kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:85/127)

Knedle ze śliwkami z ciasta ziemniaczano – twarogowego 129

Pyszne knedle, zachęcam do wypróbowania. Sezon śliwkowy w pełni, teraz mają najlepszy smak są słodkie i soczyste. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w

Kuchnia Pokoleń
Kluski ziemniaczane z mięsem 581

Składniki: Ciasto: Ziemniaki obrane 1 kg Mąka ziemniaczana Jajko Sól Farsz: Mięso z rosołu 650 g (u mnie udka z kurczaka) Warzywa z rosołu (kawałek marchewki, selera i pietruszki) Sól Cebula średnia (pokrojona w kosteczkę, podsmażona na złoto) Pieprz Majeranek + Jeśli farsz po wymieszaniu będzie zbyt suchy można dodać kilka łyżek bulionu Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mocno osolonej wodzie(...)nasypać na równo z ziemniakami mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko i odłożoną część ziemniaków. Całość wyrobić na jednolitą masę. Gdyby ciasto było klejące podsypać mąką. Z ciasta zrobić wałek, podzielić ciasto na 10 mniej więcej równych części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć farsz i skleić dokładnie. Wodę w garnku zagotować. Kluski gotujemy w osolonej wodzie przez

Kulinarne przygody
Kakaowe ciasteczka z orzechami i bitą śmietaną 122

kakao 120g masła 40g mąki ziemniaczanej DODATKOWO 100g zmielonych orzechów włoskich 150ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru Składniki na ciasto dajemy do miski,dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło,zagniatamy gładkie ciasto .Z ciasta formujemy około 18-20 kulek,obtaczamy je w zmielonych orzechach i robimy palcem dziurkę jak w kluskach śląskich. Takie ciasteczka układamy na blaszce

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kopytka ze szpinakiem bez ziemniaków 139

kopytka to coś dla wielbicieli klusek ale tym razem w wersji fit! :) Składniki: - 250g chudego twarogu; - 100g świeżego lub mrożonego szpinaku; - 3 ząbki czosnku; - 3,5 szklanki mąki bezglutenowej (opcjonalnie: pełnoziarnistej); - 2 jaja; - 1 żółtko; - 0,5 szklanki ciepłej wody; - 3 łyżki oleju; - 1 łyżeczka soli morskiej; - 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Sposób przygotowania: - szpinak podsmażamy na patelni

MintTaste
Prawdziwe knedle ze śliwkami 148

Knedle robię kilka razy w roku. Nadziewam je śliwkami, morelami, jabłkiem i nie zawsze zagniatam ciasto z ziemniaków bo knedle serowe też są pyszne. Ale dzisiaj

Smaczna Pyza
Ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami. 223

części, jedną z nich wyjmujemy, układamy na pozostałych ziemniakach w ten sposób, by w garnku było 3/4 masy, a 1/4 pozostała pusta. W to puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, sól, a następnie dosypujemy tyle mąki pszennej, żeby wypełniła ona tę lukę na równo z poziomem ziemniaków i twarogu. Tak odmierzoną mąkę przekładamy na stolnicę, twaróg wraz z ziemniakami przeciskamy(...)ciasta odcinamy kawałek, formujemy wałeczek i dzielimy na równe porcje wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą porcję ciasta spłaszczamy, formujemy placuszek, na środku kładziemy truskawkę i ciasto sklejamy formując okrągłą kluskę. Tak przygotowane knedle gotujemy porcjami w osolonej wodzie po około 2-3 minuty. Po tym czasie knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, wykładamy na talerze, posypujemy cukrem, polewamy jogurtem i musem truskawkowym

Rozpustne gotowanie
Pomysł Na Obiad - Kotlety W Panierce Z Parmezanem Oraz Szybki Sos Pieczarkowy 25

wody 50 ml śmietanki 30 % 1/2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki masła sól, pieprz, natka pietruszki masło klarowane do smażenia bądź olej  ewent. 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Kotlety z indyki: 3 sznycle z indyka na panierkę potrzebujemy bułkę tartą, mąkę kukurydzianą i 2 łyżki startego parmezanu     Przygotowanie sosu pieczarkowego 1. Na tłuszczu przesmażamy cebulkę razem(...)chciałby zagęścić dodajemy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Kotlety z panierce 2. Kotlety rozbijamy i oprószamy dowolnymi swoimi ulubionymi przyprawami (u mnie to jest zawsze papryka słodka, czosnek, sól, pieprz oraz kurkuma) 3. Bułkę tartą mieszamy z mąką kukurydzianą i parmezanem, obtaczamy w niej i w jajku kotlety i smażymy. Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kopytkami. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Podlasie na weekend… i na dłużej (cz.III) 68

mąż skusił się na babkę ziemniaczaną z mięsem i sosem pieczarkowym. Porcje bardzo duże, więc lepiej nic nie jeść przed obiadem;) Jeśli macie obawy, że nie podołacie 2 kartaczom albo półkilogramowej (albo i większej) babce, możecie zamówić połowę porcji. Kartacze, mimo że bardzo smaczne, były jednak inne niż wyobrażałam - ciasto przypominało kluski śląskie, raczej było robione

