kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:101/127)

Indyk W Grzybowo Warzywnym Sosie 69

grzybów 250 ml wody 1/3 główki cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 marchewki 1/2 korzenia pietruszki kawałek selera 3-4 sznycle z indyka 2 łyżeczki mąki pszennej 1/3 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki słodkiej śmietanki 30 % 1 łyżeczka suszonego warzywka sól, pieprz, suszony czosnek w proszku natka pietruszki  olej lub masło klarowane do smażenia(...)Doprawiamy, przykrywamy pokrywką i dusimy z 15-20 minut. 4. Pod koniec odkrywamy i zagęszczamy sos wedle swojego gustu, ja zagęszczam śmietanką z odrobiną mąki. Gotowy sos podajemy z kluskami, kopytkami lub kaszą. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Kartacze najlepszy przepis 157

mięsa mielonego wieprzowego (wołowina jest za chuda) 3 jajka 3 łyżki suszonego majeranku sól, pieprz. Wszystko razem porządnie mieszamy i wyrabiamy. Odstawiamy i zabieramy się za ciasto. Ciasto ziemniaczane: 7 kg surowych, obranych ziemniaków 1 kg ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę. Przygotowanie: Obrane ziemniaki trzymamy w zimnej wodzie, żeby nam nie ściemniały. Ziemniaki na kartacze ścieramy na puch(...)zwartą masę, którą da się formować. Bierzemy porcję ciasta – kule wielkości połowy dłoni i rozpłaszczamy, na środek dajemy farsz mięsny i zalepiamy, formując kartacze. Wyjdą porządne kluski Do gotującej się i porządnie osolonej wody wrzucamy kartacze. U nas to było po 15 sztuk na wielki gar. Kartacze gotujemy na średnim ogniu około 70 minut. Sprawdzamy

ladykitchen
Przepisy na pyszne zupy dyniowe 152

tylko w zupach. Dynię można wykorzystać praktycznie we wszystkich daniach. Z jej udziałem przygotujesz cudowne jesienne ciasta, upieczesz drożdżówki, chałki, chlebki i bułeczki. Zrobisz pomarańczowe lane kluseczki, kopytka i kluski śląskie. Idealnie sprawdzi się w zapiekankach i jako składnik dań mięsnych. Przez lata prowadzenia bloga powstała niemała galeria dań z dynią w roli głównej. W najbliższych postach chciałabym(...)gorgonzolą i orzechami włooskimi  http://frosch.blogspot.com/2014/10/zupa-krem-z-dyni-z-gorgonzo Zupa krem z dynii z jabłkiem i majerankiem  https://frosch.blogspot.com/2014/09/zupa-krem-dynia-jabko-majeranek.html Zupa krem dyniowo-poimidorowa  http://frosch.blogspot.com/2014/09/zupa-krem-dyniowo-pomidorowa.html Zupa ziemniaczana z dynią - wegeteriańska  http://frosch.blogspot.com/2013/10/zupa-ziemniaczana-z-dynia-i-pieczarkami.html Zupa krem z dynii z mlekiem kokosowym, ciasteczkami amarettini i masłem szałwiowym  http://frosch.blogspot.com/2013/09/zupa-krem-z-dyni-z-mlekiem-kokosowym-i.html Zupa krem z dynii i curry

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski żelazne z sadzonym jajkiem i skwarkami. 146

Dziś kluski o bardzo wymownej nazwie, jednak nie pochodzi ona od twardości potrawy, ale od koloru jakie mają. Kluseczki są miękkie i delikatne, czuć je ziemniakami, są smaczne i proste w przygotowaniu. I tak jak wspominałam zaczynając cykl... kuchnia jurajska na ziemniaku oparta. kg ziemniaków 6 - 7 łyżek mąki pszennej Oraz: kawałek boczku 3 jajka 2 łyżki szczypiorku(...)Takie ziemniaki z poprzedniego dnia, są lepiej odparowane i łatwiej nad takim ciastem zapanować. Drugą połowę ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Przekładamy na sito, albo odciskamy w ściereczce lnianej. Masę ziemniaczaną  dodajemy do ugotowanych ziemniaków, a płyn zostawiamy aby skrobia osiadła na spodzie. Delikatnie zlewamy wodę, a skrobię

