Gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkami. Można podawać go z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub kluskami. Ja najbardziej lubię z kaszą, a Wy? Na blogu znajdziecie przepisy na inne gulasze np. z wołowiny, kiełbasy kurczaka czy karkówki. Wszystkie są smaczne i godne polecenia. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów i przygotowaliście jakieś danie to proszę podzielcie się(...)masła klarowanego 3 szklanki gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3 gałązki selera naciowego 1 czerwona papryka 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra szczypiorek Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić
O kuchni z uczuciemwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Mieszkam na podlasiu i tutaj kluski te nazywane są pyzami. W różnych regionach Polski mówi o nich rozmaicie, np. kartacze czy cepeliny. 5 kg ziemniaków surowych 1,5 kg ziemniaków ugotowanych 1/2 kg mięsa mielonego (+ sucha bułka namoczona w mleku, jajko, posiekana cebula, przyprawy wg gustu) Dodatkowo: 1-1,5 łyżki majeranku sól(...)powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić). Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać. Mięso mielone doprawić tak jak na kotlety. Z ciasta ziemniaczanego formować kule nadziewając je farszem mięsnym. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem majeranku. Do wrzątku powkładać kluchy. Gotować około 15 minut od momentu zagotowania się wody (pyzy powinny
Di gotujedzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ziemniaczane z jagodami. Doskonale smakują z sosem śmietanowym. SKŁADNIKI: 60 dag ziemniaków, 2 szklanki mąki, 1 jajko, 25 jagód, 1 szklanka śmietany 18%, 1 łyżka cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. 2. Mąkę(...)kwadraty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję jagód. Ciasto zlepiam w kulki. 3. Knedle wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski odcedzam i wykładam na talerz. 4. Śmietanę mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle
Tradycyjna kuchnia KasiZgodnie z klimatem ostatnich dni, wybrałam na dziś przepis na kluski leniwe. Dla wielu moich znajomych, a także dla mnie, to smak dzieciństwa, tych cichych, zimowych dni, kiedy powrót ze szkoły zmrażał do szpiku kości. Leniwe kluseczki z cukrem i cynamonem czekające na talerzu z kubkiem kakaa obok, stanowiły szczyt dziecięcych marzeń. Choć przyznam się szczerze, że najbardziej(...)razem z masełkiem i bułką tartą. Mmmm, taką też wersję kluseczek możecie zobaczyć na zdjęciach. Kluseczki leniwe 0,5 kg zmielonego twarogu 2 łyżki budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 szkl. mąki pszennej + troszkę, do właściwej konsystencji Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę, uformować z niej dwa wałeczki i odcinać z nich po skosie kawałki
Przepysznik - BLW i nie tylkoLeniwe jaglane z kozim (lub krowim) twarogiem i aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Najlepsze prosto z wody, można je podać też następnego dnia
SzczyptaSmaQstarych przepisach i przygotowuję lżejsze i zdrowsze wersje popularnych potraw. Do moich ulubionych zamienników należy kasza jaglana. Świetnie się sprawdza w deserach, wypiekach, plackach, no i oczywiście w kluskach. Jaglana zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi, nie zawiera glutenu, nie uczula i nie zakwasza organizmu... i jest ogólnie dostępna :) Kopytka jaglane(...)wody i z patelni. Czas przygotowania: 30 minut + studzenie kaszy Porcje: 4 Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka mrożonego groszku, 1 jajko * , 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej lub jaglanej, którą można zrobić w domu mieląc suchą kasze w młynku do kawy, sól, pierz cayenne, oliwa lub olej tłoczony na zimno do polania, natka
SzczyptaSmaQtakie leniwe dyniowo-szpinakowe połączenie! Nie wiem tylko czy nazwać je pierogami czy kluskami? U mnie w domu mówiło się leniwe pierogi ale nazywane są również kluskami leniwymi. W sumie zwał jak zwał, aby tylko smakowały ;)! Ja oczywiście odbiegłam trochę od podstawowego przepisu i musiałam jeszcze dodać puree dyniowe. Na szczęście do dyni mam dostęp cały(...)ząbki czosnku2-3 łyżki masła100-150 g sera pleśniowego150 g śmietany kremówkipieprz1. Ser biały rozetrzeć dobrze widelcem lub przecisnąć przez praskę. Dodać puree z dyni, jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i 3 szklanki mąki pszennej. Zagniatać i jeśli ciasto za bardzo się lepi dodawać resztę mąki. Podzielić ciasto na mniejsze kawałki. Z każdego formować wałek -można lekko podsypywać mąką
UgotujmyTo.plLeniwe pierogi - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Białoboki, gmina Gać, powiat przeworski Leniwe pierogi nazywane są też kluskami leniwymi, albo po prostu leniwymi. Są to duże kluski z ciasta, które przygotowuje się z białego sera (twarogu), gotowanych ziemniaków, mąki pszennej i żółtek. Kluski gotuje się w lekko solonej wodzi i podaje polane masłem, zrumienioną bułką(...)publikacji wydanej przez Powiat Przeworski pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”. Leniwe pierogi - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g białego sera 6 ugotowanych ziemniaków 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka pszennej mąki (tortowa lub poznańska) duża szczypta soli Ser i ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy w malakserze. Na stolnicę sypiemy mąkę, wykładamy masę serowo-ziemniaczaną
