Placki te już były na blogu, ale wstydziłam się za zdjęcia i przepis wykasowałam :) Ostatnio jednak naszła mnie ochota na te właśnie placuszki więc je
Kraina Miodem Płynącawaniliowy • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 szczypta soli Krem czekoladowy: • 2 szklanki mleka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki drobnego cukru • 2 żółtka • 200 g masła • 5-6 łyżek nutelli Masa śmietanowa: • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% • 1 cukier waniliowy(...)gotujące się mleko, cały czas mieszając, ugotować budyń. Uwaga: gdy budyń zacznie gęstnieć, może nam się wydawać, że masa nie jest jednolita i tworzą się w niej „kluski”, grudki. Mimo tego należy mieszać dalej, masa zrobi się gładka. 9. Budyń ostudzić, przykrywając folią, aby nie zrobił się twardy kożuch. 10. Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę
W mojej kuchniDzisiaj podrasowana klasyka, kopytka z dodatkiem mieszanki serów Regio piatto, sos z suszonych podgrzybków z karmelizowanym porem i śmietanką 36 %. Często robię dania z karmelizowanym porem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNajlepsze pomysły na posiłek przychodzą mi do głowy kiedy robię go z tego co mam „pod ręką”. Intuicja to podstawa przy gotowaniu. Pewnym popołudniem
Jem więc Jestemperypetiach mięsno - lodówkowych, o których pisałam w zeszłym tygodniu, w wyniku których powstały szybkie zapiekanki - ziemniaczana i makaronowa , w końcu udało mi się wyjąć z zamrażalnika odpowiednie mięso. Powstał z niego pyszny sos mięsny i nie tylko dla całej rodzinki, ale o bonusach później. Bez zbędnych ceregieli przedstawiam przepis na gulasz z szynki wieprzowej, który zawsze robi furorę(...)pokrojoną paprykę by zdążyła lekko zmięknąć. Jeśli sos jest zbyt rzadki lekko zaciągamy mąką. U mnie nie było takiej potrzeby. Sos doskonale smakuje z wszelkiego rodzaju kaszami i kluskami. Ja moim Mężczyznom podałam z kopytkami produkcji Teściowej, a drugim razem z pełnoziarnistymi kluskami łyżką kładzionymi i domową surówką z marchwi, o których już niedługo
Kuchnia po mojemucurry Jeśli zastanawiacie się, co można zrobić z cukinii na obiad, polecam mięso mielone z cukinią w sosie z curry. Taki sos będzie idealny do ryżu, makaronu, klusek, kaszy lub ziemniaków. Jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu, to świetna potrawa, gdy nie macie dużo czasu na gotowanie. Cukinia w sosie pomidorowym z curry jest aromatyczna i pyszna(...)pieprz, curry, słodka i opcjonalnie ostra papryka, opcjonalnie kumin (kmin rzymski), opcjonalnie granulowany imbir (lub drobno posiekany mały kawałek świeżego imbiru), opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Mięso mielone z cukinią w sosie z curry, przygotowanie: Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać drobno pokrojoną cebulę i cukinię pokrojoną w kostkę, doprawić. Smażyć
Lekcje w kuchniciasto : 2 kg ziemniaków (ziemniaki mączyste, typ kulinarny C), 3 jajka, 500 g - 550 g mąki pszennej, sól nadzienie : 2 cebule, 3 łyżki tłuszczu (u mnie
królestwo garówSkładniki: (4-5 porcji) 140 g. mąki pszennej + do podsypywania podczas formowania 50 g. mąki ziemniaczanej 80 g. rukoli 4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 małe jajko 4 łyżki oliwy z oliwek 50 g. masła 8-10 szt. surowych krewetek vannamei (całych, w pancerzach) 4-5 ząbków czosnku mała garść listków szałwii twardy ser dojrzewający do posypania(...)minut. Przykryj patelnię pokrywą i zdejmij z ognia. Kluseczki wrzucaj partiami na osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj około pół minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Po odcedzeniu wrzuć kluski na patelnię i delikatnie wymieszaj z krewetkami. Podawaj gorące posypane wiórkami sera i grubo mielonym pieprzem
