wersji z dodatkiem jajka :-) Łączny czas przygotowywania: około 1 godziny Ilość porcji: około 35 klusek wielkości orzecha włoskiego Składniki: • 1 kg obranych ziemniaków • 1 średnie jajko • 3 płaskie łyżki mąki pszennej • 200 g mąki ziemniaczanej - niecałe 3/4 szklanki • pół łyżeczki soli Potrzebne będą: miska; praska do ziemniaków; duży garnek oraz cedzak
AniaGotuje.plgotuję dużo ziemniaków, bo wiem, że jak zostaną resztki to mogę ugotować kopytka lub zrobić smażone gnocchi. Odgrzewane ziemniaczane puree jest takie sobie ale na szczęście można je wykorzystać na gnocchi. Gnocchi gotowane, odsmażane i smażone. Wiele wersji klusek, z których dzisiaj wybrałam smażone gnocchi. Oczywiście obiad na środę, który składa się z drugiego dania wymaga surówki
codojedzeniaWłochy. U nas jedzone w dzień powszedni, natomiast we Włoszech gnocchi jedzone są raczej od święta! Składniki na kluski leniwe 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania 4 łyżki skrobi ziemniaczanej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki parmezanu Składniki na gulasz porcja mięsa z indyka bez kości oliwa
Z Kuchni Do Kuchniugotuj sos. W rondelku zrumień mąkę, dodaj masło a następnie gorący bulion energicznie mieszając aby się nie porobiły kluski. Wlej śmietankę, dodaj musztardę i gorczycę. Gotuj sos przez 10 minut. Podaj indyka z musztardowym sosem i na przykłąd ziemniaczanym puree i brukselką
codojedzeniarąk w dodatku w postaci męskiej to całość nie zajmie wam dużo czasu :) Składniki na około 12-14 klusek 1 kg ugotowany i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 mała sparzona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu ( wystarczyła mi jedna duża ćwiartka z kurczaka ) sól, pieprz 1. Sparzona cebulkę kroimy w kostkę
Gotowanie...to proste !Wielki kluch- pyszny obiadek Dzisiaj na obiad był wielki kluch . Czyli wspólne dzieło moich dzieci i moje . Zwyczajowo chciałam zrobić knedle , ale dzieci podumały i twórczo
Ogrodnik w podróżyłyżka zió ł prowansalskich 1 łyżeczka czosnku mielonego sól , pieprz do smaku 3 łyżki ramy do smażenia Sałatka szwedzka z Ogródka Dziadunia Na kluski : około 1/2 kg ziemniaków , ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 1 jajko sól, pieprz do smaku mąka ziemniaczna 3 łyżki masła do polania suszony szczypiorek(...)mąki ziemniaczanej , energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku. Ziemniaki przekładamy na stolnice robiąc kopczyk , ręką dzielimy go na 4 , czwartą część odsuwamy i zasypujemy mąką ziemniaczaną , następnie z powrotem dodajemy odsunięte ziemniaki , jajko , przyprawiamy solą , pieprzem i zagniatamy . Robimy kule z dołeczkiem w środku . W garnku zagotowujemy osoloną wodę , wrzucamy partiami kluski
Sama słodycz i szczypta chiliKluski Śląskie z czarnym pieprzem. Kluski podaję z pyszną Zasmażaną Białą Kapustą firmy ORZECH . Kapustkę podaję na ciepło ale można również jeść ją na zimno. Idealny duet podany na bezmięsny obiad. Zapraszam do spróbowania :) Smacznego :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków Ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Sól do smaku Pieprz czarny w młynku do smaku Olej(...)cześć ziemniaków. W puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną dodaję sól i świeżo mielony pieprz. Dokładnie wyrabiam do połączenia składników. Z ciasta formuję małe kuleczki i zgniatam a nastepnie lekko spłaszczam i robię dziurkę na srodku. W dużym garnku gotuję ok 3 litry wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Następnie wkładam kluski ok 10 szt i dolewam
