Najlepsze knedle robiła moja babcia. Były mięciutkie i pyszne. Do dzisiaj wspominam ich smak. Babci już nie ma, a ja nie zdążyłam spisać receptury. Dzisiaj zrobiłam
O kuchni z uczuciemSporo mącznych potraw kuchni polskiej tj. kluski, pierogi czy pyzy, jadałam jako dziecko. Do dziś bardzo je lubię, a smak pierogów leniwych na słodko przywołał wspomnienia z obiadów jedzonych u babci. Dlaczego nazywa się je pierogami skoro wyglądają jak kopytka? Otóż lepienie pierogów wymaga czasu, tutaj mamy wersje dla leniwych, gdzie wystarczy tylko zagnieść ciasto, które normalnie mogłoby(...)rozpływają się w ustach, receptura pochodzi z książki ,,Szkoła gotowania”, M. Łebkowskiego. Składniki (około 4 porcje): 500 g twarogu 250 g ziemniaków 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła mąka do podsypania sól Okrasa: 2 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej cynamon cukier Przygotowanie: CIASTO NA PIEROGI Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy
Kierunekuchniateraz unosi się w całej kuchni. Zioła, delikatne mięso duszone w cydrze z dodatkiem miodu. Sos delikatnie zagęszczony mąką kukurydzianą. Aromatyczne danie. Do tego ziemniaczki pod każdą postacią (kluski śląskie, kopytka, z wody, pieczone, itp;) i pyszne danie gotowe. Składniki: 800 g wieprzowych żeberek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody przyprawy: świeżo zmielony pieprz(...)cydru łyżka miodu łyżeczka musztardy sarepskiej olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojone na większe kawałki umyte i osuszone żeberka (moje są wielkości - na oko - placka ziemniaczanego:). Przypraw solą, pieprzem, obiema rodzajami papryk i majerankiem i smaż z obu stron na średnio - większym ogniu przez około 2 minuty na każdej stronie. W garnku na kilku łyżkach
Zasmakuj KuchniTarte kluski często zwane szarymi to nic innego jak połączenie ugotowanych ziemniaków ze surowymi bez dodatku mąki. Świetnie smakują ze sosem jak również ze skwarkami. Składniki: 1 kg surowych ziemniaków 500 g ugotowanych ziemniaków sól Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć(...)soku zlewamy wodę a skrobia która pozostała przekładamy do ziemniaków, wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy by ciasto było za rzadkie dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Z ciasta formujemy kulki, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 5-7 minut
magiczna kuchnia Kasiteraz unosi się w całej kuchni. Zioła, delikatne mięso duszone w cydrze z dodatkiem miodu. Sos delikatnie zagęszczony mąką kukurydzianą. Aromatyczne danie. Do tego ziemniaczki pod każdą postacią (kluski śląskie, kopytka, z wody, pieczone, itp. i pyszne domowe danie gotowe. Składniki: 800 g wieprzowych żeberek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody przyprawy: świeżo zmielony pieprz(...)łyżka miodu łyżeczka musztardy sarepskiej olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojone na większe kawałki umyte i osuszone żeberka (moje są wielkości – na oko – placka ziemniaczanego Przypraw solą, pieprzem, obiema rodzajami papryk i majerankiem i smaż z obu stron na średnio – większym ogniu przez około 2 minuty na każdej stronie. W garnku na kilku łyżkach
Zasmakuj KuchniKopytka moje love. Wtedy przypominam sobie jak byłam mała i uśmiech mamy. Jak jedliśmy świeże, a wieczorem odsmażaliśmy je na patelni i zjadaliśmy takie przysmażone, pomarańczowe
Blondynka GotujePyszne gnocchi z dyni , czyli dyniowe kluseczki , które mogą stanowić samodzielne danie - podane z rukolą i parmezanem (albo jakimś sosem) lub być dodatkiem do dań mięsnych
Moje Kuchenne Rewelacjeprzecieramy przez sito. Na tym etapie, jeśli lubimy, możemy zwiększyć ilość sosu i rozcieńczyć go wywarem, winem lub śmietaną. Ja lubię duużo sosu, tak żeby dodatki w postaci klusek czy kaszy pływały w sosiku) Tak przygotowany sos doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy. Z domu wyniosłam chyba najprostrzy sposób zagęszczania sosu- mąką. Dwie łyżki mąki rozrabiamy w ½ szklanki(...)doprawić: solą, pieprzem, łyżką winiaku czy gęstej śmietany. Do tak przygotowanego sosu wkładamy na 5 minut rolady, aby przeszły jego smakiem. Podajemy z kaszą, kluseczkami, purèe ziemniaczanym i ogóreczkiem lub surówką. Tym przepisem biorę udział w konkursie Mama to potrafi organizowanym przez Comfort food(click
