kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:62/127)

Kluski koperkowe 167

kształt zmieniony i troszeczkę kolor przez koperek. No a czego się nie robi dla dzieci. Mamo, mamo jakie te kluski fajne ci wyszły, takie robaczki 😊 Składniki: 1 kg ziemniaków ok 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 pęczka koperku sól Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować. Przestudzone i przecisnąć przez prasę. Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery

magiczna kuchnia Kasi
KULINARNE PODRÓŻE - RZESZÓW 170

dobrze przyrządzone. Odrobinę za dużo sosu własnego, czyt. wody, w której to pływała porcja rozwalonego mięcha. Będącym w lokalu bardzo polecam kluski śląskie z sosem serowym, przepyszne danie, rewelacyjne!! Przepięknie podane. Ponadto jadłam jeszcze placki ziemniaczane, które absolutnie nie zrobiły na mnie wrażenia...Lekko przypalone, suche i niesłone. Cóż samo miejsce bardzo mi się podobało, lokalizacja idealna

pieprzny smaczek
Spätzle z pulpecikami w sosie 186

Pomysł na szybkie i smaczne danie. Składniki 250 g spätzli lub klusek lanych 2 cebule 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu wołowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka masła 1 por 250 ml mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko 4 łyżki posiekanego koperku szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Spätzle

R'n'G Kitchen
Podgrzybki duszone w śmietanie 153

zredukować. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy po raz kolejny do smaku solą i pieprzem (grzyby potrzebują ich dużo), podajemy gorące. Z kluskami śląskimi , z kopytkami, z pyzami. Z bułką, grzanką, ziemniakami. A grzybki z plackiem ziemniaczanym to idealne zderzenie konsystencji. SKŁADNIKI 500g podgrzybków 2 szalotki 1 średnia czerwona lub biała cebula 1 mały pęczek pietruszki 2 małe

Karo in the Kitchen
Kluski z kiełbaską 141

Kluski z kiełbaską SKŁADNIKI:1,70 kg ziemniaki ugotowane i zmielone1 szt jajka360 g mąka3 łyżki mąka ziemniaczana400 g cebula podsmażona0,5 kg kiełbasa

Kuchnia Danusi
Kluski śląskie 115

Kluski śląskie, kiedyś dość często gościły na moim stole. Podawałam je do mięs w sosie : zrazów czy bitek. Te zrobiłam z podsmażoną cebulką - były wyśmienite. Składniki : ziemniaki np. 1,5 kg mąka ziemniaczana Sposób wykonania: Ziemniaki umyć obrać i ugotować. Przestudzić, zmielić na maszynce o małych oczkach. Wyłożyć do miski(...)Podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Formować małe kulki w środku zrobić dziurkę. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju przez 2-3 minuty. Rady : Do moich klusek nigdy nie dodaję jajka, gdyż następnego dnia po podgrzaniu w wodzie są twarde, a tak wrzucone

Darcia w kuchni
Kluski śląskie. 178

ziemniaczana, sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, Ugotowane przecisnąć przez praskę. W garnku wyrównać powierzchnię, tak by łatwo było podzielić ziemniaki na cztery części. Jedną część wyjąć i w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać czwartą, wyjętą część ziemniaków, posolić i wymieszać. Jeżeli ciasto będzie się mocno lepić do rąk, dodać jeszcze troszkę mąki ziemniaczanej.  Uformować mniejsze kilki, spłaszczyć je lekko i na środku zrobić wgłębienie. W między czasie zagotować osoloną wodę. Do gotującej się wody włożyć część klusek, lekko zamieszać, od wypłynięcia gotować przez 2min. Smacznego

W kuchni u Moniki
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 150

wymyślić coś, by zużyć sos pieczeniowy. Do głowy przyszła mi myśl, że taki sos będzie świetny z kluskami śląskimi i...... to był strzał  w dziesiątkę :) A do tego jeszcze surówka!!!!Polecam!!! Składniki: 1 kg ziemniaków 50 dag mąki ziemniaczanej sól pieprz sos pieczeniowy Wykonanie: Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam i ponownie wstawiam(...)każdej dosypuję tyle mąki ziemniaczanej, aż ciasto nabierze konsystencji plasteliny. Zagniatam, robię wałeczek, kroję na małe kawałki i każdy zwijam w dłoniach w kulkę robiąc w każdej palcem  wgłębienie. Tak samo postępuję z drugim kawałkiem ciasta. W dużym garnku zagotowuję wodę z dodatkiem soli i wrzucam partiami kluski na wrząca wodę. Gotuję od wypłynięcia

