kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:59/127)

Moc ukryta w (nie)zwykłej mące ziemniaczanej 2895

przynajmniej większość, której nieobca jest kuchnia) wie, że jest to nieodzowny składnik klusek śląskich, a także zagęstnik kisieli, sosów... W kuchni po prostu musi być. Ale czy tylko tam się przyda? Pewnie niejedna mama już zna odpowiedź. Jeśli jednak pierwszy raz słyszysz, że mąkę ziemniaczaną można wykorzystać nie tylko do gotowania, poznaj ze mną jej ukrytą(...)ziemniaczana, nawet z tej wyższej półki, jest nieporównanie tańsza niż np. suchy szampon, talk niemowlęcy, antyperspirant czy krochmal z apteki do kąpieli skóry alergicznej. Warto więc sięgnąć po to, co naturalne i co nie opustoszy nam portfela. Kosmetycznych aspektów jeszcze nie sprawdziłam, ale jako mama mogę polecić skrobię do celów pielęgnacyjnych u dzieci. I do kuchni oczywiście. Kluski

Anioszek w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami 284

ogniska- pieczone w popiele, kochane przez wszystkich frytki, placki, a nawet baby i kluski. To wszystko nie smakowałoby tak wspaniale gdyby nie ziemniaki. A z nich pyszna zapiekanka ziemniaczana Dzisiaj na kuroniowym stole zawitała zapiekanka ziemniaczana. Niezwykle prosta i smaczna potrawa dla wszystkich, którzy

kuron.com.pl
Pyzy ziemniaczane 148

jakaś profanacja A poważnie, co kto lubi. Kluski idealne jako dodatek do mięs jak i samodzielne danie. Z tego przepisu wychodzą jasne kluski, za to w Warszawie, skąd pochodze, pyzy kojarzą się tylko z kolorem szarym i wyraźną fakturą startych na tarce farfocelków ziemniaczanych. Drukuj Pyzy ziemniaczane Składniki 500 gr ugotowanych ziemniaków

Mieszam w Garnku
Kluski śląskie 165

dawno nie jadłam, a że chciałam zrobić też mięso w sosie własnym duet ten spasował do siebie jak ulał :) Składniki na kluski śląskie (3 - 4 porcje): ziemniaki 1 część (ja użyłam 1 kg) mąka ziemniaczana 1/4 części jajko sól Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie dokładnie ugnieść. Poczekać aż przestygną. Wygładzić ziemniaki

Karola gotuje
Kartacze - kluski z mięsem 221

została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski Gotować w osolonej wodzie, przez ok. 20 minut Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Kartacze - kluski z mięsem 227

została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski Gotować w osolonej wodzie, przez ok. 20 minut Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kartacze 193

dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić.  Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.  Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski.  Gotować w osolonej wodzie, przez ok.20 minut.  Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem.  Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi
Domowe kartacze 199

Kartacze lub inaczej cepeliny. Potrawa regionalna na terenach wschodnio-północnej  Polski. Pierwszy raz próbowałam tych klusek na mojej córki weselu w Białymstoku. Bardzo mi zasmakowały i niedawno przypomniałam sobie o nich. Tak doczekały się, że je zrobiłam. Trochę dużo przy nich pracy , ale cóż się nie robi, kiedy mamy ochotę na coś pysznego. Składniki 1 kg ziemniaków(...)Wszystko razem wymieszać wraz z dodatkiem soli i jajka na gładkie ciasto.(ciasto musi mieć zwartą konsystencję) Z powstałej masy ziemniaczanej zrobić w dłoniach placki, nałożyć farsz i  zawinąć tworząc podłużne w kształcie wrzeciona kluski. W garnku zagotować wodę, posolić i wkładać kluski do wrzątku. Gotować około 15 minut po tym jak wypłyną

O kuchni z uczuciem
Odchudzony obiad jak u mamy ;) (kotlety mielone + kluski pseudo śląskie + buraczki) 407

sól (około 2 łyżeczek) pieprz (0,5 łyżeczki) słodka papryka (1 łyżeczka) opcjonalnie dla podkreślenia smaku musztarda (1-2 łyżeczki) kluski (7 sztuk): 200g sera białego (w kostce) 1 białko szczypta soli spora łyżka mąki ziemniaczanej dodatek/buraczki: buraki (w takich ilościach ile zjemy;)) do przyprawienia: sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier/fruktoza) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Cebulę siekamy(...)minut) buraki obieramy i kroimy na połowę gotujemy, aż będą miękkie następnie trzemy na tarce o dużych oczkach i doprawiamy (życzę w tym powodzenia;p) ser na kluski dokładnie rozgniatamy widelcem aż stworzy jednolitą całość (zrobi się z niego kulka jak z ciasta) dodajemy białko, mąkę i sól i wszystko zagniatamy z ciasta lepimy kluski