Trzeci talerzoleju kokosowego -60g mąki ryżowej -40g skrobi -40g mąki kukurydzianej -4 duże jajka Krem „Bueno” -600ml mleka kokosowego* -40g budyń czekoladowy -40g skrobi ziemniaczanej -170-200g ksylitolu -300g pasty z orzechów laskowych Nutura -ok 6 łyżek śmietany kokosowej** -szczypta soli *u nas Real Thai 85% kokosa – czarny kartonik lub puszka Uwaga(...)czekolady -tabliczka „mlecznej” wegańskiej (lub zwykłej) CIASTO PARZONE 1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. 2. Mąki wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluski", które nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę. 3. Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. 4. Następnie miksować ciasto
Candy PandasFrykadelki to małe kuleczki mięsne. Zrobiłam je w sosie z warzywami. Pyszny obiadek. Podałam z ryżem. Smakują również z ziemniakami, kaszą czy kluskami. Jeśli macie ochotę na inne potrawy mięsne to zapraszam tutaj . Znajdziecie tam dużo wspaniałych pomysłów i przepisów na różne dania. Jest ich ponad 150. Sama nie mogę uwierzyć, że aż tyle się ich uzbierało(...)łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia 500 ml bulionu mięsnego 1/2 pęczku koperku 1/2 małego brokuła 1/2 małego kalafiora 1 średnia marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 liść laurowy 1 łyżka sosu sojowego 3 ziarenka ziela angielskiego Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, bułkę tartą, sól
O kuchni z uczuciemSkładniki 1,5 kg ziemniaków (typ C) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 450 g łopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku szczypta lubczyku Przygotowanie Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie - następnie zmielić, resztę zetrzeć na tarce i wycisnąć przez gazę. W misce mieszamy ziemniaki z jajkami, dwoma rodzajami mąki i szczyptą soli(...)czosnkiem, cebulą (zmieliłam ją razem z mięsem) porządnie przyprawić solą i pieprzem. Uformować w dłoni placek z ciasta i nałożyć farsz mięsny. Następnie zwinąć tak aby powstała zgrabna kluska. Gotować w osolonym wrzątku ok 20 min. Okrasić wędzonym boczkiem i gotowe.. Kartacze zrobiłam według przepisu Madame Edith
Gaździnka warzyKopytka , kluski śląskie , leniwe i wszystkie inne dania mączne – jak wiecie uwielbiam!U mnie kopytka , jeszcze za czasów babcinych jadło się odsmażane z masełkiem i cukrem.Zawsze z przyjemnością sięgałam po dokładkę.Sekretem dobrych kopytek są ziemniaki – nie mogą być wodniste i kleiste.Im krócej wyrabiane po wymieszaniu , tym lepiej – są wtedy zdecydowanie bardziej miękkie i delikatne.Zarabia(...)takie sekrety babcine , które od lat stosuję w moim domu.Zawsze się udają! SKŁADNIKI :* ugotowane ziemniaki – 1 kg* mąka pszenna – od 150 g – 250 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* jajko – 1 szt* sól – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Ziemniaki gotujemy ( musimy ugotować ich więcej , tak by po obraniu był 1 kg ).Odcedzamy, a następnie przekładamy
Ostra na SłodkoKolejny przepis z użyciem kaszy jaglanej.Knedelki są pyszne i bardzo mięciutkie.Jedyną wadą tego dania jest to że ciasto jest bardzo klejące jak się formuje kulki
Mała w garnku mieszaKopytka z buraków Bardzo spodobał Wam się kolor poprzednich klusek ( kopytka z batatów i kopytka z bobu ), więc postanowiłem pokombinować z burakiem. Pierwsze kopytka z buraków , za które się zabrałem, miały w sobie ziemniaki i mąkę orkiszową… to nie było to. Kolor piękny, ale konsystencja i koncepcja do mnie nie przemówiły. Postanowiłem więc rzucić się na głęboką(...)satysfakcjonowały, a po połączeniu kopytek z octem balsamicznym, olejem rzepakowym, orzechami włoskimi i rukolą… zaniemówiłem. Pyszne i bardzo klasyczne połączenie. Co prawda, kopytka mają inną strukturę niż klasyczne ziemniaczane, czy nawet wcześniej wspomniane, ale na pewno są godne uwagi. Kopytka powinny również wyjść świetne z buraka gotowanego, ale będzie w tedy potrzebna większa ilość mąki. Osobiście nie próbowałem
BlendmanKopytka z buraków Bardzo spodobał Wam się kolor poprzednich klusek ( kopytka z batatów i kopytka z bobu ), więc postanowiłem pokombinować z burakiem. Pierwsze kopytka z buraków , za które się zabrałem, miały w sobie ziemniaki i mąkę orkiszową… to nie było to. Kolor piękny, ale konsystencja i koncepcja do mnie nie przemówiły. Postanowiłem więc rzucić się na głęboką(...)satysfakcjonowały, a po połączeniu kopytek z octem balsamicznym, olejem rzepakowym, orzechami włoskimi i rukolą… zaniemówiłem. Pyszne i bardzo klasyczne połączenie. Co prawda, kopytka mają inną strukturę niż klasyczne ziemniaczane, czy nawet wcześniej wspomniane, ale na pewno są godne uwagi. Kopytka powinny również wyjść świetne z buraka gotowanego, ale będzie w tedy potrzebna większa ilość mąki. Osobiście nie próbowałem
Blendman