grzybów 250 ml wody 1/3 główki cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 marchewki 1/2 korzenia pietruszki kawałek selera 3-4 sznycle z indyka 2 łyżeczki mąki pszennej 1/3 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki słodkiej śmietanki 30 % 1 łyżeczka suszonego warzywka sól, pieprz, suszony czosnek w proszku natka pietruszki olej lub masło klarowane do smażenia(...)Doprawiamy, przykrywamy pokrywką i dusimy z 15-20 minut. 4. Pod koniec odkrywamy i zagęszczamy sos wedle swojego gustu, ja zagęszczam śmietanką z odrobiną mąki. Gotowy sos podajemy z kluskami, kopytkami lub kaszą. Smacznego
Gotowanie...to proste !mięsa mielonego wieprzowego (wołowina jest za chuda) 3 jajka 3 łyżki suszonego majeranku sól, pieprz. Wszystko razem porządnie mieszamy i wyrabiamy. Odstawiamy i zabieramy się za ciasto. Ciasto ziemniaczane: 7 kg surowych, obranych ziemniaków 1 kg ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę. Przygotowanie: Obrane ziemniaki trzymamy w zimnej wodzie, żeby nam nie ściemniały. Ziemniaki na kartacze ścieramy na puch(...)zwartą masę, którą da się formować. Bierzemy porcję ciasta – kule wielkości połowy dłoni i rozpłaszczamy, na środek dajemy farsz mięsny i zalepiamy, formując kartacze. Wyjdą porządne kluski Do gotującej się i porządnie osolonej wody wrzucamy kartacze. U nas to było po 15 sztuk na wielki gar. Kartacze gotujemy na średnim ogniu około 70 minut. Sprawdzamy
ladykitchentylko w zupach. Dynię można wykorzystać praktycznie we wszystkich daniach. Z jej udziałem przygotujesz cudowne jesienne ciasta, upieczesz drożdżówki, chałki, chlebki i bułeczki. Zrobisz pomarańczowe lane kluseczki, kopytka i kluski śląskie. Idealnie sprawdzi się w zapiekankach i jako składnik dań mięsnych. Przez lata prowadzenia bloga powstała niemała galeria dań z dynią w roli głównej. W najbliższych postach chciałabym(...)gorgonzolą i orzechami włooskimi http://frosch.blogspot.com/2014/10/zupa-krem-z-dyni-z-gorgonzo Zupa krem z dynii z jabłkiem i majerankiem https://frosch.blogspot.com/2014/09/zupa-krem-dynia-jabko-majeranek.html Zupa krem dyniowo-poimidorowa http://frosch.blogspot.com/2014/09/zupa-krem-dyniowo-pomidorowa.html Zupa ziemniaczana z dynią - wegeteriańska http://frosch.blogspot.com/2013/10/zupa-ziemniaczana-z-dynia-i-pieczarkami.html Zupa krem z dynii z mlekiem kokosowym, ciasteczkami amarettini i masłem szałwiowym http://frosch.blogspot.com/2013/09/zupa-krem-z-dyni-z-mlekiem-kokosowym-i.html Zupa krem z dynii i curry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś kluski o bardzo wymownej nazwie, jednak nie pochodzi ona od twardości potrawy, ale od koloru jakie mają. Kluseczki są miękkie i delikatne, czuć je ziemniakami, są smaczne i proste w przygotowaniu. I tak jak wspominałam zaczynając cykl... kuchnia jurajska na ziemniaku oparta. kg ziemniaków 6 - 7 łyżek mąki pszennej Oraz: kawałek boczku 3 jajka 2 łyżki szczypiorku(...)Takie ziemniaki z poprzedniego dnia, są lepiej odparowane i łatwiej nad takim ciastem zapanować. Drugą połowę ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Przekładamy na sito, albo odciskamy w ściereczce lnianej. Masę ziemniaczaną dodajemy do ugotowanych ziemniaków, a płyn zostawiamy aby skrobia osiadła na spodzie. Delikatnie zlewamy wodę, a skrobię
Dieta moja pasjaMyśląc o szybkim napełnieniu żołądków z bogatej karty dań wybraliśmy dość jednorodne menu – wszyscy bowiem skusiliśmy się na placek po cygańsku, który jak się okazało był dobrym wyborem. Placek ziemniaczany świeży, gulasz smaczny a zestaw surówek bez zarzutu. Wcześniej jednak spróbowaliśmy dwóch zup: żurku ( nie odpuszczam, kiedy zobaczę go w karcie ) i czerniny. Żurek podany był w chlebku(...)dodatkiem kaczej krwi. Kiedyś jednak się przemógł – i posmakowało. Czernina w wydaniu „Groty” mężowi i córce smakowały, choć na dnie talerza zostawili oni sporo znajdujących się w niej klusków ( pewnie było ich za dużo ). Obsługa w lokalu poprawna. Może dlatego, że łączy się w tym lokalu dwie z pozoru wykluczające się funkcje: jadłodajni serwującej zestawy obiadowe w bardzo
Smaki EwyLubicie różnego rodzaju kopytka , kluseczki albo gnocchi ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was genialny przepis na jesienny, rozgrzewający obiad! Kopytka zapiekane z mięsem mielonym ( ja użyłam
Ostra na SłodkoPaździernik, a więc" Złota Polska Jesień", już na dobre zagościła w naszym życiu. Grzyby, papryka, dynie, śliwki, pigwa, to znak, że trzeba szykować się do zimy
Gosia gotujebrązowego ryżu jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków czy klusków. Ja postawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także do słodkich wyrobów. Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, mąka iż połączona z mokrymi składniami(...)łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 4o dkg mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Placuszki dyniowe Przygotowanie. Purée z dyni przygotowałam z upieczonej w piekarniku a następnie zblendowanej dyni. Makaron ryżowy ugotować po czym wystudzić. Ja gotowałam makaron przez dwie minuty