Bea(u)ty kitchen
Kluski żelazne 74

kluski śląskie, kopytka lub podłużne na kształt sopla. Takie pamiętam z dzieciństwa i takie robię , średniej wielkości. Podawać można w dowolny sposób, z podsmażonym pokrojonym w kostkę boczkiem i zeszkloną cebulką, lub z samą cebulką i zieleniną polane tłuszczem. Pyszne, proste, sprawdzone , szczerze polecam a rodzina poprosi o więcej:)) Składniki 2 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana(...)dodać na początek 3 łyżki mąki, zacząć wyrabiać. Gdyby okazało się zbyt rzadkie dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej( lub więcej). Konsystencja trochę luźniejsza niż na pierogi. Zagotować wodę w garnku , posolić. Stolnicę oprószyć mąką, formować podłużne kluski, obsypać trochę mąką. Niech zbyt długo nie leżą na stolnicy , po zrobieniu od razu gotować. Wrzucać na wrzącą

gotuj ze mną
Kluski śląskie 190

jest właśnie ta proporcja: trzy części ziemniaków i jedna mąki. Choć są też zwolennicy wersji 4:1. Kluski śląskie Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i od razu przeciskamy przez praskę lub ugniatamy. Odstawiamy(...)Następnie kroimy je ostrym nożem na 2-centymetrowe kawałki. Z każdego kawałka kolistymi ruchami formujemy okrągłe płaskie kluseczki, a w środku każdej palcem robimy dziurkę. Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z kaszy manny na kefirze 85

Kaszę manną używam w swojej kuchni bardzo często. Stosuję ją do ciast i deserów, jak również robię z niej różne kluski, knedle czy placki. Dodaję ją także do zup i sosów dla zagęszczenia zamiast mąki ziemniaczanej. Na moim blogu jest nawet cała zakładka z przepisami z kaszy manny, zarówno na słodko jak i na słono. Dziś kolejny(...)kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/knedle-z-kaszy-manny-z-truskawkami.html), torcik z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto z kaszy manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html), placki

Waniliowe Improwizacje
Marchewkowo - ziemniaczane kluski a'la gnocchi. 101

tego zrobiliśmy sos pomidorowy z pesto bazyliowym i szpinakiem. Wyszło wyśmienicie. Zapraszamy do skorzystania z tego przepisu. Super kluski z marchewką i sosem pomidorowym (4 osoby) Składniki : 3/4 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 duża marchewka Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odparować, lekko przestudzić, a potem przepuścić(...)stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić na niewielkie kawałki i zrobić kuleczki, które przyciskamy widelcem. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać kluski starając się nie przerwać wrzenia wody. Zagotować pod przykryciem, aż kluski wypłyną i wtedy gotować jeszcze 2-3 minuty. Kluski odcedzić na sicie

vegetanie
Puszyste placki ziemniaczane 69

mięciutki środek, to puszyste placki ziemniaczane z ubitym białkiem. Najważniejszą cechą tych placków jest odlanie wody z tartych ziemniaków oraz dodanie do nich ubitych białek. To właśnie białka powodują, że placki są „pucołowate” w środku, ale bardzo chrupiące na zewnątrz. Działa to bardzo podobnie jak w przypadku pieczenia bezy. Placki ziemniaczane przygotowane według tego przepisu(...)pysznym nadzieniem z kurczaka , najchętniej oglądane na naszym blogu ziemniaki czosnkowe z piekarnika , czy też pyszne kluski stalowe łyżką kładzione. Zapraszamy więc na przepis na te wyjątkowo smaczne placki i mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Placki ziemniaczane z ubitym białkiem to doskonały kompromis dla smakoszy placków spieczonych oraz tych, którzy wolą bardziej pulchne . Jedni

Kuchnia Na Wypasie
Leniwe 167

masa nie miała grudek. Następnie na stolnicę przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, dodajemy masę serową i zagniatamy szybko jednolite ciasto. Tworzymy z niego kulę, którą następnie dzielimy na dwie części. Formujemy z nich formujemy dwa wałek, następnie spłaszczamy je dużym nożem i wycinamy z nich ukośne kluski. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej

Qchnia po prostu
Kukurydziane kluski z cukinią i suszonymi pomidorami / Corn noodles with zucchini and dried tomatoes 69

Scroll down for recipe in English.  Składniki: (4 porcje) Kluski: 120 g. mąki z niebieskiej kukurydzy Bluecorn + około 3 łyżek do podsypywania 100 g. mąki ziemniaczanej 200 ml. gorącej wody 2 łyżki oleju 1/4 łyżeczki soli Sos: 1 mała cukinia 10 szt. suszonych pomidorów w oleju 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku duża(...)Mieszaj i smaż na średniej mocy palnika około 4 minut. Dodaj suszone pomidory i jarmuż. po minucie wlej śmietankę i redukuj aż sos się zagęści. Dopraw solą i pieprzem. Kluski wrzuć na gotującą się wodę i gotuj minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź  i wymieszaj z sosem. Posyp listkami bazylii. Ingredients: (4 servings) Noodles: 120 g. Bluecorn

Delicious Place

Proponowane wyszukiwania