Delicious PlaceCi, którzy mnie znają prywatnie doskonale wiedzą jaką energiczną osobą jestem … jak nie potrafię usiedzieć na miejscu … i jak wiele pomysłów ( czasami szalonych i
Ostra na Słodkopieprzem, klasycznie, będzie równie pysznie. Zdarza się, że kotlety z piersi kurczaka smażę na złoto bez panierki, także rewelacyjnie smakują! Sznycle z chrupiącą i złotą panierką podaję z puree ziemniaczanym oraz marchewką z groszkiem. Świetnie pasują wszelakie surówki, buraczki, sałata ze śmietaną/jogurtem lub mizeria. Sznycle z kurczaka SKŁADNIKI: 3 pojedyncze piersi z kurczaka sok z połowy cytryny sól(...)stron przez kilka minut. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z ziemniakami i marchewką z groszkiem. Idealnymi dodatkami będą także buraczki na ciepło lub zimno, wszelakie surówki, kopytka lub kluski śląskie. Smacznego
Zasmakuj KuchniPamiętacie sycylijski makaron alla norma ? Dokładnie w tym samym duchu można przygotować ziemniaczane kluseczki gnocchi. To dobry i szybki sposób na wegetariański obiad, który jest jednocześnie piekielnie syty. I jak włoska kuchnia – prosty i szybki! Szykujemy sobie głębokie naczynie do zapiekania, rondel i patelnię. Do patelni wlewamy olej – powinno go być na wysokość około 2cm – bakłażany będą się kąpać(...)ogniu przez 8-10 minut, aż ¼ płynu odparuje a sos się zagęści. Sos, gnocchi i osączonego z tłuszczu bakłażana mieszamy razem w naczyniu. Lekko dociskamy łyżką tak, żeby kluski były całe przykryte sosem. Na wierzchu rozkładamy łyżką ser ricotta. Wstawiamy całość bez przykrycia do rozgrzanego piekarnika (180⁰C) na 35-40 minut. Podajemy od razu po upieczeniu
Karo in the KitchenCzyli po naszemu sosik po prostu. Nadszedł czas by ugotować coś gotowanego :) W końcu ileż można jeść smażone kotlety i placki ziemniaczane, choćby nie wiem jak pyszne były. Całe niedzielne popołudnie spędziłam w kuchni by początek tygodnia mieć spokojny - a do południa (prawie) spalam, więc wyobraźcie sobie jak szybko niedziela minęła. Wrr, nie dość, ze ostatni dzień weekendu(...)się dłużej gotują. Na ostatnie kilka minut wrzucamy paprykę. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos odrobiną maki i łyżką śmietany. Gotowe. Dla koloru wrzucamy odrobinę kopru. U nas z uwielbianymi kluskami śląskimi, które wczoraj lepiłam w ramach weekendowej rozrywki ;) Kluseczki z ziemniaków gotowanych na parze, więc samo zdrowie - no może gdyby nie to, że Mąż postanowił je pysznie odsmażyć
Kuchnia po mojemuDzięki potężnemu królowi Francji, Ludwikowi XIV, który uwielbiał smak truskawek, możemy dziś rozkoszować się tymi słodkimi owocami. Truskawka bowiem nie jest dziełem natury. Narodziła się w
mojewypiekiinietylkopęczek natki pietruszki, ponieważ w mojej głowie jakiś czas temu wykiełkował pomysł na danie z jej użyciem (oraz zamrożonych już jakiś czas temu klopsików). Serdecznie zapraszam na... Pietruszkowe kluseczki ziemniaczane z klopsikami porcja dla 2-3 osób Na kopytka będziemy potrzebować: 0,5 kg ziemniaków ok. 100 g mąki pszennej + 2 garście do podsypania sól do smaku pół pęczka(...)wtedy zabiorą mniej mąki i będą niezwykle delikatne w smaku. Masę dzielimy na części, z każdej rolujemy wałeczek i kroimy go na kwadratowe kawałki (takie poduszeczki). Tak przygotowane kluski wrzucamy na wrzątek, czekamy aż wypłyną i od tego czasu gotujemy jeszcze minutę. Łyżką cedzakową wyjmujemy je na talerz, podajemy z przygotowanym sosem i klopsikami. Czasami dobrze jest mieć
Ratunku obiad