mecooksbrązowego ryżu jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków czy klusków. Ja postawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także do słodkich wyrobów. Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, mąka iż połączona z mokrymi składniami(...)łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 4o dkg mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Placuszki dyniowe Przygotowanie. Purée z dyni przygotowałam z upieczonej w piekarniku a następnie zblendowanej dyni. Makaron ryżowy ugotować po czym wystudzić. Ja gotowałam makaron przez dwie minuty
mecooksmąka tortowa) dobra do lekkich ciast. Szybko pęcznieje, dobra do ciast francuskich, ucieranych lub na biszkopty. TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów. mąka gryczana, źródło: badapak.pl TYP 750-850: (mąka chlebowa) dobra(...)zawierają glutenu, m. in. - z pestek słonecznika - kokosowa - sezamowa - z ciecierzycy - arachidowa - z pestek dyni Mąka ryżowa, źródło: chinskieprzepisy.pl Oprócz tego rozróżniamy także inne rodzaje mąk: - mąka ziemniaczana: zagęszcza potrawę lub sprawia, że ciasto ma zbitą konsystencję. - mąka pszenna: zapewnia elastyczność i wilgotność ciasta. - mąka kukurydziana: ma żółty kolor. Nadaje się do zagęszczania zup i sosów. Idealna
Gotuję Testujępiwa Karmi duża cebula 2 listki laurowe 2 ziela angielskie przyprawy: sól, słodka i ostra papryka mielona olej do smażenia pełna łyżeczka mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej Plastry karkówki obsyp solą oraz słodką i ostrą papryką (przyprawy wetrzyj dłońmi w mięso) . Obsmaż je na patelni, a następnie przełóż do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną(...)solą i ostrą papryką/pieprzem. Włóż mięso z powrotem do sosu – po kilku minutach gotowania zdejmij rondel z ognia. Duszoną karkówkę podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami (śląskimi, kopytkami, gnocchi) . Danie uzupełni dodatek surówki, sałatki obiadowej, warzyw konserwowych (ogórków, papryki) , duszonych warzyw lub pieczarek. Pomysły na obiad: (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Kulinarny S.O.S.Składniki: 1,5 kg kości schabowych z mięskiem, 4 sztuki ziele angielskie, 4 sztuki liście laurowe, 4 sztuki marchew, 1 sztuka seler mały, 1 sztuka pietruszka
W Mojej Kuchni LubięCzy znalazłby się tu ktoś, kto nie lubi knedli? Szczególnie tych z dodatkiem truskawek? Myślę, że zgłosiłoby się mało osób J Ten przepis jest u mnie
Calzonella.compyszny gulasz wieprzowy z pieczarkami w sosie pomidorowym, który jest mięciutki i aromatyczny. Jestem pewna, że bez dokładki się nie obejdzie, bo to prawdziwy pewniak. Świetnie smakuje z ziemniakami, kluskami, kaszą lub ryżem. Bardzo lubię taki gulasz także za to, że jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Dosłownie robi się sam. Wystarczy pokroić i podsmażyć mięsko oraz(...)łyżka bazylii (ewentualnie oregano lub ziół prowansalskich) 2 łyżeczki słodkiej papryki do smaku 1 łyżeczka soli oraz 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu czarnego opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu dodatkowo około 4 łyżki tłuszczu do obsmażenia mięsa i warzyw (olej roślinny lub smalec) oraz woda do duszenia gulaszu Sposób wykonania gulaszu wieprzowego Do zrobienia potrawy
Ania gotujepyszny sos. Jak por to obowiąkowo u mnie tymianek, bardzo lubię to połączenie. Takie mięsko duszone z porem pasuje i do kaszy, i do ziemniaków i oczywiście do kluch ziemniaczanych. składniki: 1 kg karkówki 500 g pora, biała i jasnozielona część ok 1 l wody 2 liście laurowe sól, pieprz 1 łyżka tymianku 2 łyżki masła mąka ryżowa(...)dolać trochę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec sos zagęścić mąką ryżową wymieszaną w odrobinie wody. Karkówkę można podać z dowolnymi dodatkami, u mnie kluski śląskie i sałatka z kapusty
Monia miesza i gotujeOstatnimi czasy wykorzystuję następuj ą cy ziemniaczany patent: gotuję owe wedle zasady 'ile fabryka dała', czyli cały garnek. Ile zostanie pochłonięte od razu, do obiadu, nie ma znaczenia, bo zawsze zostanie dodatkowa porcja. Czasami nawet sporawa. I wtedy mogę spokojnie pomyśleć o innych pomysłach na szybkie dania. :) Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku . Składniki: (na sporo - na pewno(...)twaróg, a następnie jajko, makę, szczyptę soli i skrobię. Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Z ciasta formuj wałeczki, w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, i krój na kluski. Wrzucaj je partiami na wrzącą osoloną wodę, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez kilka sekund i odławiaj łyżką cedzakową. Układaj na talerzach lub tackach. Podawaj
Lejdi of the house