kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:88/127)

Kopytka z sosem grzybowym 81

Czas czytania: 3 min Kopytka Kopytka to klasyczne polskie kluski przygotowywane z gotowanych ziemniaków . Oczywiście tego typu kluski znane są na całym świecie pod różnymi nazwami. Włosi mają swoje gnocchi , które występują w różnych wersjach smakowych. Kopytka są bardzo prostym daniem i szybkim do przygotowania, najlepsze wychodzą z zimnych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej. Jeśli będziecie gotować(...)wystudźcie je bardzo dobrze! Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mieliny w maszynce do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Zbyt długie wyrabianie ciasta ziemniaczanego może spowodować, że ziemniaki będą puszczały wodę i do ciasta będzie trzeba dodać więcej mąki, a tego chcemy uniknąć! Zbyt duża ilość mąki w cieście na kopytka sprawi, że kopytka będą

SprawdzonaKuchnia.pl
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym 57

makaronem albo kluskami z gotowanych ziemniaków (na przykład śląskimi lub włoskimi gnocchi). Smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszną polędwicę :) Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowo-śmietanowym, składniki: polędwiczka wieprzowa, cebula, ząbek czosnku, ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego, 100 g koncentratu pomidorowego, 1/3 lub 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, ok. łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej

Lekcje w kuchni
Gnocchi ze szpinakiem 112

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Są bardzo sycące, tanie oraz co najważniejsze bardzo smaczne. Aby wzbogacić ich smak postanowiłam zrobić je ze szpinakiem.  Gnocchi szpinakowe są miękkie, ładne i smakują cudownie. Polane oliwą i startym parmezanem nie potrzebują żadnego towarzystwa :)  Potrzebne składniki:   1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach 1,5 szklanki(...)mąki pszennej 0,5 szklana mąki ziemniaczanej 1 jajko szpinak w liściach 2 ząbki czosnku 1/3 startej gałki muszkatołowej  3 łyżki soku z cytryny pieprz, sól Przygotowanie: Gotujemy z iemniaki w mundurkach, lekko studzimy i ciepłe obieramy,  przeciskamy przez praskę.  Rozmrożony szpinak wrzucamy na patelnię, dodajemy starte  2 ząbki czosnku,  gałkę muszkatołową, pieprz

Łycha smaków
Bezglutenowe kluseczki gnocchi - przepis podstawowy 196

Gnocchi są jednym z najbardziej popularnych klusek na świecie. Bardzo proste i odpowiednie niemal dla każdego rodzaju dania. We Włoszech to danie obecne niemal w każdej restauracji, a dla bezglutenowców istnieje wiele odmian: z mąki kukurydzianej, ryżowej, z dodatkiem warzyw takich jak szpinak czy buraki i innych składników, w zależności od lokalnej tradycji . Gnocchi występują zwykle jako okrągłe(...)genialnie smakują także z pesto lub jako dodatek do dań mięsnych… Gorąco polecam   SKŁADNIKI: 1 kg mięsistych ziemniaków 1 duże jajko 250 g mąki ryżowej 30 g mąki ziemniaczanej sól Ziemianki umyj i ugotuj w łupinach (duże gotują się 35-40 minut). Gorące i ugotowane obierz ze skórki (ja nadziałam je na widelec i obierałam jeszcze bardzo gorące

Kuchnia bezglutenowa
Leniwe 150

ziemniaczanej około 1/3 szklanki mąki pszennej Sposób wykonania:   Twaróg dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie  dodać mąki i zagnieść ciasto w kule. Wyłożyć ciasto na stolnice i podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek i pokroić na ukośne kawałki. Zagotować wodę w dużym garnku - osolić. Wrzucić do wody kluski

Smaki Natalii
Podlaskie kartacze 151

Kartacze to zdecydowanie bardzo sycące danie :-) Każdy robi je nieco inaczej, ale najważniejsze jest to, aby nie rozpadły się w trakcie gotowania. Dlatego też ja do

Passions hobbies life
Kopytka z dyni! Dyniowo- twarogowe kluseczki z korzennym sosem! 148

Dyniowe kluski czyli kopytka z dyni i twarogu! Dynia! I jeszcze raz dynia! Na moim stole prawie codziennie jest coś z dyni. Uwielbiam ten czas, uwielbiam jesień i październik, i tą pękatą kulę, pomarańczową niczym zastępcze słońce w pochmurne dni. Tak myślę, że z dyni można wyczarować wszystko. tym razem postanowiłam zrobić korzenne kopytka z dyni i ziemniaków(...)proszek - mąka ziemniaczana (proporcji opisanej poniżej) - cynamon - 200 g twarogu półtłustego Ugotowane ziemniaki- przepuszczone przez praskę i puree z dyni, przekładamy do miski, mocno ugnaitamy na równo, dociskając do dna. Kopytka robi się na zasadzie proporcji tj. z całej ilości wyjmujemy 1/4 cześć i 3 łyżki masy odkładamy a w to miejsce w misce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy

