, którzy

kuron.com.pl
Pyzy ziemniaczane 127

jakaś profanacja A poważnie, co kto lubi. Kluski idealne jako dodatek do mięs jak i samodzielne danie. Z tego przepisu wychodzą jasne kluski, za to w Warszawie, skąd pochodze, pyzy kojarzą się tylko z kolorem szarym i wyraźną fakturą startych na tarce farfocelków ziemniaczanych. Drukuj Pyzy ziemniaczane Składniki 500 gr ugotowanych ziemniaków

Mieszam w Garnku
Kluski śląskie 148

dawno nie jadłam, a że chciałam zrobić też mięso w sosie własnym duet ten spasował do siebie jak ulał :) Składniki na kluski śląskie (3 - 4 porcje): ziemniaki 1 część (ja użyłam 1 kg) mąka ziemniaczana 1/4 części jajko sól Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie dokładnie ugnieść. Poczekać aż przestygną. Wygładzić ziemniaki

Karola gotuje
Kartacze - kluski z mięsem 197

została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski Gotować w osolonej wodzie, przez ok. 20 minut Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Kartacze - kluski z mięsem 203

została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski Gotować w osolonej wodzie, przez ok. 20 minut Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kartacze 172

dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić.  Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.  Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski.  Gotować w osolonej wodzie, przez ok.20 minut.  Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem.  Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi
Domowe kartacze 176

Kartacze lub inaczej cepeliny. Potrawa regionalna na terenach wschodnio-północnej  Polski. Pierwszy raz próbowałam tych klusek na mojej córki weselu w Białymstoku. Bardzo mi zasmakowały i niedawno przypomniałam sobie o nich. Tak doczekały się, że je zrobiłam. Trochę dużo przy nich pracy , ale cóż się nie robi, kiedy mamy ochotę na coś pysznego. Składniki 1 kg ziemniaków(...)Wszystko razem wymieszać wraz z dodatkiem soli i jajka na gładkie ciasto.(ciasto musi mieć zwartą konsystencję) Z powstałej masy ziemniaczanej zrobić w dłoniach placki, nałożyć farsz i  zawinąć tworząc podłużne w kształcie wrzeciona kluski. W garnku zagotować wodę, posolić i wkładać kluski do wrzątku. Gotować około 15 minut po tym jak wypłyną

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania