kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:98/127)

Tarte kluski 242

Tarte kluski często zwane szarymi to nic innego jak połączenie  ugotowanych ziemniaków ze surowymi bez dodatku mąki.  Świetnie smakują ze sosem jak również ze skwarkami. Składniki: 1 kg surowych ziemniaków 500 g ugotowanych ziemniaków sól Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe  surowe ziemniaki zetrzeć(...)soku zlewamy wodę a skrobia która pozostała przekładamy  do ziemniaków, wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy by ciasto było za rzadkie dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Z ciasta formujemy kulki, wrzucamy na osolony wrzątek i  gotujemy przez 5-7 minut

magiczna kuchnia Kasi
Żeberka ziołowe w cydrze z miodem i gorczycą 142

teraz unosi się w całej kuchni. Zioła, delikatne mięso duszone w cydrze z dodatkiem miodu. Sos delikatnie zagęszczony mąką kukurydzianą. Aromatyczne danie. Do tego ziemniaczki pod każdą postacią (kluski śląskie, kopytka, z wody, pieczone, itp. i pyszne domowe danie gotowe. Składniki: 800 g wieprzowych żeberek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody przyprawy: świeżo zmielony pieprz(...)łyżka miodu łyżeczka musztardy sarepskiej olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojone na większe kawałki umyte i osuszone żeberka (moje są wielkości – na oko – placka ziemniaczanego Przypraw solą, pieprzem, obiema rodzajami papryk i majerankiem i smaż z obu stron na średnio – większym ogniu przez około 2 minuty na każdej stronie. W garnku na kilku łyżkach

Zasmakuj Kuchni
Kopytka 170

Kopytka moje love. Wtedy przypominam sobie jak byłam mała i uśmiech mamy. Jak jedliśmy świeże, a wieczorem odsmażaliśmy je na patelni i zjadaliśmy takie przysmażone, pomarańczowe

Blondynka Gotuje
Gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym, rukolą i parmezanem 122

Pyszne gnocchi z dyni , czyli dyniowe kluseczki , które mogą stanowić samodzielne danie - podane z rukolą i parmezanem (albo jakimś sosem) lub być dodatkiem do dań mięsnych

Moje Kuchenne Rewelacje
Wołowe roladki mojej Mamy 175

przecieramy przez sito. Na tym etapie, jeśli lubimy, możemy zwiększyć ilość sosu i rozcieńczyć go wywarem, winem lub śmietaną. Ja lubię duużo sosu, tak żeby dodatki w postaci klusek czy kaszy pływały w sosiku) Tak przygotowany sos doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy. Z domu wyniosłam chyba najprostrzy sposób zagęszczania sosu- mąką. Dwie łyżki mąki rozrabiamy w ½ szklanki(...)doprawić: solą, pieprzem, łyżką winiaku czy gęstej śmietany. Do tak przygotowanego sosu wkładamy na 5 minut   rolady, aby przeszły jego smakiem. Podajemy z kaszą, kluseczkami, purèe ziemniaczanym i ogóreczkiem lub surówką. Tym przepisem biorę udział w konkursie Mama to potrafi organizowanym przez Comfort food(click

Mia Cucina Sofieta
Schab w sosie śmietanowym z papryką 79

będzie długo duszone. Powinno to zająć dłużej niż godzinę, ale czas duszenia zależy od grubości kotletów.  Bitki schabowe w sosie śmietanowym z papryką  dobrze smakują z ziemniakami, kluskami z gotowanych ziemniaków, kaszą lub ryżem, a także surówkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na schab :) Polecam również moje polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym(...)ząbki czosnku, ok. 3/4 szklanki słodkiej śmietanki (do smaku i koloru - można też dodać mleko rozmieszane ze śmietanką w proporcjach pół na pół), ok. 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej (skrobi), listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła do schabu) opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub koperek Schab w sosie

Lekcje w kuchni
Knedle ze śliwkami 131

pszennej oraz mąkę ziemniaczaną, jeśli używamy – do mączystych ziemniaków nie trzeba dodawać, najlepiej jest wyczuć to palcami czy ziemniaki są bardzo wodniste, jeśli tak, polecam dodać mąkę ziemniaczaną. Dodajemy szczyptę soli oraz wybijamy jajko – wszystko razem zagniatamy rękami, aż uzyskamy jednolite, sprężyste ciasto, które nie lepi się do rąk – może się okazać, że będzie trzeba(...)cukru. Zawijamy śliwkę szczelnie ciastem. Robimy w ten sposób resztę knedli.   Zlepione knedle wrzucamy do gotującej się, ale nie wrzącej wody. Delikatnie mieszamy w jedną stronę, aby kluski odlepiły się od dna garnka. Knedle gotujemy 5 minut od chwili wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową.   Gorące knedle podajemy polanę ciepłą bułką, posypane do smaku cukrem i szczyptą cynamonu

