Uwielbiam kluchy i kluseczki, dlatego staram się zawsze nadziewać je rożnymi farszami. Dzisiaj pyszny farsz z kapusty kiszonej :) Składniki na obiad dla 3 osób około 1
Gotowanie...to proste !Knedle ze śliwkami polane roztopionym masłem i posypane zrumienioną bułką tartą, podane z bitą śmietaną to jedno z tych potraw, które zazwyczaj kojarzą się z dzieciństwem
Księga-Smakutrochę szwankuje i ciut Was zaniedbałam. Moi Drodzy Czytelnicy, dziękuję za maile z pozdrowieniami, to bardzo miłe;) Na początek zostawiam przepis na pyszne, mięciutkie knedle ziemniaczane z morelami. Do ciasta dodałam kisiel, nadał im ładnego koloru:) Morele przed sklejeniem, można nadziać dżemem. około 70 dkg ugotowanych ziemniaków 50 dkg mąki pszennej 1 kisiel wiśniowy(...)rozgniatam , dodaję do nich zmielony biały ser. Wsypuję kisiel, mąkę, wbijam jajka i zagniatam miękkie ciasto. Odrywam po kawałku, nakładam połówkę moreli, lub całą mniejszą i formuję kluski. Wrzucam na wrzątek, gotuję około 4 minut od momentu wypłynięcia. Podaję ze śmietaną i cukrem trzcinowym, można oprószyć cynamonem. lubicie francuskie tosty? zapraszam po przepis:) KLIK
Takie tam pichceniepodzielić na dwie części. Pół kilograma ziemniaków starkować na tarce o małych oczkach. Przełożyć je do sita i odstawić na 10 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Drugą połowę kilograma ziemniaków ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki zmielić w maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić jajko i wszystko(...)Dodać mięso wieprzowe i wymieszać. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić najlepiej rękoma, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można ciasto podsypywać mąką pszenną, żeby nam się do rąk nie lepiły. Gotować około 20 minut po wypłynięciu w osolonej wodzie. Gotowe
Smaczne PotrawyBardzo lubię takie kluseczki , chociaż wiem ,że są tuczące, ale odrobina nie zaszkodzi.SKŁADNIKIok. 1,5 kg ziemniaków2,5 szklanki mąki pszennej1 łyżka olejupół szklanki
W kuchennym oknie Ewyniego trochę słodkiej śmietanki. W sosie sprawdzi się też dodatek wielu warzyw - będzie pasować na przykład pokrojona w kostkę papryka. Schab w sosie pomidorowym dobrze smakuje z ziemniakami, różnymi kluskami lub kaszą. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszny schab :) Polecam również schab w sosie pieczarkowym : Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube(...)bulionu / wywaru, mała cebula, 1-2 ząbki czosnku, opcjonalnie, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2-3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie ostra papryka, majeranek, oregano (można użyć ulubionej mieszanki przypraw do mięs), opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub garść listków bazylii Schab
Lekcje w kuchniKlopsiki Pankracego Małe klopsiki z mięsa mielonego w aromatycznym sosie z dodatkiem różnych warzyw. Danie można podać z kluskami śląskimi, kopytkami, makaronem lub ryżem. 6 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na klopsy: · ½ kg mięsa mielonego · 1 całe jajko · Szczyptę czosnku(...)łyżka octu jabłkowego · 1 łyżeczka cukru · Szczypta chili · 1 łyżka maki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy czosnek, majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie wyrabiamy. Robimy małe kuleczki wielkości
Kulinarna Chwiladość dużą ilością wody (1,5 szklanki kaszy gotowałam w 1 litrze wody, na malutkim palniku, bez mieszania, ok.20 minut, do wchłonięcia całej wody- ugotowałam więcej, gdy przygotowywałam kluski leniwe z kaszy jaglanej ). Oczywiście kaszę przed gotowaniem podprażam w suchym garnku (traci goryczkę). Z przyprawami można poeksperymentować, ja podaję naszą ulubioną wersję, jako inspirację... Składniki: - 1 szklanka ugotowanej(...)mnie owsiane) - 6 łyżek mąki bezglutenowej (u mnie biała gryczana lub teff, mogą być też inne) - 2 płaskie łyżki skrobi (u mnie z tapioki, ale może być również ziemniaczana lub kukurydziana) - 1/3-1/2 łyżeczki soli himalajskiej - 1 łyżeczka mielonej kurkumy - 2/3 łyżeczki mielonego kuminu - ok.1 łyżeczki granulowanego czosnku (lub ząbek świeżego) - ok.1-2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego - chili (u mnie kilkanaście przekręceń
Smaczne Zdrowechwili dolewamy 1,5 szklanki wina. Całość smażymy razem aż wino nam się nie zacznie redukować. Mięso odlewamy na sicie z wina (nie wylewamy) obtaczamy dokładnie w mące ziemniaczanej. Na rozgrzanej patelni dokładnie obsmażamy mięso. Jak mięso się już przyrumieni dolewamy wino z zalewy dokładnie mieszamy i smażymy na większym ogniu aż wino się zredukuje. Gotowe mięso łączymy(...)szklankę wody. Dorzucamy ziela angielskie, pieprz i liście laurowe. Całość gotujemy na małym ogniu ok 2h. Po tym czasie mięsko jest już mięciutkie. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kluskami i surówką np z tego przepisu . Porcja na 3 obiady dla 2 osób