Gotowanie PatkiNajlepsze kluski domowe – domowe kluski ziemniaczano-serowe składniki na kluski dla 2-3 osób: 250 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu (u mnie chudego) ok. 1 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko do gotowania 1 łyżka soli na ok. 2,5 litra wody(...)którą solimy. Masę ziemniaczano-serowej dzielimy na kawałki i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem. Z wałeczków kroimy ukośne kluski szerokości ok. 1 cm., na których za pomocą widelca odciskamy wzór (jak w Gnocchi [ɲɔkki]) Wrzucamy kluski partiami na gotującą się wodę, mieszamy od spodu łyżką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię takie kluski, bo są bez mięsa, łatwo je zrobić a okraszone cebulką smakują wyśmienicie :) Składniki na około 8-9 sztuk: Ciasto: około 400 g ugotowanych i wystudzonych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków (mogą być wczorajsze) 1 małe jajko około 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: 250 g pieczarek 1/2 główki cebuli 1/2 ząbka czosnku(...)część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy gruby wałek który dzielimy na 8-9 części. Każdy kawałek rozpłaszczamy formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 5. Gotowe kluski gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia
Gotowanie...to proste !Kluski szlachcice – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Straszydle, gmina Lubenia, powiat rzeszowski Czy to kluski, czy może raczej pierogi? Szlachcice to oryginalna potrawa z gminy Lubenia, składająca się z ciasta pierogowego oraz farszu z podsmażonych startych ziemniaków. Jednak farszu nie zamyka się w cieście jak w pierogach, a zwija się całość w roladę i kroi na plastry(...)szeroki na około 25 cm i długi „jak wyjdzie”. Masę ziemniaczaną rozsmarowujemy na cieście. Ciasto zwijamy w ścisłą roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę kroimy na plastry szerokości 2,5–3 cm (wygodnie robi się to zaciskając nić wokół rolady). Zagotowujemy wodę, solimy ją i gotujemy w niej kluski – od wypłynięcia do wierzchu kluski gotujemy
Trzeci talerzugotowanych ziemniaków 1-2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek mąki pszennej Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozgnieść w inny sposób. Ser też można przecisnąć przez praskę. Rozgniecione ziemniaki wymieszać z resztą składników, krótko wyrobić. Uformować wałeczki, trochę spłaszczyć i kroić ukośne kluski. Porcjami wrzucać na wrzącą, posoloną wodę i po wypłynięciu gotować około
talerz przyjemnościsposoby na zrobienie pysznych klusek śląskich.Jedna czyli ta którą podaję i druga gdzie należy ziemniaki zmielić, wyrównać w misce,podzielic na cztery części robiąc krzyż przez masę i czwartą część tych ziemniaków dodač do reszty ,a w dołek po czwartej części ziemniaków wsypać tyle mąki ile było w dołku.W wygląda na skomplikowane , ale metoda jest(...)jajko ,szczyptę soli i zagnieść ciasto . 1kg.mielonych ugotowanych ziemniaków 1 szkl.mąki ziemniaczanej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki mieszamy z mąką ziemniaczana.Wyrabiamy na gładkie ciasto.Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,lekko spłaszczamy i robimy dziurkę w klusce.Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.Smacznego. Jak zamrozić kluski śląskie ************************************* Kluski ułożyć w płaskim pojemniku , každą osobno
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijeszcze nigdzie nie spotkałam się z przepisem na te kluski Kluski makaronowe z ziemniakami Składniki: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) około 100 g mąki 1 jajko sól Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobniutkich oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Porządnie je odciskamy (ja używam do tego zwykłej pieluchy tetrowej). Odciśnięty płyn pozostawiamy w misce(...)sól. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na kształt prostokąta. Rozkładamy na nim równo ziemniaki i ściśle zwijamy tworząc roladę. Kroimy ją na mniej więcej 2 centymetrowe kawałki. Kluski wrzucamy do gotującej się i posolonej wody. Gotujemy około 20 minut, licząc od chwili ich wypłynięcia. Gotowe odcedzamy. Podajemy gorące, polane sosem lub skwarkami. Na zdjęciu z sosem
PatiGotujePierogi leniwe , pyszne kluski z twarogiem Leniwe pierogi , leniwe kluski lub po prostu leniwe to klasyka polskiej kuchni. Delikatne kluseczki z twarogu i mąki można przygotować i ugotować w 10 minut. Są puszyste, delikatne, lekko kwaskowate i po prostu pyszne. Najlepiej smakują polane stopionym masłem z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku(...)ziemniaczanej Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu rozdrabniamy na stolnicy praską do ziemniaków. Można też użyć gotowego sera mielonego. Do sera stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i zarabiamy elastyczne ciasto. Zajmuje to dosłownie 3 minuty. Z ciasta formujemy wałeczki, które spłaszczamy nożem i po skosie odkrawamy kluseczki (pierożki) w kształcie rombów. Leniwe kluski