Obiad gotowy
KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM 141

smażyłam jeszcze przez około 20 minut aby odparować z niej wodę. Będzie wtedy bardziej gęsta i dodacie wówczas mniej mąki.  Przełożyłam ją do ziemniaków.  Dodałam jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Wsypałam mąkę pszenną. Możecie dodać jej mniej lub więcej w zależności od konsystencji ciasta. Następnie wsypałam parmezan.  Formowałam kluseczki. Kształt i forma zależy od Waszego wyboru(...)kilkanaście sekund. Wyjmowałam cedzakową łyżką. Można je podsmażać lub jeść ugotowane. Podawałam posypane parmezanem i gałką muszkatołową,  z gulaszem lub dowolnym ulubionym sosem. Smacznego! Polecam również  Kluski kładzione                                           Kluski leniwe

potrawyregionalne
Kluski na parze z jagodami | Pampuchy 157

Kluski na parze, pampuchy, buchty, parowańce, wiele nazw, jeden smak-smak dzieciństwa. Pulchne, gotowane na parze drożdżówki z jagodami podałam z jogurtem kokosowym. Wyglądają niemal jak jagodzianki, a można by rzec, że są nieco odchudzoną wersją tych tradycyjnych bułeczek. Nie zawierają masła, kruszonki i mają jedynie łyżkę cukru w cieście. Dodatkowo przyrządza się je o wiele szybciej(...)szklanki mąki pszennej (używam szklanek 220 ml) 170 ml mleka łyżka cukru 30 g drożdży jajko łyżka oleju szczypta soli nadzienie: 2 szklanki jagód łyżka cukru łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: jogurt kokosowy/naturalny lub kwaśna śmietana Mąkę przesiewamy z solą. Mleko podgrzewamy (jedynie do temperatury pokojowej), mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 10 minut. Do rozczynu dodajemy jajko

Mienta blog
Fit leniwe 84

Leniwe uwielbiam. Tradycyjnie robię takie – leniwe. Tutaj w wersji nieco bardziej dietetycznej/zdrowszej. Zwykłą pszenną mąkę zastąpi

Bullio
gnocchi vel kopytka z dynią i masełkiem szałwiowym 136

składniki: 200 g gęstego pure z dyni 500 g ziemniaków ugotowanych w łupkach 1 jajko ok. 200 g mąki orkiszowej lub pszennej + do podsypywania 2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Kopytka z mąką żytnią 174

Dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wykładamy na pozostałe. W powstały dołek wsypujemy mąkę żytnią chlebową tak aby powierzchnia wyrównała się z ziemniakami. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość zagniatamy ręką na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką ale naprawdę bardzo niewiele- ciasto może się nieznacznie kleić). Od razu odrywać po kawałku ciasta, na podsypanej mąką(...)patelnię z podsmażonym masłem i bułką tartą, wymieszać i podsmażać ok 1 minuty. Pamiętajcie, że ciasto na kopytka nie lubi leżakowania. Należy od razu po przygotowaniu ugotować kluski a ewentualnie później odsmażyć je na masełku

Smakołyki Asi
Karpatka z kremem na nerkowcach (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 117

wanilią -1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej -200g ksylitolu -300g masła z nerkowców Primavika -6 łyżek śmietany kokosowej (stałej części z puszki mleka) -sól Dodatkowo -maliny -orzechy nerkowca CIASTO PARZONE 1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. 2. Mąki wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluski", które nadal na małym ogniu

Candy Pandas
Kluski śląskie ze szpinakiem 161

ziemniaków -25 dag mąki ziemniaczanej -2 jaja -sól Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Odczekać, aż całkowicie wystygną i dopiero dodać mąkę, jajka, lekko posolić i wyrobić gładkie ciasto. W głębokim garnku zagotować wodę. Z ciasta formować zgrabne kulki robiąc palcem wgłębienie pośrodku. Do gotującej się wody wrzucać kluski i wyciągać łyżką cedzakową, kiedy

Kulinarne przemyslenia