Piekielna Kuchnia PatiWspaniałe wiejskie jadło na obiad. Składniki: Ziemniaki ½ kg Jajko 1 szt. Mąka pszenna 4 łyżki Mąka ziemniaczana 1 łyżka Kapusta kiszona ½ kg Boczek wędzony 25 dag Grzyby suszone ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć(najlepiej przez noc) dodać do pokrojonej kapusty razem z wodą w której się moczyły. Gotować do miękkości, dodać pokrojony w kostkę boczek(...)dolać odrobinę wody. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odlać nadmiar soku, wsypać obie mąki, wbić jajko, przyprawić do smaku i wyrobić ciasto. W garnku zagotować wodę, posolić i kłaść łyżką kluski i gotować około 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, wymieszać z przygotowaną kapustą i podawać na ciepło
Tradycyjna Kuchniadań spokojnie mogłyby trafić na współczesny hipsterski stół np. polewka z konopii, jarmuż, kasza jaglana i ser przypominający ser gliwiony. Niektóre nigdy nie znikły z naszych garnków jak placki ziemniaczane, żur na zakwasie, ogórkowa czy szczawiowa. Niektórych raczej byśmy dziś nie zjedli. Kiedy oszczędzało się każdy kęs chleba i garstkę mąki, kiedy na przednówku głód zaglądał wszystkim w oczy(...)kiełbasa. Mięso pojawiało się tylko na święta, bo chłop jadł kurę tylko kiedy on albo ona byli chorzy. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wyglądają szare kluski podawane z sokiem z kapusty, kwas grzybowy, czyli zupa grzybowa z suszonymi owocami i z sokiem z kapusty, oraz marchew dodawana do kiszenia ogórków. Mocną stroną książki są przede wszystkim
Ugotowane pozamiataneokoło 10 minutach przewracam je na drugą stronę. Sos możesz też zagęścić mąką. W tym celu do szklanki wlewam kilka łyżek wody i wsypuję kilka łyżek mąki pszennej lub ziemniaczanej. Wszystko mieszam, aż otrzymam jednolitą masą bez grudek. Następnie wlewam kilka łyżek gotującego się wywaru i całość mieszam. Tak zahartowany sos wlewam ciurkiem do gotujących się pulpecików i mieszam(...)dodaniem do sosu. Na koniec pulpeciki posypuję posiekanym koperkiem i ewentualnie doprawiam do smaku solą lub pieprzem. Potrawę podałam z ryżem. Smakuje również z ugotowanymi ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami śląskimi. Życzę smacznego. Artykuł Pulpety wieprzowe w sosie własnym z warzywami pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne
Ania gotujeKluski koperkowe łyżką kładzione Dziś szybki i lekki obiad na lato, leniwe kluseczki koperkowe. Zielone kluseczki tak naprawdę są dobre na każdą porę roku, tak na lato jak i na zimę. Leniwe z koperkiem to idealny pomysł na szybki obiad bez mięsa. Jogurtowe kluseczki na słodko już były, teraz będą takie same(...)trochę inne, tym razem koperkowe leniwe na jogurcie. Na Blogu Dieta Moja Pasja znajdziesz wiele przepisów na różne kluski, kluchy i kluseczki. Jogurtowe leniwe z koperkiem Jogurtowe kluseczki to bez wątpienia coś innego niż wszystkie tradycyjne kluski z wody i mąki. Oryginalne kluseczki jogurtowe są bez dodatków, czyste, bielutkie i miękkie. Leniwe z koperkiem
Dieta moja pasjaktóry jest kwintesencją lata. Co najważniejsze, taki posiłek można przygotować nie tylko latem – jeśli macie mrożone borówki, możecie się nim cieszyć nawet w środku zimy. Lekkie i delikatne drożdżowe kluski przygotowywane na parze ze słodkim sosem owocowym, to potrawa, którą pokochają zarówno dorośli jak i dzieci. Zapraszam po przepis! Składniki na pampuchy z sosem borówkowym: Pampuchy (około(...)łyżki masła płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Sos borówkowy: 400 g borówek (świeże lub mrożone) łyżka masła 2 łyżki cukru czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej pół szklanki wody Przygotowanie Pampuchy Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe
e-PrzepisyKulinarneJest to przepis mojej Teściowej, a Teściowa dostała go od swojej Mamy. Jedliśmy je u Niej wielokrotnie. Teraz postanowiłam zrobić je sama. Na pyzy najlepsze
królestwo garówwiele trzeba, a smak często przypomina nam dzieciństwo i naszych krewnych, których z nami już nie ma. Składniki 1 kg ziemniaków 5 łyżek mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cebule 100 g słoniny 200 g wędzonego boczku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odlewamy 1 szklankę(...)jest od rodzaju ziemniaków), wtedy dolewamy wodę z gotowania (odrobinę) Posiekaną cebulę podsmażamy razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i słoniną. Prażuchę nakładamy łyżką na talerze, tworząc kluski (najlepiej robić to dwiema łyżkami) i polewamy omastą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G KitchenMiękka, delikatna i rozpływająca się w ustach wołowina z sosem. Podałam z kaszą bulgur, ale możecie zaserwować także z kluskami, makaronem, ziemniakami, kaszą , pieczywem itp. Uwielbiam takie obiady i również Wam polecam. Więcej przepisów na dania mięsne nie tylko z wołowiny, ale i wieprzowiny, drobiu, dziczyzny, jagnięciny znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jeżeli przygotujecie danie z mojego bloga podzielcie(...)wołowiny bez kości (miałam ligawę) 2 łyżki masła klarowanego 3 szklanki wody 2 średnie cebule 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej sól pieprz Mięso pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Mięso oprószyć pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i zrumienić z dwóch stron mięso, a następnie dodać pokrojoną
O kuchni z uczuciem3-4 udka 1 duża papryka 2 pomidory 1 cebula 1 łyżka tłuszczu 2 szkl rosołu (500 ml) sól pieprz pieprz ziołowy staropolski przyprawa turecka lub
Gotowanie jest łatwe