Dieta moja pasja
Restauracja Grota w Grudziądzu 177

Myśląc o szybkim napełnieniu żołądków z bogatej karty dań wybraliśmy dość jednorodne menu – wszyscy bowiem skusiliśmy się na placek po cygańsku, który jak się okazało był dobrym wyborem. Placek ziemniaczany świeży, gulasz smaczny a zestaw surówek bez zarzutu. Wcześniej jednak spróbowaliśmy dwóch zup: żurku ( nie odpuszczam, kiedy zobaczę go w karcie ) i czerniny. Żurek podany był w chlebku(...)dodatkiem kaczej krwi. Kiedyś jednak się przemógł – i posmakowało. Czernina w wydaniu „Groty” mężowi i córce smakowały, choć na dnie talerza zostawili oni sporo znajdujących się w niej klusków ( pewnie było ich za dużo ). Obsługa w lokalu poprawna. Może dlatego, że łączy się w tym lokalu dwie z pozoru wykluczające się funkcje: jadłodajni serwującej zestawy obiadowe w bardzo

Smaki Ewy
ZAPIEKANE KOPYTKA Z MIĘSEM Z SOSIE POMIDOROWYM Z SEREM 279

Lubicie różnego rodzaju kopytka , kluseczki albo gnocchi ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was genialny przepis na jesienny, rozgrzewający obiad! Kopytka zapiekane z mięsem mielonym ( ja użyłam

Ostra na Słodko
Knedle ze śliwkami i cynamonem 114

Październik, a więc" Złota Polska Jesień", już na dobre zagościła w naszym życiu. Grzyby, papryka, dynie, śliwki, pigwa, to znak, że trzeba szykować się do zimy

Gosia gotuje
Placuszki dyniowe 152

brązowego ryżu jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków czy klusków. Ja postawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także do słodkich wyrobów. Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, mąka iż połączona z mokrymi składniami(...)łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 4o dkg mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Placuszki dyniowe Przygotowanie. Purée z dyni przygotowałam z upieczonej w piekarniku a następnie zblendowanej dyni. Makaron ryżowy ugotować po czym wystudzić. Ja gotowałam makaron przez dwie minuty

mecooks
Placuszki dyniowe 166

brązowego ryżu jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków czy klusków. Ja postawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także do słodkich wyrobów. Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, mąka iż połączona z mokrymi składniami(...)łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka świeżo krojonej papryczki chili 4o dkg mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia Placuszki dyniowe Przygotowanie. Purée z dyni przygotowałam z upieczonej w piekarniku a następnie zblendowanej dyni. Makaron ryżowy ugotować po czym wystudzić. Ja gotowałam makaron przez dwie minuty

mecooks
M jak MĄKA 216

mąka tortowa) dobra do lekkich ciast. Szybko pęcznieje, dobra do ciast francuskich, ucieranych lub na biszkopty. TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów. mąka gryczana, źródło: badapak.pl TYP 750-850: (mąka chlebowa) dobra(...)zawierają glutenu, m. in. - z pestek słonecznika - kokosowa - sezamowa - z ciecierzycy - arachidowa - z pestek dyni   Mąka ryżowa, źródło: chinskieprzepisy.pl Oprócz tego rozróżniamy także inne rodzaje mąk: - mąka ziemniaczana: zagęszcza potrawę lub sprawia, że ciasto ma zbitą konsystencję. - mąka pszenna: zapewnia elastyczność i wilgotność ciasta. - mąka kukurydziana: ma żółty kolor. Nadaje się do zagęszczania zup i sosów. Idealna