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski jaglane 321

Kluski jaglane Nie macie pomysłu na wykorzystanie kaszy jaglanej ? Moją dzisiejszą propozycją są kluski jaglane, które stanowią idealną przystawkę lub dodatek do dań na słodko. Ze względu na delikatność oraz pożywność doskonale nadają się jako posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują polane musem owocowym np. z kiwi, truskawek lub malin.  Składniki(...)przestudzonej kaszy dodajemy pokruszony twaróg, miód oraz cynamon. Miksujemy na gładką masę, do której dosypujemy mąkę orkiszową oraz mąkę ziemniaczaną. Całość ugniatamy, formujemy rulony, a następnie dzielimy je na małe kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kluski na około 3-4 minuty (do wypłynięcia). Podajemy z musem z owoców np. kiwi, truskawek, malin.  Smacznego

Fit-amina
Kluski śląskie z kiełbasą jałowcową i cebulką 224

ziemniaki z poprzedniego dnia? jest na to rada pyszne i szybkie w przygotowaniu kluski a do tego podsmażana kiełbasa jałowcowa od firmy  DUDA z cebulką. Mam nadzieję że propozycja Wam się spodoba :) Zapraszam :) Składniki : ugotowane ziemniaki około 400 g mąka ziemniaczana sól, pieprz do smaku 1 jajko 150 g kiełbasy jałowcowej firmy Duda 1 łyżka masła(...)jest ważne ile macie z tylu zrobicie, pamiętajcie tylko że całą czwartą część zasypuje się mąką ziemniaczaną i zawsze wyjdą, jeśli macie większą ilość ziemniaków to proponuję dodać 2 jajka.Ja miałam tak około 400 g. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy partiami kluski, od zagotowania wody gotujemy je około 4 minut.Następnie kluski wyciągamy łyżką

Sama słodycz i szczypta chili
Kremowa zupa brokułowa z jaglanymi kluseczkami 262

osobom na diecie bezglutenowej. 1 1/2 l buliony drobiowego 2 ziemniaki 1 cebula dymka 1 brokuł sól pieprz czarny rzeżucha KLUSKI JAGLANE: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody wrzącej 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól Ziemniaki i dymkę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Na patelnię(...)miękkości, ok 15min. Do przestudzonej kaszy dodać jajko, mąkę i sól. Zmiksować blenderem (niekoniecznie) i maczając łyżeczkę w wodzie nabierać porcję ciasta. Kłaść na osolony wrzątek, a kiedy kluski wypłyną do wierzchy wybierać łyżką cedzakową. Kluski podawać z gorącą zupą brokułową, posypując wierzch rzeżuchą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Obiad , Zupy

https:KKuchniaMniam
Farszynki mazurskie 11700

90 dag ugotowanych ziemniaków25 dag mąki ziemniaczanej2 jajkasólFarsz:15 dag mięsa gotowanego wieprzowego1 szklanka bulionu (w przypadku, kiedy farsz będzie zbyt suchy)2 jajka ugotowane na

Świat Domowej Kuchni
Kluski leniwe czy pierogi, na dwa sposoby 206

mnie w domu zawsze były to kluski i niech tak zostanie. Podawać można je w bardzo różny sposób. Dzisiaj mój najlepszy smak z podsmażonym masełkiem i bułką tartą oraz z sosem truskawkowym Składniki: 500 g twarogu dałam półtłusty 2 żółtka 400 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata szklanka mąki pszennej sól Wersja z bułką(...)posolonej wodzie, a następnie przecisnąć je przez praskę. Ser przepuścić przez maszynkę. Ser, ziemniaki, żółtka, sól mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zagniatamy na stolnicy  na gładkie ciasto. Można podsypać lekko ciasto mąką, ale nie byt dużo, bo kluski będą zbyt twarde. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek i lekko go spłaszczamy. Kroimy

O kuchni z uczuciem
Kluski leniwe. Pierogi leniwe. 185

szklanka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, szczypta soli. Przygotowanie:  Na stolnicy zagniatamy ser z jajkiem, mąką pszenna, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Następnie masę serową dzielimy na 2 lub 3 części i formujemy wałek (jak na kopytka) i po ukosie kroimy na centymetrowe paski.  Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody

Aga w kuchni