spróbować czegoś nowego. Pytanie jak to nowe znaleźć, jak szukać przepisów, inspiracji? Opowiemy Wam jak w tym tygodniu dobraliśmy zestaw przepisów. Punkt wyjścia był taki, że Miłosz lubi pure ziemniaczane. „Ziemniaczki” jak na razie wygrywają z ryżem, nie mówiąc o kaszach. To był pierwszy punkt odniesienia do poszukiwań. Drugi był taki, że Miłosz jest dość kapryśnym konsumentem jeśli chodzi(...)przemycania warzyw. W chili nie ma pure, jest natomiast gniocchi Ziemniaki, które stanowią podstawę klusek dodatkowo wzbogaciliśmy o buraczki ćwikłowe. Kiedy Miłosz zobaczył upieczone buraczki powiedział: „Buraczki-żłobek”. Na pytanie czy lubi buraczki, odpowiedział, że nie. Buraczane gniocchi wsuwał natomiast aż miło. Pure ziemniaczane jest też w zawiesistej zupie. Krewetkowe stew jest dniem niesłychanie prosteym, a niesamowicie
Niedzielny kucharzWięc właśnie tak jak w tytule. Madzia zrobiła idealne, po prostu doskonałe kluski śląskie (czyli w śląskiej gwarze właśnie gumiklyjzy). Już wiele razy robiła według takiego tradycyjnego wszystkim znanego przepisu: 3 części ziemniaków, 1 część mąki. I zasadniczo bardzo dobre zawsze wychodziły. Ale tym razem nie wyszły bardzo dobre, tym razem wyszły idealne! Doskonałe! Takie delikatnie, miękkie(...)obraniu) 2 żółtka łyżka mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej trochę soli do smaku Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy i miażdżymy. Dodajemy żółtka, obie mąki, solimy do smaku i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy z ciasta kulki (Madzi wyszły 22 kulki) i palcem w każdej kulce robimy małe wgłębienie. Kluski śląskie bez wgłębienia się nie liczą :) Kulki wrzucamy
Marder&Marder Manufacturepróba wyszła pomyślnie, gdyby ciasto się rozpadało, należy dosypać więcej mąki ziemniaczanej. Mokrą dłonią odrywać z ciasta kulki (ja zważyłam całe ciasto i podzieliłam na 20 równych części), spłaszczać na dłoni, nakładać kulkę z farszu i zaklejać. Odkładać na podsypany mąką blat. Kluski wkładać partiami na osolony wrzątek. Gotować na małym palniku, woda ma tylko delikatnie
Smaczne Zdrowesmakowy jest niesamowity! Gdy nie chce mi się gotować to często przygotowuję makaron z kiełbasą, z pesto, lub z jakimś innym sosem, klopsy i pulpety z mielonego mięsa, różne kluski, placki lub kurczaka na różne sposoby. Takie obiady robię w 15-20 minut. Ostatnio dostaję bardzo dużo zapytań o tanie i szybkie obiady. Nie wiem czy nie umiecie(...)serkiem i cukrem pudrem Krokiety ziemniaczane z papryką Placki z cukinii Placki z gotowanych ziemniaków Placki z cukinii i szynki Placki ziemniaczane z pieczarkami Shawarma / shoarma drobiowa z żółtym ryżem za sprawą dodanej kurkumy i sosem tzatziki. Szaszłyki z kiełbasą i papryką Makaron z serem na słodko Tradycyjne Pierogi leniwe. Kluski leniwe. kopytka . do podsmażonej cebulki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKopytka, kluski albo leniwe, każdy jakąś nazwę dla nich ma. Nawet mój Niejadek, który w przedszkolu zjada praktycznie albo kaszę albo suche ziemniaki (nie daj, żeby ktoś nieopatrznie sypnął na nie koperek albo polał jakiś sos, bo wtedy to już w ogóle wróci do domu całkiem głodny). I tak, któregoś dnia mój Niejadek wrócił z przedszkola(...)skoro mój Niejadek to zjadł, i to z dokładką!, to matka od razu postanowiła zrobić takie coś w domu. I zjadł :D Kopytka w sosie malinowym Składniki: Kluski 1) 250 g ugotowanych ziemniaków 2) 200 g twarogu 3) budyń śmietankowy
Na kulinarnym poligonieformować kluseczki za pomocą dwóch łyżek (filmik instruktażowy poniżej) - do ciasta wystarczy niewielka ilość mąki, a samo formowanie nie wymaga wiele wprawy. W efekcie otrzymamy fantastyczne, pełne smaku batatów kluski o uroczym, rustykalnym kształcie. Do tego masło cytrynowo-pietruszkowe, odrobina parmezanu, szczypiorek... Naprawdę niezwykłe danie. A jeśli coś zostanie, można gnocchi podsmażyć na tym ziołowym masełku, dorzucając kilka(...)Dodać wcześniej odłożony miąższ, mąkę ziemniaczaną, sól, curry i pieprz paryski (ok. 1/2 łyżeczki) - wyrobić gładkie ciasto (będzie nieco luźniejsze niż na kopytka). 3. Zagotować ok. 3-4 l wody, osolić, ustawić ogień na średnią moc. 4. Formować kluseczki z ciasta za pomocą dwóch łyżek : 5. Wyrobić połowę ciasta, poczekać aż kluski wypłyną, gotować ok.2-3
Kuchnia Prezydentowejdrobno pokrojonej kiełbasy i cebulki i stalowe kluski łyżką kładzione, to połączenie smaków wręcz idealne. Poza tym, naszym zdaniem szare kluski ” z łyżki” są o wiele smaczniejsze i bardziej rasowe od tradycyjnych, kształtnych żelaźniaków. Pamiętam, jak kiedyś pierwszy raz poczęstowano mnie właśnie takimi kluskami. Dokładnie też taka jak w dzisiejszym przepisie była(...)znajome smaki. Bez wątpienia przecież kluski stalowe wszyscy znamy. Ale czasem nawet dobrze znane dania nas czymś zaskakują. STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE Składniki: ziemniaki mączne: 1 kg mąka pszenna: 200 – 300 g jajko: 1 szt. Oraz cebulka mała: 1 szt. kiełbasa swojska: 100 g smalec: 2 łyżki STALOWE KLUSKI ŁYŻKĄ KŁADZIONE Wykonanie
Kuchnia Na Wypasieplacki dyniowe, czy do ciasta. Pomarańczowa dynia i biały twaróg to nie tylko smaczne połączenie, ale jak dla mnie piękny kolor klusek. Na Blogu jest wiele przepisów na różne kluski i kluseczki. Leniwe kluski dyniowe Kluseczki dyniowe bezglutenowe do zupy czy sosu lub na słodko jago deser. Kopytka dyniowe robisz tak samo, tylko musisz(...)skromnym zdaniem kluski dyniowe z twarogiem bez ziemniaków najlepsze. 👌 A na jaki wariant Ty wybierzesz, decyzja należy do Ciebie. Jak zrobić kluski leniwe z twarogiem? Zapraszam na przepis🙂 Dyniowe kluseczki z twarogiem łyżką kładzione puree z dyni 1 szklanka twaróg półtłusty kostka 250 g jajko 1 sztuka mąka ziemniaczana
Dieta moja pasjamłode ziemniaczki z koperkiem i surówka z marchewki i jabłka skrzydełka w miodzie , puree ziemniaczane i surówka z marchewka i jabłka kotlety mielone z cebulą i czosnkiem , młode ziemniaczki z piekarnika i surówka z marchewki udka z kurczaka w sosie śliwkowym , kluski drożdżowe na parze i surówka z marchewki żeberka po myśliwsku , frytki i surówka
Moja Książka Kucharskamiski u uciśnij, 1/4 ziemniaków wyjmij, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dokładam wyjętą uprzednio część ziemniak wbijam jajko, posól do smaku (ok. 1 łyżeczki) z tak wyrobionego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i palcem zrób wgłębienie kluski wrzucaj do wrzącej, osolonej wody, mieszaj żeby nie przykleiły się do dna gdy kluski wypłyną
Oka w rosole czyli KaFka gotujeprzepyszne! Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. Są ciekawym zamiennikiem ziemniaków, czy zwykłych klusek śląskich. Wprost idealne do sosu mięsnego. Smażone kopytka z bryndzą Składniki: 250 g bryndzy 3-4 ugotowane ziemniaki (mniej więcej tyle samo co bryndzy) łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki tortowej jajko sól Ziemniaki przeciskamy przez praskę. W misce dokładnie łączymy
PatiGotujetwarożkiem. Wykonanie zajmuje mniej więcej tyle samo czasu co wykonanie kopytek czy klusków śląskich. Kluseczki świetne na okres przeziębień i gryp - dzięki wspaniałym właściwościom kaszy jaglanej. Składniki: 1 szkl suchej kaszy jaglanej 150 ml mąki kukurydzianej 75 ml skrobi ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka mielonego lnu 2 jajka sól woda Kaszę jaglaną ugotować na sypko
Ze smakiem bez glutenuziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko mąka pszenna orkiszowa 2 łyżki mąki ziemniaczanej listki szałwii masło Wykonanie: z przygotowanego ciasta uformuj kolejno 4 wałki. Wałek lekko spłaszcz i odcinaj skośnie kilkucentymertowe romby. Kluseczki ukladaj na macie (desce) podsypanej mąką kluski wrzucaj partiami na osolny wrzątek (z dodatkiem 1 łyżki oleju) i gotuj około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!800 g obranych ziemniaków mączystych, 2 jajka, 3-4 łyżki zmielonej macy, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 cebula, 1,5 łyżeczki soli Ziemniaki zetrzeć na
królestwo garówSmak leniwych klusek obtoczonych w bułce tartej i roztopionym masełku to z decy dowanie zapach i smak, który cofa mnie o tych kilka lat do dzieciństwa. Lubicie serowe leniwe z bułką tarta lub okraszone śmietanką? Skła dniki: 0,5kg białego sera szczypta soli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka mąki pszennej (może się(...)ciasto. Jego konsystencja powinna być zwarta i zbita. Formujemy z ciasta wałki i tniemy na kawałki jak na kopytka. W garnku gotujemy osoloną wo dę i partiami wrzucamy kluski do wrzątku. Gotujemy ok 2 minut o d wypłynięcia klusek na powierzchnię. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nią ok 3-4 łyżek bułki tartej
ChilliJemy