Gotuję Testuję
Karkówka duszona w Karmi 71

piwa Karmi duża cebula 2 listki laurowe 2 ziela angielskie przyprawy: sól, słodka i ostra papryka mielona olej do smażenia pełna łyżeczka mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej   Plastry karkówki obsyp solą oraz słodką i ostrą papryką (przyprawy wetrzyj dłońmi w mięso) . Obsmaż je na patelni, a następnie przełóż do rondla. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną(...)solą i ostrą papryką/pieprzem. Włóż mięso z powrotem do sosu – po kilku minutach gotowania zdejmij rondel z ognia.   Duszoną karkówkę podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami (śląskimi, kopytkami, gnocchi) . Danie uzupełni dodatek surówki, sałatki obiadowej, warzyw konserwowych (ogórków, papryki) , duszonych warzyw lub pieczarek.   Pomysły na obiad:           (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Kulinarny S.O.S.
mięso z kości schabowych z jarzynami w pierogach okraszone wędzoną słoninką z cebulą... 134

Składniki: 1,5 kg kości schabowych z mięskiem, 4 sztuki ziele angielskie, 4 sztuki liście laurowe, 4 sztuki marchew, 1 sztuka seler mały, 1 sztuka pietruszka

W Mojej Kuchni Lubię
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI Z SOSEM TRUSKAWKOWYM I ŚMIETANĄ 159

Czy znalazłby się tu ktoś, kto nie lubi knedli? Szczególnie tych z dodatkiem truskawek? Myślę, że zgłosiłoby się mało osób J Ten przepis jest u mnie

Calzonella.com
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 62

pyszny gulasz wieprzowy z pieczarkami w sosie pomidorowym, który jest mięciutki i aromatyczny. Jestem pewna, że bez dokładki się nie obejdzie, bo to prawdziwy pewniak. Świetnie smakuje z ziemniakami, kluskami, kaszą lub ryżem. Bardzo lubię taki gulasz także za to, że jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. Dosłownie robi się sam. Wystarczy pokroić i podsmażyć mięsko oraz(...)łyżka bazylii (ewentualnie oregano lub ziół prowansalskich) 2 łyżeczki słodkiej papryki do smaku 1 łyżeczka soli oraz 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu czarnego opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu dodatkowo około 4 łyżki tłuszczu do obsmażenia mięsa i warzyw (olej roślinny lub smalec) oraz woda do duszenia gulaszu Sposób wykonania gulaszu wieprzowego Do zrobienia potrawy

Ania gotuje
Karkówka duszona z porem 450

pyszny sos. Jak por to obowiąkowo u mnie tymianek, bardzo lubię to połączenie. Takie mięsko duszone z porem pasuje i do kaszy, i do ziemniaków i oczywiście do kluch ziemniaczanych. składniki: 1 kg karkówki 500 g pora, biała i jasnozielona część ok 1 l wody 2 liście laurowe sól, pieprz 1 łyżka tymianku 2 łyżki masła mąka ryżowa(...)dolać trochę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Na koniec sos zagęścić mąką ryżową wymieszaną w odrobinie wody. Karkówkę można podać z dowolnymi dodatkami, u mnie kluski śląskie i sałatka z kapusty

Monia miesza i gotuje
Kopytka serowe. A może leniwe ziemniaczane?... 96

Ostatnimi czasy wykorzystuję następuj ą cy ziemniaczany patent: gotuję owe wedle zasady 'ile fabryka dała', czyli cały garnek. Ile zostanie pochłonięte od razu, do obiadu, nie ma znaczenia, bo zawsze zostanie dodatkowa porcja. Czasami nawet sporawa. I wtedy mogę spokojnie pomyśleć o innych pomysłach na szybkie dania. :) Przepis znaleziony na stronie  Kwestia Smaku . Składniki: (na sporo - na pewno(...)twaróg, a następnie jajko, makę, szczyptę soli i skrobię. Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Z ciasta formuj wałeczki, w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, i krój na kluski. Wrzucaj je partiami na wrzącą osoloną wodę, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez kilka sekund i odławiaj łyżką cedzakową. Układaj na talerzach lub tackach. Podawaj

Lejdi of the house