Mia Cucina Sofietabędzie długo duszone. Powinno to zająć dłużej niż godzinę, ale czas duszenia zależy od grubości kotletów. Bitki schabowe w sosie śmietanowym z papryką dobrze smakują z ziemniakami, kluskami z gotowanych ziemniaków, kaszą lub ryżem, a także surówkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na schab :) Polecam również moje polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym(...)ząbki czosnku, ok. 3/4 szklanki słodkiej śmietanki (do smaku i koloru - można też dodać mleko rozmieszane ze śmietanką w proporcjach pół na pół), ok. 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej (skrobi), listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła do schabu) opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub koperek Schab w sosie
Lekcje w kuchnipszennej oraz mąkę ziemniaczaną, jeśli używamy – do mączystych ziemniaków nie trzeba dodawać, najlepiej jest wyczuć to palcami czy ziemniaki są bardzo wodniste, jeśli tak, polecam dodać mąkę ziemniaczaną. Dodajemy szczyptę soli oraz wybijamy jajko – wszystko razem zagniatamy rękami, aż uzyskamy jednolite, sprężyste ciasto, które nie lepi się do rąk – może się okazać, że będzie trzeba(...)cukru. Zawijamy śliwkę szczelnie ciastem. Robimy w ten sposób resztę knedli. Zlepione knedle wrzucamy do gotującej się, ale nie wrzącej wody. Delikatnie mieszamy w jedną stronę, aby kluski odlepiły się od dna garnka. Knedle gotujemy 5 minut od chwili wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową. Gorące knedle podajemy polanę ciepłą bułką, posypane do smaku cukrem i szczyptą cynamonu
Smaczna Stronaszynka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka(...)żaroodpornym naczyniu *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 70 minut. Po upieczeniu delikatnie rozcinamy woreczek i gulasz przekładamy do miski. Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą *** *** SMACZNEGO *** Idealnie do tej potrawy będą pasować także ziemniaczki upieczone w piekarniku jednocześnie z gulaszem. Przepis: Pieczone ziemniaczki harmonijkowe Artykuł Gulasz wieprzowy z piekarnika pochodzi
Blog z ApetytemMoja propozycja na bardzo smaczny obiad. To danie jest trochę pracochłonne, ale warto je przygotować. Sycące, pachnące i bardzo kaloryczne. Kopytka, bób i boczek to pyszne
Izabelawkuchnimięsa możecie użyć Waszych ulubionych ziół, oprócz majeranku dobrze sprawdzi się na przykład oregano czy mieszanka ziół włoskich. Karczek w sosie keczupowym fantastycznie smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami śląskimi i prostą surówką. Bardzo polecam, smacznego:) Karkówka w sosie keczupowym, składniki: 500 - 600 g piersi karkówki, przyprawy do mięsa: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek(...)lepiej dać mniej), mała cebula, listek laurowy, 2-3 ząbki czosnku, opcjonalnie odrobina soku z cytryny, jeśli sos byłby za słodki, opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej, gdyby sos był za rzadki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka Karkówka w sosie keczupowym, przygotowanie: Karkówkę oprószyć przyprawami i podsmażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości
Lekcje w kuchniJagody są teraz łatwo dostępne, można z nimi przygotować dużo pysznych smakołyków. Dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne pierogi, orkiszowe ciasto wypełnione po brzegi jagódkami
TrufelkowoDziś wytrawna strona bloga. W zasadzie wpis zawdzięczam mojemu mężowi, który podsunął mi pomysł na obiad. Klasyczne małe kluseczki - kopytka z zasmażaną śmietanką kremówką. Dla niektórych
vaniliowoczekoladowa