Gotujemy i jemyPierogi leniwe , pyszne kluski z twarogiem Leniwe pierogi , leniwe kluski lub po prostu leniwe to klasyka polskiej kuchni. Delikatne kluseczki z twarogu i mąki można przygotować i ugotować w 10 minut. Są puszyste, delikatne, lekko kwaskowate i po prostu pyszne. Najlepiej smakują polane stopionym masłem z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku(...)ziemniaczanej Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu rozdrabniamy na stolnicy praską do ziemniaków. Można też użyć gotowego sera mielonego. Do sera stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i zarabiamy elastyczne ciasto. Zajmuje to dosłownie 3 minuty. Z ciasta formujemy wałeczki, które spłaszczamy nożem i po skosie odkrawamy kluseczki (pierożki) w kształcie rombów. Leniwe kluski
KorniszonkiSztandarowe danie z Pyrlandii czyli Wielkopolski. Jak przystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą. Składniki: 3 kg mączystych ziemniaków około 1/2 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 jajka sól 500g wędzonego boczku 2 białe cebule 1kg kiszonej kapusty ziele angielskie liść(...)mąki oraz sól. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco maki. Zagotować w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia. Boczek posiekać w drobna kostkę i wytopić na wolnym ogniu . Pod koniec smażenia dodać posiekane w małą kostkę cebule. W garnku
Pyry na Gazprzed obraniem 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 średnie jajka 1/2 płaskiej łyżeczki soli Sposób wykonania / Instructions: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarcemo najdrobniejszych oczkach. Na durszlaku umieścić czystą, bawełnianą ścierkę. Pod durszlakiem umieścić garnek. Na ścierkę przełożyć całą masę ziemniaczaną. Odcisnąć nadmiar wody ze startych ziemniaków. Odciśnietej masy nie trzymać(...)wybrać z dna skrobię ziemniaczaną. W misce umieścić odciśnięte ziemniaki, skrobię, jajka, sól i mąkę. Mąkę dodawać partiami i po każdym wymieszaniu sprawdzić konsystencję. Masa ziemniaczana powinna być po wymieszaniu dość gęsta. Podczas nakładania ma nie wylewać się z łyżki, jednak nie może być zbyt uformowana. Mąkę dodawać stopniowo i obserwować masę na kluski. Kluski
Spice things upuformować, ale nie było za twarde. W szerszym garnku doprowadzam do wrzenia dużą ilość wody, solę. Z ciasta ziemniaczanego formuję podłużne cepeliny o długości 7-8 cm. Nabieram łyżką do zupy kawałki ciasta (to moja miarka) i formuję kształtne kluski. Ważne, aby były w miarę tej samej wielkości, by równo się gotowały. Cepeliny wrzucam na osolony wrzątek
Zasmakuj Kuchnipodać do obiadu jeśli znudziły nam się ziemniaki, kluski, frytki.. co innego można zrobić z ziemniaków, co będzie równie proste, ciekawe i smaczne? Można zrobić dufinki, czyli kulki ziemniaczane, ale można je wzbogacić o dodatek sera dzięki czemu będą smaczniejsze i co ważniejsze podczas smażenia nie będą nam z gorącego oleju. Polecam ziemniaczane kulki
Bernika - moj kulinarny pamietnikbitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Składniki - proporcje na dwa lub trzy torciki 2 duże białka 10 dag cukru pudru 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej kilka kropli soku z cytryny szczypta soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól dodatkowo 350 g jagód śmietana cukier Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć
magiczna kuchnia KasiW sezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem... O
Kraina Miodem Płynącanakładamy śliwkę, zlepiamy dokładnie boki, formując kulkę. Tak przygotowane knedle układamy na desce mocno obsypanej mąką. Ciasto ziemniaczane bardzo się lepi, więc będzie dobrze naszykować sobie miseczkę z zimną wodą, żeby zwilżać dłonie co jakiś czas podczas robienia klusek. Gotujemy knedle partiami przez około 12 minut na bardzo małym ogniu. Gotowe knedle wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy
Gotowanie moimi oczami