SMYKWKUCHNI
Roladki drobiowe w sosie pieczarkowym – pyszne danie na obiad 116

kluski śląskie lub knedle. Chleb: Grzanki czosnkowe lub świeży chleb. Roladki drobiowe w sosie pieczarkowym – pyszne danie na obiad   Składniki na roladki drobiowe w sosie pieczarkowym (5 sztuk): 1 kg piersi z indyka 500 g pieczarek 1 duża cebula 3 ogórki konserwowe pół papryki czerwonej 5 łyżeczek musztardy szklanka bulionu łyżka sosu sojowego łyżka mąki ziemniaczanej

e-PrzepisyKulinarne
Kluski śląskie 88

Składniki: (porcja na ok.22-23 szt.) ziemniaki ugotowane 500g Mąka ziemniaczana sól 1/2 łyżeczki Przygotowanie: Ziemniaki obrać ugotować do miękkości. Przestudzić, przecisnąć przez praskę, przełożyć do  miski i uklepać na jedną wysokość.  Podzielić na 4 równe części, jedna część wyjąć w w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną na tą samą wysokość co ziemniaki, dodać wyjętą(...)ziemniaków. Z ciasta uformować wałek podzielić nożem na mniejsze części. Uformować kulki i za pomocą palca w każdej zrobić wgłębienie. Gotowe odłoży na ściereczkę. Zagotować wodę z odrobiną soli. Kluski gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub

Kulinarne przygody
Zielone kopytka ze szpinakiem 82

Mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę. Szpinak zblendować i dodać do ziemniaków. Dodać jajko oraz mąkę. Wyrobić ciasto. W zależności od ziemniaków mąki można podsypać więcej jeśli ziemniaki będą wodniste. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozwałkować w rulon grubości ok 2 cm. Pociąć na mniejsze kluski

Kulinarne przygody
Kluski czorne 131

ziemniaczanej 1 jajko sól     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 700 g ziemniaków gotujemy do miękkości, tłuczemy. Studzimy. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce do ziemniaków, dodajemy do puree razem z mąką i solą. Wyrabiamy ciasto. Następnie wbijamy jajko, dokładnie mieszamy z masą kartoflaną (jeśli będzie za rzadka, dosypujemy mąkę). Z masy formujemy okrągłe kluski, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 min o d momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para

R'n'G Kitchen
Kopytka jarmużowe z sosem kurkowym 149

ziemniaczanej i zmiksowany z jajkiem jarmuż. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby się kleiło, podsypać mąką. Ostrożnie z dodawaniem mąki. Za duża jej ilość - to twardawe kopytka. Podzielić na 4 porcje. Każdą rozwałkować na rulonik, lekko spłaszczyć i odcinać skośnie  kilkucentymetrowe romby. Kopytka układać na stolnicy podsypanej mąką. Gotować w osolonej wodzie kilka minut po wypłynięciu klusek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluseczki śląskie 116

śląskie wszyscy dobrze znacie :)  mam dzisiaj propozycję podania ich Waszym pociechom w kształcie gwiazdeczek . Kiedy moje dzieci były małe nigdy nie mogłam je namówić na zjedzenie jakichkolwiek klusek :) pewnego dnia wpadłam na pomysł i zaczęłam je robić w różnych kształtach , były misie , serduszka , gwiazdeczki :) na sam widok takiej kluseczki cieszyły się buzie moich dzieci(...)Chociaż dzieci mam już duże to jeszcze czasami robię takie gwiazdeczki :)Składniki :około 60 dag ugotowanych ziemniakówsól do smaku1 jajkomąka ziemniaczana Wykonanie :Ziemniaki przecisnąć przez praskę i posolić.Na stolnicy utworzyć z nich kulę , ręką podzielić na 4 części .4 część odsuwamy i w to miejsce dosypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ile odłożyliśmy ziemniaków.Wbijamy jajko i dokładamy

Sama słodycz i szczypta chili
Kapuścianka wielkopostna 45

cebulą, dodatkiem listka laurowego (bobkowego) i pieprzu. Zaprawić mąką lub śmietaną. Jeść z wyłożonymi na miski, kartoflami, ugotowanymi w całości lub z ugotowanymi w zupie kluskami "skubanymi", "rwanymi" z mąki żytniej czy kluskami kartoflanymi. Dla odmiany smaku do kwasu kapuścianego można dodać ugotowane, pokrojone w plastry czerwone buraki ćwikłowe. Na Kaszubach gotowano kapuściankę na wywarze(...)jest gotowana na bazie kapusty kiszonej, z dodatkiem garści kaszy jaglanej, omaszczona cebulą podsmażoną na oleju rzepakowym. Pozostawiłam czystą, nie podprawianą ani mąką ani śmietaną. Do niej podałam osobno, ziemniaczane puree.     (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania