Zapraszam po przepis na pyszne szare kluski. Szare kluski to danie kuchni polskiej, swój kolor zawdzięczają dodatkowi surowych ziemniaków do ciasta, dzięki czemu maja one szary kolor. Można je zrobić gdy np zostaną nam ziemniaki z obiadu. Polecam bo są na prawdę pycha. Zapraszam na film z przepisem A tutaj link do przepisu na blogu(...)kliknij SKŁADNIKI CIASTO -1200g ugotowanych ziemniaków -550g surowych ziemniaków startych na małych oczkach -2 jajka -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki mąki pszennej -sól,pieprz OKRASA -5 plasterków boczku lub dowolnej wędliny -1 średnia cebula -1 mała marchewka -ok łyżki masła -szczypta pieprzu 550g surowych ziemniaków trzemy na tarce o małych oczkach
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuziemniaków dodać startego buraka, wsypać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wbić jajka, połączyć składniki. Gdyby ciasto było zbyt luźne, można dosypać niewielką ilość mąki pszennej. Ciasto na buraczkowe kopytka podzielić na części. Każdą z nich uformować w podłużny i cienki wałek. Jego wierzch spłaszczyć nożem, następnie kroić kluski o szerokości ok. 3 cm. W dużym garnku zagotować wodę
niecodziennikparyJeżeli szukacie na święta przepisu na bezglutenowe pierogi to mamy właśnie taki dla Was :) Pierogi takie nie jest wcale tak łatwo zrobić jakby się wydawało ale
Kuchenne Wariacjewyjęłam jedną część ziemniaków i uzupełniłam to miejsce mąką ziemniaczaną. Następnie dodałam z powrotem ta jedną część ziemniaków i wszystko razem zagniotłam na ciasto. Ponieważ śliwki miałam tylko mrożone to najpierw je rozmroziłam, żeby nie było nadmiaru wody. Ciasto odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, do każdej kluski włożyłam pół śliwki i posypałam cukrem. Z ciasta formowałam
nietadietaPuszyste purée ziemniaczane ze śmietaną Najprostsze aksamitne, puszyste puree ziemniaczane ze śmietaną i masłem. Podpowiem jak zrobić klasyczne tradycyjne purée z ziemniaków gorących, świeżo gotowanych jak i puree z zimnych wczorajszych ziemniaków. Jest to przepis na puree podstawowy bez dodatków, ale można też zrobić puree z dodatkami takimi jak boczek, ser, koperek, marchewka czy groszek. Odmiany ziemniaków(...)bryza. Na Blogu jest wiele pomysłów co zrobić z ziemniakami po obiedzie. Puszyste puree Najlepsze puree jest z ziemniaków mączystych, z dużym dodatkiem skrobi, takie same jak na wszelakie kluski. Puree z ziemniaków sałatkowych też można zrobić, ale nie będzie już tak puszyste i delikatne. Można też zrobić puree bez masła i mleka, a także bez śmietany, czyli
Dieta moja pasjaklusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej – będzie najlepszy. Schab na gulasz będzie zbyt suchy, chyba, że kawałki schabu wymieszacie z wyżej wymienionymi rodzajami wieprzowiny. Smacznego! Zobacz też: Karkówka w sosie własnym Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami Zapiekanka ziemniaczana z mięsem(...)Dusimy około godzinę pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie, a sos własny zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4 Podajemy z kaszą, ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. Artykuł Prosty gulasz wieprzowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliiteż dodać 1 lub 2 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej), aby zagęścić sos. Wszystko mieszam, aby nie było grudek. Wlewam ciurkiem do garnka i cały czas mieszam. Mój gulasz z indyka w sosie pomidorowym podałam z ryżem i udekorowałam listkami bazylii. Świetnie smakuje także z kaszą, ziemniakami czy kluskami śląskimi. Sprawdź też mój gulasz wieprzowy w sosie
Ania gotujemięso wykorzystać do czegoś jeszcze innego, prawda? Wertując stare czasopisma kulinarne natknęłam się na przepis na kluski gumowe. Ugotowane ziemniaki i ugotowane, zmielone mięso z rosołu…. świetna opcja. I powiem Wam, że kluski te są bardzo dobre. Takie kluski śląskie z mielonym mięsem;) Tak jak w nazwie, lekko gumowe, ale w tym wypadku(...)myślę, że działa to na ich korzyść;) 1 kg ziemniaków około 250 g gotowanego, mielonego mięsa (u mnie drobiowe, z rosołu) 160 g skrobi ziemniaczanej (w oryginale 250 g) 2 żółtka curry sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta masło Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mielone mięso, skrobię
Smaki Na Talerzumięsa było mniej. Farszynki to smażone, faszerowane kluski kartoflane, w kształcie kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo były dodawane w celu „rozmnożenia” farszu mięsnego. Przepisów na farszynki jest dużo, pewnie tyle ile gotujących je gospodyń. Generalnie ciasto przygotowuje się z ziemniaków i mąki ziemniaczanej z dodatkiem jajka. Proporcje mąki do ziemniaków mogą być różne
królestwo garówNie wiece co zrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie?To może skorzystacie z mojej propozycji? :)Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej
Kraina Miodem PłynącaPolędwiczki pysznie smakują z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Bardzo polecam, smacznego :) Polędwiczki w sosie koperkowym, składniki: polędwica wieprzowa, mała marchewka, cebula, ząbek czosnku, ok. 1 i 1/3 szklanki wody lub bulionu, listek laurowy, ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, kilka łyżek posiekanego koperku, 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody lub śmietanki, przyprawy
Lekcje w kuchniZrazy od Szwejka Takie zrazy najlepiej smakują z kluskami Śląskimi lub kopytkami. Składniki: · 1 kg schabu · ½ papryki żółtej · 3 ogórki konserwowe · Mąka pszenna do panierki · Koncentrat pomidorowy(...)Sól · Papryka ostra · 1 łyżka mąki pszennej · 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Na środku każdego kawałka mięsa układamy po plasterku papryki żółtej, czerwonej oraz ogórka
Kulinarna Chwilaziemniaków przetartych przez praskę, dodajemy też skrobię ziemniaczaną. Przydaje się spora miska. 6. Zagniatamy wszystko razem aż składniki się połączą. 7. Za pomocą łyżki wykrawamy sporą część ciasta i układamy na dłoni tworząc swoistą łódkę, do środka dajemy ser i zamykamy ciastem. Powinniśmy utworzyć podłużne i spłaszczone kluski. 8. Wychodzi spora ilość kartaczy. Trzyosobowa rodzina
Kawa z mlekiemstoi na przeszkodzie, by wykorzystać gotowaneg buraki. Kluski w tej wersji podaje się tak samo, jak tradycyjne- głównie do sosu, albo jako danie podstawowe i okraszone np. tylko boczkiem czy samą duszoną cebulką (z dodatkiem cydru lub słodkiego wina- mniaaammm!) * ziemniaki- 800 g * buraki- 200 g * mąka ziemniaczana Buraka (jak 1 duży przekroić na ćwiartki, mniejsze
Kraina Miodem Płynąca