Smaczna Strona
Gulasz wieprzowy z piekarnika 232

szynka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka ostrej papryki   *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka(...)żaroodpornym naczyniu *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 70 minut. Po upieczeniu delikatnie rozcinamy woreczek i gulasz przekładamy do miski. Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą *** *** SMACZNEGO *** Idealnie do tej potrawy będą pasować także ziemniaczki upieczone w piekarniku jednocześnie z gulaszem. Przepis: Pieczone ziemniaczki harmonijkowe       Artykuł Gulasz wieprzowy z piekarnika pochodzi

Blog z Apetytem
Odsmażane kopytka z bobem, boczkiem i cebulką 30

Moja propozycja na bardzo smaczny obiad. To danie jest trochę pracochłonne, ale warto je przygotować. Sycące, pachnące i bardzo kaloryczne. Kopytka, bób i boczek to pyszne

Izabelawkuchni
Karkówka w sosie keczupowym 52

mięsa możecie użyć Waszych ulubionych ziół, oprócz majeranku dobrze sprawdzi się na przykład oregano czy mieszanka ziół włoskich. Karczek w sosie keczupowym fantastycznie smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami śląskimi i prostą surówką. Bardzo polecam, smacznego:) Karkówka w sosie keczupowym, składniki: 500 - 600 g piersi karkówki, przyprawy do mięsa: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek(...)lepiej dać mniej), mała cebula, listek laurowy, 2-3 ząbki czosnku, opcjonalnie odrobina soku z cytryny, jeśli sos byłby za słodki, opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej, gdyby sos był za rzadki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka Karkówka w sosie keczupowym, przygotowanie:  Karkówkę oprószyć przyprawami i  podsmażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości

Lekcje w kuchni
Orkiszowe pierogi z jagodami 165

Jagody są teraz łatwo dostępne, można z nimi przygotować dużo pysznych smakołyków. Dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne pierogi, orkiszowe ciasto wypełnione po brzegi jagódkami

Trufelkowo
Kopytka z zasmażaną śmietaną 135

Dziś wytrawna strona bloga. W zasadzie wpis zawdzięczam mojemu mężowi, który podsunął mi pomysł na obiad. Klasyczne małe kluseczki - kopytka z zasmażaną śmietanką kremówką. Dla niektórych

vaniliowoczekoladowa
Kartacze z mięsem. 210

Zaplanowałam, że w tygodniu z kuchnią kresową, przyrządzę kartacze, co uczyniłam. Do nadzienia używa się surowego mięsa, które nadaje im ciekawego, oryginalnego smaku. Natomiast dodatek surowych

zadanie-gotowanie
Pyzy Z Mięsem Mielonym z Dodatkiem Surowych Ziemniaków 114

SKŁADNIKI NA CIASTO: 1kg ziemniaków 1 jajko 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA FARSZ: 350g mięsa mielonego 1 cebula 1 łyżka masła 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek WYKONANIE: 1. 0,5kg ziemniaków obrać i ugotować w delikatnie osolonej wodzie, po ugotowaniu przecisnąć przez praskę. Pozostawić do ostygnięcia. 2. Drugą połowę ziemniaków(...)kostkę, podsmażyć na maśle, dodać mięso przypiec, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. 4. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości kluski śląskiej, spłaszczamy, nadziewamy mięsem i formujemy pyzy. 5. Przygotowane pyzy wrzucamy do gorącej osolonej wody, gotujemy około 10 minut. Podajemy z masełkiem, bekonem, słoniną, cebulą, jak kto woli

Dziś Ja gotuje
Potrawy wigilijne z Podlasia i przepisy kuchni regionalnej 194

farszem, ziemniaki, kapustę z grzybami, a także karpia smażonego i w galarecie, różne przetwory ze śledzia oraz pierogi z kapustą i grzybami. Podczas Wigilii seruje się również łazanki lub kluski z makiem, kisiel owocowy lub owsiany. Zgodnie z obyczajem, każda osoba zasiadająca przy stole musi spróbować wszystkich z wigilijnych potraw, inaczej ominie ją w kolejnym roku tyle przyjemności(...)zazwyczaj odbywa się w domu rodzinnym. Po wieczerzy rozpakowuje się prezenty, a potem w śniegu bieży na Pasterkę – o północy dzwony kościelne przypominają o narodzeniu Pana. Podlaska babka ziemniaczana Skoro jesteśmy już przy kuchni podlaskiej, warto wspomnieć o babce ziemniaczanej, nazywanej także kartoflakiem. To typowy przysmak z tego regionu, który gości na stołach także w drugi dzień

Słodkie okruszki